Τετάρτη 16 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
ΑΤΙΤΛΟ

OYAΣΙΓΚΤΟΝ.-- Σε μία περίοδο κλιμάκωσης της έντασης στη Νοτιοανατολική Ασία με αφορμή τις σινο-ιαπωνικές (και όχι μόνο) εδαφικές διαφορές, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ετοιμάζει νέα περιοδεία στις χώρες της περιοχής από τις 23 ως τις 29 του τρέχοντος μηνός. Πρώτος σταθμός είναι η Ιαπωνία, ακολουθεί η Νότια Κορέα, έπειτα μεταβαίνει στη Μαλαισία και ολοκληρώνει την περιοδεία του με επίσκεψη στις Φιλιππίνες. Νωρίτερα στη Βοστώνη πραγματοποιήθηκαν, παρουσία του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, εκδηλώσεις μνήμης για την πρώτη επέτειο από την τρομοκρατική επίθεση στο μαραθώνιο της πόλης από τους Τσετσένους αδελφούς Τσαρνάεφ, που προκάλεσε το θάνατο τριών ατόμων και τον τραυματισμό 264 άλλων.

ΣΑΝΤΑ ΦΕ.-- Η εταιρεία «Google», της ομώνυμης διαδικτυακής μηχανής αναζήτησης, αγόρασε χτες την εταιρεία «Titan Aerospace», με έδρα τη Σάντα Φε στο Νέο Μεξικό των ΗΠΑ, που κατασκευάζει μετεωρολογικούς δορυφόρους και τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη που κινούνται με ηλιακή ενέργεια. Ενδιαφέρον για εξαγορά της ίδιας εταιρείας είχαν δείξει στις αρχές του χρόνου και διευθυντικά στελέχη της εταιρείας, υπηρεσιών «κοινωνικής δικτύωσης», «Facebook».

ΚΑΪΡΟ.-- Δύο αστυνομικοί και ένας πολίτης τραυματίστηκαν χτες από έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί ανάμεσα σε δύο αυτοκίνητα κοντά σε σημείο αστυνομικού ελέγχου στο κέντρο του Καΐρου.

ΝΤΑΚΑΡ.-- Στους 121 έφτασαν χτες τα θύματα του αιμορραγικού πυρετού Εμπολα, που πλήττει από τον περασμένο μήνα χώρες της Δυτικής Αφρικής, με τα περισσότερα κρούσματα να καταγράφονται στη Γουινέα (Κόνακρι).

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Το προεδρείο του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος (SNS), που αναδείχτηκε νικητής των πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη Σερβία, αποφάσισε τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας με τη Συμμαχία Ούγγρων Βοϊβοντίνας (SVM) και εξουσιοδότησε τον αρχηγό του κόμματος, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, να συνεχίσει τις διαβουλεύσεις με άλλα κόμματα, ώστε η νέα κυβέρνηση να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης έως τις 27 Απριλίου.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Την παράταση της αστυνομικο-δικαστικής αποστολής της ΕΕ στο Κοσσυφοπέδιο (EULEX), ώστε να ιδρυθεί ειδικό δικαστήριο για εκδίκαση κατηγοριών εγκλημάτων πολέμου σε βάρος διοικητών και μελών των αυτονομιστών του ΟΥΤΣΕΚΑ, ζήτησε χτες από τις Βρυξέλλες η πρόεδρος των Κοσσοβάρων Αλβανών, Ατιφέτα Γιαχγιάγκα, με επιστολή της στην ύπατη εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια, Κάθριν Αστον.

ΟΤΤΑΒΑ.-- Πέντε άτομα, από 20 έως 24 ετών, σκοτώθηκαν χτες από επίθεση αγνώστου με μαχαίρι στη διάρκεια γιορτής σε σπίτι στο Κάλγκαρι του Καναδά.

ΑΓΚΥΡΑ.-- Με ειδικό μετάλλιο τιμήθηκε χτες στην Αγκυρα ο ηγέτης των Τατάρων της Κριμαίας, Μουσταφά Αμπντουλζχεμίλ Κιρίμογλου, από τον Τούρκο Πρόεδρο, Αμπντουλάχ Γκιουλ. Στη σχετική τελετή συμμετείχε και ο Ουκρανός μεγαλοεπιχειρηματίας και υποψήφιος πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο.

ΠΕΚΙΝΟ-ΛΟΝΔΙΝΟ.-- «Χώρα ανησυχίας» χαρακτήρισε η Βρετανία την Κίνα σε έκθεσή της για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αναφερόμενη ειδικά στην κατάσταση σε Θιβέτ και Σινγιάνγκ. Το Πεκίνο κατηγόρησε το Λονδίνο για ανάμειξη σε εσωτερικές του υποθέσεις και ματαίωσε την προγραμματισμένη διμερή συνάντηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

ΣΕΟΥΛ.-- Η Νότια Κορέα απέρριψε πρόταση της ΛΔ Κορέας για κοινή διερεύνηση των συνθηκών μέσα στις οποίες εκτοξεύτηκαν οι πύραυλοι στα θαλάσσια σύνορα των δύο χωρών, στα τέλη Μάρτη.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- «Είναι δικαίωμα του καθενός να διαλέξει το φύλο του», αναφέρει το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας σε απόφασή του, με την οποία αναγνωρίζει τους τρανσέξουαλ ως «τρίτο φύλο».

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Οι αρχές συνέλαβαν και το δεύτερο από τους δύο αδελφούς που κατηγορούνται ότι έφαγαν το πτώμα ενός μωρού στο κεντρικό Πακιστάν αφού το είχαν κλέψει από νεκροταφείο. Οι δύο είχαν καταδικαστεί για κανιβαλισμό και παλιότερα. Η αστυνομία είχε αναφέρει παλιότερα ότι οι δύο άνδρες είχαν ξεθάψει περισσότερα από 100 πτώματα από το τοπικό νεκροταφείο και τα είχαν φάει.

ΤΟΚΙΟ.-- Οι ιαπωνικές αρχές ανακοίνωσαν χτες ότι μέσα σε δύο ημέρες θανατώθηκαν περίπου 112.000 πουλερικών στα νοτιοδυτικά της χώρας, μετά από πολλά επιβεβαιωμένα κρούσματα της γρίπης των πτηνών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΗΠΑ και Κίνα εντείνουν διπλωματική και στρατιωτική δραστηριότητα (2021-04-06 00:00:00.0)
Αποδυναμώθηκε η Πρόεδρος κατά τις ενδιάμεσες εκλογές (2009-06-30 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2007-03-23 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2005-05-17 00:00:00.0)
Το έμψυχο δυναμικό (1998-06-05 00:00:00.0)
Επίθεση εναντίον αρχηγού της αστυνομίας (1995-03-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ