ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Απρίλη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Μεγαλώνει το «ενδιαφέρον» της Κίνας

Από τη συνάντηση Καρζάι - Τζινπίνγκ τον περασμένο Σεπτέμβρη
Από τη συνάντηση Καρζάι - Τζινπίνγκ τον περασμένο Σεπτέμβρη
ΚΑΜΠΟΥΛ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Το ολοένα αυξανόμενο ενδιαφέρον της Κίνας για το Αφγανιστάν εντοπίζουν δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, συνδέοντάς το με την «ανησυχία» που γεννούν στο Πεκίνο οι συνέπειες της αποχώρησης των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων για το «κενό ασφάλειας» στην ευρύτερη περιοχή.

Στελέχη «δεξαμενών σκέψης» τόσο από την Κίνα όσο και από τη Δύση δήλωναν στο πρακτορείο «Ρόιτερς» πως η αποχώρηση των αμερικανικών και ΝΑΤΟικών στρατευμάτων, που είναι προγραμματισμένη να γίνει μέχρι τα τέλη του 2014, προκαλεί «πονοκέφαλο» στην Κίνα, που φοβάται ότι ίσως οι νέες συνθήκες ευνοήσουν ομάδες όπως αυτές των αυτονομιστών Ουιγούρων που δρουν στη βορειοανατολική επαρχία της Σινγιάνγκ. Η Κίνα έχει εκφράσει τη βούληση «να εμπλακεί περισσότερο στην ειρηνευτική διαδικασία», δήλωσε στέλεχος του (κρατικού) «Ανώτατου Συμβουλίου Ειρήνης» του Αφγανιστάν.

Βεβαίως, το «ενδιαφέρον» της Κίνας έχει σχέση και με τις αυξανόμενες επενδύσεις στο Αφγανιστάν, όπου εκτιμάται πως υπάρχουν τεράστια και ανεκμετάλλευτα αποθέματα ορυκτού πλούτου και άλλων φυσικών πόρων. Συγκεκριμένα, κινεζικά κεφάλαια έχουν αναλάβει την έρευνα σε τρία «ενεργειακά οικόπεδα» και την εκμετάλλευση του κοιτάσματος χαλκού στην επαρχία Λογκάρ, που γεωλόγοι χαρακτηρίζουν ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα χαλκού στον κόσμο.

Καθόλου τυχαία, τον επόμενο Αύγουστο η Κίνα θα φιλοξενήσει τη Σύνοδο των χωρών της «Καρδιάς της Ασίας». Πρόκειται για συναντήσεις χωρών της Κεντρικής Ασίας με αντικείμενο τη στήριξη της «ασφάλειας και ανάπτυξης του Αφγανιστάν» που ξεκίνησαν το 2011. Ανάμεσα σε όσους πήραν μέρος στην περσινή συνάντηση, στο Καζαχστάν, ήταν και οι Ιράν, Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Τουρκία, Πακιστάν.

Χτες, ο υπουργός Παιδείας του Αφγανιστάν, Φαρούκ Ουαρντάκ, δήλωσε ότι ελπίζει πως η Κίνα θα συνεισφέρει περαιτέρω στον τομέα της Εκπαίδευσης, στη διάρκεια των εγκαινίων του Κέντρου Επιστημών και Τεχνολογιών, που χτίστηκε με κινεζική οικονομική «βοήθεια» (κόστισε γύρω στα 13 εκατ. δολάρια ΗΠΑ). Σημειωτέον, και ο τομέας της κατάρτισης - εκπαίδευσης του σε μεγάλο βαθμό ανειδίκευτου εργατικού δυναμικού της χώρας αποτελεί ήδη πεδίο δράσης για μεγάλες πολυεθνικές.

Απαγωγή υφυπουργού

Στο μεταξύ, χτες, θύμα απαγωγής από τέσσερις ενόπλους μέσα στην Καμπούλ έπεσε ο υφυπουργός Δημοσίων Εργων του Αφγανιστάν, Αχμαντ Σαχ Ουάχιντ. Οι λόγοι της απαγωγής παρέμεναν άγνωστοι.

Το περιστατικό σημειώθηκε ενώ συνεχίζεται η καταμέτρηση των ψήφων του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών της 5ης Απρίλη. Εκτιμάται ότι δεν θα υπάρξει καθαρός νικητής στον πρώτο γύρο και θα χρειαστεί να γίνει ένας δεύτερος, στις 28 Μάη.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ «ΜΠΟΪΝΓΚ 777»
«Τροφή» για μπίζνες σε Αμυνα και Ασφάλεια

ΠΕΡΘ - ΚΟΥΑΛΑ ΛΟΥΜΠΟΥΡ.--

Νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν βγήκε χτες στην επιφάνεια, το υποβρύχιο ρομπότ που προχτές άρχισε να συμμετέχει στην υποθαλάσσια - πια - αναζήτηση του χαμένου «Μπόινγκ 777» των «Μαλαισιανών Αερογραμμών». Το μεγάλο βάθος του Ινδικού Ωκεανού, όπου συνεχίζονται οι έρευνες δε βοήθησε στην αξιοποίηση του ρομπότ, που μπορεί να επιχειρήσει το πολύ στα 4.500 μέτρα.

Στο μεταξύ, οι έρευνες και οι συζητήσεις που έχει πυροδοτήσει η εξαφάνιση του «Μπόινγκ 777» φαίνεται να δίνουν ώθηση και στις μπίζνες στους τομείς της Αμυνας και της Ασφάλειας. Τη Δευτέρα ξεκίνησε στην Κουάλα Λουμπούρ η τετραήμερη επιχειρηματική έκθεση «Υπηρεσίες Αμυνας, Ασία 2014», με τη συμμετοχή 1.000 εταιρειών. Το πρακτορείο «Σινχουά» ανέφερε πως για πρώτη φορά θα φιλοξενηθεί και Φόρουμ για την «Ασφάλεια στον κυβερνοχώρο», η οποία αποτελεί πλέον όλο και συχνότερα αντικείμενο διμερών συζητήσεων ή συνεργασιών μεταξύ μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Στα «εκθέματα» συγκαταλέγονται υλικό «ηλεκτρονικού» πολέμου σε γη, αέρα και θάλασσα, προϊόντα υγειονομικής περίθαλψης στο πεδίο της μάχης, συστήματα προσομοίωσης κτλ.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
ΑΤΙΤΛΟ

OYAΣΙΓΚΤΟΝ.-- Σε μία περίοδο κλιμάκωσης της έντασης στη Νοτιοανατολική Ασία με αφορμή τις σινο-ιαπωνικές (και όχι μόνο) εδαφικές διαφορές, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ετοιμάζει νέα περιοδεία στις χώρες της περιοχής από τις 23 ως τις 29 του τρέχοντος μηνός. Πρώτος σταθμός είναι η Ιαπωνία, ακολουθεί η Νότια Κορέα, έπειτα μεταβαίνει στη Μαλαισία και ολοκληρώνει την περιοδεία του με επίσκεψη στις Φιλιππίνες. Νωρίτερα στη Βοστώνη πραγματοποιήθηκαν, παρουσία του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, εκδηλώσεις μνήμης για την πρώτη επέτειο από την τρομοκρατική επίθεση στο μαραθώνιο της πόλης από τους Τσετσένους αδελφούς Τσαρνάεφ, που προκάλεσε το θάνατο τριών ατόμων και τον τραυματισμό 264 άλλων.

ΣΑΝΤΑ ΦΕ.-- Η εταιρεία «Google», της ομώνυμης διαδικτυακής μηχανής αναζήτησης, αγόρασε χτες την εταιρεία «Titan Aerospace», με έδρα τη Σάντα Φε στο Νέο Μεξικό των ΗΠΑ, που κατασκευάζει μετεωρολογικούς δορυφόρους και τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη που κινούνται με ηλιακή ενέργεια. Ενδιαφέρον για εξαγορά της ίδιας εταιρείας είχαν δείξει στις αρχές του χρόνου και διευθυντικά στελέχη της εταιρείας, υπηρεσιών «κοινωνικής δικτύωσης», «Facebook».

ΚΑΪΡΟ.-- Δύο αστυνομικοί και ένας πολίτης τραυματίστηκαν χτες από έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί ανάμεσα σε δύο αυτοκίνητα κοντά σε σημείο αστυνομικού ελέγχου στο κέντρο του Καΐρου.

ΝΤΑΚΑΡ.-- Στους 121 έφτασαν χτες τα θύματα του αιμορραγικού πυρετού Εμπολα, που πλήττει από τον περασμένο μήνα χώρες της Δυτικής Αφρικής, με τα περισσότερα κρούσματα να καταγράφονται στη Γουινέα (Κόνακρι).

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Το προεδρείο του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος (SNS), που αναδείχτηκε νικητής των πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη Σερβία, αποφάσισε τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας με τη Συμμαχία Ούγγρων Βοϊβοντίνας (SVM) και εξουσιοδότησε τον αρχηγό του κόμματος, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, να συνεχίσει τις διαβουλεύσεις με άλλα κόμματα, ώστε η νέα κυβέρνηση να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης έως τις 27 Απριλίου.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Την παράταση της αστυνομικο-δικαστικής αποστολής της ΕΕ στο Κοσσυφοπέδιο (EULEX), ώστε να ιδρυθεί ειδικό δικαστήριο για εκδίκαση κατηγοριών εγκλημάτων πολέμου σε βάρος διοικητών και μελών των αυτονομιστών του ΟΥΤΣΕΚΑ, ζήτησε χτες από τις Βρυξέλλες η πρόεδρος των Κοσσοβάρων Αλβανών, Ατιφέτα Γιαχγιάγκα, με επιστολή της στην ύπατη εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια, Κάθριν Αστον.

ΟΤΤΑΒΑ.-- Πέντε άτομα, από 20 έως 24 ετών, σκοτώθηκαν χτες από επίθεση αγνώστου με μαχαίρι στη διάρκεια γιορτής σε σπίτι στο Κάλγκαρι του Καναδά.

ΑΓΚΥΡΑ.-- Με ειδικό μετάλλιο τιμήθηκε χτες στην Αγκυρα ο ηγέτης των Τατάρων της Κριμαίας, Μουσταφά Αμπντουλζχεμίλ Κιρίμογλου, από τον Τούρκο Πρόεδρο, Αμπντουλάχ Γκιουλ. Στη σχετική τελετή συμμετείχε και ο Ουκρανός μεγαλοεπιχειρηματίας και υποψήφιος πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο.

ΠΕΚΙΝΟ-ΛΟΝΔΙΝΟ.-- «Χώρα ανησυχίας» χαρακτήρισε η Βρετανία την Κίνα σε έκθεσή της για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αναφερόμενη ειδικά στην κατάσταση σε Θιβέτ και Σινγιάνγκ. Το Πεκίνο κατηγόρησε το Λονδίνο για ανάμειξη σε εσωτερικές του υποθέσεις και ματαίωσε την προγραμματισμένη διμερή συνάντηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

ΣΕΟΥΛ.-- Η Νότια Κορέα απέρριψε πρόταση της ΛΔ Κορέας για κοινή διερεύνηση των συνθηκών μέσα στις οποίες εκτοξεύτηκαν οι πύραυλοι στα θαλάσσια σύνορα των δύο χωρών, στα τέλη Μάρτη.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- «Είναι δικαίωμα του καθενός να διαλέξει το φύλο του», αναφέρει το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας σε απόφασή του, με την οποία αναγνωρίζει τους τρανσέξουαλ ως «τρίτο φύλο».

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Οι αρχές συνέλαβαν και το δεύτερο από τους δύο αδελφούς που κατηγορούνται ότι έφαγαν το πτώμα ενός μωρού στο κεντρικό Πακιστάν αφού το είχαν κλέψει από νεκροταφείο. Οι δύο είχαν καταδικαστεί για κανιβαλισμό και παλιότερα. Η αστυνομία είχε αναφέρει παλιότερα ότι οι δύο άνδρες είχαν ξεθάψει περισσότερα από 100 πτώματα από το τοπικό νεκροταφείο και τα είχαν φάει.

ΤΟΚΙΟ.-- Οι ιαπωνικές αρχές ανακοίνωσαν χτες ότι μέσα σε δύο ημέρες θανατώθηκαν περίπου 112.000 πουλερικών στα νοτιοδυτικά της χώρας, μετά από πολλά επιβεβαιωμένα κρούσματα της γρίπης των πτηνών.

ΝΙΓΗΡΙΑ
Απαγωγές δεκάδων μαθητριών

AMΠΟΥΤΖΑ.--

Στη μαζική απαγωγή έως και 200 μαθητριών από λύκειο θηλέων σε χωριό της βορειοανατολικής νιγηριανής πολιτείας Μπόρνο προχώρησαν χτες ένοπλοι ισλαμιστές εξτρεμιστές της οργάνωσης «Μπόκο Χαράμ» (σημαίνει η δυτική εκπαίδευση είναι απαγορευμένη). Η ενέργεια αυτή γίνεται μόλις ένα 24ωρο μετά την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση που εξαπέλυσαν σε σταθμό λεωφορείων της πρωτεύουσας, Αμπούτζα με θύματα δεκάδες νεαρούς εργάτες και εργάτριες που περίμεναν τα μέσα μαζικής συγκοινωνίας για να πάνε στις δουλειές τους.

Σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους, τα κορίτσια απήχθησαν από ενόπλους που επιτέθηκαν στο λύκειο θηλέων του χωριού Τσιμπόκ της πολιτείας Μπόρνο, περικυκλώνοντάς το αρχικά με δεκάδες μοτοσικλέτες και φορτηγά. Ταυτόχρονα, ισχυρές δυνάμεις του στρατού, που είχαν αναπτυχθεί στην περιοχή αιφνιδιάστηκαν από τους ισλαμιστές, που πλέον εξαπολύουν αδίστακτα μπαράζ επιθέσεων με θύματα τα πιο ασθενή (οικονομικά και ταξικά) στρώματα του νιγηριανού λαού.

Ηγετικά στελέχη της «Μπόκο Χαράμ» διατηρούν στενές σχέσεις με μέλη της αστικής τάξης, καθώς στο παρελθόν έχουν καταγγελθεί περιπτώσεις χρηματοδότησης και εξοπλισμού τους ακόμη και από κυβερνήτες πολιτειών από ευρύ φάσμα αστικών κομμάτων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ