Τρίτη 1 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ψηφίστηκε το αντιλαϊκό πολυνομοσχέδιο που αυγαταίνει το κεφάλαιο

«Κόλπα» από τον ΣΥΡΙΖΑ που συγκαλύπτουν την πολιτική του για την ενίσχυση του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης

Υπερψηφίστηκε προχτές τα μεσάνυχτα με ονομαστική ψηφοφορία το πολυνομοσχέδιο της συγκυβέρνησης, με τίτλο «Μέτρα στήριξης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας», του οποίου τα τρία άρθρα προδιαγράφουν νέο γύρο άγριων, αντιλαϊκών μέτρων σε βάρος της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων για την ενίσχυση της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων.

Η ονομαστική ψηφοφορία έγινε για τα δύο πρώτα άρθρα. Ψήφισαν συνολικά 288 βουλευτές. Υπέρ για το άρθρο 1 ψήφισαν 152 βουλευτές, κατά 135 βουλευτές και «παρών» δήλωσε 1 βουλευτής. Υπέρ για το άρθρο 2 ψήφισαν 151 βουλευτές, κατά 136 βουλευτές και «παρών» ένας βουλευτής.

Πρόκληση απέναντι στο λαό ήταν και η διαδικασία συζήτησής του. Η κυβέρνηση εισήγαγε το πολυνομοσχέδιο στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Το Σάββατο «πέρασε» με συνοπτικές διαδικασίες από τις αρμόδιες κοινοβουλευτικές Επιτροπές στο πλαίσιο κοινής συνεδρίασής τους και την Κυριακή «πήγε» στην Ολομέλεια.

Το ΚΚΕ κατήγγειλε το χαρακτήρα του κατεπείγοντος που έδωσε η κυβέρνηση στο πολυνομοσχέδιο και αποχώρησε από τη συζήτηση στις Επιτροπές. «Καταγγέλλουμε τον αντιλαϊκό, σκληρά ταξικό, χαρακτήρα του πολυνομοσχεδίου, αλλά και την ίδια τη διαδικασία συζήτησής του, με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος κατά την αποχώρηση του Κόμματος από τη συνεδρίαση των Επιτροπών. «Η αντιλαϊκή πολιτική - πρόσθεσε - συνοδεύεται με τον αυταρχισμό και τον αντιδημοκρατικό κατήφορο, αναδεικνύοντας τα όρια της αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας».

Πρόταση δυσπιστίας

Κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, κίνηση που επί της ουσίας ήταν ένα «επικοινωνιακό κόλπο» αφού δεν αμφισβητήθηκε από τους βουλευτές του η ανταγωνιστικότητα και κερδοφορία του κεφαλαίου που υπηρετεί το πολυνομοσχέδιο.

Η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, ξεκαθάρισε ότι «συμφωνούμε να γίνει ουσιαστική συζήτηση δυσπιστίας», ωστόσο, όπως τόνισε, «ξέρουμε ποιος είναι ο κίνδυνος και φαίνεται από τη σημερινή συζήτηση. Η συζήτηση αυτή να μετατραπεί σε ένα προεκλογικό μπαλκόνι κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης και συν αυτώ», υπογραμμίζοντας: «Ξεκαθαρίζουμε ότι για εμάς η πολιτική της κυβέρνησης είναι άκρως επικίνδυνη και έχει το δεδηλωμένο της επικινδυνότητας. Ακρως επικίνδυνη, χωρίς να έχει προς το παρόν τη δεδηλωμένη, είναι και η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, για τις αυταπάτες, για την εξαπάτηση που κάνει, ότι μια κυβέρνησή του θα καταργήσει το μνημόνιο, ενώ θα υπάρχουν όλες οι συνέπειες της διαρκούς μνημονιακής, ας το πούμε έτσι, πολιτικής της κυβέρνησης».

Η πρόταση δυσπιστίας απορρίφθηκε από το προεδρείο επειδή δεν παρήλθε το διάστημα των 6 μηνών από την προηγούμενη πρόταση δυσπιστίας που είχε κατατεθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ το Νοέμβρη. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ οξύνοντας την αντιπαράθεση «απάντησε» καταθέτοντας πρόταση δυσπιστίας αυτή τη φορά προς το προεδρείο της Βουλής και έκανε λόγο για κοινοβουλευτικό πραξικόπημα.

Την πρόταση δυσπιστίας καταψήφισε και η ΔΗΜΑΡ ενώ ο πρόεδρός της, Φ. Κουβέλης, τη χαρακτήρισε «πολιτικό λάθος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ