ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Φλεβάρη 2014
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
Προκλητικές πρωτοβουλίες της ΟΝΝΕΔ για την ανεργία των νέων

Στο ίδιο πνεύμα με την κυβέρνηση, που στο όνομα της καταπολέμησης της ανεργίας των νέων προσφέρει προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας και ενθαρρύνει προτάσεις να χτυπηθούν ακόμα παραπέρα τα ήδη τσακισμένα εργασιακά δικαιώματα των νέων, κινείται αυτή την περίοδο η ΟΝΝΕΔ, με μια πανελλαδική καμπάνια για την ανεργία των νέων, με τίτλο «Δούλεψέ το»!

Είναι χαρακτηριστική η εκδήλωση «Ημέρες Απασχόλησης» που γίνεται σήμερα στην Αθήνα, στο πλαίσιο της καμπάνιας της ΟΝΝΕΔ. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει:

  • «Εργαστήρι παρουσίασης επαγγελματικών πιστοποιήσεων», νομιμοποίηση δηλαδή της λογικής ότι ο νέος θα πρέπει να κυνηγάει διαρκώς επιμορφώσεις, πιστοποιήσεις και επανακαταρτίσεις, με το ανάλογο κόστος να βαραίνει πάντα τον ίδιο, για να διατηρεί την ελπίδα ότι θα μπορέσει κάποτε να πετύχει μια θέση εργασίας...
  • «Ενημέρωση επιχειρηματικότητας από ειδικούς για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων και τη χρηματοδότηση καινοτόμων ιδεών», δηλαδή προτάσεις προς τους ανέργους να φεσωθούν με δάνεια προκειμένου να γίνουν... μικροεπιχειρηματίες και να πουλήσουν τις ιδέες τους!
  • «Ατομικές συμβουλές πάνω στη σωστή συμπλήρωση του βιογραφικού σημειώματος», λες και το 59% των νέων (σ' αυτά τα ύψη έχει φτάσει η ανεργία στις ηλικίες κάτω των 25) είναι άνεργοι επειδή δεν φτιάχνουν όμορφα βιογραφικά και δεν ξέρουν να πλασάρουν καλά τον εαυτό τους!

Η ΟΝΝΕΔ κάνει πως πουλάει εκδούλευση στους νέους φέρνοντάς τους μέσα από τέτοιες φιέστες σε επαφή με συμβούλους και εργοδότες, στην πραγματικότητα όμως όλη η αντίληψη της εκδήλωσης αποπνέει την επικίνδυνη λογική ότι φταίει ο ίδιος ο νέος, φταίει ο ίδιος ο άνεργος που είναι άνεργος! Και, τάχα μου, η «καλή» ΟΝΝΕΔ φέρνει τους ειδικούς να τον συμβουλέψουν! Αποπνέοντας, δε, αυτή την επικίνδυνη λογική, ότι φταίχτες είναι οι ίδιοι οι νέοι, καλλιεργεί την υποταγή και έρχονται σαν «ώριμο φρούτο» οι προτάσεις των «ειδικών» σε κάτι τέτοιες φιέστες, των εργοδοτών δηλαδή, που «συμβουλεύουν» τους νέους να χαμηλώσουν τις απαιτήσεις τους, να μη διεκδικούν δουλειά με δικαιώματα, να είναι πάντα σκυφτοί απέναντι στον εργοδότη...

Και προτάσεις ενίσχυσης των επιχειρηματιών

Χαρακτηριστικές είναι επίσης οι προτάσεις της ΟΝΝΕΔ για την ανεργία των νέων, που κατέθεσε στον πρόεδρο του ΟΑΕΔ, σε συνάντηση που είχε μαζί του κλιμάκιο της Οργάνωσης στις αρχές του μήνα, στο πλαίσιο της καμπάνιας «Δούλεψέ το». Ανάμεσα στις προτάσεις της ΟΝΝΕΔ είναι:

«Δημιουργία σύγχρονων εκπαιδευτικών κέντρων επαγγελματικού προσανατολισμού (training centers), που θα προετοιμάζουν για συνεντεύξεις, βιογραφικά, συστατικές επιστολές, επαγγελματικό προσανατολισμό και συμβουλευτική ανά περιφερειακή ενότητα». Πάλι, δηλαδή, η ίδια λογική, ότι οι άνεργοι χρειάζονται συμβουλές για να πλασάρουν σωστά τον εαυτό τους!

«Κεφάλαιο έναρξης επαγγέλματος για νέους επιστήμονες, με επιδοτούμενο επιτόκιο και μεγάλη διάρκεια αποπληρωμής (20 έτη). Θα μπορεί να χορηγείται μέσω του ΟΑΕΔ με στόχο την έναρξη και διατήρηση επαγγέλματος νέων επιστημόνων». Για τους νέους επιστήμονες, δηλαδή, προτείνει να φεσωθούν με δάνεια!

«Αντιστάθμιση του επιδόματος ανεργίας με επίδομα απασχόλησης», δηλαδή αντί για προστασία των ανέργων, να δοθεί ζεστό χρήμα στους επιχειρηματίες για να απασχολούν τζάμπα εργαζόμενους! Πρόκειται για μια πρόταση που έχει κατατεθεί επανειλημμένα από ενώσεις επιχειρηματιών.

Διακόσιοι εκπαιδευτικοί κινδυνεύουν με απόλυση

Συνάντηση του ΔΣ της ΟΛΜΕ με τον υπουργό Παιδείας για τις διαθεσιμότητες

Από τη χτεσινή κινητοποίηση

Eurokinissi

Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Περίπου 200 από τους εκπαιδευτικούς που η κυβέρνηση έθεσε τον περασμένο Ιούνη σε διαθεσιμότητα παραμένουν χωρίς θέση, τη στιγμή που σε ένα μήνα εκπνέει το 8μηνο της διαθεσιμότητας και ανοίγει η πόρτα της απόλυσης. Αυτό προέκυψε από τη χτεσινή συνάντηση του ΔΣ της ΟΛΜΕ με τον υπουργό Παιδείας, που έγινε μετά από αίτημα της ομοσπονδίας. Την ώρα της συνάντησης, εκπαιδευτικοί σε διαθεσιμότητα πραγματοποιούσαν συγκέντρωση έξω από το υπουργείο.

Σύμφωνα με εκπροσώπους των εκπαιδευτικών, κατά τη συνάντηση, ο υπουργός εξήγγειλε ότι άμεσα θα προκηρυχθούν 380 θέσεις για την απορρόφηση αντίστοιχου αριθμού εκπαιδευτικών που είναι σε διαθεσιμότητα. Πρόκειται για 180 με δεύτερα πτυχία που θα απορροφηθούν στο υπουργείο Παιδείας και για 200 ειδικοτήτων νοσηλευτικής - μαιευτικής που θα κατευθυνθούν στο υπουργείο Υγείας. Για το θέμα, πάντως, παρέπεμψε στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και στη συνεδρίαση της αρμόδιας τριμελούς επιτροπής.

Μετά και από αυτήν την εξέλιξη και εφόσον εκδοθούν οι προκηρύξεις για τις παραπάνω 380 θέσεις, τότε 200 από τους εκπαιδευτικούς που τον περασμένο Ιούλη απομακρύνθηκαν από ΕΠΑΛ - ΕΠΑΣ με την κατάργηση των ειδικοτήτων τους, παραμένουν χωρίς θέση. Στο μεταξύ, έχουν θεσμοθετηθεί 125 διοικητικές και 200 εκπαιδευτικές θέσεις σε ΙΕΚ - ΣΕΚ όμως μέχρι σήμερα δεν έχουν προκηρυχθεί, καθώς δεν υπάρχει απόφαση για την προκήρυξή τους από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Μετά και από αυτήν την εξέλιξη, το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών απευθύνει κάλεσμα στους εκπαιδευτικούς με τη μαζική συμμετοχή τους στις γενικές συνελεύσεις των επόμενων ημερών και με τους αγώνες τους, να μπουν φραγμός στις απολύσεις και στην εκπαίδευση, στην προώθηση του «νέου σχολείου» που φέρνει και τις απολύσεις και τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις στην εκπαίδευση. Να ενταθεί η πάλη για το μορφωτικό δικαίωμα των παιδιών, για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Μετατρέπουν σε παρωδία τις εκλογές στον ΟΚΑΝΑ

Σε παρωδία μετέτρεψαν οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και του ΠΑΣΟΚ τις εκλογές στο Σύλλογο Εργαζομένων του ΟΚΑΝΑ, για την ανάδειξη νέου ΔΣ και την εκλογή αντιπροσώπων στο ΕΚΑ, όπως καταγγέλλει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εργαζομένων», που στηρίζεται από το ΠΑΜΕ. Ανησυχώντας, όπως φαίνεται, αυτές οι δυνάμεις από το γεγονός ότι πρώτη φορά υπήρχε ψηφοδέλτιο του στηριζόταν από το ΠΑΜΕ προχώρησαν σε πρωτοφανείς μεθοδεύσεις για να νοθευτεί το αποτέλεσμα.

Στην Αθήνα οι εκλογές γίνονται χωρίς παραβάν. Υποτίθεται ότι οι εκλογές στην επαρχία έγιναν χτες, ωστόσο ψηφοδέλτια από κάποιες περιοχές ταχυδρομήθηκαν από την Τετάρτη. Σαν να μην έφτανε αυτό ξεπεράστηκε κάθε όριο, αφού επιχειρήθηκε να ριχτούν στην κεντρική κάλπη της Αθήνας ψηφοδέλτια από την επαρχία που δεν είχαν μονογραφεί από δικαστικό (επομένως ήταν άγνωστο από πού προέρχονταν) και ζητήθηκε να τα μονογράψει ο δικαστικός της Αθήνας. Ακόμα τυπώθηκαν στο ίδιο ψηφοδέλτιο οι λίστες των υποψηφίων για το ΔΣ και για το ΕΚΑ. Κερασάκι στην τούρτα αυτής της παρωδίας είναι το γεγονός ότι στο ψηφοδέλτιο της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης» δεν είχε τυπωθεί η ένδειξη ότι στηρίζεται από το ΠΑΜΕ, παρά το γεγονός ότι αυτό είχε δηλωθεί. Μετά την παρέμβαση της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης» διορθώθηκε.

Οπως υπογραμμίζει η «Αγωνιστική Συσπείρωση» εργαζομένων ΟΚΑΝΑ «κάνουν εκλογές ενάμιση χρόνο μετά τη λήξη της θητείας του ΔΣ και θέλουν πάση θυσία να πνίξουν κάθε φωνή που θέλει σωματεία αγωνιστικά, ταξικά, που θα σέβονται τα μέλη τους και τις εκλογικές διαδικασίες».

Ανάγκες και αλλαγές...

Προχτές, η επίτροπος για θέματα Παιδείας της ΕΕ βρέθηκε στην Αθήνα για να επαναλάβει ότι χρειάζονται αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα για να οδηγήσουν σε «ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας». Στις επαφές της με διάφορους φορείς, βάση συζήτησης αποτέλεσαν αφενός οι «έρευνες» του ιμπεριαλιστικού ΟΟΣΑ και αφετέρου της εταιρείας συμβούλων «McKinsey» που έχουν ως μονάδα μέτρησης για την εκπαίδευση τις ανάγκες των μονοπωλίων.

Η PISA του ΟΟΣΑ μετρά τις δεξιότητες των 15χρονων μαθητών στα μαθηματικά, τις θετικές επιστήμες και την ανάγνωση με τον ίδιο τρόπο που μετρά την αποδοτικότητα των οικονομιών των χωρών - μελών του. Η έρευνά του στην Παιδεία δείχνει ότι στην Ελλάδα το ποσοστό των μαθητών με χαμηλές επιδόσεις είναι 22,6% στην ανάγνωση και 35,7% στα μαθηματικά, κάτι που τη φέρνει σε χαμηλές θέσεις κατάταξης απέναντι σε άλλες χώρες. Την PISA την αφορά η μέτρηση δεξιοτήτων. Μετρά την Παιδεία ποσοτικά, αδιαφορώντας για το αν διαμορφώνει ολοκληρωμένες προσωπικότητες. Και ενώ αμφισβητείται έντονα σε ό,τι αφορά το αν αποτελεί οδηγό για το ζήτημα εκπαίδευσης, τα αποτελέσματά της χρησιμοποιούνται και από τις ντόπιες κυβερνήσεις ως μοχλός πίεσης για να υιοθετηθούν μοντέλα εκπαίδευσης τα οποία παράγουν αυτό που θέλουν τα μονοπώλια.

Η μελέτη της «McKinsey» (εταιρείας που δραστηριοποιείται σε παγκόσμιο επίπεδο στον τομέα των συμβούλων μάνατζμεντ και όπως δηλώνει αποτελεί έμπιστο σύμβουλο των μεγαλύτερων επιχειρήσεων και ιδρυμάτων) υπογραμμίζει ότι η έλλειψη κατάλληλων δεξιοτήτων είναι ένας από τους κύριους παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά την απασχολησιμότητα των νέων στην Ευρώπη. Ειδικότερα για την Ελλάδα, η ΕΕ σημειώνει ότι ένας στους δύο επιχειρηματίες πιστεύει πως η έλλειψη αυτή αποτελεί αιτία σημαντικών προβλημάτων για την επιχείρησή του. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρησιμοποιεί την έκθεση σαν «αξίωμα», για να μιλήσει για στενότερη σχέση της Εκπαίδευσης - ειδικότερα της κατάρτισης - με τις επιχειρήσεις.


Μ. Κ.

Αποκριάτικη γιορτή για παιδιά

Αποκριάτικη γιορτή για τα παιδιά διοργανώνει ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Γ. Σεφέρης», αύριο, Κυριακή. Η εκδήλωση θα γίνει στις 11.30 π.μ., στο ΚΕΠ Νέας Ιωνίας (πίσω απ' το σταθμό του τρένου). Θα παρουσιαστεί η παράσταση «Λιχουδοχώρα», βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο της Ταμάρας Καζαντζίδου. Θα ακολουθήσει γιορτή με πολλές λιχουδιές και κατασκευή χαρταετών.

Εκδήλωση του Συλλόγου «Βύρωνα»

Τα 71 χρόνια από την ίδρυση της ΕΠΟΝ τιμά ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Ν. Αττικής «Βύρωνας», διοργανώνοντας εκδήλωση αύριο Κυριακή, με σύνθημα «Διδασκόμαστε. Εμπνεόμαστε. Συνεχίζουμε...». Η εκδήλωση θα γίνει στις 6 το απόγευμα στην αίθουσα Εμποροϋπαλλήλων (Αγ. Φιλοθέης 5, πλ. Μητροπόλεως) με ομιλητές τον Θ. Αυγέρο, μέλος της Κεντρικής Διοίκησης ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ και την Μ. Κουμάτου, επίτιμη πρόεδρο του Σωματείου.

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθήνας εκφράζει, για άλλη μια φορά, την έντονη ανησυχία της για «την εντεινόμενη μεταφορά του εμπορίου ναρκωτικών γύρω από τους χώρους του Πανεπιστημίου και ειδικά στον πεζόδρομο της οδού Μασσαλίας, έξω από το κτίριο της Νομικής Σχολής». Η Σύγκλητος ζητά «να υπάρξει άμεση αντιμετώπιση του ζητήματος από την Πολιτεία με σεβασμό της ακαδημαϊκής δεοντολογίας και των προϋποθέσεων της ομαλής και απρόσκοπτης φοίτησης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ