ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Απρίλη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Καταγγελία για τις επιθέσεις στο ΚΚ Μεξικού

Επιστολή διαμαρτυρίας επιδόθηκε στην πρεσβεία του Μεξικού στην Αθήνα

Από την δράση του ΚΚ Μεξικού
Από την δράση του ΚΚ Μεξικού
Με επιστολή διαμαρτυρίας στην πρεσβεία του Μεξικού στην Ελλάδα, το ΚΚΕ καταγγέλλει τη συστηματική στοχοποίηση στελεχών του ΚΚ Μεξικού από μηχανισμούς και αστικά ΜΜΕ, με απειλητικά τηλεφωνήματα, προειδοποιήσεις για δολοφονίες και δημοσιεύματα. Στην επιστολή, που υπογράφει ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ, σημειώνει: «Τα ΜΜΕ παρουσιάζουν με χαλκευμένα δημοσιεύματα στελέχη του ΚΚ Μεξικού να συνδέονται με ένοπλες ομάδες με τις οποίες δεν έχουν ουδεμία σχέση. Σημειώνεται ότι παρόμοιες καταστάσεις προηγήθηκαν πέρσι της δολοφονίας του Ραϊμούντο Βελάσκες και άλλων 2 στελεχών του ΚΚΜ στην επαρχία Γκερέρο, ενώ στο πρόσφατο παρελθόν έχουν καταγγελθεί αρκετά περιστατικά παρεμπόδισης της ελεύθερης πολιτικής δράσης του ΚΚΜ και καταστολής ενάντιά του.

Συγκεκριμένα καταγγέλλουμε ότι:

Στην Οαχάκα, διάφοροι δημοσιογράφοι αστυνομικού ρεπορτάζ διαδίδουν μια υποτιθέμενη σύνδεση του σ. Γκουστάβο Λόπεζ Ορτέγκα, μέλους του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚ Μεξικού, και του ονομαζόμενου "Επαναστατικού Λαϊκού Στρατού". Παρόμοιες συκοφαντίες εξαπολύονται επίσης ενάντια στον σ. Μιγκέλ Κρους Μορένο του Λαϊκού Συμβουλίου Αυτοχθόνων της Οαχάκα - Ρικάρντο Φλόρες Μαγκόν (CIPO-RFM). Η συκοφαντία αυτή αναπαράχθηκε από στο "Poligrafo Digital" από τον δημοσιογράφο Αλφρέντο Μαρτίνες Αγκιλάρ και στη συνέχεια από τον Αλεχάντρο Κάτσο στο "La Cronica Oaxaca" και τον Λεοπόλδο Μεντίβιλ στη "La Cronica nacional".

Στη Βερακρούς, μέλη της Γραμματείας Πολεμικού Ναυτικού παρενοχλούσαν την οικογένεια του σ. Γκαουντένσιο Μπρίτο Φλόρες, μέλους του ΚΚ Μεξικού, στελέχους του Μετώπου Ριζοσπαστικής Αριστεράς στην περιοχή Βάγιε ντε Ορισάμπα και Αλτας Μοντάνιας, ζητώντας να τους πούνε πού βρισκόταν. Οταν τον εντόπισαν, του είπαν να είναι προσεκτικός γιατί κινδυνεύει η ζωή του.

Στο Μορέλος, ο Ερνέστο Μπλάνκο Μεδίνα, μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της Κομμουνιστικής Νεολαίας, δέχτηκε απειλές και στη συνέχεια δέχτηκε επίθεση, χτυπήθηκε και του έκλεψαν το τηλέφωνο άτομα που ενδιαφέρθηκαν αποκλειστικά για τα προσωπικά του αντικείμενα. Στην Πόλη του Μεξικού, μια μηχανή με δύο επιβαίνοντες μπλόκαρε και χτύπησε τον σ. Χουάν Ρούμπιο, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚ Μεξικού και στέλεχος της Ομοσπονδίας Ανεξάρτητων Εργαζομένων (FTI). Προτού εξαφανιστούν, τον απείλησαν να μη συνεχίσει τη συνδικαλιστική του δράση. Στην Ταμαουλίπας, ο σ. Ενρίκε Λόπες Γκουτιέρες, μέλος του ΚΚ Μεξικού και στέλεχος της Ομοσπονδίας Ανεξάρτητων Εργαζομένων (FTI) στην πετρελαιοπαραγωγό περιοχή Ταμπίκο Μαδέρο, δέχτηκε επίθεση από μέλη του Πολεμικού Ναυτικού, που του ανέκοψαν βίαια την πορεία, του κατάσχεσαν υλικό της οργάνωσης και έκαναν ενδελεχή έλεγχο στο περιεχόμενο του κινητού του.

Η παραπάνω λίστα, σε συνδυασμό με τα γνωστά περιστατικά δολοφονιών μελών του ΚΚ Μεξικού και στελεχών οργανώσεων του λαϊκού κινήματος συνηγορούν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη και κλιμακώνεται μια εκστρατεία συκοφάντησης του ΚΚ Μεξικού, που δεν αποσκοπεί απλά στην παρεμπόδιση της δράσης του, αλλά και στην ανοικτή τρομοκράτηση των λαϊκών στρωμάτων, στη στοχοποίηση στελεχών του και την προετοιμασία δολοφονικών ενεργειών ενάντια στους κομμουνιστές.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Μεξικού, αλλά και οι κρατιδιακές αρχές έχουν υποχρέωση να διερευνήσουν και να απαντήσουν συγκεκριμένα στις καταγγελίες, ορισμένες από τις οποίες αφορούν ανοικτή συμμετοχή κρατικών οργάνων στην τρομοκρατία και τις απειλές ενάντια σε μέλη του ΚΚΜ.

Οφείλουν να διασφαλίσουν συνθήκες για την ελεύθερη πολιτική δράση στο Μεξικό και θα έχουν την πολιτική ευθύνη για οποιαδήποτε κλιμάκωση των επιθέσεων στα παραπάνω ή άλλα στελέχη του ΚΚΜ».

ΗΠΑ
Παραδοχή του ηλεκτρονικού δικτύου υπονόμευσης της Κούβας

ΑΒΑΝΑ.--

Το δίκτυο υπονόμευσης της σοσιαλιστικής Κούβας που είχε στήσει η αμερικανική κυβέρνηση, αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες και επικοινωνίες μέσω κινητών επιχείρησε να υποβαθμίσει ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, αντιπαραθέτοντας στην αποκάλυψη που έκανε το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες» ότι δεν «επρόκειτο για μυστικό σχέδιο, αλλά για εγκεκριμένη δράση στο πλαίσιο της προώθησης της δημοκρατικής διαδικασίας στην Κούβα».

Βέβαια η διαδικτυακή πλατφόρμα, τύπου «Τουίτερ», με την ονομασία «Ζunzuneo» ήταν σχέδιο της «Υπηρεσίας των ΗΠΑ για τη Διεθνή Ανάπτυξη» (USAID) (παραμάγαζο της CIA), που χρηματοδοτήθηκε με 1,6 εκατ. δολάρια από το 2009 έως το 2012 και λίγη σημασία έχει αν ήταν μυστικό ή όχι. Οι αμερικανικές υπηρεσίες είχαν στήσει δίκτυο 40.000 χρηστών που έβρισκαν στα κινητά τους δωρεάν εφαρμογές με γενικές πληροφορίες για μουσική, αθλητικά, καιρό και δυνατότητα αποστολής μηνυμάτων. Ετσι δελέαζαν ανυποψίαστους νέους, οι αριθμοί των κινητών των οποίων περιήλθαν με παράνομο τρόπο στην κατοχή των εταιρειών «βιτρινών» που «έτρεχαν» το πρόγραμμα. Απώτερος στόχος ήταν όταν θα χτιζόταν μεγαλύτερο δίκτυο να αρχίσουν τα πολιτικά μηνύματα και η δημιουργία πυρήνων που θα οργάνωναν την αντεπαναστατική δράση μαζί με ομάδες που ήδη υπάρχουν.

Το όλο πρόγραμμα, μάλλον λόγω έλλειψης χρηματοδότησης και γιατί ήταν ήδη αντιληπτό από τις κουβανικές αρχές, διακόπηκε το Σεπτέμβρη του 2012. Θυμίζουμε ότι όλη αυτή η δραστηριότητα συνδέεται με τον Αμερικανό, Αλαν Γκρος, υπάλληλο της USAID, που συνελήφθη το 2009 και κρατείται στις κουβανικές φυλακές.

Η όλη υπόθεση είναι άλλη μια απόδειξη της προσπάθειας υπονόμευσης του νησιού της Επανάστασης, και μια μέθοδος που χρησιμοποιείται από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις σε διάφορες περιοχές του πλανήτη για την ανατροπή μη αρεστών σε αυτές κυβερνήσεων με το στήσιμο δήθεν αυθόρμητων κινητοποιήσεων, κάτι που είδαμε, για παράδειγμα, στη λεγόμενη «αραβική άνοιξη».

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Δεν προχωράει η διαπραγμάτευση Ισραήλ - Παλαιστινίων

ΡΑΜΠΑΤ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Στην επανεξέταση της στάσης τους θα προχωρήσουν οι ΗΠΑ μετά την ουσιαστική κατάρρευση της αμερικανικής διπλωματικής προσπάθειας για την επίτευξη ισραηλινο-παλαιστινιακής ειρηνευτικής συμφωνίας δήλωσε χτες από το Μαρόκο, όπου πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι.

Ο Κέρι φρόντισε να επιρρίψει τις ευθύνες και στις δύο πλευρές, κάνοντας λόγο για «λυπηρές» αποφάσεις και κινήσεις που έκαναν Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι τις τελευταίες μέρες, ιδιαίτερα μετά την άρνηση των Ισραηλινών να προχωρήσουν στις απελευθερώσεις δεκάδων Παλαιστινίων κρατουμένων στις 29 Μάρτη.

Ο Αμερικανός υπουργός ματαίωσε έτσι, προς το παρόν, κάθε συνέχεια της μεσολάβησής του καθώς και νέες συναντήσεις με την ηγεσία Ισραηλινών και Παλαιστινίων, αποφασίζοντας να επιστρέψει χτες στην Ουάσιγκτον έπειτα από μια βδομάδα επαφών σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και χώρες της Βόρειας Αφρικής. Σημείωσε ότι κατά την επιστροφή του θα «αξιολογήσει πολύ προσεκτικά ακριβώς τι έγινε και τι μπορεί να γίνει».

Λίγες ώρες πριν τις δηλώσεις Κέρι στο Μαρόκο, η ισραηλινή εφημερίδα «Χα'αρέτζ» αποκάλυψε ότι από την περασμένη Τετάρτη ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου και ο υπουργός Αμυνας Μόσε Γιαλόν είχαν ζητήσει από τον επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης που ελέγχει τα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη στρατηγό Γιοάβ Μορντεχάι να προτείνει σειρά τιμωρητικών μέτρων σε βάρος των Παλαιστινίων. Σύμφωνα με ισραηλινό αξιωματούχο που επικαλείται η «Χα'αρέτζ», οι ισραηλινές αρχές προτίθενται να παγώσουν την άδεια που χορηγήθηκε στην παλαιστινιακή εταιρεία κινητής τηλεφωνίας «Wataniya» να αναπτύξει το δίκτυο υποδομών της στη Λωρίδα της Γάζας. Οι κυρώσεις αναμένεται επίσης να περιορίσουν τις δραστηριότητες των Παλαιστινίων σε συγκεκριμένη ζώνη της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης, όπου υπάρχουν εβραϊκοί οικισμοί και όπου το Ισραήλ ασκεί πλήρη διοικητικό και στρατιωτικό έλεγχο.

Το Ισραήλ είναι εξάλλου έτοιμο να παγώσει εκ νέου τη μεταφορά φόρων που συλλέγει προς όφελος της Παλαιστινιακής Αρχής του Προέδρου Αμπάς. Το μέτρο αυτό είχε ήδη υιοθετηθεί το Δεκέμβρη του 2012, μετά τη χορήγηση από τον ΟΗΕ του καθεστώτος του κράτους παρατηρητή στην Παλαιστίνη...

Σε κάθε περίπτωση, τα μέτρα αυτά αναμένεται να καθοριστούν και να ανακοινωθούν μετά την ολομέλεια του ισραηλινού κοινοβουλίου που αναμένεται να συνεδριάσει τη Δευτέρα για την κρίση στην ισραηλινο-παλαιστινιακή «ειρηνευτική» διαδικασία.

Τέλος, ας σημειωθεί, ότι νωρίς χτες το πρωί ισραηλινά αεροπλάνα βομβάρδισαν δέκα περιοχές στη Λωρίδα της Γάζας, προκαλώντας τον τραυματισμό ενός 30χρονου και ενός 12μηνου βρέφους με δικαιολογία την αναίμακτη ρίψη τεσσάρων ρουκετών από παλαιστινιακά εδάφη στο Ισραήλ.

ΚΑΜΠΟΤΖΗ
Χτες λιποθύμησαν ακόμα 100 εργάτες

ΠΝΟΜ ΠΕΝΧ.--

Οτι οι λιποθυμίες εργατών αποτελούν καθημερινό φαινόμενο για τη χώρα με τα 80 δολάρια μέσο μηναίο μισθό επιβεβαιώνουν όσα γίνονται στα εργοστάσια της Καμπότζης. Ετσι, χτες, λιποθύμησαν ακόμα 102 εργάτες σε δύο υφαντουργεία, μετά τις προχτεσινές λιποθυμίες 100 εργαζομένων σε εργοστάσια όπου ράβονται προϊόντα για τα μονοπώλια των «Νάικ», «Πούμα», «Αντίντας».

Τοπικοί αξιωματούχοι απέδωσαν τις 52 λιποθυμίες στο εργοστάσιο «New Wide» στα περίχωρα της Πνομ Πενχ στη χρήση εντομοκτόνου και τις 50 στο εργοστάσιο «IC» στο «άσχημο περιβάλλον» σε συνδυασμό με την έντονη ζέστη.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με ρεπορτάζ στον καμποτζιανό Τύπο, το φαγητό, από το οποίο αναφέρθηκε ότι έπαθαν δηλητηρίαση οι εργάτες που λιποθύμησαν προχτές, τους το είχε προσφέρει η εργοδοσία σε «γιορτή» που οργάνωσε την παραμονή. Είναι κι αυτός ένας τρόπος να εκφράσουν την «ευγνωμοσύνη» τους οι πολυεθνικές που τσεπώνουν αμύθητα κέρδη από όσα παράγουν στα 900 εργοστάσια οι 600.000 εργάτες του κλάδου στη χώρα...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ