Τετάρτη 5 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Προεκλογική περίοδος και συνεχείς διεργασίες

ΑΓΚΥΡΑ.--

Υψηλοί τόνοι και αμείωτες αντεγκλήσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά που φαίνεται ότι θα κυριαρχήσουν σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου (αναμένεται στα τέλη του μήνα να ανοίξουν οι κάλπες), χωρίς τίποτα να αποκλείεται, ειδικά μετά τα «σενάρια» για άμεση εμπλοκή στο σκάνδαλο του ίδιου του Τούρκου πρωθυπουργού. Χτες, νέα αφορμή για την κριτική που δέχεται η κυβέρνηση για τα ν/σ που περνά έδωσε η απαγόρευση (από την αρμόδια επιτροπή «αξιολόγησης») της ταινίας του Λαρς Φον Τρίερ «Νυμφομάνιακ», που θεωρείται ότι έχει τολμηρές σκηνές. Ταυτόχρονα, σε ψήφισμά τους για την πρόοδο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξέφρασε, μεταξύ άλλων, ανησυχία για την εμπλοκή κυβερνητικών στελεχών σε κρούσματα διαφθοράς, για τους νέους νόμους για το Διαδίκτυο και το δικαστικό σώμα, ενώ σημείωσαν πως η συνταγματική αναθεώρηση είναι απαραίτητη για τον (αστικό) εκσυγχρονισμό και εκδημοκρατισμό της χώρας. Ακόμα η Επιτροπή καλεί την τουρκική κυβέρνηση στην προώθηση των κοινωνικών, πολιτιστικών και οικονομικών δικαιωμάτων της κουρδικής μειονότητας.

Τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι, μετά την προσωρινή (τις τελευταίες μέρες) και με περιοριστικούς όρους αποφυλάκιση πέντε κατηγορουμένων που είχαν συλληφθεί, πλέον δεν κρατείται κανείς από όσους το Δεκέμβρη οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα. Η σχετική έρευνα επικεντρώθηκε σε συμφωνίες για αγορά ιρανικού πετρελαίου, που παρέκαμπτε τις κυρώσεις που είχαν επιβληθεί στην Τεχεράνη με την πρωταγωνιστική «συμβολή» των ΗΠΑ.

Χτες τα ΜΜΕ μετέδιδαν ότι ο Τούρκος πρόεδρος, Αμπντουλάχ Γκιουλ, ζήτησε έρευνα για να αξιολογηθεί η «δυνατότητα της κυβέρνησης να καταπολεμήσει τη διαφθορά, μεταξύ άλλων, στο τομέα των κατασκευών ... και τον έλεγχο της διαδικασίας με την οποία διορίζονται δικαστές και εισαγγελείς».

Η ενδοαστική αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει θα κλιμακωθεί μπροστά και στις προεδρικές εκλογές του καλοκαιριού, για τις οποίες γεννά νέα δεδομένα η διάσταση Ερντογάν - Γκιουλέν, του ισλαμιστή επιχειρηματία-ιμάμη που άμεσα ή έμμεσα συνδέεται με ισχυρούς επιχειρηματικούς κύκλους. Οπως αναφέρεται σε βιβλίο που κυκλοφόρησε με τίτλο «Γκιουλέν: Η αμφίσημη πολιτική για την αγορά του Ισλάμ στην Τουρκία και τον κόσμο», το «Χιζμέτ» (το «κίνημα» του Γκιουλέν) διασυνδέεται με επιχειρηματίες σε κλάδους όπως η ιδιωτική εκπαίδευση, τομείς της μεταποίησης, τα ΜΜΕ, οι Κατασκευές, έχει διεισδύσει στην Κεντρική Ασία, από τη δεκαετία του 1990 έχει «επιχειρηματικά συμφέροντα» σε πάνω από 80 χώρες, ενώ μετά την 11η Σεπτέμβρη φέρεται να ωφελήθηκε πολύ από τη στροφή προς ένα «πιο μετριοπαθές Ισλάμ»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ