ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Γενάρη 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΩΞΕΙΣ
Καταδικάστηκε στέλεχος του ΠΑΜΕ στην Κοζάνη

Η απόφαση του δικαστηρίου ανοίγει έναν πολύ επικίνδυνο δρόμο και δημιουργεί ακραία αντεργατική νομολογία

Από παλιότερη διαμαρτυρία του ΠΑΜΕ ενάντια στην ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης
Από παλιότερη διαμαρτυρία του ΠΑΜΕ ενάντια στην ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης
Σε πέντε (5) μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή καταδικάστηκε χτες από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Κοζάνης ο Βαγγέλης Δεληολάνης, στέλεχος του ΠΑΜΕ και πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κοζάνης. Δικάστηκε με την κατηγορία της «παράνομης βίας», για τη συμμετοχή του στην απεργιακή φρουρά έξω από το κατάστημα του σούπερ μάρκετ «Αρβανιτίδης», κατά τη διάρκεια της 48ωρης πανεργατικής πανελλαδικής απεργίας στις 28 και 29 Ιούνη του 2011.

Η δίωξή του έγινε μετά από καταγγελία στελέχους της επιχείρησης «Αρβανιτίδης», το οποίο επιτέθηκε βίαια στους συγκεντρωμένους απεργούς και μετά κάλεσε την Αστυνομία, δηλώνοντας το αντίθετο! Κατά τη διάρκεια της δίκης, ο μάρτυρας κατηγορίας αστυνομικός κατέθεσε ότι δε διαπίστωσε τέλεση του αδικήματος της «παράνομης βίας» εκ μέρους των συγκεντρωμένων. Η μάρτυρας κατηγορίας και υπεύθυνη του καταστήματος «Αρβανιτίδης», σε ερώτηση που της απευθύνθηκε αν ισχύουν οι καταγγελίες των σωματείων της περιοχής ότι η επιχείρηση συστηματικά καταστρατηγεί όλη την εργατική νομοθεσία κι έχει παραβεί πολλά άρθρα του ποινικού κώδικα, απάντησε: «Ναι, ισχύουν».

Επιβεβαίωσε έτσι ότι η εργοδοσία εκβιάζει, τρομοκρατεί κι έχει απλήρωτους τους εργαζομένους, ότι συστηματικά παραβιάζει το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, ότι έχει εξαναγκάσει τους εργαζομένους - με την απειλή της απόλυσης - σε αγορά προϊόντων, ότι έχει χρεώσει σε βάρος τους τα ληγμένα προϊόντα, έχει εκβιάσει τους εργαζομένους να επιστρέψουν στην επιχείρηση μέρος των αποδοχών τους κ.ά. Επιβεβαίωσε, δηλαδή, ότι μέσα σ' αυτό το κλίμα τρομοκρατίας, εκβιασμών και συνεχών απειλών απόλυσης η βούληση των εργαζομένων για συμμετοχή στην απεργία ή για προσέλευση στην εργασία μόνο «ελεύθερη» δεν είναι, όπως προσπάθησε ν' αποδείξει η πλευρά της εργοδοσίας.

Παρ' όλ' αυτά, το δικαστήριο αποδέχτηκε τους ισχυρισμούς των ανθρώπων της εργοδοσίας και καταδίκασε το στέλεχος του ΠΑΜΕ, με το σκεπτικό ότι ασκήθηκε παράνομη βία για να εμποδιστούν εργαζόμενοι ν' αναλάβουν εργασία.

Με ανακοίνωσή της η Γραμματεία Κοζάνης του ΠΑΜΕ σημειώνει ότι «αυτή η πρωτοφανής καταδικαστική απόφαση ανοίγει έναν πολύ επικίνδυνο δρόμο, δημιουργεί μια ακραία αντεργατική νομολογία που ουσιαστικά καταργεί το δικαίωμα στην απεργία και το δικαίωμα των εργατικών σωματείων να παλεύουν για την επιτυχία της, το δικαίωμα στην απεργιακή περιφρούρηση. Ετσι, εργοδότες που καταπατούν τα εργατικά δικαιώματα μένουν στο απυρόβλητο, αλλά μπορούν να σέρνουν στα δικαστήρια και να πετυχαίνουν την καταδίκη συνδικαλιστών κι εργαζομένων που διεκδικούν τα νόμιμα δικαιώματά τους».

Την απόφαση καταγγέλλει με ανακοίνωση και το Συνδικάτο Εμποροϋπαλλήλων και Υπαλλήλων Υπηρεσιών Εορδαίας. Στη Λάρισα, τέλος, αναβλήθηκαν χτες οι δίκες των 15 στελεχών του ΠΑΜΕ κι άλλων αγωνιστών από τη Λάρισα και τη Μαγνησία, που κατηγορούνταν επειδή πήραν μέρος σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις για την κατάργηση των διοδίων. Εξω από τα δικαστήρια έγινε συγκέντρωση με κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Λάρισας.

Δίμηνη οικονομική εξόρμηση από το ΠΑΜΕ

Συμπίπτει με τη συμπλήρωση 15 χρόνων από την ίδρυσή του

H Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ ανακοινώνει την έναρξη δίμηνης οικονομικής εξόρμησης τους μήνες Φλεβάρη και Μάρτη, που συμπίπτει φέτος με τη συμπλήρωση 15 χρόνων από την ίδρυση του ΠΑΜΕ (Απρίλης 1999). Σημειώνει, μεταξύ άλλων: «Καλούμε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις που βρίσκονται στη δύναμη του ΠΑΜΕ, τις κλαδικές και τοπικές Γραμματείες του ΠΑΜΕ, να μην αφήσουν εργαζόμενο, εργοστάσιο, τόπο δουλειάς και λαϊκό σπίτι που δε θα απευθυνθούν. Να βρεθούν κυριολεκτικά "στο πόδι" από την πρώτη μέρα για την επιτυχία της οικονομικής εξόρμησης.

Στόχος της δίμηνης οικονομικής εξόρμησης είναι η απόκτηση των αναγκαίων οικονομικών μέσων για την ενίσχυση της δράσης του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, της παρέμβασής του, της προβολής των θέσεών του, ώστε να μπορέσει καλύτερα το ΠΑΜΕ να ανταποκριθεί στα βασικά καθήκοντα της οργάνωσης της εργατικής τάξης, των ταξικών αγώνων.

Καλούμε τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τη νεολαία, όλους αυτούς που αντιλαμβάνονται ως χρέος τους να ενισχύουν από το υστέρημά τους οικονομικά το ΠΑΜΕ ιδιαίτερα σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας, να μπουν μπροστά στη διακίνηση των λαχνών.

Ο λαχνός του ΠΑΜΕ να κυκλοφορεί παντού! Στα συλλαλητήρια, στις απεργίες, στις γενικές συνελεύσεις, στις συσκέψεις, στις γειτονιές, παντού. Για την ανάγκη της οικονομικής ενίσχυσης του ΠΑΜΕ να οργανωθούν εκδηλώσεις, συζητήσεις, γλέντια.

Η οικονομική αυτοτέλεια του ΠΑΜΕ, η ενίσχυσή του από τους εργάτες αποτελούν όρο για την ύπαρξή του, για το δυνάμωμα των αγώνων, προϋπόθεση για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος. Δεν είμαστε σαν τους άλλους! Δεν έχουμε οικονομικές εξαρτήσεις από τη μεγαλοεργοδοσία και τα μονοπώλια. Δε διαχειριζόμαστε ευρωπαϊκά κονδύλια, δεν είμαστε μεσάζοντες και dealers προγραμμάτων. Δύναμή μας είναι η δύναμη που μας δίνουν οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, ο λαός.

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ βρέθηκαν μπροστά σε κάθε αγώνα, σε κάθε μάχη των εργαζομένων. 15 χρόνια απ' την ίδρυση του ΠΑΜΕ ήταν και θα είναι γεμάτα δράση, πρωτοβουλίες. Αντεξε και αντέχει, παρά τις συκοφαντίες, παρά τις επιθέσεις του αστικού συστήματος, τις διώξεις».

Καταγγέλλει το «φύτεμα» εργοδοτικού «αντι-σωματείου»

Την προσπάθεια των εργοδοτών να δημιουργήσουν «αντι-σωματείο», με την επωνυμία «Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Δυτικής Αττικής», καταγγέλλει το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής. Το εργοδοτικό μόρφωμα δημιουργήθηκε από προϊσταμένους και διευθυντικά στελέχη, με εκβιασμούς και πιέσεις στους εργαζόμενους να γίνουν μέλη του. Οι διαδικασίες - εξπρές ολοκληρώθηκαν με τις αρχαιρεσίες που πραγματοποιήθηκαν από την περασμένη Παρασκευή έως Κυριακή.

Το διασπαστικό σωματείο συνδράμει και το Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας - Δυτικής Αττικής, με το βλέμμα στραμμένο και στις αρχαιρεσίες, καθώς η θητεία της σημερινής Διοίκησης λήγει στις 31 Μάρτη.

Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής καταγγέλλει τη μεθόδευση και σημειώνει: «Επειδή το Σωματείο μας έχει πλούσια δράση, αναπτύσσει αγώνες και ανήκει στη δύναμη του ΠΑΜΕ, έχει "μπει στο μάτι" της εργοδοσίας και του συμβιβασμένου συνδικαλισμού. Θέλουν λυμένα τα χέρια, με "ανεξάρτητα", στην πραγματικότητα αταξικά εργοδοτικά σωματεία "σφραγίδες", διαμορφώνοντας συσχετισμούς στο Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας Δυτικής Αττικής, στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων και στη ΓΣΕΕ. Για να τα ελέγχει η εργοδοσία και να περνάνε μέτρα εξόντωσης των εργαζομένων χωρίς αντιδράσεις».

Το Σωματείο καλεί τους εργαζομένους να ενισχύσουν τις γραμμές του και να ματαιώσουν τα σχέδια των εργοδοτών και των συνδικαλιστών τους. Να πάρουν μαζικά μέρος στην προγραμματισμένη εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση, την Κυριακή 2 Φλεβάρη στις 10.30 π.μ., στα γραφεία του Σωματείου (Χαριλάου 30, Ελευσίνα).

Σε εξέλιξη η απεργία στη «NEWREST»

Την υπογραφή επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης διεκδικούν οι εργαζόμενοι στην εταιρεία «NEWREST» στο αεροδρόμιο των Σπάτων, που ξεκίνησαν από χτες το βράδυ 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες. Η «NEWREST» είναι επιχείρηση catering που προέκυψε μετά από τη συγχώνευση των «OLYMPIC AIR» - «AEGEAN», προκειμένου να εξυπηρετεί τ' αεροσκάφη της νέας εταιρείας.

Οι εργαζόμενοι αντιπαλεύουν την αδιαλλαξία της εργοδοσίας και διεκδικούν ικανοποιητικούς κι ενιαίους όρους αμοιβής κι εργασίας για τους εργαζομένους της ίδιας ειδικότητας και μετατροπή όλων των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου. Κάλεσμα σε όλα τα σωματεία να κάνουν τον αγώνα των εργαζομένων στη «Newrest» υπόθεση όλου του κλάδου απευθύνει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού-Τουρισμού-Ξενοδοχείων Αττικής.

Σκοτώθηκε εργάτης

Εργατικό δυστύχημα μ' ένα νεκρό σημειώθηκε στο Λουτράκι της Πέλλας. Ενας 31χρονος Ρουμάνος καταπλακώθηκε από παλιά μπετονιέρα, την ώρα που εκτελούσε εργασίες τεμαχισμού της με τη χρήση οξυγόνου. Ο εργοδότης συνελήφθη για έλλειψη μέτρων ασφαλείας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ