ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Μάρτη 2014 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ»
Πιόνια οι λαοί στην «ενεργειακή σκακιέρα»...

Μόνο κινδύνους επιφυλάσσει για το λαό η εμπλοκή στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και το «ενεργειακό χαρτί» που επιχειρεί να παίξει η κυβέρνηση
Μόνο κινδύνους επιφυλάσσει για το λαό η εμπλοκή στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και το «ενεργειακό χαρτί» που επιχειρεί να παίξει η κυβέρνηση
Η επιλογή της ελληνικής αστικής τάξης και του πολιτικού της προσωπικού για βαθύτερη εμπλοκή στους επικίνδυνους για τους λαούς ενεργειακούς ανταγωνισμούς στην ευρύτερη περιοχή, για απόκτηση «διακριτής θέσης στην ενεργειακή σκακιέρα», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ενέργειας Γ. Μανιάτης, επιβεβαιώθηκε στο διήμερο διεθνές συνέδριο «Athens Energy Forum» που ολοκληρώθηκε χτες στην Αθήνα.

Υπενθυμίζουμε ότι την πρώτη μέρα του συνεδρίου ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος εξέφρασε εμμέσως τις ανησυχίες της ελληνικής αστικής τάξης για τις παρεμβάσεις της ΕΕ για «πάγωμα» του αγωγού μεταφοράς ρωσικού αερίου «South Stream» (τη στιγμή που τα εγχώρια μονοπώλια προσβλέπουν σε τμήματα του κατασκευαστικού έργου, αλλά και σε προμήθεια φτηνότερου αερίου).

Στο πλαίσιο του «ενεργειακού χαρτιού», που προσπαθεί να παίξει η ελληνική αστική τάξη, ο Γ. Μανιάτης σημείωσε ότι το μνημόνιο ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ για την από κοινού αξιοποίηση των όποιων ενεργειακών αποθεμάτων της Νοτιοανατολικής Μεσογείου «σε μια ταραγμένη περιοχή μπορεί να αποτελέσει νέα πηγή ασφάλειας και ενεργειακής τροφοδοσίας της ΕΕ», ζητώντας παράλληλα χρηματοδότηση από την ΕΕ των αγωγών που διασφαλίζουν «εναλλακτική πηγή τροφοδοσίας» για το σύνολο της ΕΕ.

Δεδομένων των παγκόσμιων εξελίξεων, πρόσθεσε, η Ευρώπη «χρειάζεται να αναλάβει δράση για να κατοχυρώσει το ενεργειακό της μέλλον και να προστατεύσει τα ζωτικά ενεργειακά της συμφέροντα. Χρειάζεται να εντείνει τις προσπάθειές της για τη χάραξη μιας αποτελεσματικής εξωτερικής ενεργειακής πολιτικής, εμβαθύνοντας τις εταιρικές της σχέσεις με τις κυριότερες χώρες προμήθειας, διαμετακόμισης και κατανάλωσης, και να υλοποιήσει τις μείζονος σημασίας υποδομές που έχουν χαρακτηριστεί ως "Εργα Κοινού Ενδιαφέροντος" για την ασφάλεια του ενεργειακού της εφοδιασμού».

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και μίλησε ως εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ ο υφυπουργός για ενεργειακά ζητήματα Amos Hochstein, εκφράζοντας την ετοιμότητα των ΗΠΑ να καλύψουν οποιοδήποτε κενό στον ενεργειακό εφοδιασμό της ΕΕ εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία, αλλά και τη στήριξη σε κάθε ενεργειακό έργο που συμβάλλει στην «ενεργειακή ασφάλεια» της Ευρώπης. Σε αυτό το πλαίσιο ζήτησε τη δημιουργία υποδομών ικανών να δεχτούν υγροποιημένο φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη σημασία του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ για τη μείωση της εξάρτησης των χωρών της Νότιας Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Ο F. Barbaso, αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Ενέργειας της Κομισιόν, επισήμανε τη σύγκλιση απόψεων μεταξύ ΕΕ - ΗΠΑ για την «ενεργειακή ασφάλεια» στην Ευρώπη, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι μιλούν «με μια φωνή» για το ζήτημα. Περιγράφοντας τη στρατηγική της ΕΕ χαρακτήρισε ως κρίσιμα ζητήματα την ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς Ενέργειας, την προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών, την εξοικονόμηση Ενέργειας και τη διαφοροποίηση των πηγών και οδών εφοδιασμού.

Για τη σημασία του «Eastmed» - του αγωγού που σχεδιάζεται να τροφοδοτεί την ΕΕ με τα ενεργειακά αποθέματα της θαλάσσιας περιοχής της Κύπρου και του Ισραήλ - μίλησε ο Δ. Μανώλης, εκπρόσωπος της ΔΕΠΑ. Οπως είπε, σκοπός της εταιρείας είναι η ανάληψη ηγετικής θέσης στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και αναλύοντας τα επόμενα βήματα της ΔΕΠΑ προς αυτήν την κατεύθυνση ανέφερε τη δημιουργία κοινής ομάδας εργασίας, για την ανάλυση προοπτικών εκμετάλλευσης των αποθεμάτων από τη «Λεκάνη της Λεβαντίνης», τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου, Ισραήλ και Συρίας.

Στα «σημαντικά οικονομικά οφέλη» που προκύπτουν για το Ελληνικό Δημόσιο, από το «άνοιγμα» της ενεργειακής αγοράς και ειδικά των υδρογονανθράκων, αναφέρθηκε ο Μ. Ρήγας, διευθύνων σύμβουλος της «Energean Oil & Gas» τονίζοντας ωστόσο ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί πως «η αγορά υδρογονανθράκων στην Ελλάδα (...) δε θα κλείσει ξανά στο μέλλον» καθώς «ο ανταγωνισμός από γειτονικές χώρες είναι μεγάλος...».

Σε κάθε περίπτωση, όπως επιβεβαιώνουν και οι δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία, τον κατεξοχήν «ενεργειακό κόμβο» της Ευρώπης, σε συνθήκες καπιταλισμού και όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, στοιχεία όπως η σημαντική γεωστρατηγική θέση μιας χώρας και ο ορυκτός της πλούτος, από «ευλογία» γίνονται κατάρα για το λαό...


Διάσκεψη υψηλού επιπέδου για την αλιευτική ικανότητα

Στην επιτάχυνση της συγκέντρωσης της αλιείας στα χέρια λιγότερων αλλά μεγαλύτερων, με την υιοθέτηση μέτρων για την ενίσχυση του ανταγωνισμού παγκοσμίως, με πρόσχημα την αντιμετώπιση του πλεονάσματος της παραγωγικής αλιευτικής ικανότητας, συμφώνησαν 33 χώρες που υπέγραψαν την Κοινή Δήλωση για την αειφορική αλιεία, στη διάρκεια της Διάσκεψης υψηλού επιπέδου για την αλιευτική ικανότητα, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

Την Κοινή Δήλωση υπογράφουν εκπρόσωποι των 28 κρατών - μελών της ΕΕ, των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας, της Ινδονησίας, των Φιλιππίνων και της Κολομβίας. Μόνο οι χώρες της ΕΕ, οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία έχουν το μεγαλύτερο μέρος της κατανάλωσης ψαριών στον κόσμο, ένα ποσοστό πάνω από 60%.

«Στόχος είναι ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών ν' αναλάβει τελικά μια πρωτοβουλία για τον έλεγχο της αλιείας παγκοσμίως. Να έχουμε δηλαδή παγκόσμιο σύστημα διακυβέρνησης, που θα εξασφαλίσει ότι η αλιεία θα είναι συνυφασμένη με την αειφορία, την προστασία των ειδών και τη νομιμότητα», δήλωσε η Ευρωπαία Επίτροπος Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας, Μαρία Δαμανάκη. Ουσιαστικά, με τα παραπάνω δείχνουν ότι ανοίγουν δρόμους στην ενίσχυση της καπιταλιστικής ανάπτυξης στην αλιεία, με δεδομένο ότι οι επισημάνσεις της Μ. Δαμανάκη δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν από τους μικρούς ψαράδες.

Προηγούμενα, στην ομιλία της, η Μαρία Δαμανάκη, σημείωσε ότι η ΕΕ που αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα της διεθνούς αλιείας με σκάφη σε όλους τους ωκεανούς, κατάφερε να συρρικνώσει σημαντικά τους στόλους της και σήμερα επικεντρώνει τη δημόσια στήριξη στη διαφοροποίηση, στην καινοτομία και στις βιώσιμες τεχνικές. Τόνισε ότι «θα πρέπει να βοηθήσουμε στη δημιουργία ισότιμων όρων ανταγωνισμού». Βεβαίως, αυτές είναι ευχές σε σχέση με τον ανταγωνισμό που είναι νόμος στον καπιταλισμό. Φαίνεται όμως ότι προσανατολίζονται στην ενίσχυση της καπιταλιστικής ανάπτυξης στις ιχθυοκαλλιέργειες. Γι' αυτό και η μείωση των αλιευτικών στόλων και προβολή της «καινοτομίας», της «διαφοροποίησης κ.λπ.

Στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε, τόσο η Ευρωπαία Επίτροπος Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας, Μαρία Δαμανάκη, όσο και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιος Τσαυτάρης, πρόεδρος του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ, προσπάθησαν να αποκρύψουν ότι η νέα αλιευτική πολιτική της ΕΕ φέρνει το τελειωτικό χτύπημα στη μικρή παράκτια αλιεία με τα περιοριστικά μέτρα που έχει αποφασίσει.

Αναφέρθηκαν επίσης στο σχέδιο δημιουργίας σύγχρονων ιχθυαγορών, όπου τα φρέσκα ψάρια θα φέρουν ειδικές ετικέτες, «σημαντικό μέτρο για τους μικρούς ψαράδες, γιατί σήμερα τα φρέσκα εγχώρια ψάρια τους πωλούνται περίπου στην ίδια τιμή με τα εισαγόμενα ή τα κατεψυγμένα», όπως είπε η Μ. Δαμανάκη.

Τέλος, αναφέρθηκαν και στην ενίσχυση του εισοδήματος των αλιέων μέσω των προγραμμάτων αλιευτικού τουρισμού και περιβάλλοντος, προκειμένου όπως είπαν να αναπληρώνουν το χαμένο εισόδημα από τον περιορισμό της αλιείας.


ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Μ. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ - Χ. ΡΑΪΧΕΝΜΠΑΧ
Για την πορεία ιδιωτικοποίησης των λιμανιών

Μετά την παραπέρα ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ και την παράδοση του λιμανιού του Πειραιά στα μονοπώλια, διαδικασία που είναι σε πλήρη εξέλιξη, σειρά έχουν τώρα και τα υπόλοιπα λιμάνια της χώρας όπως δείχνει η σύσταση της Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων που προωθεί το υπουργείο Ναυτιλίας και η οποία ήταν το κύριο θέμα της συζήτησης κατά τη συνάντηση του υπουργού Μ. Βαρβιτσιώτη με τον επικεφαλής της Task Force (Ομάδα Δράσης) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα, Χορστ Ράιχενμαχ που έγινε προχτές Πέμπτη.

Να σημειωθεί ότι για τη συνάντηση αυτή δεν υπήρξε ούτε επίσημη ούτε άτυπη ενημέρωση από το υπουργείο Ναυτιλίας, ενώ οι πληροφορίες που δίνονταν ήταν ότι η συζήτηση αφορούσε κυρίως διαδικαστικά θέματα.

Η Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων (ΡΑΛ), ως εποπτεύουσα αρχή είναι το βασικό εργαλείο για να προωθηθεί η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ και των άλλων λιμανιών και να συντονίσει τη λειτουργία ιδιωτικών και «δημόσιων» λιμανιών.

Η δημιουργία της έχει δρομολογηθεί από το 2009, όταν άρχισε η σταδιακή ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ και συγκεκριμένα όταν υπογράφηκε η σύμβαση παραχώρησης της προβλήτας ΙΙ του ΟΛΠ και του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) στο κινεζικό μονοπώλιο της COSCO. Μάλιστα, η σύστασή της προβλεπόταν στο πρακτικό που υπέγραψαν οι πλειοψηφίες ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΑΠ (ΣΥΡΙΖΑ) στις διοικήσεις της ΟΜΥΛΕ (Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών) και της Ενωσης Λιμενεργατών με τον ΟΛΠ με το οποίο επικύρωναν και τη σύμβαση παραχώρησης της προβλήτας ΙΙ στην COSCO.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ΑΠΕ, σχετικά με τη συνάντηση Βαρβιτσιώτη - Ράιχενμπαχ, η ΡΑΛ «θα έχει ως κύρια αρμοδιότητα την παρακολούθηση της εφαρμογής της εθνικής στρατηγικής στον λιμενικό τομέα, καθώς και την εποπτεία των λιμένων, κρατικών και ιδιωτικών, και στόχος του υπουργείου Ναυτιλίας είναι να ξεπεραστούν τα όποια εμπόδια σχετικά με τη χρηματοδότησή της ή το προσωπικό που θα εργάζεται σε αυτή».

Οσον αφορά τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ, υπενθυμίζεται ότι ήδη έχει δοθεί στη δημοσιότητα το σχέδιο πρόσκλησης ενδιαφέροντος από το ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση του 67% των μετοχών του Οργανισμού, ενώ εντείνεται ο ανταγωνισμός μεταξύ των μονοπωλίων για το ποιος θα πρωτοαρπάξει το λιμάνι του Πειραιά. Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις πριν τρεις μέρες του προέδρου των ρωσικών σιδηροδρόμων Βλαντίμιρ Γιακούνιν ότι το λιμάνι «είναι ενδιαφέρον, στην περίπτωση που βλέπουμε την προοπτική λειτουργίας των σιδηροδρομικών μεταφορών», ενώ ενδιαφέρον εξέφρασε για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, το λιμάνι της Θεσσαλονίκης κ.ά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ