ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Φλεβάρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΑΜΑΡΑ - ΡΑΣΜΟΥΣΕΝ
Με «όραμα» τη δράση του ΝΑΤΟ παντού στον πλανήτη

«Εύσημα» για την ενεργό συμμετοχή για λογαριασμό της ελληνικής αστικής τάξης στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς απέσπασε η συγκυβέρνηση από τον γγ του ΝΑΤΟ

Eurokinissi

«Εύσημα» για την ενεργό συμμετοχή για λογαριασμό της ελληνικής αστικής τάξης στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς απέσπασε η συγκυβέρνηση από τον γγ του ΝΑΤΟ
Τα σχέδιά τους για ένα ΝΑΤΟ ακόμα πιο επιθετικό, με νέα, ακόμη πιο αποτελεσματική δομή για ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις παντού στον κόσμο, με σκοπό την προαγωγή και προστασία των συμφερόντων των μονοπωλίων, συζήτησαν χτες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, ο οποίος βρέθηκε στην Αθήνα για τη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας της ΕΕ.

Μετά τη συνάντησή τους στο Μαξίμου, με δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, ο Α. Σαμαράς υπερασπίστηκε πλήρως το ρόλο του Βορειοατλαντικού Συμφώνου να επεμβαίνει σε όλο τον πλανήτη, υποστηρίζοντας ότι «στο σύγχρονο κόσμο έχει αποδειχθεί ότι η ασφάλεια των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ συνδέεται συχνά με κινδύνους και απειλές από περιοχές πέρα από την ευρωατλαντική ζώνη». Στο ίδιο πλαίσιο πρόσθεσε ότι «η κρίση στη Συρία, η αναταραχή που υπήρξε στην ευρύτερη περιοχή, οι συνεχείς δηλαδή ανατροπές στη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική, προβληματίζουν το ΝΑΤΟ, καθώς επηρεάζουν άμεσα την ασφάλεια των κρατών-μελών του». Ανέφερε επ' αυτού πως η Ελλάδα θεωρεί χρήσιμες τις δομές πολιτικού διαλόγου και τα προγράμματα συνεργασίας με τα κράτη της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, τα οποία ουσιαστικά αποτελούν ένα ακόμη μέσο για την επιβολή των ιμπεριαλιστικών σχεδίων, εκτός από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός βρήκε πάτημα για να διαφημίσει το ρόλο του ΝΑΤΟ με πρόσχημα και τις εξελίξεις στην Ουκρανία: «(...) δείχνει και πόσο σημαντική είναι μία συμμαχία που προσφέρει σταθερότητα και ασφάλεια, όπως είναι το ΝΑΤΟ», είπε χαρακτηριστικά, όταν ΝΑΤΟ και ΕΕ ρίχνουν λάδι στη φωτιά.

Παραπέρα, ο Α. Σαμαράς τάχθηκε υπέρ της ενσωμάτωσης των Δυτικών Βαλκανίων στο ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι «είναι ένας διαχρονικός στρατηγικός στόχος της Ελλάδας». Ωστόσο, αναφερόμενος εμμέσως στο θέμα της ΠΓΔΜ, προχώρησε σε μια δήλωση που εξωραΐζει με τον πλέον προκλητικό τρόπο τα πεπραγμένα αυτής της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας: «(...) η συμμαχία αντιπροσωπεύει μια κοινότητα δημοκρατικών αξιών τις οποίες θα πρέπει έμπρακτα να ενστερνίζεται η κάθε χώρα σε ό,τι αφορά σεβασμό ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εκδημοκρατισμό, καλή γειτονία, εφαρμογή κράτους δικαίου, ελευθερία έκφρασης γνώμης, αλλά και προσαρμογή των δομών άμυνας και ασφάλειας στις ΝΑΤΟικές προδιαγραφές» ανέφερε χαρακτηριστικά, υποτιμώντας τη νοημοσύνη του ελληνικού και άλλων λαών που έχουν βιώσει στο πετσί τους τις «αξίες» του ΝΑΤΟ.

Τα εύσημα στην κυβέρνηση για τη συμβολή της στο δολοφονικό έργο του ΝΑΤΟ

Από την πλευρά του ο Ράσμουσεν εκτόξευσε νέες απειλές κατά της κυβέρνησης της Ουκρανίας, παρεμβαίνοντας απροκάλυπτα στη συγκεκριμένη χώρα. Είπε χαρακτηριστικά: «Καλώ όλα τα μέρη να σταματήσουν αυτή την ξέφρενη κλιμάκωση της βίας και η ουκρανική κυβέρνηση έχει μια ιδιαίτερη ευθύνη να διασφαλίσει ότι οι ένοπλες δυνάμεις δεν θα εμπλακούν σε αυτή την πολιτική κρίση (...) Αυτό θα έχει σοβαρές συνέπειες στην εταιρική μας σχέση με την Ουκρανία».

Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει «ενεργό συμβολή στη συμμαχία μας. Από τις δραστηριότητές μας στο Κοσσυφοπέδιο και το Αφγανιστάν ως την αποστολή μας για καταπολέμηση της πειρατείας στο Κέρας της Αφρικής». Ευχαρίστησε μάλιστα τον πρωθυπουργό για τη «συνεχή δέσμευση» των ελληνικών αστικών κυβερνήσεων στα προτάγματα του ΝΑΤΟ.

Επίσης αναφέρθηκε στην προωθούμενη αναμόρφωση της δομής του ΝΑΤΟ που θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής το Σεπτέμβρη, για να μπορεί πιο αποτελεσματικά να επιτελεί τον επιθετικό του ρόλο. Είπε ότι στόχος τους είναι «να χαραχτεί το μέλλον του ΝΑΤΟ, μια συμμαχία σε ετοιμότητα, ισχυρή και αναπροσαρμοζόμενη. Θα εκσυγχρονίσουμε τις στρατιωτικές μας δυνατότητες, θα τις κάνουμε πιο αποτελεσματικές, θα διευρύνουμε και θα εμβαθύνουμε τις συνεργασίες μας». Ζήτησε σ' αυτό το πλαίσιο «οι ευρωπαϊκές χώρες να διαδραματίσουν πλήρως το ρόλο τους και να λάβουν πλήρη μερίδιο της ευθύνης τους για την ασφάλεια. Χρειαζόμαστε όλοι μια ισχυρή Ευρώπη ώστε να μπορούμε να συνεχίσουμε να προστατεύουμε τις αξίες μας και τα συμφέροντά μας» και εξήρε τη συμβολή της Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ προς αυτή την κατεύθυνση.

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΣΤΑ ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Ολοκληρώθηκε με αλισβερίσι στην Αλβανία

«Γρήγορες, οριστικές και ολοκληρωμένες λύσεις» σε όλες τις «εκκρεμότητες» (ΑΟΖ, στήσιμο αγωγών κ.τ.λ.) ψάχνει η συγκυβέρνηση

Ολοκληρώθηκε χτες η περιοδεία του υπουργού Εξωτερικών, Ε. Βενιζέλου, στις πρωτεύουσες των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, υπό την ιδιότητα του προεδρεύοντος του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ. Τελευταίος σταθμός τα Τίρανα, όπου ο Ελληνας ΥΠΕΞ παζάρεψε την υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης για ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ, ώστε να επιλυθούν «επιμέρους» και «τεχνικά ζητήματα» ανάμεσα στις δύο χώρες, να ανοίξει το πεδίο για τη δραστηριοποίηση των μονοπωλίων των δύο κρατών.

Αλλωστε, βασικός στόχος της περιοδείας Βενιζέλου στα Δυτικά Βαλκάνια ήταν η προώθηση της στρατηγικής επιλογής της ΕΕ για διεύρυνση στην περιοχή, με άνοιγμα των «αγορών» τους στα ευρωενωσιακά μονοπώλια, ενίσχυση της ντόπιας αστικής τάξης αυτών των χωρών, όπως και των αστών της Ελλάδας, με εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις, μεγαλύτερη εκμετάλλευση των φυσικών πόρων και της εργατικής δύναμης των λαών των συγκεκριμένων χωρών, επέκταση της δράσης ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων.

Μετά τις συναντήσεις του με τον Πρόεδρο, τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών της Αλβανίας, ο Βενιζέλος δήλωσε: «Μια βασική προτεραιότητα της Ελληνικής Προεδρίας είναι να δοθεί το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Αλβανία μέχρι το τέλος του εξαμήνου της Ελληνικής Προεδρίας. Σε εθνικό επίπεδο, η Ελλάδα είχε ταχθεί υπέρ της απόδοσης του καθεστώτος υποψήφιας χώρας στην Αλβανία, ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο». Αλλωστε, ο Ελληνας ΥΠΕΞ προσδιόρισε ως «στόχο την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση όλων των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων».

Επέμεινε ότι η ελληνική κυβέρνηση προσφέρει τις «φιλικές» της «υπηρεσίες» για να ενταχθεί η Αλβανία στην ΕΕ, στήνοντας ουσιαστικά ένα διπλωματικό αλισβερίσι. Οπως είπε, «πάνω σε αυτή τη στέρεη βάση» των υπηρεσιών και της ελληνικής υποστήριξης στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας, «λύνουμε όλα τα θέματα και ακολουθούμε τις αρχές και τους κανόνες του ευρωπαϊκού, νομικού και πολιτικού πολιτισμού».

Αναγνώρισε, μάλιστα, ότι «σε διμερές επίπεδο υπάρχουν πράγματι κάποια ζητήματα, αλλά (...) έχουμε κάνει μία πολύ ουσιαστική και πρακτική προετοιμασία, η οποία μας επιτρέπει να κινηθούμε γρήγορα, να δώσουμε οριστικές και ολοκληρωμένες λύσεις σε όλες τις εκκρεμότητες, με άξονα τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και τις σχέσεις καλής γειτονίας». Ανήγγειλε δε ότι θα ενεργοποιηθούν μεικτές επιτροπές σε τομείς με «πολύ μεγάλο αναπτυξιακό και πολιτικό ενδιαφέρον». Επίσης, υποσχέθηκε λύσεις «σε προβλήματα που ενδιαφέρουν τους ανθρώπους και τη δυνατότητα ελεύθερης μετακίνησής τους».

Κατά τον Βενιζέλο, οι δύο πλευρές σε θέματα όπως τα τοπωνύμια συμφώνησαν ότι «δεν υπάρχει καμία πολιτικού χαρακτήρα διάσταση, καμιά προκατάληψη» και ότι «υπάρχει πάντα απόλυτος σεβασμός στην εδαφική ακεραιότητα και τις σχέσεις καλής γειτονίας». Παρέπεμψε στο Διεθνές Δίκαιο λέγοντας ότι «είναι αυτό που θα μας δώσει την ολοκληρωμένη, γρήγορη και εφαρμόσιμη λύση σε όλα τα θέματα που αφορούν τη γειτνίαση των δύο χωρών μας και στον θαλάσσιο και στον χερσαίο χώρο» (βλ. χάραξη ΑΟΖ, στήσιμο αγωγών και άλλα τέτοια θέματα που καίνε τα ενεργειακά και άλλα μονοπώλια).

Ο Βενιζέλος αναμένεται να ενημερώσει σήμερα το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου τον πρωθυπουργό, Αντ. Σαμαρά, για τα αποτελέσματα του ταξιδιού του στα Δυτικά Βαλκάνια, ενώ η συζήτηση αναμένεται να επεκταθεί και σε άλλα θέματα, ενόψει της έλευσης της τρόικας.

ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Δραστηριότητα με Μάλτα και Αίγυπτο

Πρόγραμμα Στρατιωτικής Συνεργασίας για το 2014, μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, υπέγραψε ο διευθυντής Διεθνών Σχέσεων του ΓΕΕΘΑ. Ταυτόχρονα, σε εφαρμογή του λεγόμενου Κειμένου της Βιέννης 2011, πραγματοποιήθηκε επιθεώρηση στο Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων της Μάλτας από διμελή ομάδα Ελλήνων αξιολογητών.

Το «Κείμενο της Βιέννης 2011» είναι ένα, πολιτικά, δεσμευτικό έγγραφο το οποίο συνιστά ένα διευρυμένο κατάλογο Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και Ασφάλειας. Σύμφωνα με το «Κείμενο της Βιέννης 2011», προβλέπονται επισκέψεις επιθεωρητών, με σκοπό την επαλήθευση των ετησίων στοιχείων που περιλαμβάνουν τη διεξαγωγή στρατιωτικών δραστηριοτήτων εντός των ορίων καθορισμένης περιοχής και τα οποία ανταλλάσσουν οι συμβαλλόμενες χώρες.

Οι αξιολογήσεις πραγματοποιούνται σε ενεργές Μονάδες και Σχηματισμούς του Στρατού Ξηράς και της Πολεμικής Αεροπορίας των κρατών-μελών του ΟΑΣΕ. Σε κάθε περίπτωση, τέτοιες κινήσεις από πλευράς των Ενόπλων Δυνάμεων, σε Μάλτα, Αίγυπτο και αλλού, εντάσσονται στους σχεδιασμούς των ελληνικών αστικών κυβερνήσεων για αναβάθμιση της εγχώριας αστικής τάξης στην ευρύτερη περιοχή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ