ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Απρίλη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Δικαστήριο εγκρίνει ωρομίσθιο 1,5 ευρώ

Το εργατικό δικαστήριο της πόλης Κότμπους της Γερμανίας αποφάσισε ότι «το ωρομίσθιο ύψους 1,54 ευρώ για τους υπαλλήλους ενός δικηγορικού γραφείου είναι σύννομο, από τη στιγμή που οι εργαζόμενοι το δέχτηκαν για να μπορέσουν να ξαναμπούν στην αγορά εργασίας».

Το δικαστήριο αποφάνθηκε σαν γνήσιο ταξικό στήριγμα του καπιταλιστικού συστήματος ότι «οι μισθοί αυτοί μπορεί μεν να παραβιάζουν τα χρηστά ήθη, αλλά ο εργοδότης δεν λειτούργησε εκμεταλλευτικά», μιας που ο τελευταίος υποστήριξε (και απ' ό,τι φάνηκε... πειστικά) ότι «οι υπάλληλοι δεν είχαν τα προσόντα για να πάρουν μεγαλύτερο μισθό».

Στην ίδια κατάσταση βρίσκονται τουλάχιστον 7,5 εκατομμύρια Γερμανοί, που, παρά το γεγονός ότι εργάζονται, είναι αναγκασμένοι να φυτοζωούν με μισθούς πείνας και πενιχρά επιδόματα για τα δεδομένα της Γερμανίας της τάξης, των 400 ευρώ. Ταυτόχρονα, αντιμετωπίζουν την απειλή έξωσης και της διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος. Και βέβαια αυτές οι καταστάσεις δεν είναι ζήτημα προσόντων, αλλά αποτέλεσμα του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης. Στη δε Γερμανία που πλασαρίστηκε από την κυβέρνηση συνασπισμού των χριστιανοδημοκρατών και των σοσιαλδημοκρατών ως σημαντική «προσφορά» το ωρομίσθιο 8,5 ευρώ, είναι φανερό ότι η συγκεκριμένη απόφαση θα σημάνει αρνητικό δεδικασμένο και για άλλους εργαζόμενους.

ΔΑΝΙΑ
Τα τραγικά αποτελέσματα της ιδιωτικοποίησης κοινωνικών υπηρεσιών

Από περσινή κινητοποίηση στην Κοπεγχάγη ενάντια σε ιδιωτικοποιήσεις και περικοπές
Από περσινή κινητοποίηση στην Κοπεγχάγη ενάντια σε ιδιωτικοποιήσεις και περικοπές
Πάνω από 500 ηλικιωμένοι στο Δήμο Kolding έχουν μείνει χωρίς βοήθεια αφού η ιδιωτική εταιρεία «Kaere Pleje», που έχει αναλάβει μετά από πλειστηριασμό από το δήμο την παροχή των υπηρεσιών «Βοήθεια στο σπίτι», δήλωσε πτώχευση και πέταξε στο δρόμο τους 100 υπαλλήλους που απασχολούσε. Πάνω από 63 εταιρείες που είχαν αναλάβει την παροχή δημοτικών υπηρεσιών έχουν κατεβάσει τα ρολά πριν τη λήξη της συμφωνίας που είχαν κάνει.

Η εταιρεία «Kaere Pleje», από τη μέρα που υπέγραψε το συμβόλαιο με το Δήμο Kolding, πίεσε τους εργαζόμενους να δεχτούν αισθητή μείωση των μισθών και προσπάθησε να παρακάμψει τη συλλογική σύμβαση του κλάδου. Οι ώρες που απαιτούνται για κάθε επίσκεψη στα σπίτια των ηλικιωμένων μειώθηκαν, με αποτέλεσμα να γίνονται όλα βιαστικά και πρόχειρα.

Τα παραπάνω δυσάρεστα συμβάντα απαντούν στα απατηλά επιχειρήματα των κομμάτων του ευρωμονόδρομου και τις προεκλογικές υποσχέσεις ότι με τις Συμβάσεις Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα ή τις πλήρεις ιδιωτικοποιήσεις, δημιουργούνται προϋποθέσεις για καλύτερες υπηρεσίες και νέες θέσεις εργασίας. Συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Οι ιδιώτες αφού πάρουν τα λεφτά των φορολογουμένων κλείνουν και εξαφανίζονται, αδιαφορώντας για την παροχή των υπηρεσιών και βάζουν σε κίνδυνο τη Δημόσια Υγεία και Ασφάλεια.

ΠΓΔΜ
Αύριο οι προεδρικές εκλογές

ΣΚΟΠΙΑ.--

Στις κάλπες καλούνται αύριο (Κυριακή) 1.780.000 εφγεγραμμένοι ψηφοφόροι στην ΠΓΔΜ, προκειμένου να αναδείξουν τον νέο Πρόεδρο της χώρας, αν και τα προγνωστικά έως και την τελευταία στιγμή έδειχναν ως πιθανότερο νικητή τον απερχόμενο Πρόεδρο Γιόργκι Ιβάνοφ.

Τέσσερις είναι οι υποψήφιοι: Γκιόργκι Ιβάνοφ (του κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι), Στέβο Πεντάροφσκι (της αντιπολιτευόμενης Σοσιαλδημοκρατικής Ενωσης του Ζόραν Ζάεφ), Ιλίαζ Χαλίμι (του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών του Μέντουχ Θάτσι) και Ζόραν Πόποφσκι (του νεοσύστατου κόμματος GROM, του οποίου ηγείται ο Στέβτσο Γιακίμοφσκι). Το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στην ΠΓΔΜ, το DUI του Αλί Αχμέτι, το οποίο συμμετέχει στην κυβέρνηση συνασπισμού της χώρας, έχει γνωστοποιήσει ότι δεν θα έχει υποψήφιο σε αυτές τις προεδρικές εκλογές και έχει καλέσει τους Αλβανούς ψηφοφόρους στη χώρα να μην υποστηρίξουν κανέναν υποψήφιο.

Για να εκλεγεί κάποιος από τους υποψήφιους Πρόεδρος της ΠΓΔΜ από τον πρώτο γύρο, πρέπει να λάβει ποσοστό άνω του 50% επί των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους, κάτι που θεωρείται σχεδόν απίθανο να συμβεί. Ετσι, αναμένεται να ακολουθήσει δεύτερος γύρος, έπειτα από δύο βδομάδες (στις 27 Απρίλη), μεταξύ των δύο υποψηφίων που θα συγκεντρώσουν τα υψηλότερα ποσοστά στον πρώτο γύρο και οι οποίοι εκτιμάται πως δε θα είναι άλλοι από τον νυν Πρόεδρο Ιβάνοφ και τον υποψήφιο του μεγαλύτερου αντιπολιτευόμενου κόμματος, Στέβο Πεντάροφσκι.

Η θητεία του Προέδρου της ΠΓΔΜ διαρκεί πέντε χρόνια και οι εξουσίες του, κατά το Σύνταγμα της χώρας, είναι περιορισμένες και σχετίζονται με ορισμένα θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας.

Στην προεκλογική εκστρατεία του Γκιόργκι Ιβάνοφ κυριάρχησε το ζήτημα της ονομασίας, με τον ίδιο να εμφανίζεται ως «θεματοφύλακας» του ονόματος, ταυτιζόμενος πλήρως με τις γνωστές θέσεις του Ν. Γκρούεφσκι. Ο Ιβάνοφ δεν παρέλειψε να επιρρίψει στην Ελλάδα τις ευθύνες ότι «διαιωνίζει» το πρόβλημα του ονόματος για να εμποδίσει την ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική προοπτική της χώρας του.

Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Στέβο Πεντάροφσκι, έδωσε έμφαση στην ανάδειξη πολιτειακών ζητημάτων, επισημαίνοντας την ανάγκη λειτουργίας του κράτους δικαίου στην ΠΓΔΜ και της αρχής της ισονομίας. Σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας, ο Πεντάροφσκι σημείωσε ότι «είναι το πιο σοβαρό πρόβλημα για τη χώρα, το οποίο όμως δεν μπορεί να επιλυθεί από ένα μόνο πρόσωπο ή κόμμα στη χώρα».

ΤΟΥΡΚΙΑ
Δικαστικές αντιδράσεις αναζωπυρώνουν την αντιπαράθεση

ΑΓΚΥΡΑ.--

Ενταση της ενδοαστικής αντιπαράθεσης προμηνύει η νέα προεκλογική περίοδος που σύντομα θα ξεκινήσει ενόψει της ανάδειξης νέου προέδρου τον Αύγουστο. Χτες, έγινε η πρώτη συνάντηση μεταξύ του σημερινού πρωθυπουργού Ρ. Τ. Ερντογάν και του σημερινού προέδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ, συνιδρυτών του κυβερνώντος AKP, καθώς εντείνονται οι διεργασίες για το ποιος θα λάβει το χρίσμα του υποψηφίου για τις προεδρικές εκλογές. Λεπτομέρειες για τη συνάντηση δεν έγιναν γνωστές.

Στο μεταξύ, το Συνταγματικό Δικαστήριο «άνοιξε» χτες επίσημο λογαριασμό στο «twitter», αντιδρώντας και έτσι στην επιλογή της κυβέρνησης να μην έχει ακόμα εφαρμόσει την απόφαση με την οποία κρίθηκε αντισυνταγματική η απαγόρευση πρόσβασης στο συγκεκριμένο μέσο «κοινωνικής δικτύωσης». Εκφραση της ενδοαστικής αντιπαράθεσης (το δικαστικό σώμα θεωρείται «προπύργιο» των οπαδών του αντίπαλου πλέον του Ερντογάν ισλαμιστή επιχειρηματία ιμάμη Φετ. Γκιουλέν) είναι και η χτεσινή απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου να ακυρώσει μέρος της «μεταρρύθμισης» με την οποία πρόσφατα ενισχύθηκε ο «έλεγχος» της εκτελεστικής εξουσίας στη Δικαιοσύνη.

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Νέες δολοφονίες αγωνιστών

Συνεχίζονται στην Κολομβία οι δολοφονίες συνδικαλιστών αγωνιστών. Την Πέμπτη δολοφονήθηκε από αγνώστους, που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα, έξω από το σπίτι του ο αγρότης ηγέτης Ντούγκλας Σουλουάγκα, στην περιοχή του Κατατούμπο, περιοχή όπου οι αγρότες και οι εργάτες γης πρωτοστάτησαν τον περσινό Ιούλιο στην πολυήμερη κινητοποίηση - απεργία. Σημειώνουμε ότι είναι ο τρίτος αγρότης αγωνιστής ηγέτης της κινητοποίησης που δολοφονείται, ενώ στην περιοχή αυτή είναι έντονη η παρουσία του στρατού, αλλά και αντιδραστικών παραστρατιωτικών οργανώσεων που είναι στην υπηρεσία μεγάλων γαιοκτημόνων.

Η Ενωση των Αγροτών σε ανακοίνωσή της κατονομάζει ως υπεύθυνους για τη νέα δολοφονία το κολομβιανό κράτος και τον υπουργό Αμυνας και απαιτεί να ξεκινήσει σοβαρός έλεγχος για να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι.

Επίσης την Τετάρτη δολοφονήθηκε από αγνώστους σε ενέδρα έξω από το σπίτι του στην περιοχή Ουραμπά ο πρωτοπόρος αγωνιστής στο κίνημα για τη διανομή γης στους ακτήμονες αγρότες, Χεσούς Αντάν Κίντο. Η δολοφονία αυτή γίνεται σε μια περιοχή με μπανανοφυτείες, που το λαϊκό κίνημα έχει χτυπηθεί βάναυσα από το αστικό κράτος και το παρακράτος πολλές φορές με χιλιάδες θύματα, ενώ μόνο από το 2005 έχουν δολοφονηθεί 70 αγωνιστές.

ΗΠΑ
Πρόταση αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Σύννεφα στις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις αναμένεται να προκαλέσει το ψήφισμα της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας που αναγνώρισε τη γενοκτονία των Αρμενίων, με ψήφους 12 υπέρ, 5 κατά και 1 αποχή, ύστερα από πρόταση του προεδρεύοντος της επιτροπής (Δημοκρατικού) γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ και του (Ρεπουμπλικανού) συναδέλφου του Μαρκ Κιρκ.

Μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, που προτείνει μεταξύ άλλων να θεσπιστεί η 24η Απρίλη ως επέτειος και Μέρα Μνήμης της Αρμένικης Γενοκτονίας, ο Μενέντεζ σημείωσε ότι η γενοκτονία των Αρμενίων είναι «μία τρομακτική πραγματικότητα που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί» και ότι με το συγκεκριμένο ψήφισμα «επιβεβαιώνεται με τον εντονότερο τρόπο η ανάμνηση της τραγωδίας και η απότιση φόρου τιμής στα αθώα θύματα μεταξύ των Αρμενίων που σκοτώθηκαν και εκδιώχθηκαν από την πατρίδα τους».

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζένιφερ Ψάκι, απαντώντας σε ερώτηση για τη θέση της κυβέρνησης των ΗΠΑ επί του θέματος, ανέφερε ότι «οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν ξεκάθαρα ως ιστορικό γεγονός και πενθούν την απώλεια 1.500.000 Αρμενίων, οι οποίοι σφαγιάστηκαν ή οδηγήθηκαν σε πορείες θανάτου στις τελευταίες μέρες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας». Ωστόσο, απέφυγε να πει εάν η κυβέρνηση Ομπάμα θα αναγνωρίσει την 24η Απριλίου ως Ημέρα Αρμενικής Γενοκτονίας, θυμίζοντας ότι στην περσινή ανακοίνωση του Λευκού Οίκου δεν έγινε χρήση της λέξης «γενοκτονία».

Η εξέλιξη πάντως προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Τουρκο-αμερικανικής Ομοσπονδίας που με ανακοίνωσή της καταδίκασε την απόφαση της Επιτροπής, καλώντας τα μέλη και τους φίλους της να κινητοποιηθούν, ώστε να αποφευχθεί υιοθέτηση ψηφίσματος και από την Ολομέλεια της Γερουσίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ