ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Φλεβάρη 2014 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΥΓΕΙΑ
Το ΠΑΜΕ καλεί σε γενικό ξεσηκωμό για την Υγεία

Κάλεσμα για μαζικές κινητοποιήσεις έξω από τα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ που κινδυνεύουν να κλείσουν

Από το συλλαλητήριο που διοργάνωσε το ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη την περασμένη Τρίτη, ενάντια στο νομοσχέδιο για την ΠΦΥ

Motion Team

Από το συλλαλητήριο που διοργάνωσε το ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη την περασμένη Τρίτη, ενάντια στο νομοσχέδιο για την ΠΦΥ
Να πάρουν μαζικά μέρος στις διαμαρτυρίες που διοργανώνονται από τις Λαϊκές Επιτροπές, τα σωματεία και τους μαζικούς φορείς, με αιχμή το ζήτημα της Υγείας, καλεί τους εργαζόμενους το ΠΑΜΕ. Σημειώνει μεταξύ άλλων στο κάλεσμά του:

«Το ΠΑΜΕ καλεί σε γενικό ξεσηκωμό για την Υγεία! Στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές, στα σχολεία, παντού! Ο νόμος της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), που ψηφίστηκε αυτές τις μέρες στη Βουλή, οδηγεί σε επιπλέον περιορισμό των όποιων δωρεάν παροχών Υγείας απέμειναν σήμερα.

Αυτά τα αντιλαϊκά μέτρα είναι πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προωθούνται παντού, σε όλες τις χώρες, ανεξάρτητα από το αν υπάρχουν χρέη ή μνημόνια. Ωφελημένοι είναι οι λίγοι, οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Με τους νέους μειωμένους προϋπολογισμούς στην Υγεία, οι μονάδες του ΕΟΠΥΥ υπολειτουργούν μέχρι να κλείσουν. Τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας έχουν τεράστια κενά, με δραματικές συνέπειες για ασθενείς και εργαζόμενους. Η κινητικότητα - διαθεσιμότητα του προσωπικού εντάσσεται στο σχεδιασμό της κυβέρνησης για την ανάπτυξη υπηρεσιών Υγείας που θα λειτουργούν ως επιχειρήσεις.

Καλούμε σε γενικό ξεσηκωμό! Γυρίστε την πλάτη στις συνδικαλιστικές ηγεσίες και τα κόμματα που στηρίζουν την επιχειρηματική δράση στην Υγεία, τη συνύπαρξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα Υγείας που μας έφερε ως εδώ.

Ελάτε να δυναμώσουμε τη Λαϊκή Συμμαχία με τα φτωχά λαϊκά στρώματα της πόλης, να παλέψουμε για:

  • Να ανατραπούν όλα τα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης στην Υγεία. Να μην καταργηθεί, να μη συγχωνευτεί καμία μονάδα Υγείας, κανένα Κέντρο Υγείας (ΚΥ)! Οχι στην κινητικότητα και στη διαθεσιμότητα!
  • Ανάπτυξη σύγχρονου, αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος Υγείας με προσανατολισμό στην πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.
  • Ενιαίο, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα ΠΦΥ για όλο το λαό. Ολα τα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ να στελεχωθούν με επαρκές υγειονομικό προσωπικό όλων των βασικών ειδικοτήτων, με μόνιμη και αποκλειστική απασχόληση, να εξοπλιστούν και να μετατραπούν σε αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Κέντρα Υγείας.
  • Για πλήρη χρηματοδότηση όλων των δημόσιων μονάδων Υγείας - Πρόνοιας και των ασφαλιστικών ταμείων από τον κρατικό προϋπολογισμό. Να καταργηθούν οι πληρωμές των ασθενών και κάθε ισοδύναμο μέτρο.
  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου και αποκλειστικής απασχόλησης υγειονομικού προσωπικού. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και των εργαζομένων στα εργολαβικά συνεργεία.
  • Ουσιαστικά μέτρα προστασίας σε όλους τους χώρους δουλειάς, πρόσληψη γιατρού εργασίας και τεχνικού ασφάλειας. Σταθερό 5ήμερο - 6ωρο - 30ωρο. Μία εφημερία την εβδομάδα για τους γιατρούς.
  • Να σφραγιστούν τώρα τα βιβλιάρια όλων των ανασφάλιστων, να καλυφθούν ασφαλιστικά οι εργαζόμενοι στα "κοινωφελή προγράμματα" και στα προγράμματα μαθητείας ή πρακτικής άσκησης και να πληρώνονται από τον πρώτο μήνα».
Αβέβαιο το πότε θα ανοίξουν ξανά οι μονάδες του ΕΟΠΥΥ

Με την ονομαστική ψηφοφορία για ορισμένα άρθρα του νομοσχεδίου για το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ) ολοκληρώνονται την ερχόμενη Τρίτη οι ανατροπές στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ). Ηδη, έχουν ετοιμαστεί τα σχέδια των υπουργικών αποφάσεων για το καθεστώς της διαθεσιμότητας των γιατρών και άλλων υπαλλήλων του Οργανισμού, που θα εκδοθούν μόλις δημοσιευτεί ο νόμος στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως» (ΦΕΚ).

Για ένα μήνα, σύμφωνα με το νόμο, οι μονάδες Υγείας του ΕΟΠΥΥ θα είναι κλειστές. Ωστόσο, με τους μετριότερους υπολογισμούς, η διαδικασία της έκδοσης των διαπιστωτικών πράξεων για τις 8.500 διαθεσιμότητες θα χρειαστεί υπερδιπλάσιο χρόνο της μιας βδομάδας που υπολογίστηκε αρχικά. Αν σ' αυτό, συνυπολογιστούν «διάφορες καραμπόλες», το «λουκέτο» στις μονάδες του ΕΟΠΥΥ προοιωνίζεται πολύμηνο, με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να στοιβάζονται στα Κέντρα Υγείας και τα εξωτερικά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων ή να καταφεύγουν στον ιδιωτικό τομέα, πληρώνοντας χαράτσια.

Αποκαλυπτική για την κατάσταση που διαμορφώνεται είναι η σπουδή της κυβέρνησης να φέρει έκτακτη ρύθμιση για τη λειτουργία των Κέντρων Εκτίμησης της Αναπηρίας (ΚΕΠΑ). Οπως καταγγέλθηκε χτες στη Γενική Συνέλευση του Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού Αττικής του ΕΟΠΥΥ, υπάρχει έτοιμη τροπολογία, με την οποία θα μπορούν να μετέχουν στα ΚΕΠΑ γιατροί με οποιαδήποτε σχέση εργασίας για να καλυφθούν οι ανάγκες στην εκτίμηση της αναπηρίας, καθώς έχει ήδη προκληθεί συμφόρηση.

Η Εκτελεστική Γραμματεία Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Υγειονομικού Προσωπικού του ΕΟΠΥΥ αποφάσισε τη συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων επ' αόριστον -θέση που υπερψηφίστηκε και στη χτεσινή συνέλευση των γιατρών της Αττικής. Τα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά αντιμετωπίζονται από το προβλεπόμενο προσωπικό ασφαλείας.

Εξαιρέσεις απ' το πλαφόν της συνταγογράφησης

Τους γιατρούς και τα φάρμακα, που, για το 2014, εξαιρούνται από το πλαφόν του 80% σε σχέση με τη συνταγογράφηση του 2013, ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Ειδικότερα, με απόφαση του υπουργού Υγείας και του ΕΟΠΥΥ, εξαιρούνται οι παρακάτω ιατροί, ασθένειες και φάρμακα:

-- Χρόνιοι νεφροπαθείς τελικού σταδίου (υπό αιμοκάθαρση, υπό περιτοναϊκή διύλιση και υπό μεταμόσχευση), οι καρδιοπαθείς τελικού σταδίου (μηχανική καρδιά, ανεπάρκεια τελικού σταδίου, μεταμόσχευση καρδιάς), οι ασθενείς με ηπατική ανεπάρκεια (ηπατική ανεπάρκεια τελικού σταδίου μη αντιρροπούμενη κίρρωση, μεταμόσχευση ήπατος), οι μεταμοσχευθέντες ρευστών ή συμπαγών οργάνων και ιστών.

-- Φάρμακα των οποίων την χρήση προεγκρίνει ο ΕΟΠΥΥ μέσω των Επιτροπών του.

-- Οι γιατροί των νοσοκομείων και των ιδιωτικών κλινικών σε ό,τι αφορά τα φάρμακα που συνταγογραφούνται σε νοσηλευόμενους ή εξερχόμενους κατόπιν νοσηλείας ασθενείς. Διευκρινίζεται, ωστόσο, ότι εμπίπτουν στην εφαρμογή του πλαφόν τα φάρμακα που συνταγογραφούνται σε εξωτερικούς ασθενείς και χορηγούνται από τα ιδιωτικά φαρμακεία και τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

-- Γιατροί που συνταγογραφούν σε ΚΑΠΗ, γιατροί Εργασίας, γιατροί σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, γιατροί σε κοινωφελή νοσοκομεία, γιατροί πολυιατρείων Σωμάτων Ασφαλείας και οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ.

-- Οι νεοεισερχόμενοι γιατροί στην Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση ή γιατροί που έχουν άδεια λειτουργίας για το πρώτο ιατρείο τους από τον αρμόδιο Ιατρικό Σύλλογο από το 2011 και μετέπειτα, γιατροί που δεν ασκούσαν θεραπευτικό έργο κατά το 2013, γιατροί για τους οποίους αυξήθηκε ο αριθμός των επισκέψεων σε 400 ανά μήνα, δύναται να παίρνουν το μέσο όρο της ειδικότητάς τους.

Τέλος, με απόφαση του ΕΟΠΥΥ εξαιρούνται -λόγω της ειδικής κατάστασης- όλοι οι γιατροί της Κεφαλονιάς απ' την εφαρμογή του μέτρου της συνταγογράφησης.

Πιέσεις στους εργαζόμενους του «Ερρίκος Ντυνάν»

Πιέσεις και τρομοκράτηση δέχτηκαν χτες από το υπουργείο Υγείας οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» που είναι 7-11 μήνες απλήρωτοι, ενώ με κυβερνητική απόφαση η δανειακή σύμβαση του νοσοκομείου έχει παραχωρηθεί στην Τράπεζα Πειραιώς, η οποία έχει ουσιαστικά τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στις εκταμιεύσεις του νοσοκομείου. Σε αυτά προστέθηκαν οι σχεδιαζόμενες απολύσεις και οι εκβιασμοί για ενδεχόμενο κλείσιμο του νοσοκομείου, αν οι εργαζόμενοι δεν συμφωνήσουν με τα κυβερνητικά σχέδια.

Κατά τη χτεσινή τους κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας, συναντήθηκαν με τον Αδ. Γεωργιάδη, ο οποίος τους είπε πως ο πρωθυπουργός, το υπουργείο Υγείας και η Τράπεζα Πειραιώς θα καταρτίσουν σχέδιο και θα το δημοσιοποιήσουν. Βασικός πυλώνας του σχεδίου είναι να λυθεί το «πρόβλημα» του μεγάλου «εργατικού κόστους», με αναδιάρθρωση προσωπικού, δηλαδή απολύσεις, μειώσεις μισθών, ελαστική εργασία. Απείλησε πως αν αντιδράσουν οι εργαζόμενοι, θα αποχωρήσει η Τράπεζα και θα κλείσει το νοσοκομείο. Τέλος, τους είπε ότι δεν θα πάρουν ούτε ένα ευρώ από τα δεδουλευμένα μέχρι τις 25 Φλεβάρη.

Να αποδοθούν οι παρακρατηθείσες αποδοχές

Ο Σύλλογος Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων «Γ. Χατζηκώστα», με επιστολή του προς τον διοικητή του Νοσοκομείου, ζητά να αποδοθούν άμεσα όλες οι παρακρατηθείσες αποδοχές και τα αντίστοιχα ασφαλιστικά δικαιώματα στην γιατρό, πρώην εργαζόμενη στο νοσοκομείο, Αγγελική Σωτήρη. Η επιστολή έχει ως εξής:

«Με την επιστολή μας αυτή διαμαρτυρόμαστε και ζητάμε να αποδοθούν άμεσα από το Νοσοκομείο οι παρακρατηθείσες αποδοχές και τα αντίστοιχα ασφαλιστικά δικαιώματα που αφορούν την συναδέλφισσα Αγγελική Σωτήρη (Πνευμονολόγο - Φυματιολόγο, τέως Διευθύντρια του Πνευμονολογικού Τμήματος).

Η συναδέλφισσα έχει δικαιωθεί από το Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο Ιατρών, έγινε η άρση της άδικης πειθαρχικής της δίωξης και συνταξιοδοτήθηκε. Το Συμβούλιο της Επικρατείας, επίσης, στο οποίο προσέφυγε στη συνέχεια η Επιθεώρηση Δημόσιας Διοίκησης, δικαίωσε την υπόθεση αυτή.

Ηδη έχει υποβληθεί προς τη Διοίκηση του Νοσοκομείου υπόμνημα υπ' αριθμ. πρωτ. ΚΕΠ 0699ΠΔ/Φ. 11263927/540879/12.7.2013, με κοινοποίηση της υπ' αριθμ. 2394/2013 απόφασης του Γ΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας. Το Νοσοκομείο δεν έχει ακόμα αποδώσει όλες τις παρακρατηθείσες αποδοχές και τα αντίστοιχα ασφαλιστικά δικαιώματα, παρότι και από το υπουργείο Υγείας έχει σταλεί σχετικό έγγραφο υπ' αριθμ. πρωτ. Υ10α/Γ.Π.67504 5-8-2013».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ