ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Μάρτη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Σε εξέλιξη η απομάκρυνση των χημικών όπλων

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Ο Ειδικός Συντονιστής του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων, Σίγκριντ Κάαγκ, εξέφρασε χτες την εκτίμηση ότι παραμένει εφικτός ο στόχος για πλήρη καταστροφή του συριακού χημικού οπλοστασίου ως το τέλος Ιούνη, προσθέτοντας πως οι συριακές αρχές συμφώνησαν σε νέο χρονοδιάγραμμα εξήντα ημερών, με στόχο την επιτάχυνση και εντατικοποίηση των προσπαθειών για την απομάκρυνση των χημικών όπλων από τη χώρα.

Η επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Κάθριν Αστον, απαντώντας σε ερωτήσεις ευρωβουλευτών για τη διαδικασία καταστροφής του συριακού χημικού οπλοστασίου, υποστήριξε ότι γίνεται σύμφωνα με όλες τις προσήκουσες διεθνείς και εθνικές νομοθετικές διατάξεις, ότι δε θα πραγματοποιηθεί καμία απόρριψη χημικών ουσιών ή των λυμάτων τους μετά από υδρόλυση στη θάλασσα, γιατί οι ουσίες αυτές θα αποθηκευτούν στο αμερικανικό σκάφος M/V Cape Ray και θα μεταφερθούν, μαζί με τις υπόλοιπες συριακές βιομηχανικές χημικές ουσίες, σε επιλεγμένες εμπορικές υποδομές για τελική καταστροφή με αποτέφρωση.

Το ίδιο 24ωρο το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ασοσιέιτετ Πρες μετέδωσε πως Σύροι στρατιωτικοί αξιωματούχοι με τη βοήθεια Λιβανέζων μαχητών της Χεζμπολάχ κλιμάκωσαν τις επιχειρήσεις τους σε ορεινές μεθοριακές περιοχές κοντά στα σύνορα με το Λίβανο, με στόχο την ανακατάληψη στρατηγικών κωμοπόλεων και χωριών της περιοχής Καλαμούν, ώστε να εκδιωχθούν και οι τελευταίοι ισλαμιστές εξτρεμιστές που μπαινοβγαίνουν από τα σύνορα εξαπολύοντας, τους τελευταίους μήνες, αιματηρές βομβιστικές επιθέσεις στο Λίβανο. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως η ανακατάληψη της σημαντικής πόλης Γιαμπρούντ είναι θέμα λίγου χρόνου...

Στο μεταξύ, δύσκολη, για μία ακόμη φορά, αποδεικνύεται η μάχη της επιβίωσης χιλιάδων αμάχων που ζουν εγκλωβισμένοι στο νότιο προάστιο της Δαμασκού, Γιαρμούκ, όπου από το απόγευμα της Κυριακής οι ισλαμιστές εξτρεμιστές του «Μετώπου αλ Νούσρα» παραβίασαν την εκεχειρία ξαναρχίζοντας τις συγκρούσεις με το συριακό στρατό. Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε ανάσχεση του ανεφοδιασμού των Παλαιστίνιων προσφύγων (που είναι και η πλειοψηφία των κατοίκων της πόλης) με τρόφιμα αποστολών του ΟΗΕ, εκπρόσωπος του οποίου στη Δαμασκό ζήτησε άμεσο τερματισμό των συγκρούσεων.

Τέλος, χτες, η Μπουτάινα Σααμπάν, σύμβουλος του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ αλ Ασαντ, επανήλθε στο ζήτημα διεξαγωγής των επικείμενων προεδρικών εκλογών, λέγοντας ότι αυτές θα διεξαχθούν σύμφωνα με το σύνταγμα. Η Σααμπάν σημείωσε ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν δίχως την παρουσία ξένων εκλογικών παρατηρητών, λέγοντας πως αυτό συμβαίνει σε κάθε κυρίαρχη, ανεξάρτητη χώρα.

Στη Μεσόγειο η υδρόλυση χημικών της Συρίας

Επιβεβαιώνονται οι ανησυχίες περί καταστροφής χημικών της Συρίας στη Μεσόγειο, πιθανότατα στα νοτιοδυτικά της Κρήτης. Η κυβέρνηση, παρά τους αρχικούς λεονταρισμούς, τώρα συμμορφώνεται προς τα υποδείξεις του ...διεθνούς παράγοντα, αποδεχόμενη διαβεβαιώσεις ότι η διαδικασία καταστροφής είναι ασφαλής.

Οπως δήλωσε χτες ο υπουργός Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλος, «η αμερικανική κυβέρνηση, κατ' εξουσιοδότηση του ΟΗΕ και του Οργανισμού για την απαγόρευση των χημικών όπλων, είναι έτοιμη να ενημερώσει αναλυτικά την ελληνική κυβέρνηση για τα τεχνικά δεδομένα και είναι ανοιχτή στο να πραγματοποιηθεί επίσκεψη ειδικών επιστημόνων στο σκάφος, προκειμένου να δουν τις δυνατότητές του και να αποκτήσουν μία εικόνα για το πώς ακριβώς θα γίνει τεχνικά η υδρόλυση. Επαναλαμβάνουμε όλοι εν ενί στόματι ότι "δεν πρόκειται να απορριφθεί τίποτα στη Μεσόγειο θάλασσα ούτε πουθενά, θα ακολουθηθούν οι αυστηροί κανόνες της σύμβασης για την απαγόρευση χημικών όπλων"».

ΗΠΑ - ΙΣΡΑΗΛ
Απαίτηση Νετανιάχου για αναγνώριση του Ισραήλ σαν «εβραϊκού» κράτους

Για άλλη μια φορά ο Νετανιάχου στην Ουάσιγκτον
Για άλλη μια φορά ο Νετανιάχου στην Ουάσιγκτον
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Την απαίτηση να αναγνωρίσουν οι Παλαιστίνιοι το Ισραήλ σαν «εβραϊκό κράτος», προκειμένου να καταστεί εφικτή η επίτευξη μιας διμερούς ειρηνευτικής συμφωνίας πρόβαλε και χτες μιλώντας σε κεντρική εκδήλωση του ισραηλινού λόμπι στην Ουάσιγκτον («Αμερικανο - ισραηλινή Επιτροπή Δημοσίων Θεμάτων», AIPAC) ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, που πραγματοποιεί από την Κυριακή επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ.

Ο Νετανιάχου κάλεσε τους Παλαιστίνιους «να σταματήσουν να αρνούνται την Ιστορία» και να αναγνωρίσουν τη χώρα του σαν «εβραϊκό κράτος», κάτι που για τους Παλαιστίνιους θα σημάνει, μεταξύ άλλων, δραματική συρρίκνωση (αν όχι απεμπόληση) των δικαιωμάτων των Παλαιστίνιων που ζουν στο Ισραήλ και των Παλαιστίνιων προσφύγων που θα θελήσουν να επιστρέψουν στα κατεχόμενα εδάφη τους. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός ισχυρίστηκε έτσι ότι εάν ικανοποιηθεί αυτή η απαίτηση τότε το Ισραήλ θα προχωρήσει στην αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους.

Στη συνέχεια, επανέλαβε την αξίωσή του για πλήρη κατάργηση του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι σε αντίθετη περίπτωση «θα ανοίξει το Κουτί της Πανδώρας στη Μέση Ανατολή και σε όλο τον κόσμο».

Κατά τα άλλα, εξήρε την αμερικανο-ισραηλινή συνεργασία, λέγοντας ότι είναι η «πιο πολύτιμη στη Γη», χαρακτηρίζοντας το Ισραήλ σαν την «πλέον φιλοαμερικανική χώρα».

Η χτεσινή ομιλία του Νετανιάχου στο ΑIPAC έρχεται σαν «απάντηση» στην προτροπή του Προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα (με τον οποίον συναντήθηκε τη Δευτέρα στο Λευκό Οίκο), για «λήψη δύσκολων αποφάσεων», προκειμένου να επιτευχθεί ισραηλινο-παλαιστινιακή συμφωνία ειρήνης έως τις 29 Απρίλη όπως προβλέπει ο τελευταίος «οδικός χάρτης» για το Μεσανατολικό. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι λίγες ώρες πριν από την έναρξη της επίσκεψης Νετανιάχου στις ΗΠΑ προβλήθηκε συνέντευξη του Προέδρου Ομπάμα στο αμερικανικό δίκτυο «Bloomberg» με την οποία προειδοποιούσε τον Ισραηλινό ηγέτη «πως κλείνει το παράθυρο ευκαιρίας για μία ειρηνευτική συμφωνία».

Στα μέσα του μήνα (στο πλαίσιο των πιέσεων που ασκούν οι ΗΠΑ για συμφωνία στη Μ. Ανατολή) επίκειται και η επίσημη επίσκεψη και του Παλαιστίνιου Προέδρου Μαχμούτ Αμπάς στις ΗΠΑ.

  • Τη Δευτέρα, ισραηλινές αεροπορικές δυνάμεις εξαπέλυσαν μία ακόμη αεροπορική επιδρομή στη Λωρίδα της Γάζας, προκαλώντας το θάνατο δύο νεαρών Παλαιστινίων με το πρόσχημα πως σχεδίαζαν να εξαπολύσουν ρουκέτες σε βάρος του Ισραήλ.
ΑΙΓΥΠΤΟΣ - ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Ο στρατάρχης Αλ Σίσι προετοιμάζεται

KAΪΡΟ.--

Θέμα ημερών θεωρείται πλέον η επισημοποίηση της υποψηφιότητας του Αιγύπτιου στρατάρχη Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι στις επικείμενες προεδρικές εκλογές μετά τη χτεσινή ομιλία του σε δόκιμους του αιγυπτιακού στρατού στο Κάιρο, στην οποία σημείωσε ότι δεν μπορεί να αγνοήσει «τις εκκλήσεις της πλειοψηφίας» για συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία.

«Κανένας, που αγαπά τη χώρα και το λαό του, δεν μπορεί να αγνοήσει την επιθυμία των πολλών ή να γυρίσει την πλάτη στην επιθυμία τους», φέρεται να υπογράμμισε ο στρατάρχης, προσθέτοντας ότι τις επόμενες μέρες αναμένεται η ολοκλήρωση της επίσημης διαδικασίας για τη δρομολόγηση των εκλογών.

Φρόντισε, ωστόσο, να προετοιμάσει το έδαφος για πιθανά, σκληρά μέτρα σε περίπτωση εκλογής του στο ύπατο αξίωμα της Αιγύπτου, τα οποία προφανώς θα επιτείνουν τη λαϊκή δυσφορία από χρόνιες, αντιλαϊκές πολιτικές καταπίεσης και εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης, προσθέτοντας ότι «η Αίγυπτος δεν θα μπορέσει να σταθεί όρθια δίχως να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον για να λύσουμε μαζί προβλήματα που συσσωρεύονται πάνω από 30 χρόνια».

Απαγόρευση της δράσης της «Χαμάς»

Nωρίτερα, αιγυπτιακό δικαστήριο απαγόρευσε όλες τις δραστηριότητες της ισλαμιστικής παλαιστινιακής οργάνωσης «Χαμάς», στην Αίγυπτο, διατάσσοντας το «κλείσιμο» παραρτημάτων της οργάνωσης στη χώρα και την αναστολή των εκεί δραστηριοτήτων της, με το «επιχείρημα» ότι συνεργάζεται με τους ισλαμιστές «Αδελφούς Μουσουλμάνους» που έχουν τεθεί εδώ και μήνες εκτός νόμου και τα μέλη της εξτρεμιστικής οργάνωσης «Ανσάρ Μπέιτ αλ Μάκντι». Ωστόσο, ο ηγέτης της «Χαμάς», Μούσα Αμπού Μάρζουκ, διέψευσε ότι η οργάνωσή του διαθέτει παράρτημα στην Αίγυπτο, σημειώνοντας ότι όλες οι κατά το παρελθόν συναντήσεις της «Χαμάς» στη χώρα έγιναν εν γνώσει των αιγυπτιακών αρχών.

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Ενας χρόνος χωρίς τον Τσάβες

Πολύμορφες εκδηλώσεις μνήμης σήμερα, ενώ η αντιδραστική αντιπολίτευση συνεχίζει της προσπάθειες αποσταθεροποίησης

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Λαϊκές κινητοποιήσεις μνήμης και απότισης φόρου τιμής στον πρώην πρόεδρο της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες πραγματοποιούνται σήμερα σε όλη τη Βενεζουέλα, καθώς συμπληρώνεται η πρώτη επέτειος από το θάνατό του.

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι προσπάθειες της αντιδραστικής αντιπολίτευσης να αποσταθεροποιήσει τη χώρα. Ετσι, στον αντίποδα των εκδηλώσεων στη μνήμη του Ούγκο Τσάβες, οι δυνάμεις της αντιδραστικής αντιπολίτευσης, με επικεφαλής τον Ενρίκε Καπρίλες, θα επιχειρήσουν να κλιμακώσουν τα μπλόκα και τις βίαιες διαδηλώσεις στους δρόμους της πρωτεύουσας, Καράκας, και άλλων μεγάλων αστικών κέντρων, όπου μέσα στις τελευταίες τέσσερις βδομάδες έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 17 άτομα και έχουν τραυματιστεί πολλές δεκάδες.

Μπροστά σε όλα αυτά, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, ζήτησε χτες να δοθεί προτεραιότητα στις εργασίες της Εθνικής Διάσκεψης Ειρήνης, ώστε να αντιμετωπιστούν πιο αποτελεσματικά οι προσπάθειες αποσταθεροποίησης. Ο Μαδούρο σημείωσε ότι η τριήμερη συνάντηση για την ειρήνη, που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή πολλών κοινωνικών φορέων, οδήγησε σε σημαντικά αποτελέσματα, όπως η συγκρότηση επιτροπών ελέγχου, συνδέσμου και υπεράσπισης για την παρακολούθηση, μεταξύ άλλων, της Εθνικής Επιτροπής για την Οικονομία.

Τέλος, χτες σφυγμομέτρηση, που διενεργήθηκε από τον όμιλο δημοσκοπήσεων (ICS), ανέφερε ότι πάνω από το 85% των Βενεζουελάνων πολιτών διαφωνούν με τις προτροπές της αντιπολίτευσης για βίαιες ενέργειες αποσταθεροποίησης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ