Πέμπτη 6 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ - ΙΡΑΝ
Ισραηλινές αιτιάσεις για εξοπλισμό Παλαιστινίων από το Ιράν

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Οι ισραηλινές αρχές κατηγόρησαν χτες το Ιράν ότι επιχείρησε να εφοδιάσει Παλαιστίνιους μαχητές στη Λωρίδα της Γάζας με προηγμένες ρουκέτες τύπου Μ - 302, τις οποίες υποστήριξαν πως ανακάλυψαν μετά από έφοδο στο εμπορικό πλοίο KLOS.C, νωρίτερα το μεσημέρι, ειδικές δυνάμεις του ισραηλινού Πολεμικού Ναυτικού, ανοιχτά των ακτών του Σουδάν και της Ερυθραίας στην Ερυθρά Θάλασσα.

Ο Πίτερ Λέρνερ, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, μιλώντας σε διεθνή δίκτυα, ισχυρίστηκε ότι οι Ισραηλινοί αξιωματικοί επιβιβάστηκαν στο σκάφος με τη συναίνεση του πληρώματος, τηρώντας τους προβλεπόμενους διεθνείς κανονισμούς. Υποστήριξε ότι οι ρουκέτες ήταν κατασκευασμένες στη Συρία, ότι μεταφέρθηκαν διά αέρος στο Ιράν και από εκεί μεταφέρθηκαν διά θαλάσσης στο ιρακινό λιμάνι Μπαντάρ Αμπάς. Ο Λέρνερ ισχυρίστηκε ότι, «για να καλυφθούν τα ίχνη» της μεταφοράς των πυραύλων, φορτώθηκαν στο εμπορικό σκάφος KLOS.C με κατεύθυνση το Σουδάν και από εκεί σχεδιαζόταν να μεταφερθούν χερσαίως στη Λωρίδα της Γάζας, μέσω Αιγύπτου...

Οι ισχυρισμοί αυτοί εννοείται ότι αξιοποιήθηκαν στο έπακρο από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, που έσπευσε να εκτοξεύσει ακόμη ένα λογύδριο κατά της Τεχεράνης και των διεθνών διαπραγματεύσεων για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας σημείωσε ότι οι ισραηλινές κατηγορίες είναι «ένας τρόπος για να "δικαιολογηθεί" ο αποκλεισμός της Λωρίδας της Γάζας». Εκπρόσωπος των «Επιτροπών Λαϊκής Αντίστασης» σημείωσε επίσης ότι η επιχείρηση των Ισραηλινών είναι προσχηματική, «με στόχο να προετοιμάσει την κοινή γνώμη για ένα νέο κύμα σχεδιαζόμενης επίθεσης εναντίον της Γάζας».

Το ιρανικό πρακτορείο FARS, επικαλούμενο αξιωματούχο της προεδρικής φρουράς, έσπευσε να απορρίψει τις αιτιάσεις των Ισραηλινών ως «εντελώς ανυπόστατες» και «καθαρά ψεύδη».

Νωρίτερα δε, το πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες» μετέδωσε την είδηση της παρουσίασης τεσσάρων τύπων βαλλιστικών πυραύλων (τύπου Qiam, Qadr H1, Fateh - 110 και «Persian Gulf») στο ιρανικό υπουργείο Αμυνας, παρουσία του υπουργού Χοσέιν Ντεγκχάν, με τη σημείωση πως η Τεχεράνη απέκτησε πυραύλους με πολλαπλές κεφαλές. Ο Ιρανός υπουργός, μάλιστα, φάνηκε να υπογραμμίζει, στην ίδια εκδήλωση, ότι οι «δυτικές κυρώσεις δε σταμάτησαν το Ιράν από το να αυξάνει την αποτρεπτική ικανότητα έναντι των εχθρών του».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ