ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Απρίλη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ψηφίστηκε το αντιλαϊκό πολυνομοσχέδιο που αυγαταίνει το κεφάλαιο

«Κόλπα» από τον ΣΥΡΙΖΑ που συγκαλύπτουν την πολιτική του για την ενίσχυση του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης

Υπερψηφίστηκε προχτές τα μεσάνυχτα με ονομαστική ψηφοφορία το πολυνομοσχέδιο της συγκυβέρνησης, με τίτλο «Μέτρα στήριξης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας», του οποίου τα τρία άρθρα προδιαγράφουν νέο γύρο άγριων, αντιλαϊκών μέτρων σε βάρος της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων για την ενίσχυση της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων.

Η ονομαστική ψηφοφορία έγινε για τα δύο πρώτα άρθρα. Ψήφισαν συνολικά 288 βουλευτές. Υπέρ για το άρθρο 1 ψήφισαν 152 βουλευτές, κατά 135 βουλευτές και «παρών» δήλωσε 1 βουλευτής. Υπέρ για το άρθρο 2 ψήφισαν 151 βουλευτές, κατά 136 βουλευτές και «παρών» ένας βουλευτής.

Πρόκληση απέναντι στο λαό ήταν και η διαδικασία συζήτησής του. Η κυβέρνηση εισήγαγε το πολυνομοσχέδιο στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Το Σάββατο «πέρασε» με συνοπτικές διαδικασίες από τις αρμόδιες κοινοβουλευτικές Επιτροπές στο πλαίσιο κοινής συνεδρίασής τους και την Κυριακή «πήγε» στην Ολομέλεια.

Το ΚΚΕ κατήγγειλε το χαρακτήρα του κατεπείγοντος που έδωσε η κυβέρνηση στο πολυνομοσχέδιο και αποχώρησε από τη συζήτηση στις Επιτροπές. «Καταγγέλλουμε τον αντιλαϊκό, σκληρά ταξικό, χαρακτήρα του πολυνομοσχεδίου, αλλά και την ίδια τη διαδικασία συζήτησής του, με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος κατά την αποχώρηση του Κόμματος από τη συνεδρίαση των Επιτροπών. «Η αντιλαϊκή πολιτική - πρόσθεσε - συνοδεύεται με τον αυταρχισμό και τον αντιδημοκρατικό κατήφορο, αναδεικνύοντας τα όρια της αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας».

Πρόταση δυσπιστίας

Κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, κίνηση που επί της ουσίας ήταν ένα «επικοινωνιακό κόλπο» αφού δεν αμφισβητήθηκε από τους βουλευτές του η ανταγωνιστικότητα και κερδοφορία του κεφαλαίου που υπηρετεί το πολυνομοσχέδιο.

Η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, ξεκαθάρισε ότι «συμφωνούμε να γίνει ουσιαστική συζήτηση δυσπιστίας», ωστόσο, όπως τόνισε, «ξέρουμε ποιος είναι ο κίνδυνος και φαίνεται από τη σημερινή συζήτηση. Η συζήτηση αυτή να μετατραπεί σε ένα προεκλογικό μπαλκόνι κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης και συν αυτώ», υπογραμμίζοντας: «Ξεκαθαρίζουμε ότι για εμάς η πολιτική της κυβέρνησης είναι άκρως επικίνδυνη και έχει το δεδηλωμένο της επικινδυνότητας. Ακρως επικίνδυνη, χωρίς να έχει προς το παρόν τη δεδηλωμένη, είναι και η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, για τις αυταπάτες, για την εξαπάτηση που κάνει, ότι μια κυβέρνησή του θα καταργήσει το μνημόνιο, ενώ θα υπάρχουν όλες οι συνέπειες της διαρκούς μνημονιακής, ας το πούμε έτσι, πολιτικής της κυβέρνησης».

Η πρόταση δυσπιστίας απορρίφθηκε από το προεδρείο επειδή δεν παρήλθε το διάστημα των 6 μηνών από την προηγούμενη πρόταση δυσπιστίας που είχε κατατεθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ το Νοέμβρη. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ οξύνοντας την αντιπαράθεση «απάντησε» καταθέτοντας πρόταση δυσπιστίας αυτή τη φορά προς το προεδρείο της Βουλής και έκανε λόγο για κοινοβουλευτικό πραξικόπημα.

Την πρόταση δυσπιστίας καταψήφισε και η ΔΗΜΑΡ ενώ ο πρόεδρός της, Φ. Κουβέλης, τη χαρακτήρισε «πολιτικό λάθος».

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΜΟΜΦΗΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
Αποπροσανατολιστικό σκηνικό τεχνητής δικομματικής πόλωσης

Σε ένα ακόμα επεισόδιο ανούσιας και αποπροσανατολιστικής για το λαό αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ εξελίχθηκε, όπως αναμενόταν άλλωστε, η χτεσινή συζήτηση στη Βουλή της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά του προέδρου της Βουλής.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε ξανά την κυβέρνηση ότι η απόρριψη της πρότασης μομφής κατά του υπουργού Οικονομικών ήταν «παραβίαση των θεσμών και του συντάγματος», «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα», ενώ εξέφρασε τη λύπη του γιατί «τραυματίστηκε το κοινοβούλιο, για να μη στραπατσαριστεί η κυβέρνηση».

Παίρνοντας το λόγο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για «πολιτική κατρακύλα», κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να αποχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ από την αίθουσα.

Ο πρόεδρος της Βουλής Βαγγ. Μεϊμαράκης από τη μεριά του ανέφερε ότι ήταν «άδικη η πρόταση δυσπιστίας» στο πρόσωπό του.

Η ψηφοφορία επί της πρότασης αναμενόταν να ολοκληρωθεί λίγη ώρα μετά τα μεσάνυχτα.

Το ΚΚΕ

Η όλη διαδικασία επιβεβαίωσε πλήρως τη στάση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ που απείχε τόσο από τη συζήτηση όσο και από την ψηφοφορία, έχοντας εκδώσει προηγούμενα την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Το ΚΚΕ στην πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή για το νομοσχέδιο-έκτρωμα, που ξηλώνει τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα και ενισχύει τα μεγάλα συμφέροντα, υποστήριξε την πρόταση δυσπιστίας για να καταδικασθεί η συνολική αντιλαϊκή πολιτική.

Παράλληλα κάλεσε το λαό να μην παγιδευτεί στο σκηνικό τεχνητής δικομματικής πόλωσης που στήνουν κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ και το οποίο βολεύει και τους δύο. Πίσω από αυτήν την πρακτική βρίσκεται η προσπάθεια απόκρυψης της σύγκλισης των δύο κομμάτων σε στρατηγικής σημασίας θέματα που αφορούν τη στήριξη της ΕΕ, της ευρωπαϊκής λυκοσυμμαχίας, τη στρατηγική που υπηρετεί τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας.

Την πολιτική ευθύνη για την απόρριψη της πρότασης δυσπιστίας την έχει η κυβέρνηση και προς αυτήν στρέφεται η κριτική του ΚΚΕ.

Η πρόταση μομφής, που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά του προεδρείου της Βουλής, αμβλύνει την κριτική αυτή και συνεπώς η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ θα απέχει από τη σχετική ψηφοφορία».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Διαφοροποιήσεις άνευ ουσίας

Συναντήσεις πρωί και απόγευμα είχαν χτες ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ Αντ. Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος στον απόηχο της ψηφοφορίας της Κυριακής για το πολυνομοσχέδιο και τα προβλήματα που εμφανίστηκαν στο κυβερνητικό στρατόπεδο μετά τις διαφοροποιήσεις (σε μερικά σημεία του νομοθετήματος) των Γιώργου Παπανδρέου, Απόστολου Κακλαμάνη, Νικήτα Κακλαμάνη, αλλά και την παραίτηση από την κυβέρνηση του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμου Χαρακόπουλου.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Ευ. Βενιζέλου, οι συναντήσεις έγιναν ενόψει της άφιξης στην Αθήνα των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ και άλλων παραγόντων της Ευρωζώνης για το Γιούρογκρουπ και το ΕΚΟΦΙΝ, αλλά και για τα παραπέρα βήματα εφαρμογής της κυβερνητικής πολιτικής, την «έξοδο» της ελληνικής οικονομίας για δανεισμό στις «αγορές». Ωστόσο, λέγεται ότι συζητήθηκαν και θέματα «κυβερνητικής συνοχής» ακόμα και πρόωρων εκλογών, αν και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επισήμως το διέψευσε.

Στο μεταξύ κατεγράφη ένας «μίνι» ανασχηματισμός, καθώς με απόφαση του πρωθυπουργού αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανέλαβε ο Θεόφιλος Λεονταρίδης και αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος ο Νικόλαος Ταγαράς, στη θέση των παραιτηθέντων Μάξιμου Χαρακόπουλου και Σταύρου Καλαφάτη (κατεβαίνει υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης).

Η ΚΟ της ΝΔ μετρά μείον έναν, καθώς διεγράφη ο Νικήτας Κακλαμάνης επειδή ψήφισε «παρών» σε άρθρο του πολυνομοσχεδίου. Μιλώντας χτες στον ANT1, ο διαγραφείς και υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων (κόντρα και στον επισήμως υποστηριζόμενο από τη ΝΔ Α. Σπηλιωτόπουλο), είπε ότι οι διατάξεις που πέρασαν από τη Βουλή αποτελούν εξόντωση της «μεσαίας τάξης», «της ραχοκοκαλιάς της αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας».

Την ίδια ώρα σκηνικό έντασης διαμορφώνεται στο ΠΑΣΟΚ μετά την απόφαση του πρώην προέδρου του Γ. Παπανδρέου να καταψηφίσει την Κυριακή άρθρο του πολυνομοσχεδίου για τις τράπεζες (ο Απ. Κακλαμάνης προχτές ψήφισε «παρών», αλλά χτες υπεραμυνόταν της «ενότητας» και «ενδυνάμωσης» του ΠΑΣΟΚ). Ο Παπανδρέου για την ψήφο του επικαλέστηκε την ιδιότητά του ως προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς...

Ο Βενιζέλος του απηύθυνε κατηγορίες για «υποκρισίες» και «προσωπικά πολιτικά παιχνίδια» που έχουν σχέση με την αντίθεση του Παπανδρέου στην «Ελιά». Στελέχη του ΠΑΣΟΚ κατηγορούν τον Παπανδρέου ότι υπονομεύει την παράταξη. Ο Κ. Σκανδαλίδης, μιλώντας στο «Μega», χαρακτήρισε σημαντικό πολιτικό λάθος την τοποθέτηση του Παπανδρέου στη Βουλή, καλώντας τον μάλιστα να ξεκαθαρίσει τη στάση του, «ώστε όλοι να γνωρίζουμε τι πρόκειται να συμβεί στο εξής».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ