Πέμπτη 6 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Πολύμορφες εκδηλώσεις τιμής στον Ούγκο Τσάβες

O Τσάβες σε λαϊκή συγκέντρωση

Associated Press

O Τσάβες σε λαϊκή συγκέντρωση
Στην πρωτεύουσα της Βενεζουέλας Καράκας, αλλά και σε άλλες πόλεις της χώρας και άλλων χωρών της Λατινικής Αμερικής, τιμήθηκε χτες ο ηγέτης Πρόεδρος Ούγκο Τσάβες Φρίας, στην επέτειο του πρώτου χρόνου από το θάνατό του από καρκίνο στις 5 Μάρτη του 2013. Στο Καράκας έγινε μεγάλη πολιτικοστρατιωτική παρέλαση και διαδήλωση στους δρόμους, όπου συμμετείχαν και ηγέτες χωρών της ηπείρου, ο Πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο, της Βολιβίας Εβο Μοράλες, της Νικαράγουας Ντανιέλ Ορτέγκα και υψηλόβαθμες αντιπροσωπείες από πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής. Οι εκδηλώσεις, που θα διαρκέσουν 10 μέρες, οργανώνονται από την κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο, συνεχιστή του Τσάβες, και έχουν σκοπό να αναδείξουν τη ζωή,τη δράση και την αδιαμφισβήτητη προσφορά αυτού του ηγέτη που σηματοδότησε τη λεγόμενη Μπολιβαριανή Διαδικασία, που εγκαινιάστηκε το 1998 και έφερε σημαντικές αλλαγές στη ζωή των λαϊκών στρωμάτων. Η αντίδραση και η αστική τάξη, με τη στήριξη του ιμπεριαλισμού, βρέθηκε απέναντι σε αυτήν την προσπάθεια, οργάνωσε πραξικόπημα τον Απρίλη του 2002 που δεν εδραιώθηκε από την αντίσταση του στρατού (από τις τάξεις του οποίου προερχόταν ο Τσάβες) και του λαού και σήμερα επιμένει στα σχέδια αποσταθεροποίησης, δημιουργώντας εστίες έντασης με αιχμή του δόρατος τους φοιτητές ιδιωτικών πανεπιστημίων. Ετσι, και χτες υπήρχαν οδοφράγματα σε μεσοαστικές και αστικές συνοικίες της πρωτεύουσας, ενώ δηλώνει ότι θα κλιμακώσει τις διαμαρτυρίες το επόμενο διάστημα.

Εκδήλωση της πρεσβείας της Βενεζουέλας στη Νέα Ιωνία

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται στη χώρα μας, η πρεσβεία της Βενεζουέλας διοργάνωσε χτες εκδήλωση τιμής στον Τσάβες, στη Νέα Ιωνία, με ομιλία και του πρέσβη Φαρίντ Φερνάντες. Το ΚΚΕ εκπροσώπησε ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ, της Γραμματείας της ΚΕ και του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων, που απηύθυνε χαιρετισμό. Σε αυτόν, ανάμεσα σε άλλα, σημείωσε: «Με την ευκαιρία αυτή, θα θέλαμε να εκφράσουμε την ανησυχία μας για τις απόπειρες αποσταθεροποίησης της χώρας από αστικές αντιδραστικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης με τη στήριξη του ιμπεριαλισμού. Επιβεβαιώνουμε την αλληλεγγύη του ΚΚΕ προς την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα της Βενεζουέλας. Η πείρα από το πραξικόπημα του 2002, που προετοιμάστηκε από καταστάσεις παρόμοιες με αυτές που βλέπουμε σήμερα, επιβεβαίωσε ότι οι λαοί έχουν τη δύναμη να ανατρέπουν πραξικοπήματα και να ακυρώνουν σχέδια του ιμπεριαλισμού. Στήριγμα για την απόκρουση τέτοιων αντιλαϊκών σχεδιασμών δεν αποτελούν οι αστικοί θεσμοί. Αναντικατάστατο εφόδιο στα χέρια της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων πάνω απ' όλα είναι η δική τους οργάνωση και κινητοποίηση. Μάλιστα, όταν η εργατική τάξη και οι σύμμαχοί της αποκτήσουν επίγνωση της πραγματικής τους δύναμης, μπορούν όχι μόνο να ακυρώσουν τους σχεδιασμούς του ιμπεριαλισμού, αλλά να ανατρέψουν την αστική εξουσία, το καπιταλιστικό εκμεταλλευτικό σύστημα. Οι επικίνδυνες εξελίξεις που διαδραματίζονται αυτές τις μέρες στη Βενεζουέλα σημαδεύουν το κύριο, ότι, όσο παραμένει άλυτο το βασικό ζήτημα της εξουσίας, η όποια λαϊκή κατάκτηση δεν μπορεί να θεωρείται εξασφαλισμένη.

Δεν πρέπει εξάλλου να ξεχάσουμε ότι τότε η ΕΕ, αυτή η λυκοσυμμαχία του κεφαλαίου την οποία στηρίζουν όλες ανεξαρτήτως οι άλλες πολιτικές δυνάμεις του συστήματος στη χώρα μας, βγήκε αμέσως πρώτη να αναγνωρίσει το πραξικόπημα, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά τον αντιδραστικό, εχθρικό προς όλους τους λαούς χαρακτήρα της. Είναι η ίδια ένωση του κεφαλαίου που βρίσκεται πίσω απ' όλα τα αντιλαϊκά μέτρα που βασανίζουν το λαό μας, που διατηρεί την απαράδεκτη κοινή θέση ενάντια στη σοσιαλιστική Κούβα, που καταγράφει ως τρομοκρατική οργάνωση λαϊκά κινήματα όπως οι FARC της Κολομβίας».

Και συνέχισε: «Τιμούμε λοιπόν σήμερα τον Ούγκο Τσάβες, μια προσωπικότητα που σημάδεψε τη σύγχρονη ιστορία της χώρας του και της περιοχής, και έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσπάθεια επίλυσης σοβαρών κοινωνικών προβλημάτων στη χώρα του, ενάντια στην επιθετικότητα του αμερικανικού ιμπεριαλισμού και την ντόπια αντίδραση.

Παρακολουθούμε και σήμερα τις εξελίξεις στην περιοχή. Παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις που υπάρχουν, κι αυτήν την ώρα συγκεντρώνουμε την προσοχή μας στην έκφραση αποφασιστικής αλληλεγγύης στην απόκρουση των υπονομευτικών ενεργειών που στρέφονται ενάντια στις επιλογές του λαού της Βενεζουέλας.

Το ΚΚΕ στηρίζει τη δράση του ΚΚ Βενεζουέλας και αναδεικνύει ότι η πείρα επιβεβαιώνει πως ο καπιταλισμός δεν παίρνει από γιατρειά. Οτι η ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών απαιτεί την ανατροπή της πολιτικής εξουσίας του κεφαλαίου, απαιτεί την άνοδο της οργάνωσης της εργατικής τάξης, την ένταση της πάλης για την κατάργηση της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, για την εργατική - λαϊκή εξουσία, το σοσιαλισμό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ