ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Μάρτη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Διαρκείς ενδείξεις αναμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού

ΑΓΚΥΡΑ.--

Οτι το σκάνδαλο και οι αποκαλύψεις που συνεχίζονται στην Τουρκία από το Δεκέμβρη αποτελούν έκφραση ενδοαστικής αντιπαράθεσης και συνδέονται με γενικότερες διεργασίες αναμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού επιβεβαιώνουν οι χτεσινές δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Ρ. Τ. Ερντογάν.

«Αν το κόμμα μου δεν καταλάβει την πρώτη θέση στις περιφερειακές εκλογές, είμαι έτοιμος να εγκαταλείψω την πολιτική», δήλωσε ο Ερντογάν από την Αγκυρα, στη διάρκεια συνάντησης με εκπροσώπους τοπικών ΜΜΕ.

Ανεξάρτητα από το αν η δήλωση κρύβει και προσπάθειες να μειωθούν οι εντυπώσεις που προκαλούν σενάρια εμπλοκής του ίδιου του Ερντογάν στο σκάνδαλο, πρόκειται για δηλώσεις ενδεικτικές των εξελίξεων που αναπτύσσονται. Σ' αυτό το πλαίσιο άλλωστε, το φως της δημοσιότητας έχουν δει ακόμα και σενάρια για συνεργασία μελλοντικά μεταξύ του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP - βασικού κόμματος της κεμαλικής αντιπολίτευσης), μέρους του AKP (που ήδη μετρά αρκετές αποχωρήσεις βουλευτών του), αλλά και οπαδών του Γκιουλέν (του ισλαμιστή ιμάμη επιχειρηματία και πρώην συμμάχου του Ερντογάν, που θεωρείται ότι βρίσκεται πίσω από τις αποκαλύψεις).

Νέα δημοσκόπηση εμφανίζει τη δημοτικότητα του κόμματος του Ερντογάν να έχει πέσει στο 40% (ενώ στις βουλευτικές εκλογές του 2011 το AKP είχε συγκεντρώσει σχεδόν 50%).

Χτες, η εφημερίδα «Zaman's» (που πρόσκειται στον Γκιουλέν) ανέφερε ότι ο Ερντογάν παραδέχτηκε ουσιαστικά τη γνησιότητα ομιλίας (μίας από τις πολλές που τις τελευταίες μέρες διαρρέουν και στις οποίες φέρεται να συμμετέχει σε διαλόγους που τον εμπλέκουν στα σκάνδαλα διαφθοράς) στην οποία ζητά από τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης να παρακολουθεί στενά δικαστικές έρευνες σε βάρος επιχειρηματιών ΜΜΕ.

ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ - ΙΡΑΝ
Ισραηλινές αιτιάσεις για εξοπλισμό Παλαιστινίων από το Ιράν

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Οι ισραηλινές αρχές κατηγόρησαν χτες το Ιράν ότι επιχείρησε να εφοδιάσει Παλαιστίνιους μαχητές στη Λωρίδα της Γάζας με προηγμένες ρουκέτες τύπου Μ - 302, τις οποίες υποστήριξαν πως ανακάλυψαν μετά από έφοδο στο εμπορικό πλοίο KLOS.C, νωρίτερα το μεσημέρι, ειδικές δυνάμεις του ισραηλινού Πολεμικού Ναυτικού, ανοιχτά των ακτών του Σουδάν και της Ερυθραίας στην Ερυθρά Θάλασσα.

Ο Πίτερ Λέρνερ, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, μιλώντας σε διεθνή δίκτυα, ισχυρίστηκε ότι οι Ισραηλινοί αξιωματικοί επιβιβάστηκαν στο σκάφος με τη συναίνεση του πληρώματος, τηρώντας τους προβλεπόμενους διεθνείς κανονισμούς. Υποστήριξε ότι οι ρουκέτες ήταν κατασκευασμένες στη Συρία, ότι μεταφέρθηκαν διά αέρος στο Ιράν και από εκεί μεταφέρθηκαν διά θαλάσσης στο ιρακινό λιμάνι Μπαντάρ Αμπάς. Ο Λέρνερ ισχυρίστηκε ότι, «για να καλυφθούν τα ίχνη» της μεταφοράς των πυραύλων, φορτώθηκαν στο εμπορικό σκάφος KLOS.C με κατεύθυνση το Σουδάν και από εκεί σχεδιαζόταν να μεταφερθούν χερσαίως στη Λωρίδα της Γάζας, μέσω Αιγύπτου...

Οι ισχυρισμοί αυτοί εννοείται ότι αξιοποιήθηκαν στο έπακρο από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, που έσπευσε να εκτοξεύσει ακόμη ένα λογύδριο κατά της Τεχεράνης και των διεθνών διαπραγματεύσεων για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας σημείωσε ότι οι ισραηλινές κατηγορίες είναι «ένας τρόπος για να "δικαιολογηθεί" ο αποκλεισμός της Λωρίδας της Γάζας». Εκπρόσωπος των «Επιτροπών Λαϊκής Αντίστασης» σημείωσε επίσης ότι η επιχείρηση των Ισραηλινών είναι προσχηματική, «με στόχο να προετοιμάσει την κοινή γνώμη για ένα νέο κύμα σχεδιαζόμενης επίθεσης εναντίον της Γάζας».

Το ιρανικό πρακτορείο FARS, επικαλούμενο αξιωματούχο της προεδρικής φρουράς, έσπευσε να απορρίψει τις αιτιάσεις των Ισραηλινών ως «εντελώς ανυπόστατες» και «καθαρά ψεύδη».

Νωρίτερα δε, το πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες» μετέδωσε την είδηση της παρουσίασης τεσσάρων τύπων βαλλιστικών πυραύλων (τύπου Qiam, Qadr H1, Fateh - 110 και «Persian Gulf») στο ιρανικό υπουργείο Αμυνας, παρουσία του υπουργού Χοσέιν Ντεγκχάν, με τη σημείωση πως η Τεχεράνη απέκτησε πυραύλους με πολλαπλές κεφαλές. Ο Ιρανός υπουργός, μάλιστα, φάνηκε να υπογραμμίζει, στην ίδια εκδήλωση, ότι οι «δυτικές κυρώσεις δε σταμάτησαν το Ιράν από το να αυξάνει την αποτρεπτική ικανότητα έναντι των εχθρών του».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων συγκλόνισε χτες εμπορικές περιοχές της Βαγδάτης προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον 10 αμάχων και τον τραυματισμό τουλάχιστον 15 ατόμων.

ΖΑΓΚΡΕΜΠ.-- Αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων από 13 στο 15% και νέες περικοπές κατά 6% στους μισθούς δημοσίων υπαλλήλων, δικαστών και δικαστικών υπαλλήλων, κατάργηση κάποιων επιδομάτων και εισαγωγή περισσότερων φόρων στα τυχερά παιχνίδια συγκαταλέγονται στα έκτακτα μέτρα, που ανακοίνωσε χτες η κροατική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ζόραν Μιλάνοβιτς και τα οποία θα ενσωματώσει στο σχέδιο αναθεώρησης του κρατικού προϋπολογισμού.

BOYKOYΡΕΣΤΙ.-- Χιλιάδες εργαζόμενοι διαδήλωσαν χτες έξω από το εργοστάσιο της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας «Dacia-Renault» στο Μιοβένι της νότιας Ρουμανίας (120 χλμ. βορειοδυτικά του Βουκουρεστίου) απαιτώντας πολιτικές στήριξης της βιομηχανίας και των εργαζομένων αλλά και ολοκλήρωση ενός καθυστερημένου έργου διάνοιξης νέας οδικής αρτηρίας που θα συνδέσει το εργοστάσιο με τις δυτικές μεθοριακές περιοχές της Ρουμανίας.

KAΪΡΟ.-- Κυβερνητική επιτροπή που διερεύνησε το θάνατο εκατοντάδων διαδηλωτών, υποστηρικτών των «Αδερφών Μουσουλμάνων», τον περασμένο Αύγουστο, από τις δυνάμεις ασφαλείας, αποφάνθηκε πως «έφταιγαν» οι υποστηρικτές του ισλαμιστή ανατραπέντος Προέδρου, Μοχάμεντ Μούρσι, όταν επενέβησαν ειδικές αστυνομικές δυνάμεις σε κεντρικές πλατείες του Καΐρου για να διαλύσουν τους καταυλισμούς των διαδηλωτών. Η επιτροπή κατηγόρησε επίσης τους υποστηρικτές του Μούρσι ότι είχαν αιχμαλωτίσει και βασανίσει κατοίκους της Νασρ Σίτι, υποστηρίζοντας πως οι διαδηλωτές οπλοφορούσαν και πυροβολούσαν κατά των δυνάμεων ασφαλείας.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Διαπραγματεύσεις με τη σερβική κυβέρνηση, που θα αναδειχθεί από τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 16ης Μάρτη, για τη χορήγηση δανείου ύψους 250.000.000 δολαρίων, ανακοίνωσε χτες πως θα ξεκινήσει η Παγκόσμια Τράπεζα.

ΤΡΕΝΤΟΝ.-- Εκρηξη σε αγωγό φυσικού αερίου στη διάρκεια εργασιών συντήρησης από συνεργεία της εταιρείας «Public Service Electric & Gas» προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον ενός ατόμου και τον τραυματισμό άλλων έξι στο Εγουίνγκ του Νιου Τζέρσεϊ στις ΗΠΑ.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ενέσεις αντιρετροϊκών φαρμάκων κατά του ιού HIV που ευθύνεται για το ΕΪΤΖ προστάτευσαν πλήρως επί πολλές βδομάδες πιθήκους από τη λοίμωξη, κάτι που μπορεί να ανοίξει το δρόμο για πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση της νόσου στον άνθρωπο, υποστηρίζουν δύο επιστημονικές έρευνες που παρουσιάστηκαν χτες σε ετήσιο συνέδριο ιολόγων στη Βοστόνη των ΗΠΑ.

ΑΛΓΕΡΙ.-- Συνολικά 12 είναι οι εγγεγραμμένοι υποψήφιοι για τις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 17 Απρίλη στην Αλγερία, μεταξύ αυτών και ο 77χρονος απερχόμενος Πρόεδρος (από το 1999!) Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Στη σύλληψη τεσσάρων Σέρβων αστυνομικών και ενός υπαλλήλου της Δασικής Υπηρεσίας προχώρησαν, χτες, αστυνομικοί στο Κοσσυφοπέδιο στη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης στο Στρεπτσε, κατά την οποία κατασχέθηκαν χρηματικά ποσά μερικών χιλιάδων ευρώ και όπλα.

ΠΓΔΜ
Πρόωρες βουλευτικές εκλογές στις 27 Απρίλη

ΣΚΟΠΙΑ.--

Ενα χρόνο νωρίτερα καλούνται στις κάλπες οι ψηφοφόροι της ΠΓΔΜ, μετά από τη χτεσινή ομόφωνη απόφαση της Βουλής για διάλυση των εργασιών του κοινοβουλίου και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών στις 27 Απρίλη.

Η απόφαση λήφθηκε από την 123μελή Βουλή με 117 ψήφους υπέρ και καμία κατά, έπειτα από πρόταση που κατέθεσε το Σαββατοκύριακο ο κυβερνητικός εταίρος (και μεγαλύτερο κόμμα της αλβανικής μειονότητας στην ΠΓΔΜ) η «Δημοκρατική Ενωση για την Ολοκλήρωση» (DUI) του Αλί Αχμέτι, μετά από την απόρριψη της πρότασης του τελευταίου από τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι για κοινό υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές.

Το κυβερνών κόμμα «VMRO - DPMNE» του πρωθυπουργού Γκρούεφσκι ανέφερε ότι «σηκώνει το γάντι» απέναντι στο DUI και αποδέχεται την πρόταση για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, σημειώνοντας ότι η πρωτοβουλία του κόμματος του Αλί Αχμέτι για κοινό υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές υποκρύπτει «άλλες σκοπιμότητες».

Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης «Σοσιαλδημοκρατική Ενωση» (SDSM) του Ζόραν Ζάεβ μίλησε για «στημένη» διαφωνία μεταξύ των έως πρότινος κυβερνητικών εταίρων, ώστε να δικαιολογήσουν τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές στη χώρα.

Οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν σε ημερομηνία που συμπίπτει με το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

ΑΡΑΒΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Εντείνονται οι αντιθέσεις χωρών του Κόλπου με το Κατάρ

ΝΤΟΧΑ.--

Εντείνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις ανάμεσα σε χώρες της Αραβικής Χερσονήσου και η αναμέτρησή τους για αύξηση της γεωπολιτικής επιρροής τους στην ευρύτερη περιοχή. Η τελευταία αφορμή δόθηκε από την ανοιχτή υποστήριξη του εμίρη του Κατάρ Σέιχ Ταμίμ μπεν Χάμαντ αλ - Θάνι υπέρ των ισλαμιστών «Αδελφών Μουσουλμάνων» στην Αίγυπτο και την εμφανή δυσφορία Σαουδικής Αραβίας, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και Μπαχρέιν, που υπογράμμισαν τις αντιδράσεις τους αποφασίζοντας χτες να ανακαλέσουν τους πρεσβευτές τους από την πρωτεύουσα του Κατάρ, Ντόχα, κατηγορώντας την κυβέρνηση του Εμίρη αλ Θάνι για ανάμιξη στις εσωτερικές υποθέσεις «γειτονικών χωρών».

Η απόφαση ανάκλησης των πρεσβευτών ανακοινώθηκε ένα 24ωρο από τη θυελλώδη προχτεσινή συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών των χωρών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου στο Ριάντ. Η μίνι σύνοδος του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου διεξήχθη με πρωτοβουλία του Κουβέιτ, με στόχο να ξεπεραστούν οι διαφωνίες σχετικά με την πολιτική που θα πρέπει να τηρήσει το Συμβούλιο απέναντι στη νέα ηγεσία της Αιγύπτου. Επιπλέον, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Μπαχρέιν υποπτεύονται το Κατάρ ότι υποστηρίζει εξτρεμιστές ισλαμιστές στις χώρες τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ