Σάββατο 30 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ» ΟΑΕΔ
ΟΧΙ στις αντεργατικές αλλαγές

  Οι πρώτες έντονες αντιδράσεις συνδικαλιστικών οργανώσεων κατά των κυβερνητικών σχεδίων που θα πλήξουν την αποστολή και το έργο του ΟΑΕΔ

Τις έντονες αντιδράσεις των συνδικάτων προκαλεί το σχέδιο της κυβέρνησης για μετατροπή του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), σε «επιχείρηση» ενίσχυσης του μεγάλου κεφαλαίου και τους εκατοντάδες χιλιάδες άνεργους σε υποψήφιους πελάτες. Μετά την έντονη καταδίκη των εργαζομένων του ΟΑΕΔ - με σχετική ανακοίνωση και των δύο Ομοσπονδιών - τα σενάρια που μετατρέπουν τον Οργανισμό σε τσιφλίκι των εργοδοτών, αλλά και των εταιριών, που εμπλέκονται στα προγράμματα κατάρτισης και εκπαίδευσης, καταγγέλλουν οι Ομοσπονδίες Οικοδόμων, Κλωστοϋφαντουργίας-Ιματισμού και ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

Σύμφωνα με το «Επιχειρησιακό Σχέδιο» για την αναδιάρθρωση του Οργανισμού που παρουσιάστηκε προχτές σε σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας και βρίσκει την αποδοχή της κυβέρνησης, ο ΟΑΕΔ αποψιλώνεται από τις σημαντικότερες υπηρεσίες του, τις οποίες αναλαμβάνουν τρεις θυγατρικές που υπό τη μορφή ανώνυμων εταιριών θα διαχειρίζονται τα προγράμματα απασχόλησης, την επαγγελματική κατάρτιση και την πληροφορική, στατιστική και μελέτες μαζί βέβαια με τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια που προβλέπονται γι' αυτούς τους σκοπούς. Ο σημερινός ΟΑΕΔ περιορίζεται στη χορήγηση των επιδομάτων και την απλή καταγραφή των ανέργων και θα υπάρχει σαν η «δημόσια βιτρίνα» της νέας δομής του, που πλέον κέντρο της δεν είναι ο άνεργος, αλλά οι απαιτήσεις των επιχειρήσεων.

Την ανατροπή του δημόσιου χαρακτήρα του ΟΑΕΔ καταγγέλλει η Ομοσπονδία Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων και τη χαρακτηρίζει συνέχεια της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων που παραδίδει στο κεφάλαιο τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων. «Με αυτή την απόφαση -τονίζεται στην ανακοίνωση- η κυβέρνηση χωρίς προσχήματα μετατρέπει τον ΟΑΕΔ από έναν υποτίθεται Οργανισμό στήριξης των ανέργων, σε επιχείρηση στήριξης της αντεργατικής πολιτικής, αλλά και μέσο για να ροκανίσουν τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια του Γ' ΚΠΣ, για την κατάρτιση και εκπαίδευση, οι αετονύχηδες της ελεύθερης οικονομίας. Η ομοσπονδία καταγγέλλει την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ που σιωπά μπροστά στο νέο σκάνδαλο και αποδέχεται τη μετατροπή του Οργανισμού σε εργαλείο στήριξης της αντεργατικής της κυβέρνησης και σε χώρο άνθησης των οικονομικών συμφερόντων των εργοδοτών».

Το νέο αντεργατικό «κατόρθωμα» της κυβέρνησης στιγματίζει και η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος και υπογραμμίζει ότι με το σχέδιο αυτό «Μετατρέπει τον ΟΑΕΔ σε εργαλείο εξυπηρέτησης των αντεργατικών αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις, στο μοντέλο του "απασχολήσιμου". Η ΟΕΚΙΔΕ καταγγέλλει τα κυβερνητικά σχέδια και την πλειοψηφία της ΓΣΣΕ που τα στηρίζει και καλεί τα σωματεία μέλη της ν' αντιδράσουν.

« Η κυβέρνηση βάζει το λύκο (μεγάλο κεφάλαιο) να φυλάει τα πρόβατα (ανέργους)». Με αυτή τη φράση που αποδίδει την ουσία του αντεργατικού εγχειρήματος ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας καταγγέλλει την κυβέρνηση που σπρώχνει τον ΟΑΕΔ, στον ανταγωνισμό και ανοίγει το δρόμο για την ιδιωτικοποίησή του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ