ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Απρίλη 2014
Σελ. /24
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΜΕΙΩΣΗ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΩΝ
Αυξάνονται οι αντιδράσεις από τις Ομοσπονδίες

Κορυφώνονται οι αντιδράσεις από τις αθλητικές Ομοσπονδίες στη νέα μείωση των επιχορηγήσεων για το 2014 που ανακοίνωσε πρόσφατα η ΓΓΑ και φθάνει 50% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά (περίπου 12 εκατ. ευρώ για φέτος έναντι 24 εκατ. ευρώ το 2013). Μάλιστα, με βάση το συνεχόμενο... πετσόκομμα στις επιχορηγήσεις που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια, το συνολικό ποσοστό της μείωσης φθάνει το 70% την τελευταία τετραετία.

Από την πλευρά τους Ολυμπιακή Επιτροπή (ΕΟΕ) και οι Ομοσπονδίες αν και καθυστερημένα - αφού ήδη είχαν ενημερωθεί ουσιαστικά από τα τέλη της προηγούμενης χρονιάς μέσω του υφυπουργού Αθλητισμού, Γιάννη Ανδριανού, για το τι πρόκειται να ακολουθήσει - έχουν περάσει στο δρόμο των αντιδράσεων. Πριν δυο μέρες με επιστολή της η ΕΟΕ κάλεσε τις Ομοσπονδίες σε αναστολή αγωνιστικών δραστηριοτήτων το διήμερο 12 - 13 Απρίλη ως μια μορφή αντίδρασης στα νέα δεδομένα. Αρκετές Ομοσπονδίες ανταποκρίθηκαν μέχρι στιγμής στο κάλεσμα της Ολυμπιακής Επιτροπής.

Ωστόσο, και παρά τις νέες εξελίξεις για μια ακόμη φορά γίνεται αισθητή η απουσία ενός συνολικού πλαισίου αντίδρασης από πλευράς Ομοσπονδιών στα σχέδια και της νυν συγκυβέρνησης (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ) που συνεχίζει επί της ουσίας τα όσα έχουν εφαρμοστεί τουλάχιστον την τελευταία δεκαετία στον αθλητισμό. Πολιτικές και σχέδια που σκοπό είχαν την απαλλαγή του κράτους από τις ευθύνες του για τη δημιουργία προϋποθέσεων ώστε να υπάρξει ένας αθλητισμός που να υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες. Αντίθετα, τα όσα εφαρμόστηκαν είχαν σκοπό το άνοιγμα του δρόμου για την ιδιωτικοποίηση του αθλητισμού μέσω της παράδοσής του στα επιχειρηματικά συμφέροντα και της εφαρμογής λογικών ανταποδοτικότητας, μετατρέποντάς τον σε πολυτέλεια (λόγω του κόστους) για τα φτωχά λαϊκά στρώματα και τους εργαζόμενους.

ΣΕΓΑΣ: Προς το παρόν... αναμένει

Αν και αναγνωρίζει ότι σύντομα «δεν θα μπορούμε να μιλάμε για αθλητισμό», προς το παρόν η διοίκηση του ΣΕΓΑΣ βρίσκεται... σε αναμονή ευελπιστώντας σε μια κίνηση από πλευράς κυβέρνησης που θα διορθώσει κάπως τα πράγματα. Οπως, π.χ., η υλοποίηση της υπόσχεσης του υφυπουργού Αθλητισμού για εξεύρεση κάποιων παραπάνω χρημάτων μετά το Πάσχα.

Στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου του ΣΕΓΑΣ οι διοικούντες της Ομοσπονδίας γνωστοποίησαν ότι παρά τα προβλήματα από τη νέα μείωση δεν θα παρθούν μέτρα ματαίωσης ή αναβολής δραστηριοτήτων, όπως κάνουν άλλες Ομοσπονδίες. Ωστόσο, όπως διευκρινίστηκε, η νέα μείωση θα φέρει περικοπές ύψους 300.000 ευρώ σε διάφορες υποχρεώσεις της Ομοσπονδίας, π.χ. ανακαίνιση ξενώνων αθλητών του ΟΑΚΑ που οδεύει προς αναβολή. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Κώστας Παναγόπουλος, ανέλυσε τα αιτήματα προς την κυβέρνηση, με κυριότερο την παραμονή της επιχορήγησης τουλάχιστον στα περσινά επίπεδα (24 εκατ. ευρώ), τόνισε πως περιμένει τον υφυπουργό Αθλητισμό να πραγματοποιήσει την υπόσχεση για διόρθωση του ποσού στα τέλη του Απρίλη.

Αναστολών... συνέχεια από Ομοσπονδίες

Μετά την απόφαση της Γυμναστικής Ομοσπονδίας να κάνει πράξη την προτροπή της ΕΟΕ για αναστολή δραστηριοτήτων στις 12 - 13 Απρίλη ματαιώνοντας το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ενόργανης, χτες και άλλες Ομοσπονδίες αποφάσισαν να ακολουθήσουν την πρόταση της Ολυμπιακής Επιτροπής. Η Κολυμβητική Ομοσπονδία ανακοίνωσε την αναστολή των όποιων προγραμματισμένων για το συγκεκριμένο διήμερο δραστηριοτήτων, κάτι που οδηγεί σε αναβολή της πρεμιέρας των πλέι οφ στην Α1 ανδρών. Στο ίδιο μήκος κύματος βρέθηκε και η Ομοσπονδία Βόλεϊ όπως και η αντίστοιχη του Πινγκ Πονγκ, η οποία αναβάλλει την τελική φάση του πρωταθλήματος εφήβων - νεανίδων. Στην ίδια γραμμή συμπαρατάχθηκε και η Ομοσπονδία Κωπηλασίας παρά το γεγονός ότι δεν υπήρχε αθλητική δραστηριότητα στο άθλημα το συγκεκριμένο διήμερο.

  • Στη δημοσιότητα έδωσε η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή την επιστολή που έστειλε ο πρόεδρός της, Σπύρος Καπράλος, προκειμένου να συστήσει στις Αθλητικές Ομοσπονδίες την αναστολή των αγωνιστικών δραστηριοτήτων για το διήμερο 12 - 13 Απρίλη λόγω των τεράστιων οικονομικών προβλημάτων που προκύπτουν από τη νέα μείωση της επιχορήγησης.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΠΑΟΚ 2 - 1
«Ερυθρόλευκο» προβάδισμα... φωνάζει ο ΠΑΟΚ

Προβάδισμα στα προγνωστικά για πρόκριση στο φετινό τελικό του Κυπέλλου πήρε από χτες ο Ολυμπιακός μετά την νίκη του επί του ΠΑΟΚ με 2-1 σε ένα επεισοδιακό πρώτο παιχνίδι των δύο ομάδων για την ημιτελική φάση. Οι δύο αντίπαλοι θα τα ξαναπούν στη ρεβάνς της Τούμπας στις 16 Απρίλη. Από τον αγώνα δεν έλειψαν τα νεύρα, οι κοκορομαχίες μεταξύ παικτών που οδήγησαν και στην αποβολή του Στοχ, καθώς και οι αψιμαχίες που ακολούθησαν στη φυσούνα των αποδυτηρίων μεταξύ του παίκτη και ανθρώπων του Ολυμπιακού. Οι ασπρόμαυροι διαμαρτυρήθηκαν γιατί θεωρούν ότι το ίδιο έπρεπε να γίνει και με τον Φουστέρ (έτερος πρωταγωνιστής του επεισοδίου).

Στο αγωνιστικό μέρος, οι γηπεδούχοι ξεκίνησαν εκρηκτικά το παιχνίδι κυριαρχώντας σε όλους τους χώρους και προηγήθηκαν γρήγορα με 2-0 χάρις στα γκολ των Ντομίνγκεζ (8'), Φουστέρ (13'). Ωστόσο, με το πέρασμα της ώρα και τις εσωτερικές αλλαγές του ΠΑΟΚ από τον τεχνικό του Γ. Γεωργιάδη (είσοδος Λούκας, Βούκιτς επιτελικός και κορυφή τον Αθανασιάδη), ο Δικέφαλος ισορρόπησε το παιχνίδι, κόβοντας το ρυθμό των «ερυθρολεύκων» και έγινε πιο απειλητικός μπροστά. Στο 31' κατάφερε να ισοφαρίσει με τον Αθανασιάδη, ωστόσο η αποβολή του Στοχ ένα λεπτό μετά άλλαξε ξανά τα δεδομένα. Στην επανάληψη, παρά την κυριαρχία των γηπεδούχων, αφού ο ΠΑΟΚ κινήθηκε με αμυντικά πλάνα, και τις χαμένες ευκαιρίες των πρώτων (κορυφαία του Ντομίνγκεζ στο 59') δεν άλλαξε κάτι.

ΕΥΡΩΛΓΙΚΑ
Η Μάλαγα... κρίνει οκτάδα για ΠΑΟ

Με τη νίκη της Μιλάνο επί της Φενέρ την προηγούμενη αγωνιστική να έχει απλοποιήσει τα πράγματα για τις δύο ελληνικές ομάδες για την πρόκριση στα προημιτελικά της Ευρωλίγκα - σε σχέση με μια αγωνιστική πριν που έμοιαζε βουνό - ο Παναθηναϊκός ετοιμάζεται σήμερα για το κρισιμότερο παιχνίδι του στη φετινή διοργάνωση. Υποδεχόμενος στο ΟΑΚΑ τη Μάλαγα (21.30 ΔΤ) για την 13η (προτελευταία) αγωνιστική του ΤΟΠ-16 με νίκη εξασφαλίζει ουσιαστικά την παρουσία του στην οκτάδα. Βέβαια στα 74 (!) σενάρια πρόκρισης που υπάρχουν για τις δύο από τις τέσσερις θέσεις (Μπαρτσελόνα και Μιλάνο έχουν ...καπαρώσει τις άλλες δύο) πρόκρισης στην επόμενη φάση, υπάρχει και το ακραίο που αφήνει εκτός τους «πράσινους», ακόμα και με νίκη σήμερα αν χάσουν από τον Ολυμπιακό με 21 πόντους διαφορά και νικήσει η Μάλαγα το Μιλάνο στο φινάλε.

Στα αγωνιστικά ζητήματα το ευχάριστο για τον τεχνικό του «τριφυλλιού» Φραγκίσκο Αλβέρτη είναι ότι δεν αντιμετωπίζει προβλήματα με απουσίες, ενώ πλέον και οι Γκιστ - Κάρι θεωρούνται σαφώς πιο έτοιμοι στην επιστροφή τους από τους τραυματισμούς έχοντας πλέον στα πόδια τους τρία παιχνίδια.

ΓΙΟΥΡΟΠΑ ΛΙΓΚ

Με τους αγώνες της Λιόν με τη Γιουβέντους (22.05 ΑΝΤ1) και της Πόρτο με τη Σεβίλλη (22.05 NS2) να ξεχωρίζουν από το πρόγραμμα διεξάγονται τα πρώτα παιχνίδια για την προημιτελική φάση του Γιουρόπα Λιγκ. Στα άλλα παιχνίδια, η Αλκμάαρ θα φιλοξενήσει την Μπενφίκα N (22.05 NS1) στην Ολλανδία και η Βασιλεία τη Βαλένθια (22.05) στην Ελβετία.

ΑΛΛΑ ΣΠΟΡ
«Αργυρή» η Πρεβολαράκη στην πάλη

Το αργυρό μετάλλιο κατέκτησε η Μαρία Πρεβολαράκη στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Πάλης αφού στον τελικό της κατηγορίας των 53 κ. γνώρισε την ήττα από τη Ρωσίδα Μαρία Γκούροβα, κάτι που αποτελεί σημαντική επιτυχία, με δεδομένο ότι για την 22χρονη αθλήτρια τα 53 κ. ήταν καινούρια κατηγορία. Η ίδια σε δηλώσεις μετά τον τελικό αναφέρθηκε και στο θέμα της μείωσης των επιχορηγήσεων.

ΠΟΛΟ: Α1 ανδρών (22η αγων.): Πανιώνιος - Παναθηναϊκός 7-15, Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ 15-4, Κέρκυρα - Βουλιαγμένη 8-14, Γλυφάδα - Νηρέας Λαμίας 11-12, Π. Φάληρο - Χίος 4-19, Αργοστόλι - Εθνικός 7-12. Βαθμολογία (τελική): Ολυμπιακός 66, Βουλιαγμένη 58, Παναθηναϊκός 47, ΠΑΟΚ 45, Νηρέας Λ. 29, Εθνικός 29, Χίος 26, Πανιώνιος 22, Π. Φάληρο 21, Γλυφάδα 20, Κέρκυρα 19, Αργοστόλι 2.

  • ΠΛΕΪ ΟΦ (ημιτελικά): Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ, Βουλιαγμένη - Παναθηναϊκός. Η πρόκριση στον τελικό κρίνεται στις δυο νίκες ενώ σε περίπτωση τρίτου παιχνιδιού το πλεονέκτημα έδρας ανήκει σε Ολυμπιακό και Βουλιαγμένη.

ΒΟΛΕΪ: Το πρώτο βήμα για την πρόκριση στον τελικό της Α1 γυναικών έκανε ο Ολυμπιακός που στον πρώτο ημιτελικό για τα πλέι οφ νίκησε με 3-0 τα Βριλήσσια στο κλειστό του Ρέντη. Η ρεβάνς θα γίνει το Σάββατο στα Βριλήσσια ενώ η πρόκριση στον τελικό κρίνεται στις 2 νίκες.

ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ

Αγκαλιά με την πρόκριση στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ βρίσκεται από χτες η Ρεάλ Μαδρίτης μετά την ευρεία νίκη της επί της Ντόρτμουντ στην Ισπανία με 3-0 (Μπέιλ 7', Ισκο 27', Ρονάλντο 57'), κάτι που απλοποιεί το έργο της ομάδας του Αντζελότι στη ρεβάνς της Γερμανίας. Σημαντικό προβάδισμα πήρε και η Παρί ΣΖ που νίκησε στο Παρίσι την Τσέλσι με 3-1 (Λαβέτσι 4', Λουίζ 61' αυτ., Παστόρε 90'+ - Αζάρ 27' πέν.).

Αντίθετα, πιο ανοιχτά παραμένουν τα πράγματα στα άλλα δυο παιχνίδια της προημιτελικής φάσης μετά τις ισοπαλίες στους πρώτους αγώνες μεταξύ Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - Μπάγερν Μονάχου (1-1) και Μπαρτσελόνα - Ατλέτικο Μαδρίτης (1-1).

ΔΙΕΘΝΗ
«Καμπάνα» σε Μπαρτσελόνα από ΦΙΦΑ

Ενα αμφιλεγόμενο άρθρο της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (ΦΙΦΑ) που αφορά την απαγόρευση μεταγραφών σε παίκτες κάτω των 18 ετών - το οποίο όμως από την άλλη αφήνει αρκετά παραθυράκια για να συμβαίνει αυτό - ήταν η αιτία να επιβληθεί στην Μπαρτσελόνα ποινή που της απαγορεύει να προχωρήσει σε εγχώριες και διεθνείς μεταγραφές παικτών για τις επόμενες δυο μεταγραφικές περιόδους (μέχρι το καλοκαίρι του 2015) καθώς και πρόστιμο 370 χιλιάδων ευρώ. Αιτία, σύμφωνα με τη ΦΙΦΑ, το γεγονός ότι ο σύλλογος της Καταλονίας έχει πέσει σε παράβαση τουλάχιστον σε 10 περιπτώσεις, ενώ παράλληλα τιμωρήθηκε και η ισπανική Ομοσπονδία (πρόστιμο 400 χιλιάδων ευρώ). Οι «Μπλαουγκράνα» έχουν το δικαίωμα έφεσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ