Σάββατο 22 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ
Ανακοινώθηκαν τα προκλητικά μέτρα στήριξης των βιομηχάνων

Προκλητικές παροχές προς τους βιομήχανους στο όνομα της «τόνωσης της απασχόλησης»...

Κόντρα στην απάτη που επανέλαβε ο Κ. Χατζηδάκης, ότι τάχα δεν μπορεί να υπάρξουν εργαζόμενοι χωρίς «εργοδότες», οι εργάτες πρέπει να έχουν καθαρό ότι χωρίς αυτούς γρανάζι δεν γυρνά
Κόντρα στην απάτη που επανέλαβε ο Κ. Χατζηδάκης, ότι τάχα δεν μπορεί να υπάρξουν εργαζόμενοι χωρίς «εργοδότες», οι εργάτες πρέπει να έχουν καθαρό ότι χωρίς αυτούς γρανάζι δεν γυρνά
Δέσμη μέτρων στήριξης και ενίσχυσης της κερδοφορίας της εγχώριας βιομηχανίας ανακοινώθηκαν μετά το τέλος της χτεσινής Διυπουργικής Επιτροπής για τη βιομηχανική πολιτική, στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Ανάπτυξης, Οικονομικών, Περιβάλλοντος, Εργασίας και ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος.

Πρόκειται ουσιαστικά για την επιβεβαίωση των όσων ανεπίσημα είχε ανακοινώσει προχτές ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Μανιάτης και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τη διανομή στους βιομήχανους μεριδίου από τα κέρδη της ΔΕΠΑ και του μεγαλύτερου μέρους των κονδυλίων που προορίζονταν για την αντιμετώπιση της αιθαλομίχλης, καθώς και τη μείωση των τιμολογίων της ενεργοβόρας βιομηχανίας στην υψηλή και μέση τάση μέσω του μέτρου της «διακοψιμότητας». Το συνολικό «πακέτο» ενίσχυσης που θα λάβουν οι βιομήχανοι αποτιμάται στα 150 εκατ. ευρώ.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης μετά το τέλος της σύσκεψης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η βιομηχανία για πολλά χρόνια στον τόπο μας είχε ενοχοποιηθεί» και, αντιστρέφοντας πλήρως τα πράγματα, πρόσθεσε πως «είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορεί να υπάρξουν εργαζόμενοι χωρίς εργοδότες. Βιομηχανία σημαίνει απασχόληση». Στην πραγματικότητα, βέβαια, ισχύει ακριβώς το αντίθετο: Αυτό που δεν μπορεί να υπάρξει είναι η βιομηχανική παραγωγή δίχως εργαζόμενους. Οι «εργοδότες» αποτελούν το περιττό στοιχείο στην παραγωγική διαδικασία, είναι αυτοί που καρπώνονται τον πλούτο που παράγουν οι εργαζόμενοι.

Ο Κ. Χατζηδάκης συμπλήρωσε ότι η εν λόγω Διυπουργική Επιτροπή θα συσκέπτεται σε τακτική βάση με σκοπό την εκπόνηση ενός «Οδικού Χάρτη για τη βιομηχανία με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής βιομηχανίας», ο οποίος θα περιλαμβάνει το θέμα των αδειοδοτήσεων νέων βιομηχανιών, τη χρηματοδότηση μέσω των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, τη μείωση του ενεργειακού κόστους και των ασφαλιστικών εισφορών.

Ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης ανέφερε υποκριτικά ότι απώτερος στόχος της κυβέρνησης για τη βιομηχανία είναι η αύξηση της απασχόλησης, «να μειώσουμε το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία που λέγεται ανεργία». Μιλώντας για το ζήτημα του κόστους των επιχειρήσεων, ανέφερε ότι το υπουργείο Εργασίας «είναι ένα υπουργείο το οποίο είναι διαπιστωμένο ότι έχει κάνει τις πιο σημαντικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας (...) υπολείπεται ακόμη η μείωση του μη μισθολογικού κόστους, που θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων...». Με απλά λόγια δηλαδή, μετά το «τσάκισμα» μισθών και δικαιωμάτων των εργαζομένων, η κυβέρνηση προωθεί και άλλες προκλητικές παροχές προς τους βιομήχανους, που με τη σειρά τους θα επιφέρουν ακόμη μεγαλύτερη μείωση του λαϊκού εισοδήματος.

Ο Δ. Δασκαλόπουλος, τέλος, υπογράμμισε ότι σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό, «ξεκινήσαμε την προσπάθεια η παραγωγική οικονομία και η βιομηχανία να γίνει το επίκεντρο για την έξοδό μας από την κρίση» και χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι με τη χθεσινή συνάντηση και την παρουσία όλων των συναρμόδιων υπουργών, «αρχίσαμε να υλοποιούμε τις αποφάσεις αυτές». Κατέληξε υποστηρίζοντας ότι «το θέμα είναι να κάνουμε τη βιομηχανία, που δίνει τις σταθερές δουλειές σε αυτό τον τόπο, την κινητήρια δύναμη για την ανάκαμψη»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ