ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Φλεβάρη 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ «ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ»
«Πληρώνουμε το μάρμαρο για να έχει φτηνό ρεύμα η εταιρεία»...

Ο «Ριζοσπάστης» βρέθηκε χτες έξω από το εργοστάσιο στον Ασπρόπυργο

Από τη χθεσινή συγκέντρωση έξω από τη «Χαλυβουργική»
Από τη χθεσινή συγκέντρωση έξω από τη «Χαλυβουργική»
Να αρθούν οι διαθεσιμότητες των 195 εργαζομένων και να μπουν όλοι για δουλειά, ζητούν οι εργαζόμενοι της «Χαλυβουργικής». Χτες το πρωί συγκεντρώθηκαν ξανά έξω από το εργοστάσιο, ενώ σήμερα, στις 10.30 π.μ., μαζί με εργαζόμενους της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» θα κάνουν κινητοποίηση στα διόδια Ελευσίνας και θα μοιράσουν ανακοινώσεις. Την Τετάρτη θα συγκεντρωθούν πάλι στις 11 το πρωί έξω από το εργοστάσιο και την Πέμπτη έχουν γενική συνέλευση.

Ο «Ριζοσπάστης» βρέθηκε χτες στη συγκέντρωση έξω από τη «Χαλυβουργική» και μίλησε με τους εργαζόμενους, που είναι εδώ και μια βδομάδα σε διαθεσιμότητα. Δείχνουν τις έρημες από εργαζόμενους εγκαταστάσεις της «Χαλυβουργικής» και λένε πως τους φαίνεται απίστευτο ένα τέτοιο εργοστάσιο να μη λειτουργεί. Μετά από μειώσεις στους μισθούς τους, μετά από τις 150 απολύσεις πέρυσι, ήρθε τώρα η διαθεσιμότητα...

«Ενάμιση μήνα διαθεσιμότητα ύστερα από μειώσεις μισθών, μειωμένα ωράρια. Η μείωση στο μηνιαίο εισόδημα είναι πάνω από 20%, γιατί εκεί που δουλεύαμε σαββατοκύριακα και νύχτες, το τελευταίο διάστημα, σχεδόν δυο χρόνια, δουλεύαμε μόνο 5νθήμερο, πρωί. Δεν έχει παραγγελίες, δεν δουλεύει όπως παλιότερα το εργοστάσιο. Αυτό επικαλείται η εταιρεία.

Εμείς ζητάμε πρώτα απ' όλα να άρει τις διαθεσιμότητες, να μπούμε για δουλειά και τα υπόλοιπα να τα βρουν μόνοι τους. Δεν είναι δικό μας πρόβλημα αυτό. Δεν φταίμε εμείς γιατί δεν δουλεύει το εργοστάσιο, αν έχει παραγγελίες ή όχι, ή γιατί είναι ακριβό το ρεύμα. Εμείς πληρώνουμε το μάρμαρο. Μας χρησιμοποιούν για άλλη μια φορά», λέει ο Μελέτης.

«Πριν ενάμιση χρόνο, έγιναν σχεδόν 150 απολύσεις, τις οποίες τις βάφτισαν οικειοθελείς αποχωρήσεις. Δε νοείται τέτοια εταιρεία να δουλεύει με 260 άτομα. Είναι πολιτικό το θέμα. Θέλουν να κερδίσουν κάποια πράγματα και μας βγάζουν σε διαθεσιμότητα για να πιέσουν την κυβέρνηση, να διαμαρτυρηθούμε κι εμείς μαζί με την εταιρεία. Η αλήθεια αυτή είναι», σημειώνει ο Στέφανος. «Ο κόσμος πιέζεται γιατί η ανεργία είναι μεγάλη, οι υποχρεώσεις πολλές. Και πάντοτε βάζουν μπροστά τον κόσμο», συμπληρώνει ο Παναγιώτης.

«Με ενάμιση μήνα διαθεσιμότητα θα γλιτώσει 150.000 ευρώ, δεν είναι μεγάλο το ποσό. Επομένως, είναι πολιτικός ο στόχος», τονίζουν και οι τρεις, υπονοώντας ότι η εργοδοσία πιέζει με αυτόν τον τρόπο για να εξασφαλίσει φτηνότερο ρεύμα.

Η μάχη της επιβίωσης

Στο μεταξύ, καθημερινή η «μάχη» στο σπίτι για την επιβίωση των οικογενειών τους: «Πολύ δύσκολα στο σπίτι. Εχω τρία παιδιά, τα δύο τα σπουδάζω. Ολα μειωμένα, μας μένει να κόψουμε το φαΐ, τα ψώνια από το σούπερ μάρκετ για να στείλουμε στο παιδί ένα χαρτζιλίκι ή να πληρώσουμε ένα λογαριασμό», λέει ο Μελέτης.

Ο Στέφανος έχει δυο μικρά παιδιά. «Ουσιαστικά, ο μισθός από 1.300 ευρώ έγινε 900 ευρώ όταν σταμάτησαν οι βάρδιες και τα σαββατοκύριακα και καταλήξαμε με τη διαθεσιμότητα να παίρνουμε τα μισά από αυτά», λέει στο «Ριζοσπάστη». «Εγώ θέλω 700 ευρώ για το κορίτσι που σπουδάζει στην Πάτρα, 200 ευρώ για φροντιστήρια για το άλλο παιδί, τι να μείνει;», λέει ο Παναγιώτης και προσθέτει: «Μετά από 30 χρόνια δουλειάς έπεσα στα 1.050 ευρώ μισθό...».

«Εμείς ζητάμε να γυρίσουμε όλοι πίσω στις θέσεις εργασίας μας. Από εκεί και πέρα, όλα τα άλλα δεν έχουν νόημα για μας. Ολοι είμαστε 10 - 30 χρόνια εργαζόμενοι στη "Χαλυβουργική". Μας φαίνεται παράλογο να κλείνει, να βγαίνουμε σε διαθεσιμότητα. Είναι μια επιχείρηση που ήταν βιώσιμη. Τώρα πώς την έκαναν και δεν είναι βιώσιμη, δεν ξέρουμε. Ολοι θέλουμε να μπούμε μέσα να δουλέψουμε, να προσφέρουμε και για την οικογένειά μας και για όλους», καταλήγει η συζήτηση.

ΤΑΞΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Προετοιμάζουν τη συγκέντρωση στις 6 Μάρτη

Διεκδικούν μέτρα ουσιαστικής προστασίας των ανέργων

Με εξορμήσεις και συσκέψεις προετοιμάζουν τα ταξικά σωματεία της Αττικής την κινητοποίηση που αποφάσισαν για τις 6 Μάρτη, στις 10 π.μ., στην Ομόνοια, για τη διεκδίκηση μέτρων ουσιαστικής προστασίας των ανέργων. Η πρωτοβουλία ανήκει στα Συνδικάτα Οικοδόμων, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας, Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών, σωματεία στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη. Θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Εργασίας.

Απευθυνόμενα στους άνεργους, τα σωματεία σημειώνουν μεταξύ άλλων: «Η φτώχεια και η ανεργία δεν είναι ντροπή, δεν είναι με δική σου ευθύνη. Αυτοί που ευθύνονται είναι οι επιχειρηματίες, οι μεγαλοεργολάβοι, οι τραπεζίτες, οι μεγαλέμποροι, οι εφοπλιστές. Ντροπή είναι να μην αγωνίζεσαι ενάντια στην πολιτική που τους υπηρετεί. Η ευθύνη σου είναι να συμμετέχεις και εσύ μαζί με τους υπόλοιπους συναδέλφους και από τους άλλους κλάδους. Τώρα παίρνουμε μέρος όλοι στον αγώνα για μέτρα ανακούφισης από την ανεργία».

Σύσκεψη για την προετοιμασία της κινητοποίησης έκανε χτες η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων, μαζί με την Επιτροπή Ανέργων που λειτουργεί στα πλαίσιά της. Συγκέντρωση για την ανεργία θα γίνει και στην Πάτρα, με κάλεσμα της Γραμματείας Αχαΐας του ΠΑΜΕ, στις 6 Μάρτη, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Γεωργίου.

Απεργία χτες στη «Γενική Ανακύκλωση»

Απεργοί μετανάστες, χτες στον Ασπρόπυργο
Απεργοί μετανάστες, χτες στον Ασπρόπυργο
Με αίτημα την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων που τους χρωστά η εργοδοσία, τη μηνιαία πληρωμή τους σε σταθερή μέρα, αλλά και τη λήψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στο χώρο δουλειάς, απήργησαν χτες οι εργαζόμενοι στη «Γενική Ανακύκλωση» στον Ασπρόπυργο. Οι απεργοί, στην πλειοψηφία τους μετανάστες, συγκεντρώθηκαν από τα χαράματα στην είσοδο του εργοστασίου. Οπως σημειώνει στην ανακοίνωσή του το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, παρά το γεγονός ότι στο χώρο εργασίας συσσωρεύονται απορρίμματα σε κατάσταση αποσύνθεσης, οι εργαζόμενοι δουλεύουν χωρίς τα κατάλληλα μέσα ατομικής προστασίας (υποδήματα ασφαλείας, γάντια, φόρμες εργασίας, μάσκες, κράνη, ωτασπίδες κλπ). Επιπλέον δεν υπάρχουν κατάλληλοι χώροι εστίασης, αποδυτήρια και αποχωρητήρια, ούτε φαρμακείο και υλικά Πρώτων Βοηθειών. «Χαρακτηριστικό δείγμα απαξίωσης της υγείας των εργαζομένων από την εργοδοσία αποτελεί και η ενσωμάτωση του ιατρείου της επιχείρησης στην προκάτ κατασκευή του αποχωρητηρίου του τμήματος ανακύκλωσης γυαλιού, με παντελή απουσία φυσικού φωτισμού και αερισμού», σημειώνει το Σωματείο.

Απολύσεις στην «360 Connect»

Τις απολύσεις που έγιναν πριν από λίγες μέρες στην εταιρεία «360 Connect» καταγγέλλει, με ανακοίνωσή της, η Σωματειακή Επιτροπή του κλαδικού Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ) στην επιχείρηση. Μεταξύ των απολυμένων είναι ο Μπ. Τρίκκας, ο οποίος ειδοποιήθηκε από την εργοδοσία δύο ώρες μετά τη σύσταση του επιχειρησιακού σωματείου, στο οποίο ήταν πρόεδρος! Υπενθυμίζεται ότι στις 19/12/2013 η εργοδοσία της «Hellas On Line» (HOL, θυγατρική του Ομίλου «Ιντρακόμ») ξήλωσε όλο το τηλεφωνικό κέντρο, και μετέφερε με νέες κατάπτυστες Συμβάσεις τους περίπου 400 εργαζόμενους που απασχολούσε στην εταιρεία «360 Connect».

Επίσης, στην απόλυση ενός εργαζόμενου, επειδή ήταν υποψήφιος στις πρόσφατες εκλογές του Σωματείου Εργατοτεχνιτών Μετάλλου Λάρισας, προχώρησε η διεύθυνση της επιχείρησης ΕΞΑΛΚΟ στη Λάρισα. Την απόλυση καταγγέλλει το ΕΚ Λάρισας.

Εγινε το συνέδριο των Ιατρικών Επισκεπτών

Ενισχυμένη βγήκε η παράταξη της «Αγωνιστικής Συνεργασίας Ιατρικών Επισκεπτών» (ΑΣΙΕΠ) από το τελευταίο συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιατρικών Επισκεπτών. Συγκεκριμένα, για την ανάδειξη νέου ΔΣ βρέθηκαν 128 έγκυρα ψηφοδέλτια. Η ΑΣΙΕΠ πήρε 14 ψήφους (10,9%) από 8 στο προηγούμενο συνέδριο και κέρδισε 2 έδρες, από μία (αύξηση 80%). Η «Ενωτική Κίνηση Ιατρικών Επισκεπτών και Φαρμακοϋπαλλήλων» (πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ) κέρδισε 7 έδρες (από 3), η «Ανεξάρτητη Δημοκρατική Συνεργασία Ιατρικών Επισκεπτών και Συναφών Κλάδων»(ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) 5 έδρες (από 11), και η «Προοδευτική Ανεξάρτητη Συνεργασία», που συμμετείχε πρώτη φορά, μία έδρα. Η ΑΣΙΕΠ έλαβε επίσης 18 ψήφους για τη ΓΣΕΕ, από 12. Τη μία έδρα για τη ΓΣΕΕ την πήρε η «Ενωτική Κίνηση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ