ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Δεκέμβρη 2000
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ» ΟΑΕΔ
ΟΧΙ στις αντεργατικές αλλαγές

  Οι πρώτες έντονες αντιδράσεις συνδικαλιστικών οργανώσεων κατά των κυβερνητικών σχεδίων που θα πλήξουν την αποστολή και το έργο του ΟΑΕΔ

Τις έντονες αντιδράσεις των συνδικάτων προκαλεί το σχέδιο της κυβέρνησης για μετατροπή του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), σε «επιχείρηση» ενίσχυσης του μεγάλου κεφαλαίου και τους εκατοντάδες χιλιάδες άνεργους σε υποψήφιους πελάτες. Μετά την έντονη καταδίκη των εργαζομένων του ΟΑΕΔ - με σχετική ανακοίνωση και των δύο Ομοσπονδιών - τα σενάρια που μετατρέπουν τον Οργανισμό σε τσιφλίκι των εργοδοτών, αλλά και των εταιριών, που εμπλέκονται στα προγράμματα κατάρτισης και εκπαίδευσης, καταγγέλλουν οι Ομοσπονδίες Οικοδόμων, Κλωστοϋφαντουργίας-Ιματισμού και ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

Σύμφωνα με το «Επιχειρησιακό Σχέδιο» για την αναδιάρθρωση του Οργανισμού που παρουσιάστηκε προχτές σε σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας και βρίσκει την αποδοχή της κυβέρνησης, ο ΟΑΕΔ αποψιλώνεται από τις σημαντικότερες υπηρεσίες του, τις οποίες αναλαμβάνουν τρεις θυγατρικές που υπό τη μορφή ανώνυμων εταιριών θα διαχειρίζονται τα προγράμματα απασχόλησης, την επαγγελματική κατάρτιση και την πληροφορική, στατιστική και μελέτες μαζί βέβαια με τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια που προβλέπονται γι' αυτούς τους σκοπούς. Ο σημερινός ΟΑΕΔ περιορίζεται στη χορήγηση των επιδομάτων και την απλή καταγραφή των ανέργων και θα υπάρχει σαν η «δημόσια βιτρίνα» της νέας δομής του, που πλέον κέντρο της δεν είναι ο άνεργος, αλλά οι απαιτήσεις των επιχειρήσεων.

Την ανατροπή του δημόσιου χαρακτήρα του ΟΑΕΔ καταγγέλλει η Ομοσπονδία Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων και τη χαρακτηρίζει συνέχεια της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων που παραδίδει στο κεφάλαιο τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων. «Με αυτή την απόφαση -τονίζεται στην ανακοίνωση- η κυβέρνηση χωρίς προσχήματα μετατρέπει τον ΟΑΕΔ από έναν υποτίθεται Οργανισμό στήριξης των ανέργων, σε επιχείρηση στήριξης της αντεργατικής πολιτικής, αλλά και μέσο για να ροκανίσουν τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια του Γ' ΚΠΣ, για την κατάρτιση και εκπαίδευση, οι αετονύχηδες της ελεύθερης οικονομίας. Η ομοσπονδία καταγγέλλει την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ που σιωπά μπροστά στο νέο σκάνδαλο και αποδέχεται τη μετατροπή του Οργανισμού σε εργαλείο στήριξης της αντεργατικής της κυβέρνησης και σε χώρο άνθησης των οικονομικών συμφερόντων των εργοδοτών».

Το νέο αντεργατικό «κατόρθωμα» της κυβέρνησης στιγματίζει και η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος και υπογραμμίζει ότι με το σχέδιο αυτό «Μετατρέπει τον ΟΑΕΔ σε εργαλείο εξυπηρέτησης των αντεργατικών αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις, στο μοντέλο του "απασχολήσιμου". Η ΟΕΚΙΔΕ καταγγέλλει τα κυβερνητικά σχέδια και την πλειοψηφία της ΓΣΣΕ που τα στηρίζει και καλεί τα σωματεία μέλη της ν' αντιδράσουν.

« Η κυβέρνηση βάζει το λύκο (μεγάλο κεφάλαιο) να φυλάει τα πρόβατα (ανέργους)». Με αυτή τη φράση που αποδίδει την ουσία του αντεργατικού εγχειρήματος ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας καταγγέλλει την κυβέρνηση που σπρώχνει τον ΟΑΕΔ, στον ανταγωνισμό και ανοίγει το δρόμο για την ιδιωτικοποίησή του.

ΠΑΡΟΣ
Πιέζει ο χρόνος για την αποζημίωση

Τρεις μήνες πέρασαν από τη νύχτα που συγκλόνισε το πανελλήνιο, τη νύχτα της 26ης Σεπτέμβρη, που η θάλασσα της Πάρου γέμισε πτώματα, όταν βούλιαξε το σάπιο επιβατηγό - οχηματαγωγό πλοίο «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ», όμως οι Παριανοί ψαράδες, οι άνθρωποι, δηλαδή, που με κίνδυνο της ζωής τους και αψηφώντας την κακοκαιρία που επικρατούσε, έσπευσαν και κατάφεραν να σώσουν τις ζωές εκατοντάδων επιβατών, ακόμα περιμένουν, σαν ελάχιστη έστω επιβράβευση, την αποζημίωση για τις ζημιές, που υπέστησαν τα σκάφη τους τη μοιραία νύχτα.

Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Χρ. Παπουτσής, πριν από 10 περίπου μέρες, «σκέφτηκε» να δοθούν αποζημιώσεις στους ψαράδες, καταθέτοντας προς ψήφιση σχετική τροπολογία στη Βουλή. Ωστόσο, πρόκειται για χρονοβόρα διαδικασία καθώς προβλέπεται και σύσταση ειδικής Επιτροπής, η οποία θα ελέγξει και θα εκτιμήσει τις ζημιές. Ομως, τα σκάφη αυτά αποτελούν μοναδικό πόρο ζωής για τους ιδιοκτήτες τους. Ο δήμαρχος Πάρου Κώστας Αργουζής χτες μας είπε σχετικά: «Στο λιμεναρχείο Πάρου έχουν δηλωθεί 11 αλιευτικά σκάφη, τα οποία έπαθαν ζημιές κατά τη διάσωση των επιβατών του "ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ". Εδώ και αρκετό καιρό έχουμε ζητήσει από τα υπουργεία Εμπορικής Ναυτιλίας και Γεωργίας να καταβληθούν οι αποζημιώσεις, όμως ακόμα δεν έχουμε δει τίποτα». Ο δήμαρχος και βέβαια οι ψαράδες ζητούν να επισπευστούν οι διαδικασίες για την καταβολή των αποζημιώσεων.

Το «δόλωμα» των επιδομάτων

Τα τελευταία χρόνια γινόμαστε μάρτυρες μιας πρωτοφανούς επίθεσης ενάντια στο βιοτικό μας επίπεδο. Οι απώλειες της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων ξεπερνούν το 30%. Ταυτόχρονα έχει εξαπολυθεί ένα μπαράζ αντεργατικών κυβερνητικών μέτρων στα εργασιακά δικαιώματα, στις συνδικαλιστικές ελευθερίες, στην υγεία, στην παιδεία και αλλού. Τα παραπάνω γίνονται μέσα από το νόμο ανατροπής των εργασιακών σχέσεων, μέσα από το νομοσχέδιο «Πολιτεία» και μέσα από το νομοσχέδιο που μετατρέπει την υγεία σε εμπορεύσιμο είδος, μέσα από τα ολέθρια σενάρια για το ασφαλιστικό. Επιπρόσθετα, ο φετινός αντιλαϊκός προϋπολογισμός εντείνει αυτή την επίθεση μέσα από την αύξηση της έμμεσης και άμεσης φορολογίας σε βάρος όλων των εργαζομένων, μέσα από τη νέα εισοδηματική πολιτική - εμπαιγμό, με τις «αυξήσεις» του 2%, μέσα από τις «παγωμένες» και απαράδεκτα χαμηλές δαπάνες για Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια, Πολιτισμό και κύρια μέσα από τις γενικότερες οικονομικοκοινωνικές αναδιαρθρώσεις, δηλαδή το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και τις ιδιωτικοποιήσεις.

Βέβαια, αυτή η γενικότερη κυβερνητική επίθεση επιχειρείται με διάφορα τερτίπια να «καμουφλαριστεί», σε ένα βαθμό, με προφανή σκοπό τον αποπροσανατολισμό των εργαζομένων στο Δημόσιο και τους δημόσιους οργανισμούς. Επίσης με τη μέθοδο του «διαίρει και βασίλευε», που, εκτός της κυβέρνησης, εφαρμόζουν κατά κόρον και οι φιλοκυβερνητικές συνδικαλιστικές ηγεσίες, επιδιώκεται να έρθουν σε αντιπαράθεση οι, έτσι κι αλλιώς, χαμένοι σε όλα, εργαζόμενοι. Το δόλωμα που συνήθως ρίχνεται είναι τα επιδόματα. Και οι εκάστοτε φιλοκυβερνητικές συνδικαλιστικές πλειοψηφίες, σκοπίμως αναδεικνύουν ως κύριο θέμα, το πώς, σε τι ύψος και σε ποιους θα καταβάλλονται τα διάφορα επιδόματα. Η αρχή έγινε πριν χρόνια με τα «χωρικά» επιδόματα στους εργαζομένους των υπουργείων και τα οποία δόθηκαν με άνισους όρους κατανομής. Ακολούθησαν οι αμειβόμενες επιτροπές και τώρα εμφανίστηκε ένα ακόμα «εκσυγχρονιστικό» φαινόμενο, αυτό των «επιδοματικών» υπερωριών. Η κατάσταση αυτή έχει δημιουργήσει εργαζομένους «πολλών ταχυτήτων» και τροφοδοτεί την πολιτική «του διαίρει και βασίλευε». Ομως η εμπειρία από αυτή την επιδοματική πολιτική έχει δείξει ότι τελικά ζημιωμένοι βγαίνουν όλοι οι εργαζόμενοι.

Και αυτό, γιατί αποδυναμώνει κατ' αρχάς την αποτελεσματική δράση. Πρόσκαιρα, βέβαια, ίσως ευνοεί κάποιους για μικρό χρονικό διάστημα. Ομως μια τέτοια πολιτική είναι κατ' εξοχήν επισφαλής επειδή εύκολα αναιρείται από τις κυβερνήσεις. Ιδιαίτερα τώρα με το νομοσχέδιο «Πολιτεία», τα όποια επιδόματα εύκολα θα αναιρεθούν μέσα από μια διαδικασία σύνδεσης μισθού - παραγωγικότητας. Αλλωστε σε πρόσφατη συνάντηση της ΑΔΕΔΥ με την υπουργό Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, η υπουργός επιβεβαίωσε ότι θα ακολουθηθεί μια τέτοια πολιτική. Εκτός αυτών όμως υπάρχει κι ένα ακόμα ζήτημα. Η επιδοματική πολιτική ζημιώνει όχι μόνο έμμεσα, αλλά και άμεσα τους εργαζομένους, αφού κανένα επίδομα δεν προσμετριέται στον υπολογισμό των δώρων και της σύνταξης.

Για όλους αυτούς τους λόγους το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, πάντα εναντιωνόταν στην όποια επιδοματική πολιτική και απαιτούσε ουσιαστικές και πραγματικές αυξήσεις στους βασικούς μισθούς. Την επιδοματική αυτή πολιτική, που αποτελεί μια «εξειδικευμένη» αντεργατική πρακτική, η οποία απορρέει από τη γενικότερη αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική. Και αυτή την αντιλαϊκή πολιτική πρέπει να την καταδικάσουν και να την αντιπαλέψουν οι εργαζόμενοι.

Φαίνεται ακόμα ότι είναι ανάγκη, οι εργαζόμενοι να κατανοήσουν τις βαθύτερες αιτίες αυτών των πολιτικών, που εδράζονται στις ευρωενωσιακές επιλογές αφαίρεσης εισοδήματος και δικαιωμάτων από τους εργαζόμενους, χάριν της αύξησης των υπερκερδών του μεγάλου κεφαλαίου και των πολυεθνικών. Είναι ανάγκη να κατανοήσουν ότι συνένοχοι αυτών των κυβερνητικών επιλογών είναι οι φιλοκυβερνητικές πλειοψηφίες των ανώτερων οργάνων των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Οι τελευταίες, μέσα από τη λογική του δήθεν διαλόγου ή του λεγόμενου κοινωνικού διαλόγου, αποδέχονται την ουσία της αντιλαϊκής πολιτικής κυβέρνησης και ΕΕ που είναι ενάντια στα συμφέροντα των εργαζομένων.

Ολα τα παραπάνω δείχνουν ότι είναι ανάγκη να συγκροτήσουμε μαζί με τους άλλους εργαζόμενους το δικό μας μέτωπο, που ταξικά προσανατολισμένο θα αντιπαλεύει τις γενεσιουργές αιτίες των προβλημάτων μας. Θα αντιπαλεύει δηλαδή το αντεργατικό μέτωπο κυβέρνησης, ΕΕ, πολυεθνικών. Θα αντιστέκεται, θα αποτρέπει αρνητικές εξελίξεις και θα δημιουργεί προϋποθέσεις για νέες κατακτήσεις αντίστοιχες με τις σύγχρονες ανάγκες.


Θανάσης ΠΑΤΟΥΛΙΑΣ
μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων ΥΠΕΧΩΔΕ

Επίδομα θέρμανσης για όλους

Εξαιρούνται οι 130.000 άνεργοι, που βρίσκονται στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ για λιγότερο από 12 μήνες, από τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης, όπως είχε τάξει ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης.

Με επιστολή της η ΓΣΕΕ θεωρεί κοινωνικά άδικη και άνιση μεταχείριση την εξαίρεση αυτή. Διεκδικεί «τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης και σε αυτή την κατηγορία ανέργων, που ως γνωστόν το μηνιαίο επίδομα ανεργίας το οποίο τους χορηγείται είναι μόλις 49% του κατώτατου μηνιαίου μισθού του ανειδίκευτου εργάτη και βρίσκονται σε χειρότερη οικονομική και κοινωνική κατάσταση, ακόμα και από τους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους».

Η διοίκηση της ΕΣΗΕΑ καταγγέλλει την ιδιοκτησία της εφημερίδας «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» για τις απολύσεις τριών δημοσιογράφων από τα γραφεία Αθηνών, παραμονές της Πρωτοχρονιάς και «δηλώνει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι είναι αποφασισμένη να προβεί σε κάθε ενέργεια για να προστατεύσει τα συμφέροντα των εργαζομένων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ