ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Γενάρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Επίκαιρη Ερώτηση για τα προβλήματα των αγροτών

Κατατέθηκε από την Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, και απευθύνεται στον πρωθυπουργό

Επίκαιρη Ερώτηση προς τον πρωθυπουργό για τα προβλήματα των αγροτών κατέθεσε η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Στην Ερώτηση σημειώνεται:

«Σε δεινή οικονομική κατάσταση βρίσκεται η μεγάλη πλειοψηφία των μικρών και μεσαίων αγροτών, που βλέπει κάθε χρόνο το εισόδημα να μειώνεται δραστικά και να αντιμετωπίζει θέμα επιβίωσης, από τη μεγάλη αύξηση στο κόστος παραγωγής, τη μείωση τιμών παραγωγού από τους εμποροβιομήχανους, από τα χαράτσια και τους φόρους - φωτιά της κυβέρνησης.

Είναι χαρακτηριστικό, και απάνθρωπο μαζί, ότι το 50% των αγροτών δεν έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, γιατί δεν έχουν να πληρώσουν τις εισφορές τους στον ΟΓA, αφού εξοντώνονται με τα απανωτά χαράτσια στο σπίτι, στο χωράφι, στην αποθήκη, στο πετρέλαιο και το ρεύμα, στον ΕΛΓΑ, στις γεωτρήσεις, στην Υγεία, με τη μείωση επιστροφής του ΦΠΑ και τελειωμός δεν υπάρχει.

Με το νέο Φορολογικό, η κυβέρνηση υποχρεώνει να τηρεί λογιστικά βιβλία αυτόν που έχει τζίρο 10.000 ευρώ, φορτώνοντάς τον με νέα έξοδα, ενώ θα τον χαρατσώνει 13% από το πρώτο ευρώ, πληρώνοντας φόρους, δηλ. φορολογεί τη φτωχολογιά. Οταν είναι δεδομένο ότι το εισόδημά τους με τη νέα ΚΑΠ της ΕΕ για το 2014 - 2020 θα μειωθεί και άλλο, αφού μειώνονται οι ενισχύσεις και αλλάζει προς το χειρότερο ο τρόπος κατανομής επιδοτήσεων για τους μικροκληρούχους και τους καλλιεργητές παραδοσιακών καλλιεργειών όπως βαμβάκι, λάδι, αμπέλια, βιομηχανική τομάτα κ.ά.

Τους πνίγουν τα χρέη. Μαζί με τα "αγροτοδικεία" για τη συμμετοχή στους αγώνες διαμαρτυρίας για την επιβίωση, καλούνται σε δίκες και επιβάλλονται ποινές για τα χρέη που δεν μπορούν να πληρώσουν φτωχοί γεωργοί και κτηνοτρόφοι. Μαζεύονται λεφτά από τη φτωχολογιά για να κατευθυνθούν στους τραπεζίτες, στους βιομήχανους, στους μεγαλέμπορους, στους εφοπλιστές για τους οποίους θεσπίζονται νέες φοροαπαλλαγές και προνόμια.

Η τελευταία ρύθμιση για τα "κόκκινα χρέη" αφορά ένα μικρό ποσοστό των αγροτών, ευνοεί το χαρτοφυλάκιο της τράπεζας και όχι την αγροτιά. Δε διαγράφει κεφαλαιοποιημένους και ανατοκισμένους τόκους, παρέχει τη δυνατότητα της αρπαγής περιουσιακών στοιχείων από τα οποία ζει ο αγρότης για ενοικίαση προς απόσβεση του χρέους και αν δε φτάνει τότε τη δημεύετε εξ ολοκλήρου.

Ετσι, με γρήγορους ρυθμούς προωθείται το ξεκλήρισμα της φτωχής αγροτιάς, που σπρώχνεται στην ανεργία και την εξαθλίωση, για να συγκεντρωθεί γη και παραγωγή στους μεγάλους για να γίνουν ακόμη μεγαλύτεροι. Δηλαδή, να δημιουργηθούν αποκλειστικά μεγάλες καπιταλιστικές αγροτικές μονάδες, αυτό που προωθεί η ΚΑΠ της ΕΕ.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. πρωθυπουργός τι μέτρα θα πάρει για να σταματήσει το ξεκλήρισμα της φτωχής αγροτιάς».

ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Προετοιμάζονται για να βγουν στα «μπλόκα»

Το Σάββατο το συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη με αφορμή την «Agrotica»

Από τη χτεσινή συγκέντρωση στην Αγιά Λάρισας
Από τη χτεσινή συγκέντρωση στην Αγιά Λάρισας
Με μεγάλο αγροτικό συλλαλητήριο, το Σάββατο 1 Φλεβάρη, στην «Agrotica», στη Θεσσαλονίκη, συνεχίζεται και κλιμακώνεται η πανελλαδική αγροτική κινητοποίηση, που ξεκίνησε στις 21 Γενάρη με τρακτέρ να βγαίνουν στις πλατείες των χωριών της Θεσσαλίας και άλλες αγωνιστικές δράσεις σε διάφορες περιοχές της χώρας και θα κορυφωθεί, τις επόμενες μέρες, με στήσιμο μπλόκων στους δρόμους.

Το συλλαλητήριο, που θα γίνει στις 12 το μεσημέρι, στο άγαλμα Βενιζέλου, οργανώνει η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Αγροτικών Μπλόκων, εκπρόσωποι της οποίας θα δώσουν συνέντευξη Τύπου, αύριο Πέμπτη, στις 12 το μεσημέρι, στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Σήμερα, στις 2 μετά το μεσημέρι, η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων θα έχει συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην Αθήνα, για να θέσει το πλαίσιο των δίκαιων αιτημάτων της αγροτικής κινητοποίησης.

Ογδοη μέρα χτες από την έναρξη της πανελλαδικής κινητοποίησης και στη Θεσσαλία πραγματοποιήθηκε μεγάλη αγωνιστική συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Αγιάς, με τη συμμετοχή εκατοντάδων αγροτών και δεκάδων τρακτέρ. Χαιρέτισε εκπρόσωπος της Επαγγελματικής Στέγης, ενώ την κεντρική ομιλία έκανε ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας.

Στη συγκέντρωση καταγγέλθηκε η προσπάθεια τρομοκράτησης των αγροτών, καθώς αυτοκίνητα της αστυνομίας με συμβατικές πινακίδες σταματούσαν για έλεγχο τα τρακτέρ πριν και μετά από το τέλος της κινητοποίησης.

Στο μεταξύ και χτες στα χωριά του θεσσαλικού κάμπου βγήκαν νέα τρακτέρ, έτοιμα, μόλις δοθεί το σύνθημα, να ξεκινήσουν για το σημείο όπου θα στηθεί το μεγάλο πανθεσσαλικό μπλόκο. Πάνω από 1.500 αγροτικά μηχανήματα έχουν συγκεντρωθεί, μέχρι στιγμής, στις πλατείες 100 και πλέον χωριών των νομών Καρδίτσας, Λάρισας, Τρικάλων και Μαγνησίας. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει, η έξοδος των τρακτέρ θα συνεχίζεται σταδιακά.

Παράλληλα συνεχίζονται και συσκέψεις. Αύριο Πέμπτη θα γίνει πανκαρδιτσιώτικη σύσκεψη Αγροτικών Συλλόγων και Επιτροπών Αγώνα, με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας.

Σε άλλες περιοχές

Στην Πέλλα, καθημερινά, ολοένα και περισσότεροι αγρότες παρατάσσουν τα τρακτέρ στα χωριά στην περιοχή της Σκύδρας. Στην Πιερία, αγρότες και κτηνοτρόφοι έχουν παρατάξει τα αγροτικά τους μηχανήματα στις πλατείες της Βροντούς, του Αγίου Σπυρίδωνα και της Κονταριώτισσας. Στις Σέρρες, οι αγρότες παρατάσσουν τα τρακτέρ τους στην κεντρική πλατεία του δημοτικού διαμερίσματος Καπετάν Μητρούση και σε όλες τις πλατείες των χωριών του δήμου Εμμανουήλ Παππά.

Στον Εβρο, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα αποφάσισε η συγκέντρωση των τρακτέρ στο μπλόκο στο ύψος της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στην Ορεστιάδα να πραγματοποιηθεί την Τρίτη 4 Φλεβάρη. Σε παράσταση διαμαρτυρίας στη Β' ΔΟΥ Ηρακλείου προχωρούν σήμερα, Τετάρτη, στις 10 π.μ., οι Αγροτικοί Σύλλογοι Αρχάνων και Αστερουσίων, ενώ στις 12.30 μ.μ. θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου στο κτίριο του Ανοιχτού Πανεπιστημίου στις Αρχάνες.

Η ΠΑΣΥ καλεί στο συλλαλητήριο στην «Agrotica»

Κάλεσμα προς τη φτωχομεσαία αγροτιά να συμμετάσχει από κάθε περιοχή της χώρας στο αγωνιστικό συλλαλητήριο στην «Agrotica», το Σάββατο 1 Φλεβάρη, στη Θεσσαλονίκη, απευθύνει η Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΥ. Σημειώνει μεταξύ άλλων:

«Η Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΥ καλεί τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους να μη σκύψουν το κεφάλι μπροστά σε αυτήν την καταιγίδα των άγριων μέτρων. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ανασύνταξη του αγροτικού κινήματος, η συγκρότηση δυνατών μαζικών και ζωντανών Αγροτικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών. Η πρόσφατη πανελλαδική σύσκεψη των αγροτικών Μπλόκων στη Λάρισα με το πλαίσιο αιτημάτων της και το συντονισμό της αγωνιστικής αντίδρασης της αγροτιάς δείχνει το δρόμο.

Δεν μας ξεγελούν οι προσπάθειες της συγκυβέρνησης να συγκρατήσει "με νύχια και με δόντια" το συνέχεια διογκούμενο κύμα αντίστασης των αγροτών στις πολιτικές της, γιατί κοροϊδία είναι η τροπολογία για τα "κόκκινα δάνεια".

Ταυτόχρονα, δίνει "συγχωροχάρτια" σε αγροτοσυνδικαλιστές και ταΐζει ΠΑΣΕΓΕΣ - ΓΕΣΑΣΕ και προηγούμενα την -τώρα- αυτοδιαλυμένη ΣΥΔΑΣΕ με εκατομμύρια ευρώ, από τις δικές μας εισφορές στον ΕΛΓΑ για το 2012 και το 2013. Δεν μας ξεγελούν, επίσης, οι δήθεν "διαφοροποιήσεις" τοπικών κυβερνητικών βουλευτών στη φορολόγηση με Νόμο, που οι ίδιοι ψήφισαν από το 2012, κ.ά., είναι υποκρισία και φαρισαϊσμός.

Το αγροτικό κίνημα εκφράζεται γνήσια από τις αγωνιστικές Ομοσπονδίες και τους Αγροτικούς Συλλόγους, από τις Επιτροπές Αγώνα των Μπλόκων σε όλη τη χώρα και καμιά σχέση δεν έχει με αυτούς που τους μπουκώνουν με χρήμα για να χειροκροτούν τις πολιτικές ΕΕ και κυβερνήσεων, που μας ξεκληρίζουν!

Οι συντονισμένοι αγώνες της φτωχομεσαίας αγροτιάς και η κοινωνική συμμαχία με τους εργάτες, τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης, τη νεολαία και τις γυναίκες των λαϊκών νοικοκυριών μπορεί να βάλει φρένο σε αυτήν την επίθεση και στην πορεία να την ανατρέψει, ώστε να ανοίξει ο δρόμος της ανάπτυξης σε όφελος της λαϊκής ευημερίας».

Ψηφίστηκε το αντιαγροτικό νομοσχέδιο

Με τις ψήφους των βουλευτών ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ψηφίστηκε τις πρώτες πρωινές ώρες χτες το νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων: Χαράτσια για τον κτηνίατρο εκτροφής, απελευθέρωση του γεωπονικού επαγγέλματος, σταδιακή κατάργηση των δημόσιων ελεγκτικών μηχανισμών και του ΕΦΕΤ, χαλάρωμα, ακόμα και των αναιμικών, κυρωτικών μέτρων που υπήρχαν για τις επιχειρήσεις που παραβιάζουν στοιχειώδεις κανόνες για την ασφάλεια των τροφίμων.

Με όλα αυτά τα μέτρα, ο νέος νόμος δίνει νέα χτυπήματα σε βάρος της μικρομεσαίας αγροτιάς και συμβάλλει στη συγκέντρωση της γης σε καπιταλιστικές επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα, αυξάνει τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Στη δευτερολογία της, η βουλευτής του ΚΚΕ Δ. Μανωλάκου, αφού χαιρέτησε τους αγροτικούς αγώνες, κατήγγειλε ότι ΜΜΕ, φιλικά προσκείμενα στην κυβέρνηση, προσπαθούν να ετοιμάσουν σκηνικό συκοφάντησης, χρησιμοποιώντας, όπως ανέφερε, «τους δυο συνεταιρισμούς από την Ηπειρο που κατηγορούνται για κακοδιαχείριση».

Αυτό όταν, σύμφωνα με τη Δ. Μανωλάκου, η κυβέρνηση προσφέρει πλήρη προστασία σε ΠΑΣΕΓΕΣ και ΓΕΣΑΣΕ, που εκκρεμούν δίκες εναντίον τους για κακοδιαχείριση, ενώ υπονομεύουν ευθέως τους αγώνες τις αγροτιάς. «Χρόνια τώρα, τόνισε, τους ανταμείβετε με εκατομμύρια ευρώ, τα οποία παρακρατείτε από τις εισφορές μέσω του ΕΛΓΑ». Να σημειωθεί ότι χτες, η πλειοψηφία της Ολομέλειας αρνήθηκε να κάνει δεκτή τροπολογία που είχαν καταθέσει βουλευτές της κυβέρνησης για να σταματήσει αυτή η προνομιακή μεταχείριση στις δύο Ενώσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ