Σάββατο 1 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας σε πυρηνικό σταθμό

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Η διοίκηση της μονάδας επανεμπλουτισμού πυρηνικών καυσίμων Σέλαφιλντ στη βορειοδυτική Αγγλία συνέστησε, χτες, στο μη απαραίτητο εργατικό προσωπικό να μην προσέλθει για δουλειά εξαιτίας της ανίχνευσης υψηλών επιπέδων ραδιενέργειας, σπεύδοντας ωστόσο λίγο αργότερα να καθησυχάσει τους εργαζόμενους και τους κατοίκους παρακείμενων περιοχών ότι «η υγεία και η δημόσια ασφάλεια δεν διατρέχουν κανέναν κίνδυνο...».

Εξηγώντας την απόφαση να λειτουργήσει με το απολύτως απαραίτητο προσωπικό έπειτα από την ανίχνευση των αυξημένων επιπέδων ραδιενέργειας, εκπρόσωπος του σταθμού διευκρίνισε ότι η απόφαση ελήφθη για να επικεντρωθούν τα αρμόδια συνεργεία στη διερεύνηση της υπόθεσης. Εάν αυτό είχε συμβεί κατά τη διάρκεια της κανονικής ημερήσιας λειτουργίας, απλώς θα είχαμε επιτρέψει στον κόσμο να επιστρέψει στο σπίτι. Ο ίδιος κατέληξε επαναλαμβάνοντας ότι «δεν υπάρχει κίνδυνος για το κοινό ή για τους εργαζόμενους».

Αργότερα χτες το μεσημέρι, η Ρυθμιστική Αρχή Πυρηνικής Ενέργειας ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί την κατάσταση στο σταθμό Σέλαφιλντ και είναι «ικανοποιημένη» από τη λήψη των ενδεδειγμένων μέτρων.

Ωστόσο, εδώ και χρόνια, οργανώσεις που αντιδρούν στη λειτουργία σταθμών πυρηνικής ενέργειας στη Βρετανία κινητοποιούνται υποστηρίζοντας ότι ειδικά για το σταθμό Σέλαφιλντ υπάρχει υψηλός κίνδυνος πυρηνικού ατυχήματος μεταξύ άλλων γιατί το συγκρότημα θεωρείται πεπαλαιωμένο και ευάλωτο σε πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις ή δολιοφθορές. Οι οργανώσεις αυτές επικαλούνται μεταξύ άλλων σωρεία περιστατικών με διαρροές ραδιενέργειας ή περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις από πυρηνικά απόβλητα τα τελευταία χρόνια. Επιπλέον, η λειτουργία του πυρηνικού σταθμού Σέλαφιλντ προκαλεί εδώ και χρόνια ζήτημα δικαστικής διαμάχης ανάμεσα στις αρχές Βρετανίας και Ιρλανδίας, με τη δεύτερη να κατηγορεί το Λονδίνο για ρύπανση των εγχώριων θαλάσσιων υδάτων της εξαιτίας της λειτουργίας του συγκροτήματος. Παρ' όλα αυτά η βρετανική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει τα σχέδιά της να προχωρήσει στην κατασκευή νέου πυρηνικού σταθμού στο Σέλαφιλντ έως το 2025.

  • Αργά το βράδυ της Πέμπτης, Βρετανοί βουλευτές ψήφισαν υπέρ της στέρησης της βρετανικής υπηκοότητας σε όσους μετανάστες καταδικαστούν για τρομοκρατία ή επιδείξουν «συμπεριφορά που αποδειχθεί πολύ επιζήμια για τα ζωτικά συμφέροντα της Βρετανίας»...
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αναγνωρίζουν αύξηση ραδιενέργειας στην Ταϊσάν (2021-06-17 00:00:00.0)
Πυρηνικός σταθμός από γαλλική και κινεζική εταιρεία (2016-09-16 00:00:00.0)
Τεράστιες καταστροφές και κίνδυνοι (2011-03-15 00:00:00.0)
Δάνεια για νέο πυρηνικό σταθμό δίνει ο Ομπάμα (2010-02-17 00:00:00.0)
Αντιδράσεις θυμάτων βρετανικών πυρηνικών δοκιμών (2009-06-08 00:00:00.0)
Εκρηξη σε πυρηνικό σταθμό (2003-07-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ