Σάββατο 1 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Συνεχίζονται οι παραιτήσεις βουλευτών του AKP

Το «Χιζμέτ» επιτίθεται στον Ερντογάν για την επαναπροσέγγιση με το Ιράν

ΑΓΚΥΡΑ.--

Με έναν ακόμα βουλευτή του AKP να υποβάλλει παραίτηση συνεχίζονται οι «τριγμοί» στο κυβερνών κόμμα, την ώρα που η δημοτικότητα του Ερντογάν μειώθηκε στο 39,4% έναντι 48,1% το Δεκέμβρη και 59,1% πριν από ένα χρόνο.

Μάλιστα, ο βουλευτής Μοχάμεντ Τσετίν αποχώρησε από το AKP, προανήγγειλε ότι οι αποχωρήσεις θα συνεχιστούν δηλώνοντας (σύμφωνα με τη «Hurriyet Daily News»): «Ξέρω ότι υπάρχει ανησυχία στο κόμμα, πολλοί έχουν ενοχληθεί, σύντομα αυτοί θα αρχίσουν να φεύγουν ένας ένας...». Επιπλέον, παραδέχτηκε ότι έχει επαφές με τον Φετουλάχ Γκιουλέν (που θεωρείται ότι κρύβεται πίσω από τις αποκαλύψεις για τη διαφθορά), δηλώνοντας ότι ο ισλαμιστής επιχειρηματίας ιμάμης «δεν μπλέκεται σε κανενός τις προτιμήσεις... Δίνει την προσωπική του γνώμη».

Η ένταση της ενδοαστικής αντιπαράθεσης στην Τουρκία (που αντανακλά ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς για την κυριαρχία στη Μέση Ανατολή και όχι μόνο) επιβεβαιώνεται και από την κριτική που ανταλλάσσουν τις τελευταίες μέρες ο Ερντογάν με δυτικά ΜΜΕ: Ο πρώτος μιλά για κλοπή της «εθνικής βούλησης» και τα δεύτερα τον κατηγορούν για «διδακτισμό» («Guardian») και «εσφαλμένη στροφή» («New York Times»). Ολα αυτά, λίγες μέρες μετά από ένα ταξίδι που επιβεβαίωσε τη σύσφιξη των σχέσεων Ιράν - Τουρκίας, κάτι που προκαλεί τον «προβληματισμό» των ΗΠΑ. Μάλιστα, χαρακτηριστική είναι η κριτική που δέχεται ο Ερντογάν από το «Χιζμέτ» (το «κίνημα» του οποίου ηγείται ο Γκιουλέν). Αρθρογράφοι στο ειδησεογραφικό portal του «Χιζμέτ» παρουσίασαν το ταξίδι Ερντογάν ως «αποτυχία» (ισχυρίζονται μάλιστα ότι κάποιες από τις διμερείς οικονομικές συμφωνίες που επρόκειτο να υπογραφούν ακόμα εκκρεμούν) και κατηγόρησαν την κυβέρνησή του ότι μετατρέπει την Τουρκία σε «32η επαρχία του Ιράν».

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, αν γίνονταν τώρα εκλογές, το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ θα εξασφάλιζε το 43,2% των ψήφων ενώ το Ρεπουμπλικανικό κόμμα το 28,1%.

Την Τετάρτη, ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Μπεν Ρόντες, αρνήθηκε ξανά ότι οι ΗΠΑ έχουν σχέση με τις «δυσκολίες» και την «πολιτική ταραχή» στην Τουρκία.

Στο μεταξύ, δημοσιεύματα αναφέρουν ότι οι εισαγγελείς που συμμετείχαν στις έρευνες για το σκάνδαλο διαφθοράς αλλά η κυβέρνηση απέπεμψε, ετοίμαζαν προτάσεις για καταδίκες μέχρι και πάνω από 100 χρόνια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ