Σάββατο 1 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Ανησυχία για ρωσικές δοκιμές πυραύλων

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ανησυχίες για την πραγματοποίηση νέων πυραυλικών δοκιμών από τη Ρωσία που, ενδεχομένως, παραβιάζουν την πυραυλική διμερή συνθήκη του 1987, εξέφρασε αργά το βράδυ της Πέμπτης η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζένιφερ Ψάκι, κληθείσα να σχολιάσει δημοσίευμα των «Τάιμς Νέας Υόρκης», που υποστήριζε ότι οι ρωσικές αρχές κάνουν από το 2008 δοκιμές σε νέο πύραυλο τύπου «Κρουζ».

Η Ψάκι σημείωσε πως οι ΗΠΑ επεσήμαναν ήδη στη Μόσχα «την πιθανότητα (...) μιας παραβίασης» της διμερούς Συνθήκης Πυρηνικών Δυνάμεων Μέσου Βεληνεκούς (INF) που υπεγράφη στις 8 Δεκέμβρη 1987 μεταξύ των ΗΠΑ και της πρώην ΕΣΣΔ, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά όλα τα στοιχεία του άρθρου των νεοϋορκέζικων «Τάιμς». Η ίδια τόνισε μάλιστα ότι η Ουάσιγκτον «παίρνει πολύ σοβαρά υπόψη της τα θέματα σεβασμού των συνθηκών για τον έλεγχο των όπλων, περιλαμβανομένης της Συνθήκης INF».

Η συνθήκη αυτή, που τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιούνη 1988, «προβλέπει ότι οι δύο συμβαλλόμενες χώρες θα πρέπει να καταστρέψουν, το αργότερο σε διάστημα τριών ετών από την έναρξη της ισχύος της συνθήκης, όλους τους βαλλιστικούς πυραύλους τους και τους πυραύλους "Κρουζ" που έχουν βεληνεκές 500 με 1.000 χιλιόμετρα και αυτούς με βεληνεκές 1.000 με 5.500 χιλιόμετρα». Η Ψάκι εξήγησε ότι η Μόσχα και η Ουάσιγκτον βρίσκονται εδώ και μήνες σε διαβουλεύσεις και πρόσθεσε ότι η αμερικανική πλευρά εξετάζει «αν υπήρξε παραβίαση» της Συνθήκης IFN.

Από τις Βρυξέλλες, ΝΑΤΟικός αξιωματούχος εκτίμησε ότι πρόκειται για ένα «σοβαρό ζήτημα» και ότι η Συνθήκη IFN είναι «θεμελιώδης συνιστώσα της ευρωατλαντικής ασφάλειας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ