ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Φλεβάρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Εφυγε» ο σύντροφος Νίκος Κυρίτσης

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

«

Εφυγε» χτες, σε ηλικία 86 ετών, ο κομμουνιστής Νίκος Κυρίτσης, ηγετικό στέλεχος του Κόμματος, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και μαχητής του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Η πολιτική κηδεία του σ. Νίκου Κυρίτση θα γίνει αύριο Τετάρτη, στις 2 μ.μ., στο Α΄ Νεκροταφείο.

Για το θάνατο του σ. Νίκου Κυρίτση το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Το ΚΚΕ, με βαθιά θλίψη, ανακοινώνει το θάνατο του συντρόφου Νίκου Κυρίτση. Ο σ. Κυρίτσης, γιος φτωχής οικογένειας, γεννήθηκε στο χωριό Ασπρόγεια της Φλώρινας, στις 7 Σεπτέμβρη 1928. Από το 1941 μέχρι και το 1946 εργάστηκε ως βοηθός σε οικοδομές και εποχιακά στα χωράφια του στο χωριό. Από το Σεπτέμβρη του 1949 μέχρι τον Απρίλη του 1950, δούλεψε ως ηλεκτρολόγος στην ελληνική παροικία Φλωρίκας στη Ρουμανία και αργότερα σε εργοστάσιο βαριάς βιομηχανίας στο Βρότσλαβ της Πολωνίας.

Το Σεπτέμβρη του 1944 οργανώθηκε στην ΕΠΟΝ. Το 1947 έγινε μέλος του ΚΚΕ. Ηταν μέλος της Εθνικοαπελευθερωτικής Νεολαιίστικης Ενωσης των Σλαβομακεδόνων την περίοδο 1949-1950 και μέλος της Πολωνικής Ενωσης των Νέων την περίοδο 1953-1954. Το Μάη του 1947 εντάχθηκε στην ένοπλη ομάδα αυτοάμυνας του χωριού του, στις αρχές Αυγούστου εντάχθηκε στα μάχιμα τμήματα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας που δρούσε στην περιοχή Βίτσι, Συνιάτσικο. Στο τέλος του Δεκέμβρη 1947, η διοίκηση της διμοιρίας τον έστειλε στη σχολή αξιωματικών και αποφοίτησε από τη Γ' Σειρά της Σχολής Αξιωματικών του Γενικού Αρχηγείου του ΔΣΕ με το βαθμό του ανθυπολοχαγού. Τοποθετήθηκε διοικητής διμοιρίας στη 18η Ταξιαρχία και πήρε μέρος σε δεκάδες μεγάλες μάχες στο Βίτσι, Συνιάτσικο, Σιάτιστα, Βόιο, Νάουσα κ.α. Τραυματίστηκε 3 φορές και πέρασε βαριά τραυματισμένος, από τη μάχη στη Νάουσα το 1948, αρχικά στη Γιουγκοσλαβία και μετά στο νοσοκομείο του Βουκουρεστίου.

Μετά το τέλος του πολέμου, ο σ. Νίκος Κυρίτσης ακολούθησε το δρόμο της πολιτικής προσφυγιάς, αρχικά στην Πολωνία όπου εκεί τελείωσε το Λύκειο και την Ανώτατη Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών, τμήμα Πολιτικής Οικονομίας. Στα μέσα της δεκαετίας του 1950 φοίτησε στην κομματική σχολή «Νίκος Μπελογιάννης» στη Ρουμανία. Παράλληλα ανέλαβε και έφερε σε πέρας σοβαρές κομματικές αποστολές, σε συνθήκες που σφραγίζονταν από τις διώξεις κατά του ΚΚΕ και του κινήματος στην Ελλάδα. Υπηρέτησε πιστά και αφοσιωμένα από διάφορες θέσεις το Κόμμα και ήταν μέλος του κομματικού οργάνου της Δυτ. Ευρώπης. Για την επαναστατική δράση του, οι ελληνικές κυβερνήσεις του είχαν αφαιρέσει την ελληνική ιθαγένεια μέχρι το 1981. Επαναπατρίστηκε το 1982.

Απ' το 14ο μέχρι το 15ο Συνέδριο ήταν μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Διετέλεσε υπεύθυνος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ και του Κέντρου Μαρξιστικών Ερευνών, καθώς και μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ. Συνέχισε να αγωνίζεται ακούραστα για τη μεγάλη υπόθεση της εργατικής τάξης, το σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

Το ΚΚΕ εκφράζει τα πιο θερμά του συλλυπητήρια στους οικείους και τους συντρόφους του.

Η πολιτική κηδεία του σ. Νίκου Κυρίτση θα γίνει την Τετάρτη 5/2/2014, στις 2 μ.μ., στο Α΄ Νεκροταφείο».

ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟΣ ΑΘΗΝΩΝ - ΚΟΡΙΝΘΟΥ
Αύξηση στην τιμή των διοδίων

ΠΑΜΕ: Να καταργηθούν όλα τα διόδια

Στιγμιότυπο από παλιότερη κινητοποίηση στα διόδια της Ελευσίνας
Στιγμιότυπο από παλιότερη κινητοποίηση στα διόδια της Ελευσίνας
Αύξηση στην τιμή των διοδίων ανακοίνωσε η «Ολυμπία Οδός», που θα ισχύσει από σήμερα τα μεσάνυχτα. Ετσι, η διαδρομή Αθήνα - Κόρινθος με επιστροφή θα στοιχίζει για τα ΙΧ 7,8 ευρώ από 6,2 που ήταν μέχρι σήμερα, ενώ διόδια 1,4 και 0,9 θα πληρώνουν οι οδηγοί που περνούν από τους νέους σταθμούς διοδίων στη Νέα Πέραμο και την Πάχη. Το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένονται οι νέες αυξημένες τιμές που θα επιβληθούν από την «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου» στα διόδια Πελασγίας και Μοσχοχωρίου και από τη «Νέα Οδό» στα διόδια Αφιδνών, Καπανδριτίου, Μαλακάσας, Οινοφύτων και Θηβών.

Αναφορικά με τις νέες αυξήσεις στις τιμές των διοδίων, το ΠΑΜΕ εξέδωσε ανακοίνωση και σημειώνει ανάμεσα σε άλλα: «Σε λίγο τα διόδια θα φτάσουν έξω από την πόρτα του σπιτιού μας. Μεγάλοι κερδισμένοι είναι οι μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι που θα δουν τα κέρδη τους να πολλαπλασιάζονται γοργά. Οι εργαζόμενοι, μπροστά στις παράτες και στα συνθήματα της "ανάπτυξης" και των επενδύσεων, να ορθώσουν αιτήματα για το δικό τους συμφέρον. Η ανάπτυξη και οι επενδύσεις αφορούν τους μεγάλους επιχειρηματικούς και κατασκευαστικούς ομίλους.

Το ΠΑΜΕ διεκδικεί: Να καταργηθούν όλα τα διόδια - Συγκοινωνίες υπέρ του λαού. Εργα και υποδομές που πρέπει να αναλαμβάνει το κράτος χωρίς να επιβαρύνεται ο λαός και με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος. Δημόσιες, σύγχρονες, φθηνές και με δωρεάν χρονικές ζώνες, συγκοινωνίες. Δημόσια έργα, λαϊκή περιουσία. Ολοι οι εργαζόμενοι έχουμε χρέος και καθήκον να συγκρουστούμε με τη συνεχόμενη και επικίνδυνη κατρακύλα στις συνθήκες της ζωής μας. Κανένας δεν μπορεί να είναι ανοργάνωτος και να βρίσκεται έξω από τη συλλογική δράση. Κανένας μόνος του».

Ο σ. Νίκος Κυρίτσης ήταν επίτιμο Ιδρυτικό Μέλος του Κέντρου Μαρξιστικών Ερευνών (ΚΜΕ). Διετέλεσε μέλος του ΚΣ του ΚΜΕ και υπεύθυνος του Εργατικού Τμήματος. Στο επιστημονικό του έργο περιλαμβάνονται μελέτες κοινωνικοοικονομικές της Ελλάδας. Στις ατομικές και συλλογικές εκδόσεις του αναφέρονται: «Ο πληθωρισμός στη σύγχρονη Ελλάδα», «Ανεργία και απασχόληση στην Ελλάδα», συλλογική εργασία με τελική επιμέλειά του, «Επίκαιρα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας», «Οι αλλαγές στην οικονομία και την ταξική διάρθρωση της ελληνικής κοινωνίας (1980-1994)». Είχε συμμετοχή στη συλλογική εργασία «Προσεγγίσεις στην κατάσταση της εργατικής τάξης στην Ελλάδα». Ασχολήθηκε, επί πολλά χρόνια, με έρευνα για τον ΔΣΕ. Από τη «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ» εκδόθηκαν δύο βιβλία του για τον ΔΣΕ: «Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας - Βασικοί σταθμοί του αγώνα» και «Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας - Ιδρυση, Μονάδες, Αξιωματικοί, Δυνάμεις, Απώλειες, Κοινωνική Σύνθεση». Εχουν δημοσιευθεί πάνω από 60 άρθρα του στα περιοδικά Νέος Κόσμος, Κομμουνιστική Επιθεώρηση, Επιστημονική Σκέψη, Εθνική Αντίσταση, Δελτίο Πολιτικών Προσφύγων. Επίσης, πολλές δεκάδες άρθρα σε διάφορες εφημερίδες, κυρίως στον «Ριζοσπάστη». Τέλος, κατά καιρούς, συμμετείχε σε συμπόσια - ημερίδες και έκανε παρεμβάσεις.

ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ ΧΡΕΗ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ
Απογείωση με ρυθμό 1 δισ. ευρώ το μήνα

Με ρυθμό 1 δισ. ευρώ το μήνα συνεχίζουν να απογειώνονται τα κάθε είδους ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία, γεγονός που έχει να κάνει με τη διογκούμενη αδυναμία των λαϊκών νοικοκυριών να πληρώσουν τους ασήκωτους φόρους και τα βαριά χαράτσια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του υπουργείου Οικονομικών, τα νέας κοπής ληξιπρόθεσμα χρέη στο 12μηνο Γενάρης - Δεκέμβρης 2013 έφτασαν στα 9,3 δισ. ευρώ, από 8,3 δισ. ευρώ που είχαν διαμορφωθεί στον αμέσως προηγούμενο μήνα (Νοέμβρης 2013). Η παραπέρα διόγκωση έχει να κάνει με τα εκκαθαριστικά σημειώματα που αφορούν στη φορολογία εισοδήματος, με τις δόσεις για τις οφειλές που τρέχουν από τα χαράτσια στη λαϊκή κατοικία, οι οποίες σταδιακά χαρακτηρίζονται «ληξιπρόθεσμες», κ.ά. Το σύνολο των «βεβαιωμένων» οφειλών εμφανίζεται στα 62,3 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί πως το μεγαλύτερο μέρος από τα παλαιότερης κοπής χρέη χαρακτηρίζεται από το υπουργείο Οικονομικών επίσημα πλέον «μη εισπράξιμο». Από το σύνολο των χρεών, «εισπράξιμα» θεωρούνται περί τα 15 δισ. ευρώ.

Ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης επανέφερε τις κυβερνητικές υποσχέσεις για αύξηση του ακατάσχετου ορίου που ισχύει στους μισθούς και συντάξεις, από τα 1.000 στα 1.500 ευρώ το μήνα. Σε συνέντευξή του σε κυριακάτικο Τύπο, προαναγγέλλει και την αύξηση του ορίου της ληξιπρόθεσμης οφειλής (στα 500 από 300 ευρώ) που ισχύει για την επιβολή του μέτρου της κατάσχεσης, από κάθε είδους εισοδήματα και τραπεζικούς λογαριασμούς. Να σημειωθεί ότι η συνολική οφειλή περιλαμβάνει τα πρόστιμα και τους τόκους για τις καθυστερήσεις, τα οποία από την 1η Γενάρη 2014 απογειώθηκαν σε εξουθενωτικά επίπεδα. Σύμφωνα με τον υφυπουργό, θα εφαρμοστεί και ο συμψηφισμός χρεών ανάμεσα στους φορολογούμενους και την Εφορία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ