ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 6 Απρίλη 2014
Σελ. /40
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Ψήφος για μαχητική αγωνιστική αντιπολίτευση και στην Περιφέρεια

Συνέντευξη με τον Γιάννη Ζιώγα, μέλος της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και υποψήφιο περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»

Το τι θα σημαίνει για το λαϊκό κίνημα η ενίσχυση του ΚΚΕ στις επερχόμενες εκλογές (ευρωεκλογές και τοπικές) συζητάμε σήμερα με τον Γιάννη Ζιώγα, μέλος της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και υποψήφιο περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Από τη συζήτηση προκύπτουν επίσης ενδιαφέροντα στοιχεία από την πορεία υλοποίησης του «Καλλικράτη» και το πώς σε τοπικό επίπεδο εφαρμόζεται η αντιλαϊκή πολιτική.

-- Να ξεκινήσουμε τη συζήτηση ζητώντας να μας πείτε αν τελικά το ΚΚΕ επιβεβαιώθηκε στην εκτίμηση που έκανε για τον «Καλλικράτη» και το ρόλο που θα έπαιζαν οι περιφέρειες και οι δήμοι ως εργαλείο της κεντρικής εξουσίας στην εφαρμογή της πολιτικής και των επιλογών της ΕΕ.

-- Δεν το ισχυριζόμαστε πλέον μόνο εμείς, οι κομμουνιστές, οι εκλεγέντες με το συνδυασμό της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Είναι κάτι που το ομολογούν και οι εκλεγμένοι με τις άλλες παρατάξεις. Το αποδίδουν εκ του πονηρού ότι συνέπεσε με την περίοδο της κρίσης. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Αποδεικνύεται περίτρανα και καθημερινά το ότι οι Τοπικές Διοικήσεις αυτό το οποίο επιτελούν είναι ακριβώς να υλοποιούν την κεντρική πολιτική σε τοπικό επίπεδο. Και έχουμε πάρα πολλά παραδείγματα. Και με τις αρμοδιότητες που έχουν και με τη σχέση που έχουν με την ιδιωτική πρωτοβουλία, με τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και με τη διαχείριση των όποιων κονδυλίων, βάζουν πλάτη για να περάσει η αντιλαϊκή πολιτική σε τοπικό επίπεδο. Αποδέχθηκαν τις περικοπές στη χρηματοδότηση, δεν διεκδικούν τους παράνομα παρακρατημένους πόρους που ξεπερνούν τα 10 δισ. ευρώ και άλλους πόρους που θα έπρεπε να δοθούν.


Για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με 7 αντιπεριφέρειες, ο προϋπολογισμός του 2014 προβλέπει ένα ποσό 188 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 40% του προϋπολογισμού του 2010. Από το ποσό αυτό μόνο τα 7 εκατ. ευρώ σχεδιάζεται να πάνε για «ανάπτυξη». Αυτό είναι αστείο, αν αναλογιστεί κανείς ότι το ποσό των 7 εκατ. αντιστοιχεί να καλύψει μόνο τις όποιες ανάγκες έχουν οι οδικοί άξονες, οι δρόμοι της περιοχής, αυτό που λέμε να κλείσουν τις λακκούβες. Για τη διάθεση των υπόλοιπων 181 εκατ. η περιφέρεια απλά κάνει τον τροχονόμο, αφού είναι ποσά που αφορούν επιδόματα, πιστώσεις για τη μεταφορά μαθητών κ.ά.

Τα τελευταία χρόνια τόσο επί «Καποδίστρια» (νομαρχίες) όσο και επί «Καλλικράτη» με τις περιφέρειες, το βιωτικό επίπεδο των κατοίκων, το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα των κατοίκων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας έχει πέσει από το 82% που ήταν στο 50% του αντίστοιχου ποσοστού του μέσου όρου της ΕΕ. Και αυτό έχει να κάνει με τη συγκεκριμένη πολιτική και της κεντρικής εξουσίας και της Τοπικής Διοίκησης.

-- Πώς υλοποιείται αυτή η πολιτική στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας;

-- Υπάρχουν πολλά ράμματα για τη γούνα της τωρινής διοίκησης του κ. Τζιτζικώστα και της προηγούμενης του κ. Ψωμιάδη, αλλά και όσων δίνουν όρκους πίστης στις αξίες της σφηκοφωλιάς της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και ο νέος τοπικοδιοικητικός της ΝΔ Γ. Ιωαννίδης.


MotionTeam

Η διοίκηση της Περιφέρειας βαυκαλίζεται ότι είναι ένας εξαιρετικός διαχειριστής των κονδυλίων που παίρνουμε από την ΕΕ μέσω του περίφημου προγράμματος ΕΣΠΑ. Και αυτά τα εμφανίζει ως βοήθεια και δωρεά από την ΕΕ, θέλοντας να εξωραΐσει αυτή τη λυκοσυμμαχία, τη διακρατική συμμαχία, που στόχο και σκοπό και περιεχόμενο έχει την ενίσχυση των μεγάλων μονοπωλίων των ισχυρών χωρών της Ευρώπης, και της χώρας μας.

Τα χρήματα αυτά δεν είναι βοήθεια, είναι χρήματα όλων των εργαζομένων, των φορολογουμένων των χωρών της ΕΕ. Από την Ελλάδα, κάθε 1η Γενάρη δίνουμε 2,5 δισ. ευρώ στην Κομισιόν και από τα χρήματα αυτά το 50% πηγαίνει σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους των ισχυρών χωρών της Ευρώπης (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία) και το άλλο 50% δίνεται μέσω των περιφερειών σε μικρούς και μεγάλους συνεργάτες για μελέτες, υλοποίηση άχρηστων προγραμμάτων και άσκηση προπαγάνδας των ευρωενωσιακών αξιών, όπως ανταγωνιστικότητα, επιχειρηματικότητα, για επιλέξιμα έργα από την ΕΕ, για προγράμματα διά βίου μάθησης και απασχόλησης.

Για την αντισεισμική θωράκιση και την αντιπλημμυρική προστασία δεν δίνεται ούτε ένα ευρώ, αφού δεν συμφέρει, δεν έχει άμεσο κέρδος για τους μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους.

Επίσης στηρίζει την υλοποίηση του περιφερειακού σχεδιασμού που προβλέπει τη διαχείριση των αστικών στερεών απορριμμάτων από ιδιώτες, με την εγκατάσταση και λειτουργία των επικίνδυνων και πανάκριβων, για τις λαϊκές οικογένειες, εργοστασίων καύσης. Ηδη προχωρά η διαχείριση των απορριμμάτων μέσω ΣΔΙΤ στις Σέρρες και το Γενάρη το ΥΠΕΚΑ αδειοδότησε την τσιμεντοβιομηχανία «ΤΙΤΑΝ» για καύση αστικών στερεών αποβλήτων (500.000 τόνους το χρόνο). Η διοίκηση της περιφέρειας αρνείται εδώ και δύο μήνες να συζητήσει το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, όπως ζήτησε η «Λαϊκή Συσπείρωση».


Μετά την απόλυση των απασχολούμενων στην περιφέρεια με προγράμματα stage και των συμβασιούχων, τη διαθεσιμότητα και την εφεδρεία, καταργεί 500 οργανικές μόνιμες θέσεις εργασίας στην περιφέρειά μας, "τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι", ώστε να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις της ελληνικής άρχουσας τάξης και της ΕΕ για στενότερο δημόσιο τομέα στο πλαίσιο της αποτελεσματικότερης εξυπηρέτησης των συμφερόντων τους.

Επιπλέον έβαλε πλάτη στην υλοποίηση της απόφασης της κυβέρνησης για λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, που χτυπά τους μικρούς και αυτοαπασχολούμενους. Μάλιστα, στελέχη της (αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης) μπήκαν μπροστά για να υπερασπιστούν τη λειτουργία 52 Κυριακές το χρόνο.

-- Πού διοχετεύθηκαν τα κονδύλια του ΕΣΠΑ στην περιφέρεια και σε ποια κατεύθυνση αξιοποιήθηκαν;

-- Πολλά χρήματα δόθηκαν για Συμπράξεις Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα, σε επιχειρηματίες δηλαδή. Η διοίκηση γνωμοδότησε για αλλαγή της χρήσης γης, αδειοδότησε επιχειρηματικούς ομίλους για τη λεηλασία κορυφογραμμών, αρχαιολογικών χώρων, ακτών, ενέκρινε την παράδοση γης υψηλής παραγωγικότητας για φωτοβολταϊκά και παραγωγή δημητριακών προς παρασκευή βιοκαυσίμων, με τις γνωστές αρνητικές συνέπειες σε γεωργούς και περιβάλλον. Δίνει τις ακτές και τις παραλίες στους μεγαλοξενοδόχους, με επιχορήγηση και με επιδότηση. Στηρίζει την παράδοση των κορυφογραμμών στις μεγάλες εταιρείες για να τοποθετήσουν ανεμογεννήτριες. Μια τέτοια επένδυση εγκρίθηκε να γίνει στο Βέρμιο. Σχεδιάζεται να εγκατασταθούν 160 ανεμογεννήτριες (μεθοδεύεται να γίνουν 250), οι οποίες εκτιμάται ότι θα αποδίδουν το 16% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται στη χώρα από ΑΠΕ. Εμείς καταψηφίσαμε και για περιβαλλοντικούς λόγους και κυρίως γιατί είμαστε αντίθετοι στην απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και την παράδοσή της στους μονοπωλιακούς ομίλους. Αλλωστε το κόστος της απελευθέρωσης το πληρώνει ήδη ο εργαζόμενος λαός και θα το πληρώσει πολλαπλάσια τα επόμενα χρόνια.

-- Πώς στάθηκε η πλειοψηφία της περιφέρειας απέναντι στα προβλήματα των εργατικών λαϊκών οικογενειών που χτυπιούνται από την αυξημένη ανεργία και τη ραγδαία μείωση των εισοδημάτων τους;

-- Βρέθηκε απέναντι. Και όσον αφορά τις συγχωνεύσεις των σχολείων, τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων, που είναι οι έμμεσες βάρβαρες επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή των λαϊκών οικογενειών. Αμεση είναι η ανεργία που μαστίζει με ποσοστά από 25%-30% έως και 50% (Νάουσα). Δεν βρέθηκε δίπλα τους στη διεκδίκηση μέτρων ουσιαστικής στήριξης των ανέργων, στους αγώνες των εργαζομένων για να μην περάσουν οι ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις.

Από την άλλη μεριά φόρεσε την προβιά του φιλάνθρωπου. Ετσι, ενώ υλοποιούσε την αντιλαϊκή και αντεργατική πολιτική, με τις γνωστές οδυνηρές επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή των λαϊκών οικογενειών, την ίδια ώρα συνεργαζόταν με ΜΚΟ, με δήμους και Εκκλησία και στήριζε τα συσσίτια και άλλες τέτοιες δράσεις.

Αλλο ένα παράδειγμα είναι ότι ενώ βρέφη μένουν στα σπίτια γιατί οι γονείς δεν μπορούν να εξασφαλίσουν δωρεάν θέση σε βρεφονηπιακό σταθμό, ενώ παιδιά πηγαίνουν υποσιτισμένα, πεινασμένα σε Νηπιαγωγεία και Σχολεία, με άκρως προκλητικό τρόπο μοίραζε εκατ. ευρώ σε δήμους και ιδρύματα, μέσω ενός ευρωπαϊκού προγράμματος που αφορά στην καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Τοπική Διοίκηση, οι δήμοι στην αρχή αλλά και οι νομαρχίες και οι περιφέρειες στην πορεία λειτούργησαν ως δούρειος ίππος για να περάσουν οι ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις και ο εργαζόμενος να γίνει απασχολήσιμος. ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ, στην ΚΕΔΕ και σε όσους δήμους διοίκησαν ή συνδιοίκησαν, πρωτοστάτησαν στην εφαρμογή των ελαστικών μορφών εργασίας, των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης και τώρα πρωτοστατούν στην εφαρμογή των Τοπικών Σχεδίων.


Πλούτος που μπορεί να αξιοποιηθεί σε όφελος του λαού

- Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι πλούσια σε ορυκτό πλούτο. Υπάρχει χρυσός στη Χαλκιδική, στο Κιλκίς κ.α. που στο όνομα της ανάπτυξης παραδίδεται σε ντόπιους και ξένους μονοπωλιακούς ομίλους. Συνέβαλε σε αυτή την εξέλιξη και η περιφέρεια;

-- Η περιοχή μας είναι εξαιρετικά πλούσια σε μέταλλα στρατηγικής σημασίας, όπως είναι το χρώμιο, το νικέλιο και το ουράνιο, τα οποία σε μικρή περιεκτικότητα μέσα σε σίδηρο, αλουμίνιο, χαλκό, μόλυβδο, ψευδάργυρο βελτιώνουν πολύ τις φυσικές και τις χημικές τους ιδιότητες. Υπάρχει βέβαια και ο χρυσός και τα άλλα πολύτιμα μέταλλα όπως είναι το παλλάδιο, ο λευκόχρυσος, ο άργυρος. Και όλα αυτά δόθηκαν στην περίπτωση της Χαλκιδικής (340.000 στρέμματα) στην «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ», που είναι θυγατρική της «ELDORADO», αντί πινακίου φακής. Για μας δεν έχει καμία σημασία αν δόθηκαν για ένα πινάκιο φακής ή πιο ακριβά. Για μας αποτελεί εθνικό πλούτο, είναι εθνικό απόθεμα αξίας και καμία κυβέρνηση δεν έχει δικαίωμα να τον ξεπουλάει και φυσικά κανένας ιδιώτης δεν δικαιούται να τον εκμεταλλεύεται.

Στην περίπτωση της «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ» δώσαμε ολόκληρη μάχη μέσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο να ενημερωθεί και να παρθεί απόφαση εναντίωσης στα σχέδια κυβέρνησης και πολυεθνικής. Δεν είναι όμως μόνο η διοίκηση, είναι και οι άλλες παρατάξεις που στήριξαν αυτή τη θέση της περιφέρειας, να επενδύσει η συγκεκριμένη εταιρεία στη συγκεκριμένη περιοχή για την απόληψη όλων αυτών των μετάλλων και δεν είναι μόνο η Χαλκιδική. Αφορά και το Κιλκίς μακροπρόθεσμα γιατί και εκεί υπάρχει χρυσός, καθώς επίσης και στην Ημαθία. Εκμεταλλεύσιμο ποσοστό χρυσού έχει όλη η Κεντρική Μακεδονία και όλη η Βόρεια Ελλάδα. Και από εκεί και πέρα υπάρχει και το αέριο, υπάρχει και το πετρέλαιο, γιατί η χώρα μας συνολικά έχει υπέδαφος αξίας 1,5 τρισ. ευρώ και μεγάλο μέρος αυτού του πλούτου είναι στη δική μας περιοχή. Να, γιατί λέμε ότι είμαστε μια εξαιρετικά πλούσια χώρα και μια πολύ πλούσια περιοχή, με την έννοια ότι έχει υπόγειο πλούτο, επίγειο πλούτο (κτηνοτροφία, γεωργία, αλιεία, γεωθερμία, υδατοπτώσεις για ηλεκτρική ενέργεια), υπέργειο πλούτο (ήλιο, αέρα) για παραγωγή ΑΠΕ. Ολα αυτά αποτελούν λαϊκή περιουσία και μπορούν να αξιοποιηθούν σε όφελος του λαού σε μια άλλη οικονομία που δεν θα έχει σαν επίκεντρο το κέρδος, αλλά την επίλυση των άμεσων και μακροπρόθεσμων λαϊκών αναγκών.

-- Ποια είναι η θέση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για την αξιοποίηση του χρυσού;

-- Οπως είπαμε, όλος αυτός ο ορυκτός πλούτος θεωρούμε ότι είναι λαϊκή περιουσία και στη δική μας αντίληψη θα πρέπει να αξιοποιηθεί στο πλαίσιο μιας άλλης εξουσίας και οικονομίας, της εργατικής - λαϊκής, παίρνοντας υπόψη τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην ανθρώπινη υγεία. Γιατί το ζητούμενο στο ερώτημα ανάπτυξη από ποιον και για ποιον εμείς απαντάμε όχι για το κέρδος των ολίγων, των καπιταλιστών, της πλουτοκρατίας και της ολιγαρχίας, αλλά ανάπτυξη για τον άνθρωπο με επίκεντρο τις ανάγκες του. Υπάρχουν ήδη βιομηχανίες μέσω των οποίων παίρνουμε αλουμίνιο, σίδηρο, χαλκό, νικέλιο. Αυτές θα κοινωνικοποιηθούν και θα μπουν στην κατεύθυνση ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών. Και με τη βοήθεια της τεχνολογίας και της επιστήμης, όταν μπορέσουμε θα γίνει και η απόληψη του χρυσού με συνθήκες σεβασμού και του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης υγείας και των εργαζομένων σε αυτές τις δύσκολες βιομηχανικές μεταλλευτικές δραστηριότητες. Εχει σημασία να θυμίσουμε ότι στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες και κυρίως στη Σοβιετική Ενωση οι εργαζόμενοι στα ορυχεία δούλευαν λιγότερες ώρες ήδη από τη δεκαετία του '50, έπαιρναν πολύ πιο γρήγορα σύνταξη και μάλιστα υπήρχε προσφορά του συστήματος προς αυτούς και σε οικονομική βάση και σε χρόνο διακοπών, εκτιμώντας τις συνθήκες στις οποίες δούλευαν.


Να δημιουργήσουμε ρωγμή σ' αυτό το σύστημα

-- Προβάλλετε ότι οι εκλογές του Μάη έχουν ενιαίο χαρακτήρα. Πώς το τεκμηριώνετε;

-- Λέμε ότι ο αγώνας που δίνουμε είναι ενιαίος με την έννοια ότι ΕΕ, κυβέρνηση, περιφέρειες, δήμοι είναι κρίκοι μιας αλυσίδας που πρέπει το λαϊκό κίνημα, ο λαός να τη σπάσει. Στις εκλογές του Μάη πρέπει να δημιουργηθεί μια ρωγμή στο όλο σύστημα.

Αυτό το ενιαίο που αναφέρουμε αποδεικνύεται και από το ότι 80% των νομοθετημάτων των τελευταίων χρόνων στην Ελληνική Βουλή, που έχουν ψηφιστεί από τις συγκυβερνήσεις, είναι οδηγίες, ντιρεκτίβες της ΕΕ, οι οποίες ενσωματώνονται στο Εθνικό μας Δίκαιο. Και αυτές εφαρμόζονται με μια συνέπεια, σαν ευαγγέλιο θα λέγαμε, από τις διοικήσεις δήμων και περιφερειών. Καταλαβαίνετε ότι αυτό το ενιαίο, το οποίο υλοποιείται, έχει να κάνει από πάνω μέχρι κάτω με την ικανοποίηση των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων ντόπιων, αλλά και ξένων.

Το 1996 υπογράφηκε μια εταιρική σχέση μεταξύ ΕΕ, περιφερειών και δήμων. Στη χώρα μας αυτό δεν έχει ενεργοποιηθεί. Με νέα απόφαση, στα πλαίσιο της «Στρατηγικής της Ευρώπης 2020», από φέτος αυτό θα ενεργοποιηθεί και έτσι θα παρακάμπτεται και η «γραφειοκρατία» της κεντρικής εξουσίας της χώρας μας και έτσι θα υπάρχουν άμεσες σχέσεις οικονομικής φύσης μεταξύ ΕΕ και περιφερειών. Σ' αυτές περιλαμβάνονται και οι λεγόμενες ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης, μέσω των οποίων προωθούνται οι ελαστικές σχέσεις εργασίας και ταυτόχρονα δίνεται ζεστό χρήμα για τη στήριξη των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων.

Αφενός λοιπόν είναι το ενιαίο και αφετέρου το αντιλαϊκό. Και να γιατί είναι ευθύνη αυτό το οποίο θα βιώσουμε όλοι, θα ζήσουμε όλοι την επόμενη των εκλογών. Θα είναι μια από τα ίδια; Θα περάσει η τρομοκρατία και το δίλημμα, ή βγαίνουμε από την ΕΕ και καταστρεφόμαστε, όπως λένε ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος; Η θα περάσει το δίλημμα της άλλης πλευράς, που πιέζει και δημιουργείται αυτό το αίσθημα του φόβου, της μοιρολατρίας στον άνεργο, στον αυτοαπασχολούμενο, στο νέο, στο συνταξιούχο, ότι δηλαδή μπορεί μια άλλη κυβέρνηση, με την κυβερνώσα αριστερά όπως λέμε, με τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, να διαχειριστεί φιλολαϊκά το σύστημα της εκμετάλλευσης και της βαρβαρότητας; Τις συνέπειες της πολιτικής ενός τέτοιου σχήματος τις έχουμε ζήσει στο πετσί μας ως περιφέρεια όταν 15 χρόνια πριν με κυβερνώσα αριστερά στην Ιταλία, με σοσιαλιστικές κυβερνήσεις στη Γαλλία και στη Γερμανία και τους Εργατικούς στην Αγγλία, έγινε ο διαμελισμός, έγινε το αιματοκύλισμα, το μακελειό, στην περιοχή μας, έπεσε το απεμπλουτισμένο ουράνιο. Υπουργός Εξωτερικών της σοσιαλιστικής κυβέρνησης της Γερμανίας ήταν ο Γιόσκα Φίσερ, ο πρόεδρος των Οικολόγων - Πρασίνων. Ολα αυτά τα επίπλαστα, τα υποκριτικά, που έχουν να κάνουν όλοι αυτοί, είναι στην εξυπηρέτηση των αναγκών, των σχεδίων, των συμφερόντων των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων.

-- Τι θα σημαίνει αν βγει ενισχυμένο το ΚΚΕ στην περιφέρεια, στους δήμους, στις ευρωεκλογές;

-- Δεν θα πούμε το αυτονόητο, ότι θα δημιουργηθεί ένα κλίμα αισιοδοξίας το οποίο έχει ανάγκη τη στιγμή αυτή το κίνημα. Θα υπάρχει σε όλους τους χώρους, όχι μια φωνή, μια παρουσία που να ενημερώνεται ή μια φωνή διαμαρτυρίας, αλλά θα υπάρχει μια άλλη δυναμική που θα συγκροτήσει αυτό που λέμε μια μαχητική αγωνιστική αντιπολίτευση που αυτό θα εκφραστεί κυρίως στο κίνημα. Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ξανά ότι όπως ο μυθικός Ανταίος έπαιρνε δύναμη πατώντας στη γη και τα έβαζε με θεούς και δαίμονες και Τιτάνες, το ίδιο κάνει και το ΚΚΕ, παίρνει δύναμη από το κίνημα και συγχρόνως δίνει δύναμη και στο κίνημα γιατί είναι η πρωτοπορία του. Αρα λοιπόν μια μαχητική, διεκδικητική, αγωνιστική, εργατική λαϊκή αντιπολίτευση απέναντι στη συγκεκριμένη πολιτική που εφαρμόζει η συμπολίτευση με τη στήριξη της ΕΕ και από την άλλη μεριά ανοίγει τη δυνατότητα της Λαϊκής Συμμαχίας με την έννοια ότι η εργατική τάξη ως πυρήνας και τα σύμμαχα κοινωνικά στρώματα συγκροτούν αυτή τη συμμαχία και βάζουν πλώρη το συντομότερο δυνατό για τη Λαϊκή Εξουσία. Κάτι που αργά ή γρήγορα θα γίνει πράξη. Οσο συντομότερα το ζήσουμε, τόσο καλύτερα για μας τους ίδιους και κυρίως για τη νέα γενιά. Και αυτή είναι η μεγάλη ευθύνη που έχουμε όλοι μας, απέναντι σε μας τους ίδιους και τα παιδιά μας. Υπάρχει θετική εμπειρία κατακτήσεων λαϊκών από τις σοσιαλιστικές χώρες και εμείς όλα αυτά τα θετικά παραδείγματα, όλη αυτή τη θετική εμπειρία, την κρατάμε ως Κόμμα και απορρίπτουμε όλα τα αρνητικά τα οποία οδήγησαν στις ανατροπές. Ο σοσιαλισμός έχει προσφέρει τα μέγιστα σε γενιές ολόκληρες στις χώρες αυτές που υπήρξε ως κοινωνικοπολιτικό οικονομικό σύστημα και εξύψωσε τον άνθρωπο. Η προσφορά του δεν περιορίστηκε μόνο στους λαούς των χωρών αυτών, υπήρξε πολύτιμη και για τις κατακτήσεις των εργαζομένων των καπιταλιστικών χωρών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ