Σάββατο 22 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ
Κόντρες για το ύψος της «ανακεφαλαιοποίησης»

Το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζικών ομίλων, σε συνδυασμό με τους διαγνωστικούς ελέγχους για το ύψος των «επισφαλειών» τους είναι στην ατζέντα της «αξιολόγησης» από τα υψηλόβαθμα κλιμάκια τρόικας (ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΚΤ) που επανέρχονται στην Αθήνα την προσεχή Δευτέρα.

Αγνωστη παραμένει για την ώρα η νέα αύξηση των μετοχικών κεφαλαίων που θα απαιτηθεί για τη «θωράκιση» των τραπεζών, αν και σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις η βάση εκκίνησης διαμορφώνεται στα 4,5 δισ. ευρώ, από τα οποία 2 με 2,5 δισ. ευρώ αφορούν στην Eurobank. Οι κεφαλαιακές ανάγκες, ανάλογα και με το σενάριο εργασίας που τελικά θα επιλεγεί ως προς τους ρυθμούς του ΑΕΠ, ενδέχεται να φτάσουν και στα 8,5 δισ. ευρώ, εξέλιξη που θα δυσκολέψει τους τραπεζίτες.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, το ποσοστό των προβληματικών δανείων συνεχίζει να αυξάνει, ενώ η ανακοίνωση της έκθεσης για τα προβληματικά δάνεια από τη «BlackRock» ενδέχεται να φρενάρει τη χορήγηση νέων δανείων, όπως αυτά έχουν προσδιοριστεί με βάση τα επιχειρηματικά πλάνα. Σε αυτό το πλαίσιο και ενόψει της διαβούλευσης με την τρόικα, οι τραπεζίτες «προειδοποιούν» ότι τυχόν καθυστερήσεις στους ρυθμούς πιστωτικής επέκτασης ενδέχεται να εκτροχιάσουν το στόχο για ανάκαμψη της οικονομίας από το 2014.

Εν τω μεταξύ, στα 178 δισ. ευρώ, φτάνει η ονομαστική αξία των κρατικών ομολόγων (Ιρλανδίας, Ελλάδας, Ισπανίας, Ιταλίας, Πορτογαλίας) που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Σύμφωνα με τον ισολογισμό της για το 2013, που δημοσιοποιήθηκε χτες, τα 25,4 δισ. αφορούν σε ελληνικά ομόλογα, τα οποία να σημειωθεί ότι εξαιρέθηκαν από το «κούρεμα» του 2012.

Οι «αναδυόμενες» στο επίκεντρο της Συνόδου των G20

Οι αναταράξεις στις αναδυόμενες αγορές βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας στη Σύνοδο των G20 που συνεδριάζει αυτό το Σαββατοκύριακο στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, οι αναδυόμενες οικονομίες «πρέπει πρώτα να εφαρμόσουν αυτά που πρέπει και μετά να ζητήσουν αλληλεγγύη».

Από την πλευρά του ο ΟΟΣΑ, με δηλώσεις του επικεφαλής οικονομολόγου Π. Παντοάν, διαπιστώνει ότι «η πορεία προς την ανάκαμψη είναι υποτονική» και ζητά από τους υπουργούς Οικονομικών των 20 πιο αναπτυγμένων οικονομιών μέτρα στήριξης της παγκόσμιας ανάπτυξης. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η επιβράδυνση των ρυθμών παραγωγικότητας και του παγκόσμιου εμπορίου είναι αποτέλεσμα της έλλειψης επενδύσεων, σημειώνοντας ότι «οι επενδύσεις στις περισσότερες αναπτυγμένες οικονομίες είναι κατώτερες των αναγκαίων για να διατηρηθούν υψηλότεροι δυνητικοί ρυθμοί ανάπτυξης. Σε πολλές αναδυόμενες οικονομίες - ιδιαίτερα στη Βραζιλία, στην Ινδία και στην Ινδονησία - οι επενδύσεις στις υποδομές δεν είναι επαρκείς για να στηρίξουν υψηλούς ρυθμούς εκβιομηχάνισης και αστικοποίησης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ