ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Φλεβάρη 2014
Σελ. /24
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Αμεση απάντηση στην αδιαλλαξία της κυβέρνησης

Ο υπουργός Οικονομικών απέρριψε τα δίκαια αιτήματα των αγροτών. Μαζικό το λαϊκό συλλαλητήριο που έγινε λίγο αργότερα στο μπλόκο της Νίκαιας

Οι διαδηλωτές βγαίνουν στο δρόμο και καταλαμβάνουν το οδόστρωμα
Οι διαδηλωτές βγαίνουν στο δρόμο και καταλαμβάνουν το οδόστρωμα
Αμεση, μαχητική απάντηση στη νέα άρνηση της κυβέρνησης να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των αγωνιζόμενων αγροτών αποτέλεσε το χτεσινό λαϊκό συλλαλητήριο στο μπλόκο της Νίκαιας, που ήταν μαζικό, όπως και εκείνο της περασμένης Κυριακής. Η επιτυχία και του νέου συλλαλητηρίου δείχνει τις δυνατότητες που υπάρχουν να δυναμώσει η συμμαχία της μικρομεσαίας αγροτιάς με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, που πατάει σε σταθερή βάση.

Νωρίτερα, στη συνάντηση που είχε στην Αθήνα με τον υπουργό Οικονομικών η αντιπροσωπεία της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων, ο Γ. Στουρνάρας αξίωσε από τους φτωχομεσαίους αγρότες να αποδεχτούν ολόκληρη την γκάμα των φορολογικών και άλλων μέτρων που τους ξεκληρίζουν. Ο ίδιος ισχυρίστηκε προκλητικά ότι με τις αλλαγές που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση ικανοποίησε όλα τα αιτήματα των αγροτών σε ό,τι αφορά τη φορολογία.

Από την πλευρά της Συντονιστικής, ο Βαγγέλης Μπούτας δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι θα «παλέψουμε με νύχια και με δόντια να ανατρέψουμε αυτή την πολιτική κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ενωσης για να μείνουμε στα χωράφια μας. Ανεργους χόρτασε η Ελλάδα, δεν πρέπει να υπάρξουν άλλοι». Παράλληλα αποκάλυψε τον ύπουλο ρόλο διάφορων καλοθελητών αγροτοσυνδικαλιστικών, που επιχειρούν να θολώσουν τα αιτήματα των φτωχομεσαίων αγροτών, βάζοντας πλάτη στην πολιτική που τους αφανίζει.

Μαζική έκφραση αλληλεγγύης

Από τις 12 το μεσημέρι άρχισαν να φτάνουν στο μπλόκο και να συμπαρατάσσονται με τους αγρότες, εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, επαγγελματίες, μικρέμποροι, νέοι των σπουδών, γυναίκες των λαϊκών οικογενειών από τους τέσσερις νομούς της Θεσσαλίας. Δεκάδες εργατικά συνδικάτα και μαζικοί φορείς δήλωσαν συμμετοχή, εκφράζοντας επιτόπου στήριξη στη μάχη για την επιβίωση που δίνουν οι μικρομεσαίοι αγρότες. Με τα αυτοκίνητά τους και κορνάροντας, έφτασαν στο μπλόκο οι ιδιοκτήτες των ταξί και των αγοραίων της Θεσσαλίας.

Στο συλλαλητήριο παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Τηλέμαχο Δημουλά, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος. Παρόντες ήταν ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Λάρισας, Τ. Τσιαπλές και οι υποψήφιοι δήμαρχοι Λαρισαίων Γ. Λαμπρούλης και Τρικκαίων Γ. Καΐκης, υποψήφιοι όλοι με το ΚΚΕ.

Το καλωσόρισμα εκ μέρους του μπλόκου έκανε ο Ρ. Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, σημειώνοντας ότι η λαϊκή συμμαχία μπορεί να δώσει με επιτυχία τη μάχη για την ανατροπή της αντιαγροτικής - αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Την αρνητική θέση του υπουργού Οικονομικών απέναντι σε όλα τα αιτήματα που έθεσε η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων μετέφερε στους συγκεντρωμένους ο Κ. Τζέλλας, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Παλαμά, καλώντας τους να δώσουν, όλοι μαζί, άμεση απάντηση, με συμβολική κατάληψη του οδοστρώματος της Εθνικής Οδού Αθήνας - Θεσσαλονίκης.

Με το που δόθηκε το σύνθημα, ένα λαϊκό ποτάμι σχηματίστηκε. Στο πέρασμά του, οι κλούβες της Αστυνομίας άνοιξαν και τα ΜΑΤ παραμέρισαν, όπως είχε γίνει και την περασμένη Κυριακή. Φωνάζοντας συνθήματα, όπως «Εργατιά - αγροτιά μια φωνή και μια γροθιά», «Τώρα με τα πόδια, μετά με τα τρακτέρ, αν δεν δικαιωθούμε θα γίνει Κιλελέρ» κ.ά., οι διαδηλωτές έφτασαν στο οδόστρωμα της Εθνικής Οδού, όπου και παρέμειναν κοντά στις δυο ώρες.

Νέα σύσκεψη σήμερα

Σήμερα στο πρωί, στο μπλόκο της Νίκαιας θα γίνει λεπτομερής ενημέρωση για τη συνάντηση με τον Γ. Στουρνάρα. Στις 5 το απόγευμα θα συνεδριάσει η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Αγροτικών Μπλόκων για να αποφασίσει για την παραπέρα πορεία του αγώνα.


Κάλυψη στις παράνομες παρακρατήσεις

Πλήρη κάλυψη στις παράνομες παρακρατήσεις που γίνονται από την Τράπεζα Πειραιώς στους λογαριασμούς των αγροτών, όπου κατατίθενται οι επιδοτήσεις τους, προσέφερε η κυβέρνηση, στη χθεσινή συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης του ΚΚΕ, την οποία απάντησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Θανάσης Τσαυτάρης.

Οι παρακρατήσεις αφορούν ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ, τις εισφορές στον ΕΛΓΑ, αλλά και τα χρήματα που παρακρατούν παράνομα οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών για την αίτηση στον ΟΣΔΕ (Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχων), όταν οι ΕΑΣ πληρώνονται για την υπηρεσία αυτή από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, κάνοντας παιχνίδια στις πλάτες των αγροτών.

Ο υπουργός, παρά την επιμονή του βουλευτή του ΚΚΕ Νίκου Μωραΐτη να δώσει ρητή διαβεβαίωση ότι θα σταματήσουν οι παράνομες παρακρατήσεις, περιόρισε το θέμα αποκλειστικά και μόνο στον ΕΛΓΑ και αρνήθηκε επιδεικτικά να πάρει θέση για τις παρακρατήσεις που γίνονται από τις Ενώσεις Αγροτικών Συλλόγων. Μάλιστα προσπάθησε να πείσει ότι γενικά οι παρακρατήσεις γίνονται με γραπτή δήλωση των αγροτών!

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης επισήμανε ότι «καταναγκάζετε στην ουσία τους παραγωγούς να υπογράψουν αυτές τις δηλώσεις» και πρόσθεσε: «Κλείνετε το μάτι σ' αυτά τα αρπακτικά των Ενώσεων που μπαίνουν μέσα στους λογαριασμούς και κρατούν χρήματα των αγροτών».

Πολύμορφη δράση παντού

Στη δημιουργία νέου μπλόκου, στον κόμβο Αγίου Γεωργίου της ΕΟ Πύργου - Πατρών, προχώρησαν οι αγρότες της Ηλείας, ενώ ενισχύεται το μπλόκο στον κόμβο Μαραθιάς. Χτες έκαναν κατάληψη του ΟΠΕΚΕΠΕ στον Πύργο και συμβολικό αποκλεισμό της ΕΟ Πύργου - Ολυμπίας, στην είσοδο του Πύργου. Το μπλόκο της Ερμίτσας, θα κάνει αύριο κινητοποίηση στο Αγρίνιο. Στη Λέσβο, θα γίνει νέα αγροτική συγκέντρωση τη Δευτέρα στη Λάρσο.

Χτες, αγρότες από όλην τη Μεσσηνία έκαναν μαζική συγκέντρωση με τρακτέρ έξω από το υποκατάστημα της ΔΟΥ στην Καλαμάτα. Στο πλευρό τους βρέθηκε το ΠΑΜΕ και η ΠΑΣΕΒΕ. Χτες, αγρότες και των 4 μπλόκων της Αχαΐας άνοιξαν συμβολικά τα διόδια του Ρίου. Την περασμένη Κυριακή, μαθητές του Αιγίου είχαν εκφράσει την αλληλεγγύη τους στους αγωνιζόμενους αγρότες, με κείμενο που συνέταξαν οι ίδιοι και υπογράφηκε από δεκάδες συμμαθητές τους.

Χτες, στο μπλόκο στο Ανυφί έγινε σύσκεψη όλων των μπλόκων της Πελοποννήσου που συντάσσονται με τις αποφάσεις και το πλαίσιο του Πανελλαδικού Συντονιστικού Αγώνα Αγροτικών Μπλόκων, προκειμένου να καθοριστεί περαιτέρω η δράση τους. Αύριο Σάββατο, στο χώρο του μπλόκου θα γίνει συνέλευση του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Αργολίδας με θέμα την ανασύνταξη του συλλόγου. Θα ακολουθήσει γλέντι.

Χτες έγινε κινητοποίηση στην κεντρική πλατεία της Μακρακώμης. Στο μπλόκο στα Μεγάλα Χωράφια στα Χανιά θα γίνει σήμερα κινητοποίηση με τη συμμετοχή εργατικών σωματείων, συλλόγων αυτοαπασχολουμένων και φορέων. Στη Λήμνο, η Επιτροπή της ΠΑΣΥ καλεί σήμερα τους αγροτοκτηνοτρόφους σε προσυγκέντρωση στο Λιβαδοχώρι και εκκίνηση στις 11 π.μ. για Μύρινα, όπου θα γίνει συγκέντρωση. Στη Ζάκυνθο, ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος καλεί σε κινητοποίηση σήμερα στο Σαρακηνάδο.

Στην Εύβοια, την περασμένη Τετάρτη, μετά από κάλεσμα της ΠΑΣΥ και Αγροτικών Συλλόγων της Βορειοκεντρικής Εύβοιας, οι αγρότες συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Μαντουδίου με περισσότερα από 40 τρακτέρ και γεωργικά μηχανήματα. Απέκλεισαν συμβολικά την Τράπεζα Πειραιώς.

Μεγάλη συγκέντρωση έξω από την αντιπεριφέρεια Πέλλας, στην Εδεσσα, έγινε χθες με τη συμμετοχή αγροτών από τα έξι μπλόκα του νομού. Ακολούθησε πορεία που κατέληξε στο υποκατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς (πρώην ΑΤΕ). Σήμερα, οι αγρότες θα κάνουν νέα συγκέντρωση στην αντιπεριφέρεια Πέλλας και με μηχανοκίνητη πορεία θα κατευθυνθούν στη Σκύδρα, όπου θα αποκλείσουν συμβολικά την Τράπεζα Πειραιώς (πρώην ΑΤΕ).

Στην Κοζάνη, η Συντονιστική Επιτροπή του αγροτικού μπλόκου στη γέφυρα των Σερβίων καλεί τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους σε συγκέντρωση, σήμερα στις 12 το μεσημέρι στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης. Θα ακολουθήσει πορεία στη ΔΟΥ Κοζάνης και διαμαρτυρία στην Τράπεζα Πειραιώς (πρώην ΑΤΕ).

  • Με ανακοίνωσή της η ΕΕ της ΑΔΕΔΥ εκφράζει την αλληλεγγύη της στις κινητοποιήσεις των αγροτών.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ