Σάββατο 1 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ - ΗΠΑ
Αντεγκλήσεις με αφορμή ξένους ανταποκριτές

ΠΕΚΙΝΟ.--

Εντονη ήταν η αντίδραση του Πεκίνου στις επικρίσεις της αμερικανικής κυβέρνησης για τους «περιορισμούς» που επιβάλλονται σε ξένους ανταποκριτές στην Κίνα. Με αφορμή την επιστροφή στις ΗΠΑ του ανταποκριτή των «Νιου Γιορκ Τάιμς» στην Κίνα Οστιν Ράμζι (στον οποίο δεν ανανεώθηκε η βίζα), ο εκπρόσωπος του Αμερικανού Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, Τζέι Κάρνεϊ, εξέδωσε ανακοίνωση όπου αναφέρει ότι τα μέτρα των κινεζικών αρχών «δεν κάνουν σεβαστή την ελευθερία του Τύπου και έρχονται σε μεγάλη αντίθεση με τη μεταχείριση των ξένων δημοσιογράφων (...) από τις ΗΠΑ».

Απαντώντας, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χονγκ Λέι είπε πως «η Κίνα δεν δέχεται τις αδικαιολόγητες κατηγορίες των Αμερικανών και τους ζητεί να σεβαστούν τα γεγονότα και να μετρούν τα λόγια και τις πράξεις τους», συμπληρώνοντας: «Η συμπεριφορά της Ουάσιγκτον πρέπει να είναι περισσότερο "ευνοϊκή" σε ό,τι αφορά τις ανταλλαγές (δημοσιογράφων) και την αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο χωρών».

Ο Ράμζι δούλευε στην Κίνα ως ανταποκριτής για έξι χρόνια και έκανε αίτηση για ανανέωση της βίζας τον Ιούνη, αφού ξεκίνησε να γράφει για τους «Nιου Γιορκ Τάιμς». Την Πέμπτη έφυγε από την Κίνα γιατί δεν ανανεώθηκε η βίζα του, κάτι που το Πεκίνο απέδωσε στο ότι δεν έδωσε έγκαιρα τα απαραίτητα στοιχεία. Είναι ο δεύτερος ανταποκριτής της συγκεκριμένης εφημερίδας στον οποίο δεν ανανεώνεται η βίζα μέσα σε 13 μήνες. Κάτι που θεωρείται ως «απάντηση» σε δημοσιεύματα της εφημερίδας για τον πλουτισμό μελών της κινεζικής κυβέρνησης και των οικογενειών τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ