ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Φλεβάρη 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Συντονισμός για την ανεργία από Συνδικάτα της Αττικής

Σε σύσκεψη που έγινε την Πέμπτη, κατέληξαν σε συγκεκριμένο πρόγραμμα αγωνιστικής δράσης

Από τη συνδικαλιστική σύσκεψη που έγινε την Πέμπτη
Από τη συνδικαλιστική σύσκεψη που έγινε την Πέμπτη
Σύσκεψη με τη συμμετοχή ΔΣ Συνδικάτων από κλάδους όπου το πρόβλημα της ανεργίας είναι ιδιαίτερα οξυμένο, έγινε την Πέμπτη το απόγευμα στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας. Σκοπός της σύσκεψης ήταν η οργάνωση και ο συντονισμός του αγώνα για τη διεκδίκηση μέτρων προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους.

Η πρωτοβουλία για τη σύσκεψη ανήκε στο Συνδικάτο Οικοδόμων. Στο κάλεσμά του ανταποκρίθηκαν τα σωματεία της Ζώνης, το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, σωματεία από τον κλάδο Τύπου - Χάρτου και Ηλεκτρολόγων, ενώ πήραν μέρος και πρόεδροι των παραρτημάτων του Συνδικάτου Οικοδόμων.

Από τις παρεμβάσεις των συνδικαλιστών, αλλά και από την κεντρική εισήγηση, που έκανε ο Σταύρος Λίτσας, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, αναδείχτηκε η ανάγκη να γίνουν τα ζητήματα της ανεργίας συστατικό στοιχείο της δράσης των συνδικάτων, να παίρνονται σε σταθερή βάση πρωτοβουλίες που θα συνδυάζουν την οργάνωση, τη διεκδίκηση και την αλληλεγγύη, με τη συμμετοχή των ίδιων των ανέργων και των οικογενειών τους.

Η σύσκεψη αποτέλεσε και μια πρώτη απάντηση στις πρόσφατες εξαγγελίες του πρωθυπουργού για 440.000 «ευκαιρίες απασχόλησης». Οπως τονίστηκε, πρόκειται «για σύγχρονο σκλαβοπάζαρο», αλλά και για προσπάθεια εθισμού των ανέργων και των εργαζομένων στη λογική ότι θα πρέπει και να «πληρώνουν για να δουλεύουν» μέσω του προϋπολογισμού του ΟΑΕΔ, που είναι χρήματά τους και διοχετεύονται στην εργοδοσία.

Τέλος, η σύσκεψη κατέληξε στο παρακάτω αγωνιστικό πρόγραμμα δράσης:

  • Πρώτος σταθμός η συμμετοχή στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ για την Υγεία στις 4 Φλεβάρη, το απόγευμα, στην Ομόνοια.
  • Καθημερινή παρουσία στα υποκαταστήματα του ΟΑΕΔ των δήμων του Λεκανοπεδίου με μοίρασμα ενημερωτικού υλικού.
  • 12 και 13 Φλεβάρη, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από τα υποκαταστήματα του ΟΑΕΔ.
  • Παραστάσεις διαμαρτυρίας σε δήμους για τα τροφεία, τα δημοτικά τέλη κ.λπ. που αποτελούν βραχνά.
  • Στις 6 Μάρτη, μαζική συγκέντρωση ανέργων στο υπουργείο Εργασίας.
  • Κάθε πρώτη βδομάδα του μήνα, διοργάνωση κεντρικής κινητοποίησης σε υπουργεία, φορείς και οργανισμούς που έχουν σχέση με τα προβλήματα και τα αιτήματα των ανέργων και των οικογενειών τους.
  • Συνεχείς, πολύμορφες δράσεις, καθ' όλη τη διάρκεια των επόμενων μηνών.
ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ
Διαγκωνίζονται στην κοροϊδία σε βάρος των ανέργων

Τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ των προγραμμάτων ανακύκλωσης της ανεργίας, αλλά με «ρήτρα απασχόλησης», επανέλαβαν οι βουλευτές του

Νέα μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9% ανακοίνωσε χτες από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, στη διάρκεια της συζήτησης Επίκαιρης Επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ, με τίτλο «Σχέδιο Καταπολέμησης της Ανεργίας των Νέων και το Πρόγραμμα Εγγυήσεων Απασχόλησης».

Στην πραγματικότητα, η διαμάχη κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ ήταν για το ποιος μπορεί πιο αποτελεσματικά να διαχειριστεί το πρόβλημα της ανεργίας στον καπιταλισμό, ώστε από τη μια να διασφαλίζουν τα μονοπώλια φτηνά χέρια νέων κυρίως εργαζομένων και από την άλλη να διατηρείται η «κοινωνική συνοχή».

Ο υπουργός, αφού παρουσίασε ως «επίτευγμα» τις προκλητικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού για το 1,5 δισ. ευρώ που θα εξασφαλίσει για τους εργοδότες από το νέο ΕΣΠΑ «ως πακέτο δράσεων για την απασχόληση», ανέφερε ότι επειδή «η ανεργία είναι διαρθρωτικό δομικό πρόβλημα της ελληνικής αγοράς εργασίας (...) χρειάζεται να πιάσουμε το νήμα της υπόθεσης, θεραπεύοντας στρεβλώσεις και παθογένειες σε όλα τα βήματα εισόδου των νέων στην απασχόληση: Στην εκπαίδευση, στους μηχανισμούς μετάβασης στο σχολείο, στην απασχόληση, στην ίδια τη θεσμική οργάνωση της αγοράς εργασίας».

Μειώνει κι άλλο τις εισφορές

Για τις δράσεις σχετικά με την «καταπολέμηση της ανεργίας», σημείωσε: «Μειώσαμε ήδη στο τέλος του 2012 τις εργοδοτικές εισφορές κατά 1,1% και με ορίζοντα το 2016 προσπαθούμε να περικόψουμε ακόμη 3,9% ώστε να έχουμε μία αξιόλογη συνολική μείωση κατά 5%»!

Οπως ισχυρίστηκε, «αυτό θα οδηγήσει σε πρώτη φάση σε πρόσληψη τουλάχιστον 30.000 ατόμων, κυρίως νέων ανθρώπων». Πρόκειται για ψευτιές πρώτου μεγέθους, αφού ούτε η κατακρήμνιση των μισθών έβαλε φρένο στην ανεργία, όπως υποσχόταν η κυβέρνηση. Δεν είπε επίσης ο υπουργός ότι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών θα βουλιάξει κι άλλο τα Ταμεία και θα αξιοποιηθεί ως όχημα για τις επόμενες αντιασφαλιστικές ανατροπές.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο Δ. Στρατούλης παρουσίασε την ανεργία σαν παράγωγο των μνημονίων, καλλιεργώντας αυταπάτες ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη, με το δικό του μείγμα, θα οδηγήσει στην αντιμετώπισή της. Είπε μεταξύ άλλων: «Αν δεν φύγουμε από τα μνημόνια, αν δεν τα αντικαταστήσουμε από ένα εθνικό σχέδιο ανάπτυξης και παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, δεν υπάρχει περίπτωση να αρχίσει έστω και αργά να αντιμετωπίζεται το θέμα της ανεργίας».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Μπάρκας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «διαστρεβλώνετε ακόμα και τα προγράμματα της ΕΕ», ενώ η Δ. Χαραλαμπίδου συμφώνησε με την «επιδότηση των επιχειρήσεων», με την προϋπόθεση ότι «αυτή θα παραπέμπει σε ρήτρα απασχόλησης».

Η παρέμβαση του ΚΚΕ

«Το βασικό δικαίωμα στη δουλειά το τσαλαπατούν αυτοί που υπηρετείτε, οι καπιταλιστές, η ΕΕ», ανέφερε, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης. Θύμισε ότι τα προγράμματα που έφεραν τις ελαστικές μορφές απασχόλησης, όπως τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, τα «Stage» εφαρμόστηκαν σε «περιόδους μεγάλων ρυθμών ανάπτυξης» και ότι αυτά ξεκίνησαν από την Τοπική Διοίκηση και δημάρχους των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ.

Επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «διαχρονικά όχι μόνο στήριζε» αυτά τα προγράμματα, αλλά «όποια πέτρα και αν σήκωνες, έβρισκες από κάτω ένα στέλεχος του Συνασπισμού που είχε αυτά τα προγράμματα». Ανέφερε τέλος ότι μόνο «ο σοσιαλισμός που οικοδομήθηκε τον προηγούμενο αιώνα έλυσε το πρόβλημα της ανεργίας» και ότι «χάρη στο σοσιαλισμό είχαν αρκετά δικαιώματα και οι εργαζόμενοι στις καπιταλιστικές χώρες».

Ο

ΕΚΑ: Τους απαράδεκτους όρους της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στην ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες, μπλε λεωφορεία και τρόλεϊ), καταγγέλλει με ψήφισμά του το Εργατικό Κέντρο Αθήνας. Η πρόταση για το ψήφισμα κατατέθηκε από την ΔΑΣ (συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ) και πέρασε κατά πλειοψηφία. Δεν το ψήφισαν ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚΕ (ο επικεφαλής της τελευταίας προέρχεται από το συγκεκριμένο κλάδο). Στο ψήφισμα καλούνται οι εργαζόμενοι «να ακυρώσουν στην πράξη τους απαράδεκτους όρους αυτής της σύμβασης και να διεκδικήσουν ΣΣΕ με βάση τις ανάγκες τους».

ΣΕΤΗΠ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Εκλογές για την ανάδειξη νέου ΔΣ και αντιπροσώπων για το ΕΚΘ, πραγματοποιεί το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής νομού Θεσσαλονίκης, στις 7, 8 και 9 Φλεβάρη. Την Παρασκευή, 7 Φλεβάρη, κάλπες θα στηθούν από τις 12 το μεσημέρι έως τις 2 μ.μ., στην OTS, από τις 3 μ.μ. έως τις 5 μ.μ. στην E-NET και από τις 6 μ.μ. έως τις 8 μ.μ. στα γραφεία του συνδικάτου (4ος όροφος του ΕΚΘ). Το Σάββατο, 8 Φλεβάρη, και την Κυριακή, 9 Φλεβάρη, οι εργαζόμενοι μπορούν να ψηφίσουν από τις 12 το μεσημέρι έως τις 8 το βράδυ στα γραφεία του Συνδικάτου.

ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ - ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ: Τη γενική του συνέλευση πραγματοποιεί το Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Δήμου και επαρχίας Γιαννιτσών Πέλλας, την Κυριακή 9/2, στις 10.30 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Γιαννιτσών. Στη συνέλευση θα συζητήσει την οργάνωση του αγώνα για τη διεκδίκηση λήψης ουσιαστικών μέτρων προστασίας και ανακούφισης των ανέργων του κλάδου καθώς και για τις επικείμενες εκλογές του συνδικάτου.

ΕΚΛ: Την Κυριακή 23/2 θα πραγματοποιηθεί το 29ο Εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, με θέματα: Απολογισμός δράσης της Διοίκησης του ΕΚΛ για το 2013 και προγραμματισμός δράσης για το 2014. Οικονομικός Απολογισμός 2013 και Προϋπολογισμός 2014. Εκθεση Εξελεγκτικής Επιτροπής για την οικονομική διαχείριση του 2013. Εκλογή Εφορευτικής Επιτροπής. Συζήτηση και έγκριση ψηφισμάτων.

Περιφερειακή σύσκεψη της ΟΓΕ

Περιφερειακή σύσκεψη των Συλλόγων Γυναικών Δυτικής Μακεδονίας διοργανώνει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, την Κυριακή 2 Φλεβάρη στις 11 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Ν. Κοζάνης. Θα μιλήσει η πρόεδρος του ΔΣ της ΟΓΕ, Μαιρίνη Στεφανίδου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ