Σάββατο 1 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΜΟΝΑΧΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ
Διεκδικώντας ενεργότερο ρόλο στις διεθνείς επεμβάσεις

Στη συνάντηση συμμετέχει πλήθος υψηλόβαθμων αξιωματούχων ιμπεριαλιστικών χωρών

Αρχισε χτες στη Γερμανία και θα διαρκέσει μέχρι αύριο η λεγόμενη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, που γιορτάζει την 50ή της επέτειο από όταν πρωτοξεκίνησε ως ένα φόρουμ συντονισμού των ευρωατλαντικών δυνάμεων στην πάλη για την ανατροπή του σοσιαλισμού στην Ευρώπη, που μετά την ανατροπή χρησιμεύει για ανταλλαγή απόψεων ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Στη φετινή διάσκεψη συμμετέχουν τουλάχιστον 20 αρχηγοί κρατών και περισσότεροι από 50 υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας. Στα κεντρικά θέματα θα είναι η Συρία, το Ιράν, η κατάσταση στα Βαλκάνια.

Την έναρξη της Διάσκεψης έκανε ο πρόεδρος της Γερμανίας Γιοακίμ Γκάουκ, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού «Der Spiegel», αναμενόταν να καλέσει τους Γερμανούς «να αναγνωρίσουν τη θέση τους στον κόσμο», μεταβάλλοντας τη γερμανική ρητορική περί μη ανάμειξης σε διεθνείς διενέξεις, δηλαδή πέρα από τις όποιες τυπικές ουσιαστικά δεσμεύσεις που ισχύουν από τα αποτελέσματα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Ανάλογες θέσεις αναμένεται να υποστηρίξουν τόσο ο υπουργός Εξωτερικών (σοσιαλδημοκράτης) Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ, όσο και η υπουργός Αμυνας (χριστιανοδημοκράτισσα) Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, οι οποίοι εκτιμούν ότι ως οικονομική υπερδύναμη η Γερμανία δεν μπορεί πλέον να παρακολουθεί αμέτοχη.

Από τη γερμανική κυβέρνηση στη διάσκεψη λαμβάνει ακόμη μέρος ο υπουργός Εσωτερικών - και τέως υπουργός Αμυνας - Τόμας Ντε Μεζιέρ, ενώ αναμένονται ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, των ΗΠΑ Τζον Κέρι, της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς, της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και της Σουηδίας Καρλ Μπιλντ, ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Τσακ Χέιγκελ, η σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Αμερικανού Προέδρου Σούζαν Ράις, αλλά και ο Βιτάλι Κλίτσκο ηγέτης του κόμματος «Ουντάρ» της ουκρανικής αντιπολίτευσης.

Για τον εορτασμό των 50 χρόνων από την πρώτη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια αναμένεται η συμμετοχή του πρώην καγκελάριου της Γερμανίας Χέλμουτ Σμιτ και του βετεράνου της αμερικανικής διπλωματίας Χένρι Κίσινγκερ.

Το Συνέδριο πραγματοποιείται σε κεντρικό ξενοδοχείο του Μονάχου και για την ασφάλεια των συμμετεχόντων την ευθύνη θα έχουν 3.000 αστυνομικοί.

Συνάντηση Κέρι - Μέρκελ

Την πεποίθηση ότι οι χώρες τους θα ξεπεράσουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στις διμερείς τους σχέσεις εξαιτίας της υπόθεσης των παρακολουθήσεων, εξέφρασαν τόσο η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι και ο Γερμανός ομόλογός του Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ, κατά τις συναντήσεις χτες στο Βερολίνο.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκε επίσης η διαπραγμάτευση για τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. «Θεωρούμε ότι είναι κάτι που μπορεί να βοηθήσει την οικονομία της Ευρώπης, να ενισχύσει την οικονομία μας, να δημιουργήσει θέσεις εργασίας για Αμερικανούς, για Γερμανούς, για όλους τους Ευρωπαίους και να δημιουργήσει μια από τις μεγαλύτερες συνδεδεμένες αγορές στον κόσμο».

Ακόμα δεν έλειψαν οι ευχές για επίλυση της «κρίσης στην Ουκρανία» και δηλώσεις ...περί μη ανάμειξης, αφού υποτίθεται και οι δύο χώρες νοιάζονται για το λαό της και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Κάθε μήνα και μια νέα γεωπολιτική κρίση...» (2022-02-18 00:00:00.0)
Στην Ιαπωνία ο Γερμανός Πρόεδρος (2018-02-07 00:00:00.0)
Οικονομία και Κυπριακό περιείχε η ατζέντα (2016-12-06 00:00:00.0)
«Προκλητικά κοντά» βλέπει τη λύση ο Χάμοντ (2015-11-12 00:00:00.0)
Συνάντηση Μέρκελ - Ράσμουσεν (2014-07-03 00:00:00.0)
Επίσκεψη Στάινμαγερ στο Πεκίνο (2014-04-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ