Τετάρτη 5 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΙΣΡΑΗΛ
Απαίτηση Νετανιάχου για αναγνώριση του Ισραήλ σαν «εβραϊκού» κράτους

Για άλλη μια φορά ο Νετανιάχου στην Ουάσιγκτον
Για άλλη μια φορά ο Νετανιάχου στην Ουάσιγκτον
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Την απαίτηση να αναγνωρίσουν οι Παλαιστίνιοι το Ισραήλ σαν «εβραϊκό κράτος», προκειμένου να καταστεί εφικτή η επίτευξη μιας διμερούς ειρηνευτικής συμφωνίας πρόβαλε και χτες μιλώντας σε κεντρική εκδήλωση του ισραηλινού λόμπι στην Ουάσιγκτον («Αμερικανο - ισραηλινή Επιτροπή Δημοσίων Θεμάτων», AIPAC) ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, που πραγματοποιεί από την Κυριακή επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ.

Ο Νετανιάχου κάλεσε τους Παλαιστίνιους «να σταματήσουν να αρνούνται την Ιστορία» και να αναγνωρίσουν τη χώρα του σαν «εβραϊκό κράτος», κάτι που για τους Παλαιστίνιους θα σημάνει, μεταξύ άλλων, δραματική συρρίκνωση (αν όχι απεμπόληση) των δικαιωμάτων των Παλαιστίνιων που ζουν στο Ισραήλ και των Παλαιστίνιων προσφύγων που θα θελήσουν να επιστρέψουν στα κατεχόμενα εδάφη τους. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός ισχυρίστηκε έτσι ότι εάν ικανοποιηθεί αυτή η απαίτηση τότε το Ισραήλ θα προχωρήσει στην αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους.

Στη συνέχεια, επανέλαβε την αξίωσή του για πλήρη κατάργηση του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι σε αντίθετη περίπτωση «θα ανοίξει το Κουτί της Πανδώρας στη Μέση Ανατολή και σε όλο τον κόσμο».

Κατά τα άλλα, εξήρε την αμερικανο-ισραηλινή συνεργασία, λέγοντας ότι είναι η «πιο πολύτιμη στη Γη», χαρακτηρίζοντας το Ισραήλ σαν την «πλέον φιλοαμερικανική χώρα».

Η χτεσινή ομιλία του Νετανιάχου στο ΑIPAC έρχεται σαν «απάντηση» στην προτροπή του Προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα (με τον οποίον συναντήθηκε τη Δευτέρα στο Λευκό Οίκο), για «λήψη δύσκολων αποφάσεων», προκειμένου να επιτευχθεί ισραηλινο-παλαιστινιακή συμφωνία ειρήνης έως τις 29 Απρίλη όπως προβλέπει ο τελευταίος «οδικός χάρτης» για το Μεσανατολικό. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι λίγες ώρες πριν από την έναρξη της επίσκεψης Νετανιάχου στις ΗΠΑ προβλήθηκε συνέντευξη του Προέδρου Ομπάμα στο αμερικανικό δίκτυο «Bloomberg» με την οποία προειδοποιούσε τον Ισραηλινό ηγέτη «πως κλείνει το παράθυρο ευκαιρίας για μία ειρηνευτική συμφωνία».

Στα μέσα του μήνα (στο πλαίσιο των πιέσεων που ασκούν οι ΗΠΑ για συμφωνία στη Μ. Ανατολή) επίκειται και η επίσημη επίσκεψη και του Παλαιστίνιου Προέδρου Μαχμούτ Αμπάς στις ΗΠΑ.

  • Τη Δευτέρα, ισραηλινές αεροπορικές δυνάμεις εξαπέλυσαν μία ακόμη αεροπορική επιδρομή στη Λωρίδα της Γάζας, προκαλώντας το θάνατο δύο νεαρών Παλαιστινίων με το πρόσχημα πως σχεδίαζαν να εξαπολύσουν ρουκέτες σε βάρος του Ισραήλ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ