ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Μάρτη 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
Ξανανοίγει το «Παναγία» με ζεστό χρήμα στους ιδιώτες

Ανακοίνωση της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ για την ανανέωση της σύμβασης με την εταιρεία «Euromedica»

Από τις κινητοποιήσεις των εργαζόμενων στο «Παναγία» τον περασμένο Σεπτέμβρη, με αίτημα να μην κλείσει το νοσοκομείο
Από τις κινητοποιήσεις των εργαζόμενων στο «Παναγία» τον περασμένο Σεπτέμβρη, με αίτημα να μην κλείσει το νοσοκομείο
Παιχνίδια σε βάρος των εργαζομένων και του λαού παίζει η κυβέρνηση για να στηρίξει τα συμφέροντα των επιχειρηματιών στο χώρο της Υγείας. Αποκαλυπτική περίπτωση αποτελεί το νοσοκομείο «Παναγία» της Θεσσαλονίκης. Αφού το έκλεισε το Σεπτέμβρη και έδιωξε το προσωπικό του, τώρα σχεδιάζει την επαναλειτουργία του με επαναφορά των κλινικών, χωρίς όμως να διευκρινίζει με πόσο και ποιο προσωπικό θα λειτουργήσουν.

Συγκεκριμένα: Στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, ζητήθηκε η παράταση της ισχύουσας σύμβασης του νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Αγιος Παύλος - Παράρτημα Παναγία» μέχρι την 31/12/2014 και με δυνατότητα περαιτέρω παράτασης μετά τη λήξη της. Το υπουργείο θα δώσει στην εταιρεία «Euromedica» το ποσό των 235.000 ευρώ/μήνα για τη στέγαση του νοσοκομείου και για τις συμφωνημένες παροχές της εταιρείας προς το Υπουργείο.

Η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ σημειώνει γι' αυτήν την εξέλιξη: «Με τη συγκεκριμένη εξέλιξη φαίνεται ότι το υπουργείο έχει σχέδιο και στόχο: Την ενίσχυση της κερδοφορίας των επιχειρηματιών του χώρου της Υγείας. Πρόκειται για ένα μεγάλο σκάνδαλο και αυτό γιατί, ενώ από το Σεπτέμβριο το Υπουργείο έκλεισε το νοσοκομείο «Παναγία», το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού τέθηκε σε διαθεσιμότητα και μεταφέρθηκε σε άλλα νοσοκομεία, τόσο του νομού όσο και πανελλαδικά, ο εξοπλισμός του νοσοκομείου μοιράστηκε σε διάφορα νοσοκομεία της Περιφέρειας, τώρα επανέρχονται για να το επαναλειτουργήσουν, δίνοντας ζεστό χρήμα στην εταιρεία "Euromedica"!

Ο λαός να βγάλει συμπεράσματα για τη στάση της συγκυβέρνησης της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που προχωράνε με γοργά βήματα την υποβάθμιση της δημόσιας Υγείας, που ενισχύει με κάθε τρόπο τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Σοβαρές ευθύνες έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού με τη θέση που πήραν οι βουλευτές του στην αρμόδια επιτροπή υποστήριξαν την παράταση της σύμβασης και το να δοθεί το τεράστιο ποσό στη "Euromedica". Με πρόσχημα λοιπόν τη λειτουργία του νοσοκομείου δίνουν ζεστό χρήμα στον ιδιώτη επιχειρηματία. Επιβεβαιώνεται ότι, παρά τα μεγάλα λόγια, ο ΣΥΡΙΖΑ, δε διαφωνεί με την επιχειρηματική δραστηριότητα στο χώρο της Υγείας και την εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών της.

Το νοσοκομείο "Παναγία" πρέπει να επαναλειτουργήσει. Οχι όμως με το προηγούμενο καθεστώς. Να λειτουργήσει ως δημόσιο νοσοκομείο, μακριά από οποιαδήποτε επιχειρηματική δραστηριότητα, ώστε να μπορεί να παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Υγείας για όλο το λαό, καλύπτοντας τις ανάγκες της Θεσσαλονίκης. Να περάσει το κτίριο του νοσοκομείου "Παναγία" στην ιδιοκτησία του δημοσίου χωρίς καμιά επιβάρυνση και άλλη αποζημίωση, αφού όλα τα προηγούμενα χρόνια το δημόσιο έχει χρυσοπληρώσει το κτίριο με λεόντειες συμβάσεις μίσθωσης προς τους ιδιώτες.

Να καλυφθεί άμεσα το σύνολο των υπηρεσιών με προσωπικό που θα εργάζεται με μόνιμη σχέση εργασίας, με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα. Να ενταχθούν οι εργαζόμενοι της "Euromedica", που εργάζονταν στο νοσοκομείο, στον οργανισμό του και να πληρωθούν τα δεδουλευμένα που τους χρωστάει η εταιρεία».

Απεργία χτες και σήμερα στην «ΤΟΞΟΤΗΣ ΑΕ»

Σαρανταοχτάωρη απεργία για χτες Τρίτη και σήμερα Τετάρτη αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο του Κλαδικού Σωματείου Ενέργειας για τους εργαζόμενους της εταιρείας «ΤΟΞΟΤΗΣ ΑΕ», που εργάζονται στα δίκτυα της ΔΕΗ και της θυγατρικής της ΔΕΔΔΗΕ στις περιοχές Αθήνας και Πειραιά.

Σύμφωνα με το Σωματείο, η απεργία αποφασίστηκε γιατί η καθυστέρηση δεδουλευμένων είναι πάγιο φαινόμενο, η εργοδοσία επανειλημμένως έχει αθετήσει τις υποσχέσεις της για επίλυση του ζητήματος, τρομοκρατεί και απειλεί εργαζόμενους όταν ζητούν το αυτονόητο, να πληρωθούν αυτά για τα οποία έχουν δουλέψει.

Το κλαδικό Σωματείο Ενέργειας απαιτεί, μεταξύ άλλων: Να πληρωθούν όλα τα δεδουλευμένα του 2013. Τα δεδουλευμένα κάθε μήνα να πληρώνονται στην ώρα τους, από δω και στο εξής. Να υπάρχει κατάσταση με καταγεγραμμένα τι έχει δουλέψει ο κάθε εργαζόμενος (μεροκάματα, υπερωρίες, Σαββατοκύριακα). Να προσδιοριστεί ημερομηνία που θα γίνεται η πληρωμή κάθε μήνα. Να ισχύσουν όλες οι συμβάσεις που έχουν υπογράψει οι εργολάβοι με την ΔΕΗ. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους κ.ά.

Στάση εργασίας αύριο στα «πεντάμηνα»

Στάση εργασίας για τους εργαζόμενους στα προγράμματα της «κοινωφελούς εργασίας» κήρυξε το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, την Πέμπτη 6 Μάρτη από τις 12 μ. έως το τέλος του ωραρίου. Καλεί τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στη 1 το μεσημέρι σε παράσταση διαμαρτυρίας στα κεντρικά του ΟΑΕΔ (Εθνικής Αντιστάσεως 8, Αλιμος). Σε ανακοίνωση, το Συνδικάτο επισημαίνει ότι έχει περάσει ένας μήνας από τότε που η Διοίκηση του ΟΑΕΔ είχε δεσμευτεί ότι με εισήγησή της προς το υπουργείο Εργασίας θα ζητούσε να ισχύσει για τους εργαζόμενους στα πεντάμηνα το γενικότερο πλαίσιο του νόμου 3302/2004 (αφορά το αναλογικό δικαίωμα αδείας, γενικές και ειδικές διατάξεις του ΙΚΑ για άδεια ασθενείας, μητρότητας και λοχείας κ.ά.). Μέχρι σήμερα, και παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες του Συνδικάτου, δεν έχει δοθεί καμιά συγκεκριμένη απάντηση.

Ο

ΠΟΕΕΠ: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε χτες ενάντια στην προσπάθεια της πολυεθνικής εταιρείας «Coca Cola» να ποινικοποιήσει τον απεργιακό αγώνα των εργαζομένων του εργοστασίου της Θεσσαλονίκης. Η συγκέντρωση έγινε στο πλαίσιο της 4ωρης στάσης εργασίας που κήρυξε η ΠΟΕΕΠ σε όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου των Εμφιαλωμένων Ποτών. Για δεύτερη φορά αναβλήθηκε η δίκη των τριών απεργών που διώκονται μετά από προσφυγή «συνεργατών» της πολυεθνικής, και συγκεκριμένα μελών της εταιρείας σεκιούριτι, που συνόδευαν τον απεργοσπαστικό μηχανισμό της «Coca Cola».

ΕΚ ΛΑΡΙΣΑΣ: Σήμερα 5 και αύριο 6 Μάρτη από τις 11 το πρωί ως τις 7 το βράδυ θα γίνουν οι εκλογές για την ανάδειξη νέας Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου νομού Λάρισας, Ελεγκτικής Επιτροπής και Αντιπροσώπων στη ΓΣΕΕ. Η «Ταξική Αγωνιστική Ενότητα» συμμετέχει με 45 υποψήφιους για τη Διοίκηση, 7 για την Ελεγκτική Επιτροπή και 17 για αντιπροσώπους στη ΓΣΕΕ.

ΑΓΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ: Σε συγκέντρωση αύριο, Πέμπτη 6/2, στις 7.30 π.μ. στο Κέντρο Υγείας Αγιάς, στη Λάρισα, καλούν η Λαϊκή Επιτροπή Δήμου Αγιάς, ο Σύλλογος Γυναικών, η Επαγγελματική Ενωση Αγιάς, οι Αγροτικοί Σύλλογοι και Συνεταιρισμοί της περιοχής. Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης θα απαιτήσουν την εξυπηρέτηση των πολιτών χωρίς την πληρωμή των 5 ευρώ.

ΣΕΑΑΝ: Σε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα, Τετάρτη, στις 10 π.μ. έξω από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας - ΚΕΠΑ (Πειραιώς 181 και Χαμοστέρνας), καλεί η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑΜΕΑ Αττικής και Νήσων. Οπως σημειώνεται σε ανακοίνωση της ΣΕΑΑΝ, «τα σφαγεία των ΚΕΠΑ πήραν μπρος για τα καλά, ρίχνουν ποσοστά αναπηρίας, αφήνουν τον κόσμο χωρίς επιδόματα, συντάξεις αναπηρίας, φάρμακα και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Μας οδηγούν στην εξαθλίωση».

ΕΑΣ: Την τραμπούκικη επίθεση που δέχθηκε ο Κώστας Μυτιληνού, μέλος της Διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων στα ΕΑΣ Υμηττού, στέλεχος της Εργατοϋπαλληλικής Ενότητας και του ΠΑΜΕ, από τον ταμία του Σωματείου, καταγγέλλει η Εργατοϋπαλληλική Ενότητα. Οπως σημειώνεται, αιτία της επίθεσης ήταν το γεγονός ότι ο Κ. Μυτιληνού ζητάει έλεγχο των οικονομικών του σωματείου.

ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ: Νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χτες το πρωί οι καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, στην είσοδο του υπουργείου, υποδεχόμενες με συνθήματα, ντουντούκες και πανό τους υπουργούς και τα κλιμάκια της τρόικα.

ΒΟΛΟΣ: Η Γραμματεία Μαγνησίας του ΠΑΜΕ καλεί τους δημοσίους υπαλλήλους της περιοχής να πάρουν μέρος στη σύσκεψη που θα γίνει αύριο, Πέμπτη, στις 6:30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Βόλου με θέμα την οργάνωση του αγώνα ενάντια στα μέτρα που προωθούν η κυβέρνηση, το κεφάλαιο και η ΕΕ με το νομοσχέδιο για την αξιολόγηση, τις καταργήσεις οργανισμών και τις απολύσεις στο Δημόσιο.

«ΜΗΤΕΡΑ»: Σε μαζική συμμετοχή στις εκλογές του σωματείου και στήριξη του ψηφοδελτίου της καλεί τους εργαζόμενους στο Κέντρο Βρεφών «Η Μητέρα» η «Αγωνιστική Ενότητα», που στηρίζεται από το ΠΑΜΕ. Οι εκλογές πραγματοποιούνται την Πέμπτη 6 Μάρτη από τις 8 π.μ. έως τις 4 μ.μ. Η ψηφοφορία θα γίνεται με ταυτότητα και βιβλιάριο υγείας.

ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ: Ανοιχτή Γενική Συνέλευση για τις αξιολογήσεις και τις καταργήσεις οργανισμών προγραμματίζει το σωματείο εργαζομένων του «Θεαγένειου» νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, την Πέμπτη 6 Μάρτη στις 9 το πρωί, στην αυλή του νοσοκομείου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ