ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Γενάρη 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΤΑΙΡΕΙΑ «ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ»
Με τα ΜΑΤ προσπάθησε ξανά να λειτουργήσει το εργοστάσιο

Οι λίγοι απεργοσπάστες μπήκαν για δουλειά συνοδεία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων στη Ριτσώνα

Τα ΜΑΤ παρατεταγμένα απέναντι στους εργαζόμενους που περιφρουρούν την απεργία στον «Παπουτσάνη»
Τα ΜΑΤ παρατεταγμένα απέναντι στους εργαζόμενους που περιφρουρούν την απεργία στον «Παπουτσάνη»
Με δυνάμεις των ΜΑΤ και της αστυνομίας επιχείρησε η εργοδοσία να σπάσει την απεργία των εργαζομένων στον κλάδο της ελαιουργοσαπωνοποιίας, κατά τη διάρκεια της απεργιακής συγκέντρωσης χτες το πρωί έξω από το εργοστάσιο «Παπουτσάνης» στη Ριτσώνα.

Οι εργαζόμενοι του κλάδου, με πρωτοβουλία για συντονισμό που ανέλαβε Πανελλαδική Ενωση Προσωπικού Ελαιουργοσαπωνοποιείων, παλεύουν για να ανακληθούν οι απολύσεις 6 συναδέλφων τους από την εταιρεία «Παπουτσάνης» και αντιστέκονται στα αντεργατικά μέτρα που μεθοδεύονται συνολικά στα «σαπουνάδικα».

Η απόφαση της Πανελλαδικής Ενωσης για 24ωρη απεργία πάρθηκε μετά από Γενικές Συνελεύσεις στα μεγαλύτερα εργοστάσια του κλάδου («ΕΛΑΪΣ», «ΛΕΒΕΡ», «ΜΙΝΕΡΒΑ») και στον «Παπουτσάνη». Εκτός από την επαναπρόσληψη των 6 απολυμένων, οι απεργοί διεκδικούν ακόμη καταβολή των υπόλοιπων επιδομάτων του 2013 και συνάντηση με την εργοδοσία για να δοθούν λύσεις στα προβλήματα που υπάρχουν.

Χτες, για τρίτη φορά μέσα σε ένα μήνα, η εργοδοσία ζήτησε τη συνδρομή της συγκυβέρνησης και της αστυνομίας, προκειμένου να αντιμετωπίσει τους εργαζόμενους, τον αγώνα που συλλογικά οργανώνουν και την αλληλεγγύη που αυτός προκαλεί.

Στις 24/12/2013 οι δυνάμεις καταστολής, δρώντας ως επιστάτης της εργοδοσίας, επιτέθηκαν στους απεργούς του «Παπουτσάνη» και έκαναν 8 συλλήψεις. Επίσης, τα ΜΑΤ καλέστηκαν να προστατεύσουν την εταιρεία στις 7/1/2014, μέρα που δεν είχε καν προκηρυχτεί απεργία αλλά μόνο γενική συνέλευση των εργαζόμενων στο εργοστάσιο. Ετσι και χτες, κάτω από την «επίβλεψη» των ΜΑΤ και της αστυνομίας, μικρή μερίδα απεργοσπαστών μπήκε για δουλειά.

Από τα ξημερώματα εργαζόμενοι του κλάδου, εκπρόσωποι πολλών σωματείων από διάφορους κλάδους, εργαζόμενοι του «Καριπίδη», εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ και της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στη Χημική Βιομηχανία Ελλάδας, συγκεντρώθηκαν έξω από το εργοστάσιο «Παπουτσάνης». Φώναξαν συνθήματα, όπως «Πάρτε πίσω τις απολύσεις», ενώ στο πανό της Πανελλαδικής Ενωσης Προσωπικού Ελαιουργοσαπωνοποιείων (ΟΕΧΒΕ) αναγραφόταν: «Η τρομοκρατία στον Παπουτσάνη δε θα περάσει».

Η πλειοψηφία των εργαζομένων στήριξε την απεργία. Ωστόσο, μια μικρή ομάδα απεργοσπαστών εμφανίστηκαν νωρίς το πρωί και ζήτησαν από την περιφρούρηση να μπουν στο εργοστάσιο. Μετά από λίγες ώρες, εμφανίστηκε η αστυνομία και απείλησε με συλλήψεις αν δε διαλυθεί η απεργιακή συγκέντρωση. Οι απεργοί και οι συγκεντρωμένοι παρέμειναν έξω από το εργοστάσιο. Ακολούθησαν αστυνομικές δυνάμεις και κλούβες των ΜΑΤ, με το πρόσχημα ότι κάποιοι εμποδίζονται να μπουν στο εργοστάσιο. Τελικά, λίγοι απεργοσπάστες, υπό την επίβλεψη των ΜΑΤ, πέρασαν την πύλη.

Την ώρα που εξελισσόταν η αστυνομική επιχείρηση στη Ριτσώνα, το ΠΑΜΕ εξέδωσε ανακοίνωση, καταγγέλλοντας ότι «η κυβέρνηση για ακόμα μια φορά με την απειλή των συλλήψεων προστατεύει τη μεγαλοεργοδοσία και τα κέρδη της».

Αμέσως μετά, οι εργαζόμενοι έκαναν γενική συνέλευση στη Χαλκίδα. Οπως καταγγέλλουν η Πανελλαδική Ενωση Προσωπικού Ελαιουργοσαπωνοποιείων και η ΟΕΧΒΕ, οι απολύσεις δεν έχουν σχέση με τη μείωση της παραγωγής, όπως επικαλείται η εταιρεία. Μοναδικός στόχος είναι η τρομοκράτηση των εργαζομένων, η κατάργηση των εργατικών κατακτήσεων και η διάλυση του σωματείου.

Απόδειξη γι' αυτό είναι ότι, το τελευταίο διάστημα, η εταιρεία, για να καλύψει την παραγωγή, βάζει το προσωπικό να δουλεύει υπερωρίες και 12ωρα, ενώ ταυτόχρονα συζητάει για νέες προσλήψεις. Φαίνεται, δηλαδή, ότι κινείται στην κατεύθυνση να ξεμπερδεύει με τις κατακτήσεις και τα δικαιώματα των παλιότερων εργαζομένων, ενώ ταυτόχρονα αναζητάει νεότερους και ακόμα πιο φτηνούς.

Αλληλεγγύη στους απεργούς της «Coca-Cola»

Συγκέντρωση και πορεία υπό βροχή χτες στη Θεσσαλονίκη, με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ

Παρά τη βροχή, πολλοί ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ για αλληλεγγύη

MotionTeam

Παρά τη βροχή, πολλοί ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ για αλληλεγγύη
Ταξική αλληλεγγύη στους απεργούς της «Coca-Cola», που για τέσσερις και πλέον μήνες παλεύουν για να ανακληθούν οι 33 απολύσεις στο εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης, εκφράστηκε χτες το απόγευμα με τη συγκέντρωση που οργάνωσε η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ στο κέντρο της πόλης.

Παρά τη βροχή, στο Αγαλμα Βενιζέλου έδωσαν το «παρών» οι απεργοί της «Coca-Cola», εργάτες από άλλες επιχειρήσεις των εμφιαλωμένων ποτών, εργαζόμενοι άλλων κλάδων, μικροί και αυτοαπασχολούμενοι ΕΒΕ, νέοι. Διαδήλωσαν ότι «νόμος είναι το δίκιο του εργάτη και όχι τα κέρδη του κεφαλαιοκράτη» και ανέλαβαν την ευθύνη να δυναμώσουν, οργανωμένα και έμπρακτα, την αλληλεγγύη στους απεργούς.

Από το βήμα της συγκέντρωσης ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο εργοστάσιο της «Coca-Cola» στη Θεσσαλονίκη, Γρηγόρης Παπαδόπουλος, αναφέρθηκε στον πολυήμερο ηρωικό απεργιακό αγώνα που δίνουν οι εργάτες, κόντρα στην τρομοκρατία της πολυεθνικής και στη δύναμη που παίρνουν για να συνεχίσουν από τη συμπαράσταση που εκφράζεται πολύμορφα.

Κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, σημείωσε ότι ο αγώνας των εργαζομένων στην «Coca-Cola» δείχνει το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει η εργατική τάξη. «Ταξική ενότητα, ταξική αδιαλλαξία, αντοχή και αποφασιστικότητα, πίστη στον αγώνα και το δίκιο του. Οτι μόνο αυτός μπορεί να φέρει αποτελέσματα. Την ώρα που η εργοδοσία περιμένει οι απεργοί να καμφθούν μετά από 4 μήνες απεργία, τώρα είναι η ώρα το ταξικό κίνημα αλληλεγγύης να ανεβάσει στροφές στην πάλη του. Να πάρει την υπόθεση της απεργίας της "Coca-Cola" το κάθε σωματείο στα χέρια του", τόνισε.

Ακολούθησε πορεία μέχρι το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης. Αλληλεγγύη στους απεργούς της «Coca-Cola» εκφράζει ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ Αττικής (ΣΥΣΔΙΕΚ).

Δίκες συνδικαλιστών σε Λάρισα και Κοζάνη

Συνεχίζεται η βιομηχανία διώξεων σε βάρος στελεχών του ΠΑΜΕ και όσων αγωνίζονται ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική. Σήμερα, Τετάρτη, δικάζεται στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Κοζάνης ο Βαγγέλης Δεληολάνης, συνδικαλιστικό στέλεχος του ΠΑΜΕ, μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Κοζάνης και πρόεδρος του ΔΣ του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κοζάνης.

Διώκεται με την κατηγορία της «παράνομης βίας», για τη συμμετοχή του στην απεργιακή φρουρά έξω από το κατάστημα του σούπερ μάρκετ «Αρβανιτίδης» κατά τη διάρκεια της 48ωρης πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας που έγινε στις 28 και 29 Ιούνη του 2011. Η δίωξή του έγινε μετά από καταγγελία στελέχους της επιχείρησης «Αρβανιτίδης» που επιτέθηκε βίαια στους συγκεντρωμένους απεργούς και μετά κάλεσε την Αστυνομία δηλώνοντας το αντίθετο, ότι δηλαδή δέχθηκε επίθεση.

Με ανακοίνωσή της η Γραμματεία Κοζάνης του ΠΑΜΕ καλεί τα σωματεία να αντιδράσουν στον εντεινόμενο αυταρχισμό. Επιπλέον, καταγγέλλει την επιχείρηση «Αρβανιτίδης» για την αντεργατική πολιτική που εφαρμόζει.

Σήμερα, επίσης, δικάζονται στη Λάρισα 15 συνδικαλιστικά στελέχη του ΠΑΜΕ και άλλοι αγωνιστές από τη Λάρισα και τη Μαγνησία, επειδή αγωνίζονται για την κατάργηση των διοδίων και την ελεύθερη μετακίνηση στο εθνικό οδικό δίκτυο. Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας καλεί σε συγκέντρωση συμπαράστασης, στις 9 π.μ., στα δικαστήρια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ