ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Φλεβάρη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Κλιμακώνεται η ενδοαστική κόντρα

Συνεχίζουν στα οδοφράγματα αντικυβερνητικοί διαδηλωτές
Συνεχίζουν στα οδοφράγματα αντικυβερνητικοί διαδηλωτές
ΚΙΕΒΟ.--

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, αν και σε αναρρωτική άδεια (λόγω αναπνευστικών προβλημάτων), υπέγραψε χτες το νόμο για την αμνηστία στους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές που κρατούνται από τις αρχές, που ψήφισε μέσα στη βδομάδα το Κοινοβούλιο, με την αντιπολίτευση να απέχει. Ο νόμος θα τεθεί σε ισχύ εφόσον τερματιστούν οι καταλήψεις κυβερνητικών κτιρίων, ενώ επιτρέπεται να παραμείνουν οι διαδηλωτές ειρηνικά στη λεγόμενη πλατεία της Ανεξαρτησίας και στο κτίριο των συνδικάτων. Αυτό ήταν ένα ακόμα σημείο στη συνολική αντιπαράθεση μεταξύ μερίδων της αστικής τάξης που σχετίζεται με τον προσανατολισμό της στα ιμπεριαλιστικά κέντρα, της ΕΕ και ΗΠΑ ή της Ρωσίας, με κάποιους και από τις δύο μεριές να μην αποκλείουν συνεργασία και με τους δύο, απλά η διαπάλη γίνεται για το πού θα δοθεί προτεραιότητα.

Χτες, για πρώτη φορά, θέση στις εξελίξεις πήρε ο στρατός. Σύμφωνα με ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείου Αμυνας, γίνεται έκκληση στον Ουκρανό Πρόεδρο να λάβει «επειγόντως» μέτρα για τη «σταθεροποίηση της κατάστασης στην Ουκρανία». Σημειώνεται:

«Οι στρατιωτικοί και οι (άλλοι) εργαζόμενοι του υπουργείου καλούν τον ανώτατο αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων (δηλαδή τον αρχηγό του κράτους) να λάβει επειγόντως μέτρα, στο πλαίσιο της σημερινής νομοθεσίας, για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στη χώρα. Θεωρούν απαράδεκτες την κατάληψη δημόσιων κτιρίων και τις απόπειρες παρεμπόδισης της εξουσίας να ασκήσει το έργο της και επισημαίνουν ότι μια κλιμάκωση του κινήματος αμφισβήτησης απειλεί την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας».

Επίσης, ο Ουκρανός Πρόεδρος κατηγόρησε με ανακοίνωσή του την αντιπολίτευση ότι «πυροδοτεί» την κατάσταση, καλώντας τον πληθυσμό να συνεχίσει να διαδηλώνει «λόγω των πολιτικών φιλοδοξιών ορισμένων εκ των ηγετών της». Από την πλευρά τους, οι τρεις κυριότεροι ηγέτες της αντιπολίτευσης Βιτάλι Κλίτσκο, Αρσένι Γιάτσενιουκ και Ολεγκ Τιάγκνιμποκ τόνισαν, σε κοινή δήλωσή τους, ότι ο Γιανουκόβιτς έχει παραβιάσει το Σύνταγμα. Του προσήψαν «εκβιασμό» των βουλευτών του ίδιου του του κόμματος, του Κόμματος των Περιοχών, για να ψηφίσουν, την Τετάρτη, παρά τις αντιρρήσεις ορισμένων εξ αυτών, το νόμο για τη χορήγηση αμνηστίας στους συλληφθέντες διαδηλωτές.

Ιδιαίτερης σημασία είναι και οι συναντήσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι, που θα έχει σήμερα με κορυφαία στελέχη της ουκρανικής αντιπολίτευσης, στο περιθώριο της διάσκεψης για την ασφάλεια στο Μόναχο. Ο Κέρι, που πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη στη Γερμανία και είχε και συνάντηση με την Αγκελα Μέρκελ, έχει προγραμματιστεί να συναντήσει τους Κλίτσκο Γιάτσενουκ, πρώην υπουργό Οικονομικών και ηγέτη του κόμματος της φυλακισμένης πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο. Σύμφωνα με όσα διαρρέονται από την αμερικανική πλευρά, «τα στελέχη της ουκρανικής αντιπολίτευσης έρχονται (στο Μόναχο) γιατί θέλουν να ενημερώσουν τη διεθνή κοινότητα για το ποια είναι κατά την άποψή τους η πορεία που πρέπει να ακολουθηθεί και η βοήθεια την οποία χρειάζονται». «Το θέμα είναι να μάθουμε εάν μπορούν να προχωρήσουν προς τα εμπρός και να σχηματίσουν μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Ερχονται στο Μόναχο, ενώ συνεχίζεται η διαπραγματευτική διαδικασία. Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι για τους καρπούς που αρχίζει να αποδίδει ο διάλογος ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση», τόνισε διατηρώντας την ανωνυμία του Αμερικανός αξιωματούχος.

Επίσης, χτες η ουκρανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι ξεκινάει έρευνα για τη διερεύνηση του βασανισμού του διαδηλωτή της αντιπολίτευσης Ντμίτρι Μπουλάτοφ, που είχε απαχθεί πριν από 8 μέρες από αγνώστους και εμφανίστηκε χτες σε άθλια κατάσταση.

ΣΥΡΙΑ
Αδιέξοδο στην πρώτη φάση της διαπραγμάτευσης...

ΓΕΝΕΥΗ.--

Ολοκληρώθηκε, χτες, στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη η πρώτη φάση της ειρηνευτικής συνδιάσκεψης για τη Συρία γνωστή ως «Γενεύη ΙΙ», δίχως βεβαίως να καταστεί δυνατή η επίτευξη μίας βασικής συμφωνίας εκεχειρίας ή και ανταλλαγής αιχμαλώτων, πέραν ίσως από την επανέναρξη αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στο προάστιο Γιαρμούκ της Δαμασκού, όπου έχουν εγκλωβιστεί εν μέσω σφοδρών συγκρούσεων χιλιάδες Παλαιστίνιοι πρόσφυγες.

Η τελευταία συνάντηση ανάμεσα στις αντιπροσωπείες της συριακής κυβέρνησης, του αντιπολιτευόμενου συριακού Εθνικού Συνασπισμού και του διεθνούς μεσολαβητή Λακχντάρ Μπραχίμι ολοκληρώθηκε χτες το πρωί, με τον τελευταίο να παραδέχεται την αποτυχία της διαπραγμάτευσης που ξεκίνησε στις 22 Γενάρη, λέγοντας ωστόσο ότι υπήρξαν «έντονες αλλά και πολλά υποσχόμενες στιγμές».

Οι εκπρόσωποι των δύο αντιπροσωπειών και ο μεσολαβητής Μπραχίμι είχαν αργότερα χτες το απόγευμα προγραμματίσει συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη, ανακοινώνοντας ότι κατά πάσα πιθανότητα ο επόμενος γύρος συνομιλιών θα πραγματοποιηθεί στις 10 Φλεβάρη, υπό τις επιφυλάξεις της συριακής κυβερνητικής αντιπροσωπείας, που ανακοίνωσε πως προτιμά προτού δώσει την τελική απάντηση να επιστρέψει για συνεννόηση στη Δαμασκό. Ο Μπραχίμι παραδέχθηκε ότι οι διαφορές των δύο πλευρών παρέμειναν «πλατιές», εκτιμώντας ωστόσο ότι έγινε μία «λογική αρχή» που θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για την οικοδόμηση ειρήνης...

Μερικές ώρες πριν τη συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη το συριακό «Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» ανακοίνωσε ότι κατά το διάστημα της διαπραγμάτευσης στη Γενεύη σκοτώθηκαν στα πεδία συγκρούσεων της Συρίας σχεδόν 1.900 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 498 πολίτες, 646 Σύροι αντικαθεστωτικοί ένοπλοι, 208 ισλαμιστές εξτρεμιστές μισθοφόροι και 515 στρατιώτες.

Τέλος, χτες, Ρώσος διπλωμάτης δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ΙΝΤΕΡΦΑΞ ότι η προθεσμία της 30ής Ιούνη για την καταστροφή του συριακού χημικού οπλοστασίου βάσει της διεθνούς συμφωνίας παραμένει «εντελώς ρεαλιστική» παρά τις καθυστερήσεις. Μάλιστα, ο Μιχαήλ Ουλιάνοφ (επικεφαλής της διεύθυνσης ασφάλειας και αφοπλισμού του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών) σημείωσε ότι οι καθυστερήσεις οφείλονται σε προβλήματα ασφαλείας στο οδικό δίκτυο προς το λιμάνι της Λατάκειας και την «ανεπαρκή» τεχνική υποστήριξη από μέρους της διεθνούς κοινότητας...

ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΜΟΝΑΧΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ
Διεκδικώντας ενεργότερο ρόλο στις διεθνείς επεμβάσεις

Στη συνάντηση συμμετέχει πλήθος υψηλόβαθμων αξιωματούχων ιμπεριαλιστικών χωρών

Αρχισε χτες στη Γερμανία και θα διαρκέσει μέχρι αύριο η λεγόμενη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, που γιορτάζει την 50ή της επέτειο από όταν πρωτοξεκίνησε ως ένα φόρουμ συντονισμού των ευρωατλαντικών δυνάμεων στην πάλη για την ανατροπή του σοσιαλισμού στην Ευρώπη, που μετά την ανατροπή χρησιμεύει για ανταλλαγή απόψεων ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Στη φετινή διάσκεψη συμμετέχουν τουλάχιστον 20 αρχηγοί κρατών και περισσότεροι από 50 υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας. Στα κεντρικά θέματα θα είναι η Συρία, το Ιράν, η κατάσταση στα Βαλκάνια.

Την έναρξη της Διάσκεψης έκανε ο πρόεδρος της Γερμανίας Γιοακίμ Γκάουκ, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού «Der Spiegel», αναμενόταν να καλέσει τους Γερμανούς «να αναγνωρίσουν τη θέση τους στον κόσμο», μεταβάλλοντας τη γερμανική ρητορική περί μη ανάμειξης σε διεθνείς διενέξεις, δηλαδή πέρα από τις όποιες τυπικές ουσιαστικά δεσμεύσεις που ισχύουν από τα αποτελέσματα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Ανάλογες θέσεις αναμένεται να υποστηρίξουν τόσο ο υπουργός Εξωτερικών (σοσιαλδημοκράτης) Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ, όσο και η υπουργός Αμυνας (χριστιανοδημοκράτισσα) Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, οι οποίοι εκτιμούν ότι ως οικονομική υπερδύναμη η Γερμανία δεν μπορεί πλέον να παρακολουθεί αμέτοχη.

Από τη γερμανική κυβέρνηση στη διάσκεψη λαμβάνει ακόμη μέρος ο υπουργός Εσωτερικών - και τέως υπουργός Αμυνας - Τόμας Ντε Μεζιέρ, ενώ αναμένονται ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, των ΗΠΑ Τζον Κέρι, της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς, της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και της Σουηδίας Καρλ Μπιλντ, ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Τσακ Χέιγκελ, η σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Αμερικανού Προέδρου Σούζαν Ράις, αλλά και ο Βιτάλι Κλίτσκο ηγέτης του κόμματος «Ουντάρ» της ουκρανικής αντιπολίτευσης.

Για τον εορτασμό των 50 χρόνων από την πρώτη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια αναμένεται η συμμετοχή του πρώην καγκελάριου της Γερμανίας Χέλμουτ Σμιτ και του βετεράνου της αμερικανικής διπλωματίας Χένρι Κίσινγκερ.

Το Συνέδριο πραγματοποιείται σε κεντρικό ξενοδοχείο του Μονάχου και για την ασφάλεια των συμμετεχόντων την ευθύνη θα έχουν 3.000 αστυνομικοί.

Συνάντηση Κέρι - Μέρκελ

Την πεποίθηση ότι οι χώρες τους θα ξεπεράσουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στις διμερείς τους σχέσεις εξαιτίας της υπόθεσης των παρακολουθήσεων, εξέφρασαν τόσο η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι και ο Γερμανός ομόλογός του Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ, κατά τις συναντήσεις χτες στο Βερολίνο.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκε επίσης η διαπραγμάτευση για τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. «Θεωρούμε ότι είναι κάτι που μπορεί να βοηθήσει την οικονομία της Ευρώπης, να ενισχύσει την οικονομία μας, να δημιουργήσει θέσεις εργασίας για Αμερικανούς, για Γερμανούς, για όλους τους Ευρωπαίους και να δημιουργήσει μια από τις μεγαλύτερες συνδεδεμένες αγορές στον κόσμο».

Ακόμα δεν έλειψαν οι ευχές για επίλυση της «κρίσης στην Ουκρανία» και δηλώσεις ...περί μη ανάμειξης, αφού υποτίθεται και οι δύο χώρες νοιάζονται για το λαό της και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

ΛΙΒΥΗ
Συγκρούσεις στρατού - ισλαμιστών στη Βεγγάζη

ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Συγκρούσεις ξέσπασαν χτες στη Βεγγάζη της ανατολικής Λιβύης με αφορμή την προχτεσινή απαγωγή του γιου του διοικητή των ειδικών δυνάμεων του λιβυκού στρατού, ταξίαρχου Ουάνις Αμπού Χαμάντα, από ομάδα ενόπλων που απαιτούσαν την άμεση αποχώρηση των δυνάμεων του στρατού από τα προάστια αλ Χαουάρι και Γκουάρσχα της πόλης, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση του νεαρού.

Σύμφωνα με πηγές του Γαλλικού Πρακτορείου, στη διάρκεια των συγκρούσεων του στρατού με ομάδες ενόπλων, που άρχισαν αμέσως μετά την απελευθέρωση του νεαρού, σκοτώθηκε τουλάχιστον ένα μέλος των ειδικών δυνάμεων και τραυματίστηκαν δύο στρατιώτες.

Στον απόηχο των συγκρούσεων στη Βεγγάζη ανακοινώθηκε πως θα στηθούν κάλπες στις 20 Φλεβάρη προκειμένου οι Λίβυοι ψηφοφόροι να επιλέξουν τα μέλη της επιτροπής που θα αναλάβει τη σύνταξη νέου Συντάγματος, μετά την ολοκλήρωση και ψήφιση του οποίου θα διεξαχθούν γενικές εκλογές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ