ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Φλεβάρη 2014
Σελ. /24
ΞΕΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΜΠΛΑΝΑΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ
ΜΠΛΑΝΑΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ
φωτό 1

Στη μνήμη του αγωνιστή ΑΧΙΛΛΕΑ ΜΠΛΑΝΑ, του αγαπημένου μας συντρόφου, προσφέρουμε 50 ευρώ για ενίσχυση του ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Κέντρου Ν. Σμύρνης.

Αγγελική - Νίκος Νικολάου

***

φωτό 1

Η Αννα Μανούσου προσφέρει 20 ευρώ στο ΚΚΕ, στη μνήμη του ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΝΟΥΣΟΥ.

***

Ο σ. Μαυρής Θύμιος προσφέρει, στη μνήμη των παλιών συνεργατών του, συντρόφων στην ΕΠΟΝ, ΕΔΑ, ΚΚΕ, των:

ΜΑΝΟΥΣΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ, ΦΑΛΚΩΝΑ ΜΑΝΩΛΗ, ΦΑΛΚΩΝΑ ΦΛΩΡΟΥ, το ποσό των 50 ευρώ στο ΚΚΕ.

***

Στη μνήμη του συντρόφου ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΠΑΟΙΚΟΝΟΜΟΥ, η οικογένειά του προσφέρει 50 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Εμμανουήλ Παπά Σερρών, για τα 3 χρόνια από το θάνατό του.

***

ΦΩΤΟ (χαρτί) 1

Στη μνήμη της αγαπημένης μου εξαδέλφης, συναγωνίστριας και συντρόφισσας, ΛΟΛΛΑΣ ΧΑΤΖΗΕΥΘΥΜΙΟΥ, που «έφυγε» πριν από λίγες μέρες. Γέννημα - θρέμμα Λαρισιώτισσα, εργάστηκε από μικρή σαν λινοτύπης στην εφημερίδα «Ελευθερία». Από νέα αγωνίστηκε μέσα από τις γραμμές της ΕΠΟΝ και, στην παρανομία, δικάστηκε και διώχτηκε με το νόμο 509. Είχε για παράδειγμα τη μητέρα της, Ελένη, και τον πατέρα της, Μήτσο Αλεξόπουλο, που τον εκτέλεσαν την Πρωτομαγιά του '44 στην Καισαριανή. Η Λόλλα Χατζηευθυμίου ήταν αγνή και ντόμπρα αγωνίστρια σε όλο το βίο της. Με πίστη στο ΚΚΕ μέχρι την τελευταία ώρα της ζωής της. Δεν μπορείς να ξεχάσεις ανθρώπους με τέτοια αξιοπρέπεια και περηφάνια. Αγαπημένη μου και αξέχαστη Λόλλα δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ. Για μένα θα είσαι φωτεινός φάρος.

ΜΑΝΟΥΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΜΑΝΟΥΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Στη μνήμη της, ο εξάδελφός της προσφέρει στο ΚΚΕ 50 ευρώ, μέσω ΚΟ Ηρακλείου.


ΧΑΤΖΗΕΥΘΥΜΙΟΥ ΛΟΛΛΑ
ΧΑΤΖΗΕΥΘΥΜΙΟΥ ΛΟΛΛΑ

Θάνατος αγωνιστή

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΚΙΤΣΑΝΤΑΣ
ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΚΙΤΣΑΝΤΑΣ
φωτό 1

Στις 26/01/2014 έφυγε από τη ζωή ο ΠΡΟΚΟΠΗΣ Θεοδ. ΚΙΤΣΑΝΤΑΣ. Γεννήθηκε στην Κρανιά Πρέβεζας από γονείς αγρότες, βιοπαλαιστές. Ηταν ο μεγαλύτερος από 5 αδέρφια. Ο Ιταλογερμανικός πόλεμος τον βρήκε στη Β' τάξη του δημοτικού σχολείου, το οποίο έκλεισε λόγω του πολέμου και έκτοτε δεν κατάφερε να συνεχίσει το σχολείο. Ομως, στη βιοπάλη της ζωής κατάφερε να διαβάζει και να γράφει, καθώς και λίγα μαθηματικά, δύσκολα μεν αλλά τα κατάφερνε στοιχειωδώς. Ως Αετόπουλο και στην ΕΠΟΝ χρησίμευε ως αγγελιοφόρος αλλά και σε άλλες αποστολές στις ομάδες του ΕΑΜ. Επίσης, προστάτευε μαζί με τον πατέρα εμάς, τα μικρότερα αδέρφια.

Στα 1952 - '53 πήγε μαζί με τα άλλα παιδιά στην ΥΕΒ (Υπηρεσία Εγγείων Βελτιώσεων) και εκπαιδεύτηκε στο χειρισμό, συντήρηση και επισκευή αγροτικών και σκαπτικών μηχανημάτων. Εμεινε περίπου 3 μήνες, λόγω οικονομικών δυσκολιών αναγκάστηκε να διακόψει. Στη συνέχεια, αναζητώντας μεροκάματο, δούλεψε για πολλά χρόνια ως χειριστής, συντηρητής και επισκευαστής αγροτικών μηχανημάτων (τρακτέρ και αλωνιστικά συγκροτήματα). Είχε αποκτήσει μεγάλη εμπειρία σε αυτή τη δουλειά αλλά λόγω του ότι δεν είχε κανένα πτυχίο, ελάχιστων γραμματικών γνώσεων αλλά και λόγω πολιτικών φρονημάτων το μεροκάματο ήταν πάντα χαμηλό (ως βοηθός). Το 1965 κατάφερε να πάρει άδεια οδήγησης αυτοκινήτου και μετά δούλεψε σε φορτηγά αυτοκίνητα δημόσιων μεταφορών και εργολαβικά έργων οδοποιίας. Ηταν αγαπητός στη δουλειά του και πιστός στο κόμμα του, το ΚΚΕ, ως το τέλος.

Στη μνήμη του ο αδερφός του Βαγγέλης προσφέρει 50 ευρώ στο Κόμμα μέσω της ΚΟ Θεσπρωτικού Πρεβέζης.


ΘΑΝΑΤΟΣ ΑΓΩΝΙΣΤΗ

ΜΑΖΟΚΟΠΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ
ΜΑΖΟΚΟΠΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ
Στις 23 Φλεβάρη 2014 «έφυγε» από κοντά μας ο σύντροφος ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΑΖΟΚΟΠΟΣ, σε ηλικία 80 χρόνων, γεμίζοντας με θλίψη τον κόσμο γύρω του και όλους εμάς. Ακόμα και λίγο πριν το τέλος, ανήμπορος, μας φώναξε να δώσει τη συνδρομή του. Πρωτοπόρος πάντα στον «Ριζοσπάστη» και τις οικονομικές εξορμήσεις με το 2ευρω και το ταλιράκι. Γεννήθηκε στον Ταύρο από εργατική οικογένεια και από μικρό παιδί αγωνιζόταν για το δίκιο της τάξης του με την καθοδήγηση της μάνας του, η οποία μέχρι το τέλος της ζωής της δεν υπέγραψε, πάρα τις εξορίες και τις φυλακές, και ποτέ δεν λύγισε, μένοντας μέχρι το τέλος της ζωής της πιστή στο Κόμμα της, το τιμημένο ΚΚΕ.

Τον Κυριάκο τον συνέλαβε η χούντα γιατί έκανε έρανο για τους πολιτικούς κρατούμενους. Πέρασε από τις φυλακές Κορυδαλλού, Αβέρωφ και Αλικαρνασσού μένοντας αλύγιστος χωρίς να υπογράψει δήλωση. Εμεινε πιστός στις ιδέες του και στο Κόμμα του. Οι σύντροφοί του θα τον τιμούν και θα τον θυμούνται για ΠΑΝΤΑ.

Η κηδεία του θα γίνει σήμερα, Τρίτη 25/2, στις 15.00, στην εκκλησία Παναγίτσα στον Ταύρο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ