ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Γενάρη 2014 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Στήριξη ζητούν οι εργαζόμενοι του ΕΚΕΒΙ

Την απόγνωσή τους εκφράζουν με χτεσινή τους ανακοίνωση για άλλη μια φορά οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) που παραμένουν απλήρωτοι περισσότερο από 5 μήνες. Ανάμεσα σε άλλα τονίζουν: «Δυστυχώς, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, δεν μπορούμε πλέον να εργαζόμαστε με τον ίδιο τρόπο. Για τις ελάχιστες ημέρες που απομένουν μέχρι να συζητηθεί το σχέδιο νόμου στη Βουλή πρέπει να διαθέσουμε τις δυνάμεις μας στην προσπάθεια να μην καταργηθεί το ΕΚΕΒΙ και να εξακολουθήσουν οι δράσεις του με την πρέπουσα αυτοτέλεια και την αναγκαία εξειδίκευση. Από το χώρο του ελληνικού βιβλίου, τον οποίο αισθανόμαστε ότι όλα αυτά τα χρόνια υπηρετήσαμε με συνέπεια και επάρκεια, ζητάμε να μας στηρίξει σε αυτήν την έσχατη προσπάθειά μας».

Οι εργαζόμενοι, σχετικά την προωθούμενη από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης κατάργηση του ΕΚΕΒΙ και τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων του στο Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού, επισημαίνουν πως «ποτέ και κανείς δεν έχει υποστηρίξει» ότι «δεν χρειάζονται οι υπηρεσίες που παρέχει». Αντιθέτως, «αποτελεί πολύ σημαντικό φορέα που υποστηρίζει, αναδεικνύει και ενθαρρύνει την ελληνική βιβλιοπαραγωγή και ανάπτυξη της φιλαναγνωσίας» και προσθέτουν: «Από τους περίπου 30 εργαζομένους οι 28 απασχολούνται πολλά χρόνια με μπλοκάκι και μικρές, αλλεπάλληλες συμβάσεις έργου, οι δύο απασχολούνται με καθεστώς σύμβασης αορίστου χρόνου κλπ.)». Να θυμίσουμε ότι το ΕΚΕΒΙ επιχορηγείται «με το 2% του προϋπολογισμού της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού για ΝΠΙΔ, έχει διαχειριστική επάρκεια και υλοποιεί δύο προγράμματα του ΕΣΠΑ».

Οι εργαζόμενοι ζητούν να κληθεί στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής το ΔΣ του ΕΚΕΒΙ, για να περιγράψει το εύρος των δράσεων, την αποδοχή του έργου του, την επάρκεια των εργαζομένων κλπ. Και καταλήγουν: «Αν παρ' όλα αυτά ψηφιστεί η μεταφορά των αρμοδιοτήτων του στο Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού, θεωρούμε εκ των ων ουκ άνευ τη μετακίνηση των εργαζομένων που γνωρίζουν το αντικείμενο και μπορούν να εγγυηθούν την αξιόπιστη συνέχιση του έργου του ΕΚΕΒΙ στις νέες συνθήκες».

Συναυλία του Δημοτικού Ωδείου Πετρούπολης

Το κουαρτέτο φλάουτων του Δημοτικού Ωδείου Πετρούπολης, στις 31 Γενάρη (8.15 μ.μ., με ελεύθερη είσοδο) στη δημοτική Στέγη Πολιτισμού «Γιάννης Ρίτσος» (Αθανασίου Διάκου και Αγ. Δημητρίου 88Α) θα δώσει συναυλία, ερμηνεύοντας έργα μπαρόκ, ρομαντικής, σύγχρονης και παραδοσιακής μουσικής. Συγκεκριμένα τα έργα: «Σουίτα Νο 2 σε σι ελάσσονα, BWV 1067» του Γ. Σ. Μπαχ, «Μολδάβας» του Μπ. Σμέτανα, μέρη του «Καρυοθραύστη» του Τσαϊκόφσκι, «Φωνές του Ναγκασάκι» του Γ. Οφερμανς, «Χειμωνιάτικη εικόνα» του Γ. Χατζημιχελάκη, «Νηνεμία» του Π. Πανάκου και δύο λαϊκά βραζιλιάνικα τραγούδια των A. Γιόμπιν και Α. Κορέα.

Το κουαρτέτο φλάουτων του Δημοτικού Ωδείου Πετρούπολης, που ιδρύθηκε το 2013, με πρωτοβουλία της καθηγήτριας φλάουτου στο ωδείο Στεφανίας Κατσαρού, απαρτίζεται από την ίδια, την πτυχιούχο φλάουτου Βικτωρία Αθανασοπούλου και τους τελειόφοιτους σπουδαστές Θοδωρή Παπιώτη και Κωνσταντίνα Φαλιέρα. Συμμετέχουν ο πτυχιούχος κιθάρας Γιώργος Αναγνωστόπουλος και ο καθηγητής παραδοσιακών κρουστών Νέστορας Δρούγκας.

Εκθεση φωτογραφίας

Το Athens House of Photography (Ζηρίνη 23, Κηφισιά) θα φιλοξενήσει έκθεση του μεγάλου Γάλλου φωτογράφου Willy Ronis, ενός από τους σημαντικότερους εκπροσώπους - μαζί με τον Robert Doisneau, τον Edouard Boubat και τον Brassai (Gyula Halasz) - της επονομαζόμενης ουμανιστικής φωτογραφίας. Κατ' εξοχήν φωτογράφος της πόλης του Παρισιού ο Ronis, πολλές από τις δημοφιλέστερες φωτογραφίες της Πόλης του φωτός είναι δικές του, με έμφαση στη φωτογραφία δρόμου, αφιερώθηκε με την πάροδο του χρόνου στη φωτογραφία του γυναικείου γυμνού.

Ο Willy Ronis γεννήθηκε στο Παρίσι το 1910 από πατέρα Εβραίο από την Οδησσό και μητέρα πιανίστα από τη Λιθουανία και πέθανε στο Παρίσι, σε βαθιά γεράματα το 2009. Ξεκίνησε να φωτογραφίζει επαγγελματικά νεότατος, 22 χρόνων, και δεν άργησε να καθιερωθεί μέσα από εκθέσεις σε μεγάλα μητροπολιτικά μουσεία και συνεργασίες με διεθνή περιοδικά κύρους όπως τα «Time», «Regards» και «Life». Ελαβε, επίσης, ύψιστα βραβεία και διακρίσεις στη χώρα του και το εξωτερικό. Η Εκθεση, που λειτουργεί από τις 23 Γενάρη, θα διαρκέσει έως τα τέλη του Μάρτη.

1ο Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων

Από τις 1 - 7 Φλεβάρη, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών θα πραγματοποιηθεί το 1ο Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων, στο οποίο θα παρουσιάσουν για πρώτη φορά δουλειά τους πέντε νέοι χορογράφοι, που έχουν ήδη συνεργαστεί με καθιερωμένους καλλιτέχνες του χορού και του θεάτρου και σημαντικά θέατρα του εξωτερικού. Εκτός του Αυστραλού Paul Blackman, ο οποίος τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται στην Ελλάδα με την Χριστίνα Γουζέλη, η Λενιώ Κακλέα, η Ελπίδα Ορφανίδου και η Παναγιώτα Καλλιμάνη αποτελούν μέλη της «διασποράς» του ελληνικού χορού που αυτήν την περίοδο δημιουργούν και εκτός συνόρων. Διαθέτοντας πολύ καλή παιδεία, αλλά και καλλιτεχνικές «ανησυχίες», οι πέντε χορογράφοι διευρύνουν τα όρια της χορευτικής έρευνας και δημιουργίας με τολμηρούς πειραματισμούς.

Bραβείο «Διδώ Σωτηρίου»

Το βραβείο «Διδώ Σωτηρίου» απονέμει φέτος η Εταιρεία Συγγραφέων στον Ισπανό ελληνιστή καθηγητή Πέδρο Μπάδενας δε λα Πένια. Ειδικός σε θέματα βυζαντινού και μετα-βυζαντινού πολιτισμού, είναι ο συγγραφέας ενός έργου αναφοράς για τη μετάφραση από τα ελληνικά στα ισπανικά («La transcripcion del griego moderno al espanol»), ενώ το 1994 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Μετάφρασης της Ισπανίας για τη μετάφραση του μεσαιωνικού μυθιστορήματος «Βαρλαάμ και Ιωάσαφ». Γνωστός στη χώρα μας και από την επιτυχημένη θητεία του ως διευθυντής του Ινστιτούτου Θερβάντες στην Αθήνα, αλλά και ως μορφωτικός ακόλουθος της Ισπανίας στην Ελλάδα, ο Πέδρο Μπάδενας έχει μεταφράσει στα ισπανικά τα «Απαντα» των Καβάφη, Σεφέρη, Ελύτη, Ρίτσο κ.ά., αλλά και κλασικούς (Αισχύλο, Πίνδαρο, Αίσωπο και Μένανδρο). Καθηγητής στο Κέντρο Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Συμβουλίου Επιστημονικής Ερευνας της Ισπανίας, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Σπουδών Νοτιοανατολικής Ευρώπης της χώρας του, ο Πέδρο Μπάδενας συνέβαλε επίσης στη μελέτη της Ελληνικής Γραμματείας με την ίδρυση του περιοδικού «Eρύθεια», που είναι αφιερωμένο στη μελέτη του βυζαντινού και του νεότερου ελληνικού πολιτισμού, καθώς και με τη σειρά «Νέα Ρώμη» (40 τεύχη μέχρι τώρα) που προβάλλει μελέτες για βυζαντινά, μεταβυζαντινά, λατινικά και γενικότερα ανθρωπιστικά θέματα.

Κινηματογραφικές Μέρες - Κύπρος 2014

Αίτηση συμμετοχής στο διεθνές φεστιβάλ «Κινηματογραφικές Μέρες - Κύπρος 2014» καλούνται να υποβάλουν οι ενδιαφερόμενοι μέχρι την Παρασκευή, 14 Φλεβάρη 2014, στο υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου καθώς και στο θέατρο «Ριάλτο» (Κύπρος). Το εν λόγω φεστιβάλ, που ιδρύθηκε το 2003, συνεχίζει να έχει κύριο στόχο του την προβολή ποιοτικού κινηματογράφου και την επαφή του με το κυπριακό κοινό. Για τέταρτη δε χρονιά, διαθέτει το ξεχωριστό διαγωνιστικό τμήμα «Glocal Images», όπου διαγωνίζονται κυπριακές και ξένες ταινίες μυθοπλασίας. Τριμελής επιτροπή επιλέγει τις ταινίες που θα διαγωνισθούν, ενώ η βράβευση των διαγωνιζόμενων έργων θα ανατεθεί σε διεθνή κριτική επιτροπή. Θα δοθούν βραβεία στις εξής κατηγορίες: Βραβείο καλύτερης ταινίας (συνοδεύεται από ποσό 6.000 ευρώ), Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής (3.000 ευρώ) και Βραβείο «Glocal Images» (1.000 ευρώ). Λεπτομέρειες για τους όρους συμμετοχής παρέχει η ιστοσελίδα www.cyprusfilmdays.com.

Τη Δευτέρα, 27 Γενάρη (8 μ.μ.) το θέατρο «Στοά», στο πλαίσιο των αφιερωμάτων του για ανθρώπους της λογοτεχνίας και του θεάτρου, διοργανώνει τιμητική βραδιά στη μνήμη του αλησμόνητου ποιητή, δοκιμιογράφου, μεταφραστή και κριτικού θεάτρου, Γιάννη Βαρβέρη.

Στη Στοά του Βιβλίου (Πεσμαζόγλου 5 και Σταδίου), στις 28 του Γενάρη (7.30 μ.μ.), οι εκδόσεις Δ. Ν. Παπαδήμα θα παρουσιάσουν το διεθνούς αναγνώρισης έργο του Ιταλού καθηγητή Κλασικής Φιλολογίας Φράνκο Μοντανάρι «Σύγχρονο Λεξικό της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας», σε επιμέλεια του Αντ. Ρεγκάκου, φιλολογική επιμέλεια του Αιμ. Μαυρουδή και μετάφραση των Μ. Ανδρόνικου, Δ. Ιακώβ, Ι. Καζάζη, Στ. Ματθαίου, Ε. Σιστάκου, Χρ. Τσαγγάλη, Δ. Χρηστίδη (όλοι οι προαναφερθέντες είναι καθηγητές του ΑΠΘ). Το λεξικό θα παρουσιάσουν ο συγγραφέας του και οι Ι. Καζάζης και Αμφ. Παπαθωμάς (καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ