Σάββατο 22 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΑΜΑΡΑ - ΡΑΣΜΟΥΣΕΝ
Με «όραμα» τη δράση του ΝΑΤΟ παντού στον πλανήτη

«Εύσημα» για την ενεργό συμμετοχή για λογαριασμό της ελληνικής αστικής τάξης στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς απέσπασε η συγκυβέρνηση από τον γγ του ΝΑΤΟ

Eurokinissi

«Εύσημα» για την ενεργό συμμετοχή για λογαριασμό της ελληνικής αστικής τάξης στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς απέσπασε η συγκυβέρνηση από τον γγ του ΝΑΤΟ
Τα σχέδιά τους για ένα ΝΑΤΟ ακόμα πιο επιθετικό, με νέα, ακόμη πιο αποτελεσματική δομή για ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις παντού στον κόσμο, με σκοπό την προαγωγή και προστασία των συμφερόντων των μονοπωλίων, συζήτησαν χτες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, ο οποίος βρέθηκε στην Αθήνα για τη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας της ΕΕ.

Μετά τη συνάντησή τους στο Μαξίμου, με δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, ο Α. Σαμαράς υπερασπίστηκε πλήρως το ρόλο του Βορειοατλαντικού Συμφώνου να επεμβαίνει σε όλο τον πλανήτη, υποστηρίζοντας ότι «στο σύγχρονο κόσμο έχει αποδειχθεί ότι η ασφάλεια των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ συνδέεται συχνά με κινδύνους και απειλές από περιοχές πέρα από την ευρωατλαντική ζώνη». Στο ίδιο πλαίσιο πρόσθεσε ότι «η κρίση στη Συρία, η αναταραχή που υπήρξε στην ευρύτερη περιοχή, οι συνεχείς δηλαδή ανατροπές στη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική, προβληματίζουν το ΝΑΤΟ, καθώς επηρεάζουν άμεσα την ασφάλεια των κρατών-μελών του». Ανέφερε επ' αυτού πως η Ελλάδα θεωρεί χρήσιμες τις δομές πολιτικού διαλόγου και τα προγράμματα συνεργασίας με τα κράτη της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, τα οποία ουσιαστικά αποτελούν ένα ακόμη μέσο για την επιβολή των ιμπεριαλιστικών σχεδίων, εκτός από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός βρήκε πάτημα για να διαφημίσει το ρόλο του ΝΑΤΟ με πρόσχημα και τις εξελίξεις στην Ουκρανία: «(...) δείχνει και πόσο σημαντική είναι μία συμμαχία που προσφέρει σταθερότητα και ασφάλεια, όπως είναι το ΝΑΤΟ», είπε χαρακτηριστικά, όταν ΝΑΤΟ και ΕΕ ρίχνουν λάδι στη φωτιά.

Παραπέρα, ο Α. Σαμαράς τάχθηκε υπέρ της ενσωμάτωσης των Δυτικών Βαλκανίων στο ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι «είναι ένας διαχρονικός στρατηγικός στόχος της Ελλάδας». Ωστόσο, αναφερόμενος εμμέσως στο θέμα της ΠΓΔΜ, προχώρησε σε μια δήλωση που εξωραΐζει με τον πλέον προκλητικό τρόπο τα πεπραγμένα αυτής της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας: «(...) η συμμαχία αντιπροσωπεύει μια κοινότητα δημοκρατικών αξιών τις οποίες θα πρέπει έμπρακτα να ενστερνίζεται η κάθε χώρα σε ό,τι αφορά σεβασμό ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εκδημοκρατισμό, καλή γειτονία, εφαρμογή κράτους δικαίου, ελευθερία έκφρασης γνώμης, αλλά και προσαρμογή των δομών άμυνας και ασφάλειας στις ΝΑΤΟικές προδιαγραφές» ανέφερε χαρακτηριστικά, υποτιμώντας τη νοημοσύνη του ελληνικού και άλλων λαών που έχουν βιώσει στο πετσί τους τις «αξίες» του ΝΑΤΟ.

Τα εύσημα στην κυβέρνηση για τη συμβολή της στο δολοφονικό έργο του ΝΑΤΟ

Από την πλευρά του ο Ράσμουσεν εκτόξευσε νέες απειλές κατά της κυβέρνησης της Ουκρανίας, παρεμβαίνοντας απροκάλυπτα στη συγκεκριμένη χώρα. Είπε χαρακτηριστικά: «Καλώ όλα τα μέρη να σταματήσουν αυτή την ξέφρενη κλιμάκωση της βίας και η ουκρανική κυβέρνηση έχει μια ιδιαίτερη ευθύνη να διασφαλίσει ότι οι ένοπλες δυνάμεις δεν θα εμπλακούν σε αυτή την πολιτική κρίση (...) Αυτό θα έχει σοβαρές συνέπειες στην εταιρική μας σχέση με την Ουκρανία».

Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει «ενεργό συμβολή στη συμμαχία μας. Από τις δραστηριότητές μας στο Κοσσυφοπέδιο και το Αφγανιστάν ως την αποστολή μας για καταπολέμηση της πειρατείας στο Κέρας της Αφρικής». Ευχαρίστησε μάλιστα τον πρωθυπουργό για τη «συνεχή δέσμευση» των ελληνικών αστικών κυβερνήσεων στα προτάγματα του ΝΑΤΟ.

Επίσης αναφέρθηκε στην προωθούμενη αναμόρφωση της δομής του ΝΑΤΟ που θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής το Σεπτέμβρη, για να μπορεί πιο αποτελεσματικά να επιτελεί τον επιθετικό του ρόλο. Είπε ότι στόχος τους είναι «να χαραχτεί το μέλλον του ΝΑΤΟ, μια συμμαχία σε ετοιμότητα, ισχυρή και αναπροσαρμοζόμενη. Θα εκσυγχρονίσουμε τις στρατιωτικές μας δυνατότητες, θα τις κάνουμε πιο αποτελεσματικές, θα διευρύνουμε και θα εμβαθύνουμε τις συνεργασίες μας». Ζήτησε σ' αυτό το πλαίσιο «οι ευρωπαϊκές χώρες να διαδραματίσουν πλήρως το ρόλο τους και να λάβουν πλήρη μερίδιο της ευθύνης τους για την ασφάλεια. Χρειαζόμαστε όλοι μια ισχυρή Ευρώπη ώστε να μπορούμε να συνεχίσουμε να προστατεύουμε τις αξίες μας και τα συμφέροντά μας» και εξήρε τη συμβολή της Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ προς αυτή την κατεύθυνση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ