ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Απρίλη 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Πανηπειρωτικό συλλαλητήριο σήμερα για τους ανέργους

Στις 11 π.μ. στα Γιάννενα, στην πλατεία Νομαρχίας. Παρεμβάσεις χτες σε Λάρισα και Αγρίνιο

Από την παρέμβαση χτες στη Λάρισα
Από την παρέμβαση χτες στη Λάρισα
Συλλαλητήριο για τη διεκδίκηση άμεσων μέτρων προστασίας των ανέργων οργανώνουν Εργατικά Κέντρα και σωματεία από την Ηπειρο και τη Λευκάδα, σήμερα Σάββατο, στις 11 το πρωί στα Γιάννενα (πλατεία Νομαρχίας). Το πανηπειρωτικό συλλαλητήριο αποφασίστηκε σε σύσκεψη με αιχμή το ζήτημα της ανεργίας που έγινε με δεκάδες συμμετοχές από σωματεία της περιοχής, μετά από πρωτοβουλία των Εργατικών Κέντρων Αρτας και Λευκάδας.

Στο κάλεσμά τους Εργατικά Κέντρα και σωματεία σημειώνουν μεταξύ άλλων: «Οι δυσκολίες που φέρνει η ανεργία είναι τεράστιες, όταν δεν έχεις ένα πιάτο φαΐ, όταν δεν έχεις ρεύμα, όταν αγωνιάς κάθε μέρα πώς θα ζήσεις την οικογένεια. Θα λυθούν όμως με τη μιζέρια, την απογοήτευση, στο περιθώριο; Μπορούμε να περιμένουμε χωρίς να τους δείξουμε τη δύναμή μας;

Η θέση όλων των ανέργων είναι στον αγώνα. Οι εργαζόμενοι μαζί με τους ανέργους να ενωθούμε για να απαιτήσουμε ζωή με δικαιώματα για τις οικογένειές μας. Η δύναμη της συλλογικής πάλης, του ταξικού αγώνα μάς δίνει προοπτική για να απαιτήσουμε δουλειά με δικαιώματα, ένα καλύτερο μέλλον.

Είναι ανάγκη το Σάββατο στις 12 Απρίλη εργαζόμενοι και άνεργοι, φτωχοί αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι, νέοι και νέες, γυναίκες να γίνουμε ένα μεγάλο ποτάμι μάχης και διεκδίκησης. Να βαδίσουμε στο δρόμο της λαϊκής συμμαχίας. Αυτός είναι ο δρόμος ώστε να αλλάξει ο σημερινός αρνητικός συσχετισμός δύναμης. Αυτός είναι ο δρόμος ώστε να πετάξουμε από πάνω μας τα δεσμά της εκμετάλλευσης, να ανατρέψουμε τους βιομήχανους, εφοπλιστές, τραπεζίτες, μεγαλέμπορους, την τρόικα και την κυβέρνηση που θέλουν να τα αρπάξουν όλα. Να ανατρέψουμε την εξουσία τους».

Στο μεταξύ, την καταβολή εκτάκτου επιδόματος 1.000 ευρώ για το Πάσχα σε όλους τους ανέργους χωρίς προϋποθέσεις και άλλα μέτρα ανακούφισης και προστασίας των ανέργων απαίτησαν τα Σωματεία Οικοδόμων, Εμποροϋπαλλήλων, Κλωστοϋφαντουργών - Ιματισμού - Δέρματος, Εργατοτεχνιτών Μετάλλου, Ηλεκτροτεχνιτών - Ηλεκτρολόγων, Επισιτισμού - Τουρισμού, με παρέμβαση χτες στον ΟΑΕΔ της Λάρισας.

Την καταβολή εκτάκτου επιδόματος σε όλους τους ανέργους στις γιορτές του Πάσχα διεκδίκησαν επίσης το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου, τα σωματεία-μέλη του και το ΠΑΜΕ, με παρέμβαση στα γραφεία του ΟΑΕΔ.

Α' - Β' ΔΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
Ασφυκτική κατάσταση για εργαζόμενους και φορολογούμενους

Περιοδεία αντιπροσωπείας του ΚΚΕ με επικεφαλής την Ελπίδα Παντελάκη, μέλος της ΚΕ και υποψήφια δήμαρχο Πειραιά

Την τραγική και κυριολεκτικά ασφυκτική κατάσταση στην Α' - Β' ΔΟΥ Πειραιά για τους υπαλλήλους και τους φορολογούμενους, διαπίστωσε η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής την Ελπίδα Παντελάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφια δήμαρχο Πειραιά, που περιόδευσε στο χώρο και συζήτησε με τους εργαζόμενους.

Βασική αιτία αυτής της κατάστασης είναι η αύξηση του όγκου εργασίας και η μεταφορά μεγάλων ποσοτήτων αρχείων λόγω του κλεισίματος και της μεταφοράς-συγχώνευσης των ΔΟΥ από τα νησιά του Αργοσαρωνικού και άλλων νησιών στη συγκεκριμένη ΔΟΥ. Η εικόνα που αντιμετωπίζει κανείς είναι γραφεία και διάδρομοι ασφυκτικά γεμάτοι από τα αρχεία που μεταφέρθηκαν. Η εντατικοποίηση της εργασίας και ταυτόχρονα η ταλαιπωρία των φορολογουμένων γίνεται ακόμα μεγαλύτερη.

Συγκεκριμένα, στην Α' - Β' ΔΟΥ Πειραιά έχουν συγχωνευθεί οι ΔΟΥ Αίγινας, Κυθήρων, Σπετσών, Πάρου και Υδρας, ενώ έχουν μεταφερθεί τα τμήματα Ελέγχου και Δικαστικού από τις Εφορίες Μήλου, Σάμου και Ικαρίας. Ετσι, υπάρχουν εργαζόμενοι που έρχονται και φεύγουν καθημερινά από και προς την Αίγινα. Αλλοι πρέπει να συντηρούν δύο και τρία σπίτια, ένα στο νησί που μένουν, ένα στον Πειραιά και άλλο ένα αν τυχόν έχουν παιδί που σπουδάζει σε άλλη πόλη.

Στα παραπάνω, πρέπει να προστεθεί η αύξηση των εξόδων τους λόγω της αλλαγής έδρας της δουλειάς τους. Το ίδιο ισχύει και για τους φορολογούμενους, ιδιαίτερα όσους μένουν στα νησιά και αναγκάζονται για κάποιες περιπτώσεις να πηγαίνουν στον Πειραιά.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, το υπουργείο υποχρέωσε τους εργαζόμενους σε τεστ νοημοσύνης και στην παρακολούθηση σεμιναρίων αντιμετώπισης των αγανακτισμένων φορολογουμένων! Χαρακτηριστικό είναι ότι το τεστ είχε 21 εντολές του στιλ «κάνε την τάδε πράξη...» και «μόλις φθάσεις ως εδώ φώναξε "πάω καλά"». Ενώ στο σεμινάριο τους έδιναν να διαβάσουν αλληγορικές ιστορίες με ζώα!

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ κατήγγειλε την κατάσταση και κάλεσε τους εργαζόμενους να βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα. Να μην πέσουν στις παγίδες αποπροσανατολισμού, που στόχο έχουν να τους εγκλωβίσουν στα ευρωενωσιακά κόμματα και με ενιαία στάση και κριτήριο να ενισχύσουν το ΚΚΕ στους δήμους, στις περιφέρειες, στις ευρωεκλογές.

ΣΕΑΑΝ - ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΕΣ ΑΜΕΑ
Διαμαρτυρία τη Δευτέρα στο υπουργείο Εργασίας

Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29) διοργανώνουν τη Δευτέρα 14 Απρίλη, στις 12 μ. η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής. Η προσυγκέντρωση ορίστηκε στις 11.30 π.μ. στον πεζόδρομο Κοραή (Μετρό Πανεπιστήμιο). Στο κάλεσμα που απευθύνουν σε ανάπηρους, χρονίως πάσχοντες, γονείς και κηδεμόνες των ΑμΕΑ σημειώνουν μεταξύ άλλων: «Παλεύουμε ενάντια στα σφαγεία των ΚΕΠΑ και τις βάρβαρες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα, φάρμακα, θεραπείες, τεχνολογικά βοηθήματα. Παλεύουμε ενάντια στην υποχρηματοδότηση και διάλυση των προνοιακών ιδρυμάτων και δομών. Αντιπαλεύουμε την επιχείρηση υπονόμευσης και εκφυλισμού των αγώνων από τις διεφθαρμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες σε ΕΣΑΜΕΑ και ΠΟΣΓΚΑΜΕΑ, και άλλες αναπηρικές οργανώσεις, που ακόμα και σήμερα αφού έχουν εξασφαλίσει τη διακίνηση εκατομμυρίων ευρώ στο όνομα των ΑΜΕΑ, ζητούν απλά την επιτάχυνση της λειτουργίας των σφαγείων των ΚΕΠΑ».

Συκοφαντούν τον «Ριζοσπάστη» και το ΚΚΕ

Η Εργατική Επιτροπή του ΝΑΡ εξέδωσε ανακοίνωση για το άρθρο του ριζοσπάστη που είχε τίτλο «Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καλεί ανοιχτά σε απεργοσπασία στις 9 Απρίλη». Στην ανακοίνωσή του το ΝΑΡ κατηγορεί το ΚΚΕ και τον «Ριζοσπάστη» ότι τους συκοφαντεί, όταν μέσα από τις στήλες του αποκαλύπτει τον υπονομευτικό και απεργοσπαστικό τους ρόλο στη γενική απεργία στις 9 Απρίλη, τον τυχοδιωκτικό τους ρόλο στο κίνημα και γενικότερα το γεγονός ότι κινούμενοι στην ίδια γραμμή πλεύσης με τον ΣΥΡΙΖΑ, βάζουν πλάτη στην οικοδόμηση του νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού, που επί της ουσίας είναι η νεκρανάσταση του παλιού κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού. Στην ίδια ανακοίνωση η Εργατική Επιτροπή του ΝΑΡ ισχυρίζεται πως «είναι ψέμα ότι οι δυνάμεις της... ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν ψήφισαν τη Γενική Απεργία της 9 Απρίλη... κατέθεσαν άλλη πρόταση... Η αλήθεια είναι ότι οι εκπρόσωποι των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ δεν ψήφισαν την πρόταση των ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΜΕ». Δηλαδή, την πρόταση για γενική απεργία στις 9 Απρίλη. Πουθενά λοιπόν οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν είχαν στην πρότασή τους γενική απεργία στις 9 Απρίλη. Πουθενά!

Και επειδή τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, ας ειπωθούν τα πράγματα με το όνομά τους κι ας δούμε τι είπαν οι εκπρόσωποι των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ (ΑΝΤΑΡΣΥΑ) στη συνεδρίαση της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ στις 26/3/2014 για τη Γενική Απεργία της 9 Απρίλη:

Π. Αντωνόπουλος: «Η ΓΣΕΕ μας σνομπάρει. Απορώ πώς το ΠΑΜΕ θέλει απεργία με τη ΓΣΕΕ. Το θεωρώ προδοσία προς τους εργαζομένους».

Ζ. Μελαμπιανάκη: «Τέλος στις απεργίες διαμαρτυρίας... Η Γενική Απεργία είναι σαφέστατο μήνυμα αποκλιμάκωσης... Είμαστε υπέρ της γενικής πολιτικής απεργίας διαρκείας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα μέχρι την ανατροπή της κυβέρνησης».

Στις επίμονες ερωτήσεις του εκπροσώπου του ΠΑΜΕ, αν ψηφίζουν υπέρ ή κατά της γενικής απεργίας στις 9 Απρίλη, απάντησε: «Δεν ψηφίζουμε την 24ωρη Γενική Απεργία», ενώ επανειλημμένα έχουν τοποθετηθεί στην ΕΕ της ΑΔΕΔΥ πως «δεν ψηφίζουμε τις 24ωρες απεργίες».

Αυτή είναι η επίσημη τοποθέτηση των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ (ΑΝΤΑΡΣΥΑ) στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ και τα μαγνητοφωνημένα πρακτικά είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερομένου. Και δεν είναι η πρώτη φορά. Θυμίζουμε ότι υπάρχει και προηγούμενη τοποθέτηση των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ (ΑΝΤΑΡΣΥΑ) στο ΓΣ της ΑΔΕΔΥ που έλεγε: «Δεν ξανακάνουμε 24ωρες απεργίες. Από δω και στο εξής θα απεργούμε μόνο σε απεργίες διαρκείας».

Και μετά λένε ότι τους λασπολογεί το ΚΚΕ και ο «Ριζοσπάστης» όταν ενημερώνουν τους εργαζομένους ότι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καλεί ανοιχτά σε απεργοσπασία. Εμείς τώρα τι άλλο να προσθέσουμε; Το άρθρο του «Ριζοσπάστη» (8 Απρίλη 2014) είναι εξαιρετικά αποκαλυπτικό και κατατοπιστικό. Αντί λοιπόν η ΑΝΤΑΡΣΥΑ να αναλάβει τις ευθύνες της, συκοφαντεί το «Ριζοσπάστη» και το ΚΚΕ. Είναι και αυτό ένα δείγμα, όχι μόνο της αναξιοπιστίας, αλλά και του ρόλου που παίζει ο συγκεκριμένος πολιτικός και συνδικαλιστικός χώρος. Ομως μια τέτοια αντι-ΚΚΕ στάση αποτελεί ταυτόχρονα και κριτήριο για τους εργαζόμενους, προσφέρεται για επιλογές και συμπεράσματα.

Και κάτι άλλο. Η ίδια η ανακοίνωση της Εργατικής Επιτροπής του ΝΑΡ, αλλά και οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ (ΑΝΤΑΡΣΥΑ) στην ΕΕ της ΑΔΕΔΥ, επιβεβαιώνουν αυτό που τους καταλογίζει ο «Ριζοσπάστης»: «Οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ καταψήφισαν και απορρίπτουν την 24ωρη γενική απεργία, ασκούν κριτική στη ΓΣΕΕ, όχι από τη σκοπιά της γραμμής πάλης και του περιεχομένου της απεργίας, αλλά από τη σκοπιά της μορφής, απλώς επειδή η απεργία είναι 24ωρη. Σε αυτό επικεντρώνουν και σε αυτό εξαντλούν την επιχειρηματολογία τους».

Και μετά από αυτά, έχουν το απύθμενο θράσος να συκοφαντούν το ΠΑΜΕ ότι ταυτίζεται με την ΠΑΣΚΕ και τη ΔΑΚΕ, με τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ, αυτοί που τόσα χρόνια συμπορεύτηκαν μαζί τους και κατηγορούσαν από κοινού με τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ το ΠΑΜΕ για διάσπαση. Χρειάζεται να προσθέσουμε κάτι παραπάνω;


Α. Β.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ