Παρασκευή 28 Φλεβάρη 2014 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.-- Πέντε ανθρακωρύχοι, οικονομικοί πρόσφυγες από γειτονικές αφρικανικές χώρες, βρέθηκαν χτες νεκροί σε εγκαταλειμμένο φρεάτιο κοντά στο Γιοχάνεσμπουργκ. Στις αρχές του μήνα, άλλοι δύο οικονομικοί πρόσφυγες από τη Ζιμπάμπουε έχασαν τη ζωή τους σε άλλο εγκαταλειμμένο ορυχείο χρυσού στα προάστια του Γιοχάνεσμπουργκ.

ΡΑΜΠΑΤ.-- Το Μαρόκο αποφάσισε χτες την αναστολή συνεργασίας με τις δικαστικές γαλλικές αρχές μετά από τη μήνυση που κατέθεσε σε βάρος του επικεφαλής των μαροκινών μυστικών υπηρεσιών, Αμπντελατίφ Χαμούτσι, η οργάνωση «Δράση Χριστιανών Για την Κατάργηση των Βασανιστηρίων» για συμμετοχή του σε βασανιστήρια ακτιβιστή της οργάνωσης το 2013.

ΡΑΜΑΛΑ.-- Εκπρόσωπος της «Διεθνούς Αμνηστίας κατήγγειλε χτες τις ισραηλινές αρχές για χρήση «μη απαραίτητης βίας» που προκάλεσε πέρσι το θάνατο 22 Παλαιστινίων αμάχων στη διάρκεια διαδήλωσης στη Δυτική Οχθη.

ΣΑΚΡΑΜΕΝΤΟ.-- Η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία υβριδικών ηλεκτρικών αυτοκινήτων «Τesla Motors» ανακοίνωσε χτες σχέδια για τη δημιουργία εργοστασίου, που θα παράγει μπαταρίες ιόντων λιθίου, στο πλαίσιο προσπαθειών για μείωση του κόστους των ηλεκτρικών της αυτοκινήτων. Το υπό κατασκευή εργοστάσιο θα ονομάζεται «Gigafactory» εκτιμούμενου κόστους 5 δισ. δολαρίων και θα απασχολούνται περίπου 6.500 εργαζόμενοι. Η εταιρεία ευελπιστεί ότι μέχρι το 2020 θα μπορεί να παράγει περισσότερες μπαταρίες ιόντων λιθίου σε ετήσια βάση, σε σχέση με αυτές που παρήχθησαν παγκοσμίως το 2013, ενώ θα μειώσει το κόστος τους «πιο γρήγορα από ό,τι θεωρείτο μέχρι σήμερα δυνατό».

ΦΟΙΝΙΞ.-- Η Ρεπουμπλικανή κυβερνήτης της Αριζόνας Τζαν Μπρούερ άσκησε χτες «βέτο» στον αμφιλεγόμενο νόμο που ενέκρινε την περασμένη βδομάδα η πολιτειακή βουλή, βάσει του οποίου οι καταστηματάρχες της πολιτείας θα μπορούσαν να αρνούνταν τις υπηρεσίες τους σε ομοφυλόφιλους στο όνομα της «θρησκευτικής ελευθερίας».

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Η «Βασιλική Τράπεζα της Σκωτίας» (RBS) ανακοίνωσε χτες ότι θα προχωρήσει σε περαιτέρω μείωση του λειτουργικού κόστους και θα επικεντρωθεί εκ νέου στις εργασίες της στη Βρετανία, μετά την καταγραφή ζημίας ύψους 8,2 δισ. στερλινών (13,64 δισ. ευρώ) το 2013, υπό το βάρος της αναδιάρθρωσης και κακής διαχείρισης.

ΝΤΟΧΑ.-- Εκρηξη που φέρεται πως οφείλεται κατά μία εκδοχή σε διαρροή φυσικού αερίου, κατά άλλη σε γκαζάκια που χρησιμοποιήθηκαν σαν βόμβες, σημειώθηκε νωρίς χτες το πρωί σε εμπορικό κέντρο της πρωτεύουσας του Κατάρ, Ντόχα, με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον τεσσάρων ατόμων και τον τραυματισμό αρκετών άλλων θαμώνων του συγκροτήματος πολυκαταστημάτων. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Εσωτερικών του Κατάρ, η έκρηξη σημειώθηκε στις 10.00 π.μ. έξω από το εστιατόριο «Ιnstabul» του εμπορικού κέντρου Landmark Mall.

ΡΩΜΗ.-- Η «ρευστότητα» και οι διεργασίες στο αστικό πολιτικό σκηνικό που παραμένει και μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης αντανακλώνται στη διαγραφή τεσσάρων γερουσιαστών από το «Κίνημα 5 Αστέρων» του Μπέπε Γκρίλο. Οι τέσσερις είχαν ασκήσει κριτική στον Γκρίλο για τον τρόπο που συμπεριφέρθηκε στη συνάντηση με τον Ρέντσι, πριν τον πρόσφατο σχηματισμό κυβέρνησης.

ΠΙΟΝΓΙΑΓΚ.-- Οτι πήρε χρήματα από μυστικές υπηρεσίες και προσπάθησε να «ανατρέψει τη σημερινή κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα» της ΛΔ Κορέας δήλωσε (σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες») σε συνέντευξη Τύπου ο βουδιστής Νοτιοκορεάτης μοναχός Κιμ Τζουνγκ Γουκ που συνελήφθη από τις βορειοκορεατικές αρχές τον Οκτώβρη. Οι νοτιοκορεατικές μυστικές υπηρεσίες αρνήθηκαν ότι είχαν σχέση μαζί του. Το υπουργείο Ενοποίησης της Σεούλ δήλωσε ότι λυπάται για την κράτηση του Νοτιοκορεάτη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ (2016-04-05 00:00:00.0)
Ζητά ψήφο εμπιστοσύνης από Δευτέρα (2014-02-22 00:00:00.0)
Εμπλέκει τον πρόεδρο των Γερμανών βιομηχάνων στις μίζες για τους εξοπλισμούς (2014-01-28 00:00:00.0)
Διαχείρισης το ανάγνωσμα με ...δόσεις Γκρίλο (2013-03-05 00:00:00.0)
Αυστηρή προειδοποίηση για τις επιχειρήσεις προπαγάνδας (2012-10-20 00:00:00.0)
Οικολογικά πολυμορφικό (2000-08-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ