ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Φλεβάρη 2014
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
Δράσεις της ΚΝΕ κόντρα στον εμπαιγμό για τους νέους άνεργους

Συγκέντρωση το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη

Από τη χτεσινή εξόρμηση της ΚΝΕ στον ΟΑΕΔ της Χαλκίδας
Από τη χτεσινή εξόρμηση της ΚΝΕ στον ΟΑΕΔ της Χαλκίδας
Με εξορμήσεις και περιοδείες σε χώρους δουλειάς και μόρφωσης, στις γειτονιές, παντού, η Οργάνωση Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ δίνει τη μάχη για την επιτυχία της συγκέντρωσης που οργανώνει το Σάββατο 15 Φλεβάρη, στις 12 το μεσημέρι, στο Αγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη, ενάντια στην εργασιακή σκλαβιά που διαμορφώνουν για τους νέους κυβέρνηση - ΕΕ και τα δήθεν προγράμματα καταπολέμηση της ανεργίας.

Τα μέλη της ΚΝΕ μεταφέρουν το κάλεσμα αντίστασης και οργάνωσης του αγώνα. Με σύνθημά τους «με ευκαιρίες απασχόλησης δε γεμίζουν στομάχια» αποκαλύπτουν τον εμπαιγμό της κυβέρνησης σε βάρος της νεολαίας. Καλούν τους νέους και τις νέες να οργανώσουν τον αγώνα τους ενάντια στην πολιτική που τους καταδικάζει στην ανεργία, τη μισοαπασχόληση, την ψευτοκατάρτιση. Με τα σωματεία, τις επιτροπές ανέργων να φουντώσει η πάλη της νεολαίας για μόνιμη και σταθερή δουλειά με σύγχρονα δικαιώματα.

Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα Τετάρτη προγραμματίζουν περιοδείες στο εργοστάσιο «ΔΕΛΤΑ», στα Τηλεφωνικά Κέντρα του ΟΤΕ, στο εμπορικό κέντρο Cosmos. Αύριο Πέμπτη στο εργοστάσιο «Μύθος», στα Todaylicious του κέντρου, στο συνοικισμό Ρουμανικά στη Νεάπολη και στον ΟΑΕΔ της Δωδεκανήσου. Την Παρασκευή 14 Φλεβάρη, στο εργοστάσιο «Ελληνική Ζύμη - Αραμπατζής», στην «OTS», στα Mikel του κέντρου στον ΟΤΕ και στον ΟΑΕΔ της Πύλης Αξιού.

Οι νέοι της ΚΝΕ οργανώνουν ανάλογες δράσεις και σε άλλες πόλεις και χτες οι Οργανώσεις της Χαλκίδας έκαναν εξόρμηση έξω από το κατάστημα του ΟΑΕΔ στην πόλη. Διαμαρτυρήθηκαν για τις νέες εξαγγελίες της κυβέρνησης για τα προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας, μοίρασαν την ανακοίνωση του ΚΣ της ΚΝΕ και συζήτησαν με πολλούς άνεργους και ανανέωσαν το ραντεβού τους για ανάλογες δράσεις το επόμενο διάστημα.

ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Κινητοποίηση ενάντια στα προγράμματα προπαγάνδισης της ΕΕ

Την Τετάρτη 19 Φλεβάρη στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα

Την προκλητική προσπάθεια να χρησιμοποιηθεί ο εκπαιδευτικός και το σχολείο για να προπαγανδιστούν οργανωμένα οι κάλπικες αξίες της ΕΕ στα παιδιά μέσω του προγράμματος «Τeachers4europe» («Δάσκαλοι για την Ευρώπη»), καταγγέλλουν σωματεία των εκπαιδευτικών. Πρόκειται για πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το υπουργείο Παιδείας που απευθύνεται σε δασκάλους, οι οποίοι θα αναλάβουν να περάσουν την «ευρωπαϊκή ιδέα» σε παιδιά του δημοτικού.

Δηλώνοντας την αντίθεσή τους στο πρόγραμμα, οι Σύλλογοι Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής, «Ο Σωκράτης», και Ν. Ιωνίας - Ηρακλείου - Mεταμόρφωσης - Λυκόβρυσης, «Γ. Σεφέρης», προχωρούν την Τετάρτη 19 Φλεβάρη, στις 2 το μεσημέρι, σε παράσταση διαμαρτυρίας στα Γραφεία της ΕΕ (Βασ. Σοφίας). Απευθύνουν παράλληλα κάλεσμα σε Συλλόγους Εκπαιδευτικών και ΕΛΜΕ της Αττικής να πάρουν ανάλογες αποφάσεις.

Στο μεταξύ, μετά από πρόταση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ, το ΔΣ της ΟΛΜΕ εξέδωσε ψήφισμα με το οποίο καλεί τους εκπαιδευτικούς να μη συμμετέχουν στο πρόγραμμα. «Να μη δεχτούν οι εκπαιδευτικοί να γίνουν "παπαγαλάκια" της πολιτικής της ΕΕ. Εχουμε υποχρέωση να διδάξουμε την αλήθεια, να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους για τα "έργα και τις ημέρες" της ΕΕ κι όχι να μπολιάζουμε τους μαθητές μας με τις σάπιες αξίες της», σημειώνεται στο ψήφισμα. Επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι το πρόγραμμα αυτό δεν είναι το μοναδικό. «Τον τελευταίο καιρό, ιδιαίτερα μπροστά στις ευρωεκλογές, γινόμαστε συνέχεια μάρτυρες τέτοιων προγραμμάτων, που στοχεύουν στον εξωραϊσμό της ΕΕ μέσα από το εκπαιδευτικό σύστημα και τα σχολικά βιβλία. Σε πολλά Λύκεια συγκεντρώνουν τα παιδιά της Γ' Λυκείου (που ψηφίζουν στις ευρωεκλογές) και αφιερώνονται πολλές διδακτικές ώρες για να καθαγιαστεί η ΕΕ. Μοιράζουν μάλιστα και εγχειρίδιο της ίδιας της ΕΕ με τίτλο "Η Ευρώπη σε 12 μαθήματα". Πριν λίγο καιρό, το υπουργείο Παιδείας μαζί με την ΕΕ οργάνωσαν φιέστες στα σχολεία, προκειμένου να "τιμήσουν" τα 20 χρόνια της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το σύνθημα της αισχρής αυτής προπαγάνδας στα μυαλά των νέων παιδιών είχε τίτλο "20 χρόνια Ευρωπαϊκή Ενωση, τι κερδίσαμε και τι χάσαμε"»!

«Αποτελεί πρόκληση το γεγονός ότι, την ώρα που τα ταμεία των σχολείων είναι άδεια, που πολλοί μαθητές μας δεν έχουν καν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, την ίδια ώρα να δαπανούνται τεράστια ποσά για την υλοποίηση προγραμμάτων που σκοπεύουν να εξωραΐσουν την ΕΕ στα μάτια των μαθητών», σημειώνει μεταξύ άλλων το ΔΣ της ΟΛΜΕ.

ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ
Επτά μήνες απλήρωτες οι καθαρίστριες των σχολείων

Επτά μήνες παραμένουν απλήρωτες οι καθαρίστριες που εργάζονται με συμβάσεις ανάθεσης έργου στα σχολεία του Δήμου Ορεστιάδας. Η «Λαϊκή Συσπείρωση» καταγγέλλει την απαράδεκτη αυτή κατάσταση και καλεί κυβέρνηση και Δήμο να πληρώσουν άμεσα τα δεδουλευμένα στις καθαρίστριες των σχολείων.

Σε ανακοίνωσή της σημειώνει: «Οι καθαρίστριες, που κρατούν καθημερινά τα σχολεία των παιδιών μας καθαρά, στην πλειοψηφία τους είναι γυναίκες, αμείβονται με ποσά των 200 - 300 ευρώ το μήνα και, για πολλές από αυτές, αυτά τα χρήματα αποτελούν και το μοναδικό τους εισόδημα. Δυστυχώς πληρώνουν ακριβά και αυτές το στόχο της κυβέρνησης για "πρωτογενές πλεόνασμα".

Σοβαρότατες όμως είναι και οι ευθύνες της Δημοτικής Αρχής Ορεστιάδας, που ως Πόντιος Πιλάτος ρίχνει την ευθύνη γενικά και αόριστα στην Κεντρική εξουσία και τον "Καλλικράτη" και αδιαμαρτύρητα διαχειρίζεται την αντιλαϊκή απολιτική της κυβέρνησης.

Καλούμε τις καθαρίστριες να βγάλουν τα δικά τους πολιτικά συμπεράσματα. Απέναντι στη σημερινή κατάσταση χρειάζεται και οι ίδιες να ξεμπερδεύουν με πολιτικές και κόμματα που τους οδηγούν στην εξαθλίωση, να ξεμπερδεύουν με συμβιβασμένες συνδικαλιστικές και Δημοτικές παρατάξεις που αδιαμαρτύρητα διαχειρίζονται αυτές τις αντιλαϊκές πολιτικές».

ΣΥΝΤΟΜΑ ΝΕΑ

-- Ματαιώθηκε, κάτω από την αντίδραση των εκπαιδευτικών, το προγραμματισμένο σεμινάριο σχολικών συμβούλων και διευθυντών ειδικών σχολείων για την αξιολόγηση που θα γινόταν σήμερα στην Καισαριανή. Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών «Ρόζα Ιμβριώτη» αναστέλλει τη στάση εργασίας που κήρυξε και την κινητοποίηση ενάντια στο σεμινάριο δηλώνοντας: «Συνεχίζουμε την οργάνωση της δράσης μας ενάντια στην αξιολόγηση και καλούμε τους συναδέλφους, μέσα από τις διαδικασίες των συλλόγων διδασκόντων, να μπλοκάρουμε κάθε προσπάθεια του υπουργείου να την προωθήσει».

-- Να πληρωθούν άμεσα οι εκπαιδευτικοί που έχουν προσληφθεί ως αναπληρωτές μέσω ΕΣΠΑ, ζητά το ΔΣ της ΔΟΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχουν πάρει μισθό από τις 20 Δεκέμβρη και το αρμόδιο τμήμα του υπουργείου Παιδείας απαντά ότι γίνονται προσπάθειες για να βρεθεί σύντομα λύση και τους ζητά να... κάνουν υπομονή!

Διάλεξη στο 6ο Δημοτικό Δάφνης

Συνεχίζονται οι διαλέξεις που διοργανώνουν το 6ο Δημοτικό Σχολείο Δάφνης και ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων του σχολείου, με θέμα «Η σωματική και ψυχική υγεία των παιδιών σχολικής ηλικίας». Η δεύτερη ανοιχτή ομιλία - συζήτηση γίνεται σήμερα Τετάρτη και έχει θέμα «Τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισης της σχολικής επιθετικότητας». Η διάλεξη θα ξεκινήσει στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου (Γυμναστηρίου 64 & Καλύμνου, παραπλεύρως της «ΠΥΡΚΑΛ»). Το θέμα θα παρουσιάσει η Κερασούλα Τζαβαλιά, Παιδοψυχίατρος, Ψυχοθεραπεύτρια, Οικογενειακή Σύμβουλος, Υπεύθυνη του Κέντρου Παιδιού & Οικογένειας «ΠΡΟΑΓΟΝΤΑΣ». Θα ακολουθήσει συζήτηση.

ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ
Εκδήλωση για γονείς και εκπαιδευτικούς

Εκδήλωση με θέμα «Πώς μιλάμε στα παιδιά μας για την κρίση», διοργανώνει το Λαϊκό Φροντιστήριο Ηλιούπολης την Παρασκευή, στις 6.30 μ.μ., στο Ειδικό Σχολείο Ηλιούπολης, (δίπλα από το Αλσος Κιντής). Τη συζήτηση θα ανοίξει ο κοινωνιολόγος Kυριάκος Ιωαννίδης, μέλος της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας.

Στο κάλεσμά του το Λαϊκό Φροντιστήριο αναφέρει: «Η αδυναμία κάλυψης σύγχρονων αλλά και βασικών αναγκών από όλο και περισσότερες λαϊκές οικογένειες φέρνει καθημερινά πλέον σε όλο και δυσκολότερη θέση τους γονείς, πρωτίστως, απέναντι στα ίδια τους τα παιδιά. Ποια στάση πρέπει να κρατήσουμε οι Γονείς; Ποιος πρέπει να είναι ο ρόλος του Εκπαιδευτικού; Κρύβοντας την αλήθεια για την κρίση και τα αίτιά της προστατεύουμε τα παιδιά μας και το μέλλον τους ή τα προετοιμάζουμε να δεχθούν μια ζωή χωρίς δικαιώματα;».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ