Τρίτη 1 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ
Επίσπευση διευθετήσεων και συνέχιση αντιλαϊκής πολιτικής σε όφελος των μονοπωλίων

Επίσπευση διευθέτησης του κρατικού χρέους, προκειμένου να εξασφαλιστούν πόροι για τη «ρευστότητα» των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων και τη στήριξη της καπιταλιστικής οικονομίας ζήτησε ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Real News», εκφράζοντας αιτήματα της ελληνικής αστικής τάξης.

Συγκεκριμένα, ζήτησε άμεση «ρύθμιση» για το χρέος, λαμβάνοντας υπόψη και τις θέσεις των δανειστών, με νέο «κούρεμα» ή επιμήκυνση των λήξεων και μείωση των επιτοκίων. «Κύριο μέλημά μας είναι να γίνει σύντομα», δήλωσε, προεξοφλώντας ότι το ζήτημα θα ρυθμιστεί μέχρι το φθινόπωρο. Η τοποθέτηση Σαμαρά έχει άμεση σχέση με τις προτεραιότητες οικονομικής πολιτικής που θέτει η αστική τάξη στη σημερινή συγκυρία: Αλλαγή μείγματος διαχείρισης, επαναδιαπραγμάτευση των δανειακών συμβάσεων, σχετική ευελιξία στη δημοσιονομική πολιτική για τόνωση της «ρευστότητας» των μονοπωλίων, προσέλκυση επενδύσεων, γεωπολιτική αναβάθμιση του ρόλου της ντόπιας αστικής τάξης.

Διαφήμισε για άλλη μια φορά τα ψίχουλα του λεγόμενου κοινωνικού μερίσματος από το ματωμένο πρωτογενές πλεόνασμα. Πρόβαλε το «μοντέλο» χωρών όπως Ιρλανδία, Φινλανδία, Δανία και Ισραήλ, χώρες όπου ο λαός κλήθηκε να «πληρώσει τα σπασμένα» τόσο στην περίοδο της καπιταλιστικής ανάπτυξης, όσο και στην περίοδο της κρίσης. Περιγράφοντας ως πρόταγμα την «ανταγωνιστικότητα», ζήτησε «να γίνουμε πολύ καλύτεροι εκεί που είμαστε ήδη καλοί, όπως στον τουρισμό και στη ναυτιλία», κλάδοι όπου το κεφάλαιο «κολυμπάει» στα κέρδη επιβάλλοντας συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα.

Εταξε νέες φοροελαφρύνσεις στο μεγάλο κεφάλαιο, λέγοντας ότι στόχος του παραμένει ο φόρος επί των κερδών να πέσει στο 15% για όλες τις επιχειρηματικές δραστηριότητες. Πρόσθεσε ότι τα επόμενα δύο χρόνια, αυτοί που πλήρωναν πολλά θα πληρώνουν σταδιακά λιγότερα και αυτοί που δεν πλήρωναν θα αρχίσουν τώρα να συνεισφέρουν (βλ. π.χ. τη φορολόγηση μικροεπαγγελματιών από το πρώτο κιόλας ευρώ...). «Ομως δεν θα θέσουμε σε κίνδυνο τα πλεονάσματα στον προϋπολογισμό» συμπλήρωσε, προϊδεάζοντας για συνέχιση αφαίμαξης του λαϊκού εισοδήματος προκειμένου να μην προκύψουν κενά από τις φοροαπαλλαγές του μεγάλου κεφαλαίου.

Εξαπέλυσε άσφαιρα πυρά ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν θέλει να είναι η χώρα εντός ΕΕ, ούτε στην Ευρωζώνη. Ζήτημα όπου ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δώσει πλείστες όσες διαβεβαιώσεις στην ντόπια άρχουσα τάξη και τις Βρυξέλλες, επιβεβαιώνοντας πολλάκις τη στρατηγική του σύγκλιση με την κυβέρνηση και τις επιλογές του κεφαλαίου.

Παραπέρα, στο πλαίσιο των διεργασιών αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού συστήματος, ο Σαμαράς επανέλαβε αρκετές φορές το περιβόητο σλόγκαν της «Νέας Ελλάδας». Με το ίδιο ακριβώς σλόγκαν απάντησε σε ερώτηση για το αν το ΠΑΣΟΚ είναι στρατηγικός σύμμαχος της ΝΔ: «Παρά τις παλιές μας αντιπαλότητες, από τον Ιούνιο του 2012 ξεκινήσαμε μαζί την προσαρμογή της οικονομίας και την οικοδόμηση της νέας Ελλάδας. Αυτός ήταν ο ασφαλέστερος δρόμος για τη χώρα (...) Κι αυτό θα συσπειρώσει όλες τις δυνάμεις που θέλουν μια Ελλάδα ανταγωνιστική και παραγωγική, μέσα σε μιαν άλλη Ευρώπη. Κι αυτές οι δυνάμεις είναι πλειοψηφικές», είπε αφήνοντας να αιωρείται αν αυτή η συσπείρωση πάρει άλλα, «μονιμότερα» χαρακτηριστικά στο μέλλον, πέραν αυτών μιας κυβερνητικής συνεργασίας.

Τέλος, δεν απέκλεισε να απευθύνει νέα πρόσκληση στον Κουβέλη για συμμετοχή στην κυβέρνηση. Δεν απέκλεισε επίσης εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας (σε περίπου ένα χρόνο από τώρα) από την παρούσα Βουλή, χωρίς πρόωρες εκλογές. Και υποστήριξε ότι το «Ποτάμι» δεν αποτελεί απειλή για τη ΝΔ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ