ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Φλεβάρη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΟΗΕ
Πιέσεις για συνέχιση της διαπραγμάτευσης

HΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

«Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική από τη διεθνή συνδιάσκεψη για τη Συρία (Γενεύη ΙΙ)» αναφέρει σε χτεσινή ανακοίνωσή του ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν, επισημαίνοντας τη σημασία συνέχισης της διαπραγμάτευσης για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στη συριακή σύγκρουση παρά την αποτυχία του δεύτερου γύρου των συνομιλιών στη Γενεύη την περασμένη βδομάδα.

Ο αντιπρόεδρος της συριακής κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ουάλιντ αλ Μουάλεμ υπεραμύνθηκε της συνέχισης των διαπραγματεύσεων, υποστηρίζοντας ότι ο τελευταίος γύρος συνομιλιών δεν απέτυχε, γιατί κατάφερε «χάρη στην επιμονή και επαγρύπνηση της συριακής κυβερνητικής αντιπροσωπείας» να φέρει στο τραπέζι της συζήτησης την ανάγκη αποκήρυξης της βίας και αντιμετώπισης της τρομοκρατίας.

Αυτά ενώ προχτές μία ακόμη επίθεση σε βάρος Σύρων προσφύγων κοντά στη μεθόριο με την Τουρκία από τους εξτρεμιστές μισθοφόρους της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε» (ISIL) τίναξε κυριολεκτικά στον αέρα δεκάδες προσφυγικές σκηνές, κατάμεστες από κόσμο. Πληροφορίες διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων ανέφεραν ότι από την έκρηξη σκοτώθηκαν 24 πρόσφυγες και τραυματίστηκαν δεκάδες, εκ των οποίων πολλοί μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρα σε νοσοκομείο της μεθοριακής τουρκικής πόλης Κιλίς.

Παράλληλα, δυσκολίες και εμπόδια φαίνεται πως σκιάζουν τη διαδικασία καταστροφής του συριακού χημικού οπλοστασίου. Διπλωματικές πηγές με πρόσβαση στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων (ΟΑΧΟ) ανέφεραν, λίγες ώρες πριν την προγραμματισμένη για χτες συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Οργανισμού στη Χάγη, ότι είναι «σχεδόν ακατόρθωτη η καταστροφή του συριακού χημικού οπλοστασίου ως το τέλος Ιούνη», προβλέποντας παράταση για «πολλούς μήνες». Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι η Δαμασκός έχει ενημερώσει τον Οργανισμό ότι θα μπορέσει να ολοκληρώσει την απομάκρυνση 1.200 τόνων χημικών ουσιών, κατηγορίας 1 και 2, μέχρι τέλος Μάη. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει πολύμηνη καθυστέρηση στην εφαρμογή του προγράμματος που ενέκρινε ο ΟΗΕ μετά τη συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, με την οποία αποτράπηκε το φθινόπωρο η ανάληψη ιμπεριαλιστικής στρατιωτικής δράσης κατά της Συρίας.

Η Αμάντα Πιτ, εκπρόσωπος του Συντονιστικού Γραφείου του ΟΗΕ για Ανθρωπιστικές Υποθέσεις, παραδέχθηκε (σύμφωνα με προχτεσινό δημοσίευμα των λονδρέζικων «Τάιμς») την πραγματοποίηση επαφών ανάμεσα στο διεθνή οργανισμό και στελέχη ισλαμικών εξτρεμιστικών οργανώσεων, με στόχο τη «διευκόλυνση της άφιξης τροφίμων και φαρμάκων στις εμπόλεμες ζώνες»...

Τέλος, η Σαουδική Αραβία, μία από τις χώρες που στηρίζει, χρηματοδοτεί και εξοπλίζει τις αντικαθεστωτικές οργανώσεις που μάχονται την κυβέρνηση του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Ασαντ ανακοίνωσε ότι την επόμενη βδομάδα θα θεσπίσει την «Ημέρα Αλληλεγγύης για τα Παιδιά του πολέμου της Συρίας», στη διάρκεια της οποίας θα συγκεντρωθεί «βοήθεια»!!!

ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Συναντήσεις Κέρι με Αμπάς στο Παρίσι

ΠΑΡΙΣΙ.--

Πολύωρες συναντήσεις με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο, Μαχμούτ Αμπάς, είχε το τελευταίο 48ωρο στο Παρίσι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, σε μία προσπάθεια να δώσει ώθηση στην «ειρηνευτική» διαδικασία για την επίτευξη μίας ισραηλινο-παλαιστινιακής συμφωνίας έως το τέλος του ερχόμενου Απρίλη.

Ολες οι συναντήσεις έγιναν «κεκλεισμένων των θυρών», με αποτέλεσμα να μη δημοσιοποιηθούν πληροφορίες ούτε καν σε σχέση με την ακριβή ατζέντα των συνομιλιών των δύο ανδρών. Παρ' όλα αυτά έχει σημασία να επισημανθεί το γεγονός πως το βράδυ της Πέμπτης το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA ανάρτησε την ακόλουθη ανακοίνωση του Ναμπίλ Αμπού Ρντένεχ, στενού βοηθού του Παλαιστίνιου Προέδρου: «Δεν θα δεχθούμε καμία συμφωνία, είτε σε επίπεδο πλαισίου, είτε σε επίπεδο τελικής συνθήκης, παρά μόνον εφόσον συμπεριλαμβάνει ρητώς τις σταθερές παλαιστινιακές και αραβικές θέσεις, στη βάση διεθνών αποφάσεων».

ΚΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συνάντηση με τον πρέσβη της Βενεζουέλας

Από την συνάντηση της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ με τον πρέσβη της Βενεζουέλας
Από την συνάντηση της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ με τον πρέσβη της Βενεζουέλας
Με τον πρέσβη της Βενεζουέλας στην Ελλάδα, Φαρίντ Φερνάντεζ, συναντήθηκε χτες αντιπροσωπεία της Κομματικής Οργάνωσης Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Θεοδόση Κωνσταντινίδη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή. Στη συνάντηση, που έγινε στα γραφεία της ΚΟ στη Θεσσαλονίκη, συμμετείχαν επίσης ο Γιώργος Χαβατζάς, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, ο Γιάννης Ζιώγας, μέλος της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, περιφερειακός σύμβουλος και υποψήφιος Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και ο Γιάννης Δελής, μέλος της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, δημοτικός σύμβουλος και υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Ο πρέσβης της Βενεζουέλας ενημέρωσε για τις εξελίξεις στη χώρα του, η οποία όπως είπε βρίσκεται αντιμέτωπη με μια νέα απόπειρα πραξικοπήματος από την πλευρά της ολιγαρχίας, που στηρίζεται και από την Ουάσιγκτον. Γι' αυτό, τόνισε, αυτήν τη στιγμή η Βενεζουέλα χρειάζεται την αλληλεγγύη από τους φίλους της, καθώς η μάχη δε δίνεται μόνο μέσα στη χώρα της Βενεζουέλας αλλά και παγκοσμίως.

Ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, σημείωσε ότι το ΚΚΕ είναι σταθερά αλληλέγγυο στο πλευρό του λαού της Βενεζουέλας, απέναντι στις απειλές και τις επεμβάσεις από τις ΗΠΑ και άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και ότι θα συμβάλει σε όλα τα επίπεδα για την ανάπτυξη των σχέσεων φιλίας και συνεργασίας των δύο λαών. Ανέφερε ακόμη ότι το ΚΚΕ κάνει ό,τι μπορεί και μέσω των Μέσων Ενημέρωσης που διαθέτει, για να φτάσει στο λαό της Ελλάδας η πραγματικότητα.

Στη συνέχεια, ο Γιάννης Ζιώγας και ο Γιάννης Δελής, ενημέρωσαν τον πρέσβη της Βενεζουέλας για τη λειτουργία της Περιφέρειας και του Δήμου, που αποτελούν την τοπική έκφραση της κυβερνητικής πολιτικής, καθώς και για τις επιπτώσεις της αντιλαϊκής πολιτικής κυβέρνησης - ΕΕ στον εργαζόμενο λαό της περιοχής.

ΛΙΒΑΝΟΣ
Σύλληψη ισλαμιστή ηγέτη

ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Στη σύλληψη ενός σουνίτη ανώτερου στελέχους της ισλαμικής τρομοκρατικής οργάνωσης «Ταξιαρχίες του Αμπντουλάχ Αζάμ», ανακοίνωσαν χτες πως προχώρησαν το Σάββατο οι αρχές του Λιβάνου, θεωρώντας τον ύποπτο για τη στρατολόγηση βομβιστών αυτοκτονίας και τη συναρμολόγηση παγιδευμένων με εκρηκτικά αυτοκινήτων.

Σύμφωνα με αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας του Λιβάνου, που επικαλούνται διεθνή πρακτορεία, ο Χασάν Αμπού Αφλεχ δρούσε για λογαριασμό των «Ταξιαρχιών του Αμπντουλάχ Αζάμ», που είναι πίσω από τις τελευταίες αιματηρές βομβιστικές επιθέσεις σε κτίρια συμφερόντων της «Χεζμπολάχ» ή του Ιράν στη Βηρυτό, όπως η διπλή βομβιστική επίθεση την περασμένη Τετάρτη κοντά στο ιρανικό μορφωτικό κέντρο στη Βηρυτό, με αποτέλεσμα το θάνατο 10 ανθρώπων.

Δεν είναι τυχαίο πως η σύλληψη του Αφλεχ έγινε ελάχιστες μέρες μετά τη σύλληψη του Ναΐμ Αμπάς, έτερου ηγετικού στελέχους των «Ταξιαρχιών του Αμπντουλάχ Αζάμ» στις αρχές της περασμένης βδομάδας. Ο Αμπάς φέρεται (σύμφωνα με πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας του Λιβάνου) πως εργαζόταν και για λογαριασμό της τρομοκρατικής οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε», που συμμετέχει ενεργά σε επιθέσεις κατά των ιρακινών αρχών στη δυτική επαρχία Ανμπάρ του Ιράκ και στον πόλεμο κατά του Προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ στη Συρία...

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Επιτροπή ενάντια στο πραξικόπημα

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Ενώ συνεχίζονται μικροεστίες έντασης και βανδαλισμοί από την αντιδραστική αντιπολίτευση, ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, εγκατέστησε την Πέμπτη την «Εθνική Επιτροπή ενάντια στο πραξικόπημα» - μια επιτροπή έκτακτης περίστασης - με πρόεδρο τον Ντιοσδάδο Καμπέγιο, μέλος της Εθνικής Συνέλευσης.

Ο Μαδούρο επανέλαβε ότι οι πρόσφατες πράξεις βίας είναι μέρος ενός σχεδίου της δεξιάς, για να επιτεθεί σε τομείς, όπως οι δημόσιες συγκοινωνίες, τα δίκτυα τηλεφώνου και ηλεκτροδότησης και οι εθνικοί δρόμοι, ενώ επανέλαβε τις εκκλήσεις του για ειρηνική συνύπαρξη.

Κάλεσε όλο το λαό της Βενεζουέλας να αποκρούσει τη φασιστική βία και να σχηματίσει επιτροπές ενάντια στο πραξικόπημα σε όλη τη χώρα. «Οι λαϊκές επιτροπές ενάντια στο πραξικόπημα σε κάθε εργοστάσιο, σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε πανεπιστήμιο θα νικήσουν το φασιστικό πραξικόπημα, κινητοποιώντας και οργανώνοντας το λαό», είπε.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΡΕΝΤΣΙ
Ζητά ψήφο εμπιστοσύνης από Δευτέρα

ΡΩΜΗ.-

Την επόμενη Δευτέρα αναμένεται να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τα δύο Σώματα του Κοινοβουλίου η νέα ιταλική κυβέρνηση που στηρίζουν το «Δημοκρατικό Κόμμα» και η «Νέα Κεντροδεξιά» υπό τον Ματέο Ρέντσι. Χτες το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) ο Ρέντσι αναμενόταν να παρουσιάσει την πρότασή του για 16μελές υπουργικό συμβούλιο στον Ιταλό Πρόεδρο, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, ενώ αναμενόταν να ανακοινωθεί ότι το νέο σχήμα θα ορκιστεί μέσα στο Σαββατοκύριακο.

«Φαβορί» για τη θέση του υπουργού Οικονομικών εμφανιζόταν ο Πιερ Κάρλο Παντοάν, επικεφαλής σήμερα του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και την Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ), ο οποίος μάλιστα φερόταν να φεύγει εσπευσμένα από την Αυστραλία όπου βρισκόταν για υπουργική συνάντηση του G20. Ο Παντοάν έχει διατελέσει αξιωματούχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) αλλά και οικονομικός σύμβουλος και στις κυβερνήσεις Ντ' Αλέμα και Αμάτο.

Οχι τυχαία με τη διαδικασία συγκρότησης νέας κυβέρνησης είναι η νέα έκθεση του ΟΟΣΑ για την Ιταλία του ΟΟΣΑ, που σημειώνει ότι πρέπει να μειωθεί άμεσα το «εργατικό κόστος», εστιάζοντας ειδικά στην ανάγκη να κοπούν οι κατώτατοι μισθοί.

Στο μεταξύ, αντιμέτωποι με την πιθανότητα αποπομπής βρίσκονται τέσσερις γερουσιαστές του κόμματος «Κίνημα Πέντε Αστέρων» (Μ5S) του Μπέπε Γκρίλο, οι οποίοι άσκησαν κριτική στον Γκρίλο για τη συμπεριφορά του κατά τη συνάντησή του με τον Ρέντσι για να συζητήσουν αν θα στηρίξει τη νέα κυβέρνηση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ