Σάββατο 1 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
«Διαφωνίες» για την ΕΕ αλλά και συνεργασία

ΟΞΦΟΡΝΤΣΑΪΡ.--

Συνάντηση για την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σε τομείς όπως η Αμυνα πραγματοποίησαν, χτες, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, και ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, στο πλαίσιο σχετικής συμφωνίας που υπέγραψαν οι δύο χώρες το 2010.

Η συνάντηση έγινε στην εκλογική περιφέρεια του Κάμερον, Οξφορντσάιρ, και μεταξύ άλλων επιβεβαίωσε τις διαφορετικές προσεγγίσεις αλλά και αντιπαραθέσεις που υπάρχουν στην ΕΕ, όσον αφορά το μείγμα πολιτικής που απαιτεί η καπιταλιστική ανάκαμψη (με κοινή συνισταμένη την ένταση της εκμετάλλευσης των εργατών). Τον τελευταίο καιρό δυναμώνει άλλωστε και η συζήτηση για τις «αλλαγές» που χρειάζεται η ΕΕ, στο φόντο και της «κριτικής» που ασκούν οι λεγόμενοι ευρωσκεπτικιστές διερευνώντας τις συμφερότερες (για τα μονοπώλια που εκπροσωπούν) διακρατικές συνεργασίες. Σ' αυτό το πλαίσιο, η βρετανική κυβέρνηση εμφανίζεται να ζητά «τροποποιήσεις» σε ευρωπαϊκές Συνθήκες. Ο Κάμερον έχει δηλώσει ότι αν κερδίσει τις επόμενες εκλογές, το 2017, θα διενεργήσει δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της Μ. Βρετανίας στην ΕΕ.

Σύμφωνα με το BBC, o Φρ. Ολάντ δήλωσε ότι «η αναθεώρηση των Συνθηκών δεν είναι προτεραιότητα προς το παρόν... Δεν μπορούμε να περιμένουμε ότι το παράδειγμα μιας χώρας στην Ευρώπη θα καθορίσει όλη την υπόλοιπη». Ο Κάμερον, από την πλευρά του, είπε ότι η Ευρώπη πρέπει να γίνει πιο «ανταγωνιστική» και να «απευθύνεται καλύτερα» στις δημόσιες αγωνίες.

Παρίσι και Λονδίνο συμφώνησαν μεταξύ άλλων να αποκτήσουν από κοινού ειδικούς πυραύλους που μπορούν να βάλλουν κατά πλοίων, να μελετήσουν το ενδεχόμενο παραγωγής τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών από τις βρετανικές BAE και «Rolls-Royce» και τις γαλλικές «Thales» και «Dassault». Επίσης υπογράφτηκε συμφωνία συνεργασίας σε ζητήματα πυρηνικής ενέργειας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ