ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Φλεβάρη 2014 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέα «σενάρια» για άμεση εμπλοκή Ερντογάν

Ενόψει τοπικών και προεδρικών εκλογών η ενδοαστική αντιπαράθεση «φουντώνει» διαρκώς

Η «επίθεση» που δέχεται ο Ερντογάν (φωτ.) είναι έκφραση μιας έντονης ενδοαστικής κόντρας
Η «επίθεση» που δέχεται ο Ερντογάν (φωτ.) είναι έκφραση μιας έντονης ενδοαστικής κόντρας
ΑΓΚΥΡΑ.--

Νέα κλιμάκωση της ενδοαστικής αντιπαράθεσης προμηνύεται στην Τουρκία, καθώς ένα μήνα πριν τις τοπικές εκλογές πληθαίνουν οι αποκαλύψεις και τα «σενάρια» που εμπλέκουν πλέον και τον ίδιο τον Τούρκο πρωθυπουργό στο σκάνδαλο διαφθοράς που «ξέσπασε» πριν 2,5 μήνες.

Προχτές το βράδυ, αναρτήθηκε στο διαδίκτυο νέος ηχογραφημένος διάλογος ανάμεσα σε δύο άντρες που φέρονται να είναι ο Ρ. Τ. Ερντογάν και ο γιος του Μπιλάλ. Σ' αυτόν ακούγεται ο (φερόμενος ως) Ρ. Τ. Ερντογάν να καλεί τον (φερόμενο ως) Μπιλάλ να μη δεχτεί χρηματικό ποσό και να διεκδικήσει περισσότερα. Από τη συζήτηση ορισμένοι εικάζουν ότι εμπλέκεται επιχειρηματίας - στέλεχος εταιρείας που (σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Ρόιτερς») έχει αναλάβει την κατασκευή αγωγού για τη μεταφορά φυσικού αερίου από το Ιράν και το Τουρκμενιστάν στην Ευρώπη μέσω της Τουρκίας. Θυμίζουμε ότι η «βιασύνη» της Τουρκίας για «άρση» του εμπάργκο σε βάρος του Ιράν έχει προκαλέσει τη δυσαρέσκεια των ΗΠΑ, η οποία αντανακλάται και στη «διάσταση» πλέον των Ερντογάν - Γκιουλέν (του ισλαμιστή ιμάμη επιχειρηματία που ζει στις ΗΠΑ και άλλοτε στενού συμμάχου του Τούρκου πρωθυπουργού που φέρεται να είναι πίσω από τις αποκαλύψεις).

Βεβαίως, η αυθεντικότητα της συζήτησης δεν έχει επιβεβαιωθεί, ωστόσο η αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης ανατροφοδοτείται διαρκώς. Το μεν γραφείο του Ερντογάν έκανε λόγο για «ανήθικο μοντάζ» (μετά την πρώτη συζήτηση που δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα), η δε αντιπολίτευση ζητά παραίτηση του Ερντογάν. Επιπλέον, τις τελευταίες μέρες έχουν ξεκινήσει νέες διαδηλώσεις, με κύριο αίτημα την παραίτηση της κυβέρνησης. Ολα δείχνουν ότι ενόψει και των προεδρικών εκλογών του καλοκαιριού (στις οποίες η υποψηφιότητα Ερντογάν δεν είναι πλέον δεδομένη) «πυκνώνουν» οι διεργασίες με την τουρκική αστική τάξη και τους διεθνείς της συμμάχους να αναζητούν τον καλύτερο εκπρόσωπο των συμφερόντων τους.

Ενδεικτικές της αναμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού είναι και οι κινήσεις που κάνει ο Ερντογάν αναζητώντας συμμάχους και αναγορεύοντας την επίθεση που δέχεται ο ίδιος σε «εθνική υπόθεση». Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την προχτεσινή του συνεδρίαση το «Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας» (MGK) της Τουρκίας στην οποία αναφέρεται ότι συζητήθηκαν «οι δομές και οι δραστηριότητες που απειλούν την εθνική ασφάλεια και την άνεση του λαού μας». Στο MGK συμμετέχουν ανώτατα στελέχη της κυβέρνησης, αλλά και του στρατού (προς τον οποίο ο Ερντογάν προσπαθεί το τελευταίο διάστημα να ρίξει «γέφυρες»), ενώ παρά το συμβουλευτικό του ρόλο θεωρείται πως η γνώμη του έχει ειδικό βάρος για ζητήματα «ασφάλειας» της χώρας.

ΡΩΣΙΑ - ΚΙΝΑ
Ενίσχυση οικονομικών σχέσεων

Σημαντική ώθηση στις εμπορικές (και όχι μόνο) σχέσεις Ρωσίας - Κίνας αναμένεται να δώσει η κατασκευή της σιδηροδρομικής γέφυρας που θα ενώσει το (παραποτάμιο) λιμάνι Τονγκ - Γιανγκ στη βορειοανατολική Κίνα με τη ρωσική περιοχή Νιζελενίσκογιε. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του κινεζικού πρακτορείου «Σινχουά», το έργο (που, για να ξεκινήσει, προηγήθηκαν διαπραγματεύσεις πέντε χρόνων) αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 2,5 χρόνια και θα έχει συνολικό μήκος 2,2 χιλιόμετρα. Η μεν κινεζική πλευρά έχει επενδύσει 430 εκατ. δολάρια στο έργο, η δε ρωσική 500 εκατ. δολάρια. Εκτιμάται ότι η κατασκευή θα επιτρέπει στα τρένα να τρέχουν με ταχύτητα μέχρι 100 χιλιόμετρα την ώρα και ότι ετησίως θα μεταφέρονται εμπορεύματα συνολικού όγκου 21 εκατομμυρίων τόνων. Επίσης, ότι το έργο θα συμβάλει στην ανάπτυξη βιομηχανικών μονάδων αλλά και μονάδων λοτζίστικς (αποθήκευση και μεταφορά) στη γύρω περιοχή.

Το «Σινχουά» τονίζει ότι το έργο αποτελεί απόδειξη της σύσφιξης των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών και συμπληρώνει ότι αυτό θα δώσει ώθηση και στην εμπορική σύνδεση όλης της περιοχής του Ειρηνικού με την Ευρασία αλλά και την Ευρώπη.

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ
Αντισυνταγματικό το πλαφόν για τις ευρωεκλογές

ΚΑΡΛΣΡΟΥΗ.-- Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης έκρινε την Τετάρτη αντισυνταγματικό το όριο του 3% των ψήφων που είχε θέσει η κυβέρνηση (παλιότερα ήταν 5%) για την είσοδο ενός γερμανικού κόμματος στην Ευρωβουλή. Η κίνηση αυτή εκτιμάται ότι ανοίγει το δρόμο στην είσοδο μικρότερων κομμάτων στην Ευρωβουλή μετά τις ευρωεκλογές στις 25 Μάη. Το Δικαστήριο δεν δέχτηκε την απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης, την ίδια την ύπαρξη του ορίου και αποφάσισε την πλήρη κατάργησή του με το σκεπτικό ότι παραβιάζει το δικαίωμα των κομμάτων στην ισότητα των ευκαιριών.

Με το ίδιο σκεπτικό είχαν προσφύγει στο δικαστήριο μικρά κόμματα της χώρας. Πολύς λόγος γίνεται ότι η κίνηση αυτή θα ευνοήσει μικρά κόμματα που ασκούν κριτική στην ΕΕ, από τη σκοπιά των συμφερόντων τμημάτων του κεφαλαίου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) που τώρα το εμφανίζουν να έχει 4-5% των ψήφων στις ευρωεκλογές.

Σε ό,τι αφορά τα εκλογικά συστήματα για τις ευρωεκλογές υπάρχει μια ποικιλομορφία ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ. Στις περισσότερες χώρες δεν προβλέπεται εκλογικό όριο, αλλά υπάρχουν και χώρες όπως η Τσεχία, η Πολωνία, η Ρουμανία που έχουν θεσπίσει πλαφόν 5%.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.-- Πέντε ανθρακωρύχοι, οικονομικοί πρόσφυγες από γειτονικές αφρικανικές χώρες, βρέθηκαν χτες νεκροί σε εγκαταλειμμένο φρεάτιο κοντά στο Γιοχάνεσμπουργκ. Στις αρχές του μήνα, άλλοι δύο οικονομικοί πρόσφυγες από τη Ζιμπάμπουε έχασαν τη ζωή τους σε άλλο εγκαταλειμμένο ορυχείο χρυσού στα προάστια του Γιοχάνεσμπουργκ.

ΡΑΜΠΑΤ.-- Το Μαρόκο αποφάσισε χτες την αναστολή συνεργασίας με τις δικαστικές γαλλικές αρχές μετά από τη μήνυση που κατέθεσε σε βάρος του επικεφαλής των μαροκινών μυστικών υπηρεσιών, Αμπντελατίφ Χαμούτσι, η οργάνωση «Δράση Χριστιανών Για την Κατάργηση των Βασανιστηρίων» για συμμετοχή του σε βασανιστήρια ακτιβιστή της οργάνωσης το 2013.

ΡΑΜΑΛΑ.-- Εκπρόσωπος της «Διεθνούς Αμνηστίας κατήγγειλε χτες τις ισραηλινές αρχές για χρήση «μη απαραίτητης βίας» που προκάλεσε πέρσι το θάνατο 22 Παλαιστινίων αμάχων στη διάρκεια διαδήλωσης στη Δυτική Οχθη.

ΣΑΚΡΑΜΕΝΤΟ.-- Η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία υβριδικών ηλεκτρικών αυτοκινήτων «Τesla Motors» ανακοίνωσε χτες σχέδια για τη δημιουργία εργοστασίου, που θα παράγει μπαταρίες ιόντων λιθίου, στο πλαίσιο προσπαθειών για μείωση του κόστους των ηλεκτρικών της αυτοκινήτων. Το υπό κατασκευή εργοστάσιο θα ονομάζεται «Gigafactory» εκτιμούμενου κόστους 5 δισ. δολαρίων και θα απασχολούνται περίπου 6.500 εργαζόμενοι. Η εταιρεία ευελπιστεί ότι μέχρι το 2020 θα μπορεί να παράγει περισσότερες μπαταρίες ιόντων λιθίου σε ετήσια βάση, σε σχέση με αυτές που παρήχθησαν παγκοσμίως το 2013, ενώ θα μειώσει το κόστος τους «πιο γρήγορα από ό,τι θεωρείτο μέχρι σήμερα δυνατό».

ΦΟΙΝΙΞ.-- Η Ρεπουμπλικανή κυβερνήτης της Αριζόνας Τζαν Μπρούερ άσκησε χτες «βέτο» στον αμφιλεγόμενο νόμο που ενέκρινε την περασμένη βδομάδα η πολιτειακή βουλή, βάσει του οποίου οι καταστηματάρχες της πολιτείας θα μπορούσαν να αρνούνταν τις υπηρεσίες τους σε ομοφυλόφιλους στο όνομα της «θρησκευτικής ελευθερίας».

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Η «Βασιλική Τράπεζα της Σκωτίας» (RBS) ανακοίνωσε χτες ότι θα προχωρήσει σε περαιτέρω μείωση του λειτουργικού κόστους και θα επικεντρωθεί εκ νέου στις εργασίες της στη Βρετανία, μετά την καταγραφή ζημίας ύψους 8,2 δισ. στερλινών (13,64 δισ. ευρώ) το 2013, υπό το βάρος της αναδιάρθρωσης και κακής διαχείρισης.

ΝΤΟΧΑ.-- Εκρηξη που φέρεται πως οφείλεται κατά μία εκδοχή σε διαρροή φυσικού αερίου, κατά άλλη σε γκαζάκια που χρησιμοποιήθηκαν σαν βόμβες, σημειώθηκε νωρίς χτες το πρωί σε εμπορικό κέντρο της πρωτεύουσας του Κατάρ, Ντόχα, με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον τεσσάρων ατόμων και τον τραυματισμό αρκετών άλλων θαμώνων του συγκροτήματος πολυκαταστημάτων. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Εσωτερικών του Κατάρ, η έκρηξη σημειώθηκε στις 10.00 π.μ. έξω από το εστιατόριο «Ιnstabul» του εμπορικού κέντρου Landmark Mall.

ΡΩΜΗ.-- Η «ρευστότητα» και οι διεργασίες στο αστικό πολιτικό σκηνικό που παραμένει και μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης αντανακλώνται στη διαγραφή τεσσάρων γερουσιαστών από το «Κίνημα 5 Αστέρων» του Μπέπε Γκρίλο. Οι τέσσερις είχαν ασκήσει κριτική στον Γκρίλο για τον τρόπο που συμπεριφέρθηκε στη συνάντηση με τον Ρέντσι, πριν τον πρόσφατο σχηματισμό κυβέρνησης.

ΠΙΟΝΓΙΑΓΚ.-- Οτι πήρε χρήματα από μυστικές υπηρεσίες και προσπάθησε να «ανατρέψει τη σημερινή κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα» της ΛΔ Κορέας δήλωσε (σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες») σε συνέντευξη Τύπου ο βουδιστής Νοτιοκορεάτης μοναχός Κιμ Τζουνγκ Γουκ που συνελήφθη από τις βορειοκορεατικές αρχές τον Οκτώβρη. Οι νοτιοκορεατικές μυστικές υπηρεσίες αρνήθηκαν ότι είχαν σχέση μαζί του. Το υπουργείο Ενοποίησης της Σεούλ δήλωσε ότι λυπάται για την κράτηση του Νοτιοκορεάτη.

ΣΟΜΑΛΙΑ
Επίθεση με 12 νεκρούς στο Μογκαντίσου

MΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Νέα αιματοχυσία προκάλεσε χτες στην πρωτεύουσα της Σομαλίας, Μογκαντίσου, η επίθεση αυτοκτονίας ατόμου που επέβαινε σε αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά και το πυροδότησε όταν βρέθηκε κοντά σε όχημα των σομαλικών δυνάμεων ασφαλείας.

Από την ισχυρή έκρηξη προκλήθηκε ο θάνατος τουλάχιστον 12 ατόμων (συμπεριλαμβανομένων και τριών αστυνομικών) και τραυματίστηκαν άλλοι 14.

Αργότερα χτες το μεσημέρι, ο «σεΐχης» Αντιάσις Αμπού Μουσάμπ, επικεφαλής των στρατιωτικών επιχειρήσεων της ισλαμικής οργάνωσης «αλ Σεμπάμπ», που επιδιώκει την επιβολή ισλαμικού νόμου στο Κέρας της Αφρικής, ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης. Εξτρεμιστές της «Αλ Σαμπάμπ» είχαν πραγματοποιήσει την περασμένη βδομάδα θεαματική επίθεση στο Προεδρικό Μέγαρο προκαλώντας και τότε το θάνατο άλλων 12 ατόμων (ανάμεσά τους και αρκετοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ