ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Απρίλη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Με νέες προκλήσεις Ερογλου οι διαπραγματεύσεις

Η επίσκεψη του ηγέτη του ψευδοκράτους, Ντερβίς Ερογλου, στον ΟΗΕ και η συνάντησή του τη Δευτέρα με τον ΓΓ του Οργανισμού, Μπαν Κι-μουν, είναι το τελευταίο στοιχείο στο «παζλ» των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, που ουσιαστικά ξεκίνησαν μετά την κοινή ανακοίνωση του Προέδρου της Κύπρου, Νίκου Αναστασιάδη, και του Τουρκοκύπριου ηγέτη στις 11 Φλεβάρη. Η ανακοίνωση σκιαγραφεί ένα σχέδιο σαφώς στα βήματα του διχοτομικού «σχεδίου Ανάν», αφού προβλέπει «2 συνιστώντα κράτη» με δική τους νομοθεσία. Ακριβώς αυτό το ζήτημα αξιοποιούν οι αξιωματούχοι του ψευδοκράτους για να αναβαθμίσουν τη θέση τους, ενώ συνολικά προωθούνται τα ευρύτερα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή.

Ο Ερογλου, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, μετά τη συνάντηση στην έδρα του ΟΗΕ, ενημέρωσε ότι ο υπεύθυνος για πολιτικές υποθέσεις του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέφρεϊ Φέλτμαν, αναμένεται να πραγματοποιήσει σειρά επισκέψεων στην Κύπρο και δήλωσε ότι «για να λυθεί το Κυπριακό πρέπει η ελληνοκυπριακή πλευρά να κινηθεί με καλή πρόθεση όπως οι ίδιοι (...) Εμείς θέσαμε μια ημερομηνία στο τραπέζι, θέσαμε ένα χρονοδιάγραμμα. Αν αυτά πραγματοποιηθούν, δεν είναι δυνατόν να μη φτάσουμε σε λύση». Ανέφερε ότι το επόμενο βήμα θα είναι ξεχωριστά δημοψηφίσματα μέσα στο 2014, για να γίνει αποδεκτή η «λύση» από τις δύο κοινότητες.

Χαρακτηριστική είναι επίσης η δήλωση του Ντ. Ερογλου ότι οι «Τουρκοκύπριοι δεν μπορεί να παραμένουν πολίτες 2ης κατηγορίας στον 21ο αιώνα», ενώ πρόσθεσε ότι «αν υπάρχει η άποψη ότι μόνο η τουρκοκυπριακή πλευρά θα δώσει και η ελληνοκυπριακή πλευρά θα πάρει, τότε θα υπάρξει πρόβλημα για κατάληξη σε συμφωνία». Ταυτόχρονα, προκλητικά δήλωσε ότι δεν μπαίνει θέμα εποίκων, «αφού όλοι είναι υπήκοοι του κράτους». Χαρακτήρισε, τέλος, σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο, «βουνό» την απόσταση που χωρίζει τα αιτήματα των δύο πλευρών.

Η συνέχεια των διαπραγματεύσεων σε διμερές επίπεδο αναμένεται στις 6 Μάη, ενώ οι δύο διαπραγματευτές, Α. Μαυρογιάννης και Κ. Οζερσάι, έχουν ανακοινώσει στα τέλη Απρίλη επίσκεψη στη Νότια Αφρική, για να ...αντλήσουν «εμπειρίες από τη διαδικασία συμφιλίωσης στη χώρα αυτή».

Ζήτημα με τις βίζες για Τουρκία των πολιτών της Κύπρου

Στο μεταξύ, προσπάθεια υπονόμευσης της Κυπριακής Δημοκρατίας από πλευράς της Τουρκίας όσον αφορά το θέμα της βίζας Ελληνοκυπρίων για ταξίδια στην Τουρκία κατήγγειλε ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Τάκης Χατζηγεωργίου σε παρέμβασή του προς την Κομισιόν. Οπως ανέφερε, «η νέα διαδικασία έκδοσης θεωρήσεων εισόδου που εφαρμόζει η Τουρκία από τις 10 Απριλίου συνιστά απαράδεκτη κίνηση που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη. Το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των κρατών που βρίσκονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση της τουρκικής κυβέρνησης, μέσω της οποίας πρέπει να γίνεται η αίτηση για βίζα, αλλά, αντ' αυτού, περιλαμβάνεται μια διεθνώς ανύπαρκτη οντότητα, "η ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου", αποτελεί προσπάθεια υπονόμευσης της Κυπριακής Δημοκρατίας».

ΚΡΥΟΠΗΓΗ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
Τίμησαν τους 28 εκτελεσμένους από τους ναζί

Από την εκδήλωση τιμής για τους 28 εκτελεσθέντες
Από την εκδήλωση τιμής για τους 28 εκτελεσθέντες
Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους 28 εκτελεσθέντες από την Κρυοπηγή Πρέβεζας στην Αγία Τριάδα Αγρινίου από τους Γερμανούς κατακτητές, τους ταγματασφαλίτες και τους ντόπιους δοσίλογους συνεργάτες τους, έγινε την Παρασκευή 18 Απρίλη.

Στην Κρυοπηγή υπήρχε ένοπλο τμήμα του ΕΛΑΣ που υπαγόταν σε σύνταγμα του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ. Οι Γερμανοί και οι ντόπιοι συνεργάτες τους το πληροφορήθηκαν και άρχισαν τις αιφνιδιαστικές εμφανίσεις στο χωριό καταβάλλοντας κάθε προσπάθεια προκειμένου να διαλύσουν τα ένοπλα αντιστασιακά τμήματα. Ενα πρωί του Μάρτη, οι Γερμανοί εισέβαλαν στο χωριό. Οι κάτοικοι θεώρησαν πως και αυτή τη φορά είχαν έρθει για εκφοβισμό και για να λεηλατήσουν, να κάνουν πλιάτσικο στις αποθήκες με τις προμήθειες, να αρπάξουν τρόφιμα και ζώα.

Ομως, ο γερμανικός στρατός εγκαταστάθηκε στην Κρυοπηγή. Αμέσως άρχισαν τις έρευνες για να εντοπίσουν αντάρτες και πυρομαχικά. Εκαψαν δύο σπίτια και συνέλαβαν 28 άνδρες, από 18 έως 50 ετών. Τους οδήγησαν αρχικά στην Πρέβεζα, στη συνέχεια τους μετέφεραν στο Αγρίνιο, όπου ήταν το αρχηγείο των κατοχικών δυνάμεων στη Δυτική Ελλάδα. Εκεί, τους κράτησαν φυλακισμένους για ένα μήνα. Τη Μ. Παρασκευή του 1944 (14 Απρίλη) τους εκτέλεσαν, μαζί με άλλους 120 πατριώτες, στον εξωτερικό περίβολο της Αγίας Τριάδας Αγρινίου και στην κεντρική πλατεία της πόλης, ενώ κρέμασαν άλλους τρεις στην πλατεία του Αγρινίου. Η εκτέλεση ήταν αντίποινα για το σαμποτάζ που είχε προηγηθεί στις 9 Απρίλη λίγο έξω από το χωριό Σταμνά σε τρένο που μετέφερε τρόφιμα και πολεμοφόδια στις γερμανικές δυνάμεις κατοχής στο Αγρίνιο.

Στο μνημόσυνο πολυπληθής ήταν η παρουσία του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Στεφάνια κατέθεσαν εκ μέρους του ΚΚΕ ο Πέτρος Λελοβίτης, από το παράρτημα της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ ο Κώστας Κυριαζής, από την ΚΝΕ η Αλεξάνδρα Ντομάρη κι ακόμα ο Ιωάννης Νόβας, υποψήφιος δήμαρχος Πρέβεζας και ο Σωτήρης Γάκης, υποψήφιος δήμαρχος Πάργας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Οι κομμουνιστές της περιοχής τίμησαν τους αγωνιστές αυτούς με τον τρόπο που τους αξίζει, δίνοντας υπόσχεση ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα στο ίδιο μετερίζι.

«Εφυγε» απ' τη ζωή ο Νίκος Μιχιώτης

Για το θάνατο του συντρόφου Νίκου Μιχιώτη το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Το ΚΚΕ εκφράζει τη θλίψη του για το θάνατο του συντρόφου Νίκου Μιχιώτη. Ο σύντροφος Ν. Μιχιώτης γεννήθηκε το 1929 στη Θεσσαλονίκη από γονείς οι οποίοι αφιέρωσαν τη ζωή τους στον αγώνα της εργατικής τάξης.

Στην Κατοχή οργανώθηκε στην ΕΠΟΝ και οι δραστηριότητές του συνεχίστηκαν μέχρι τη μάχη του Δεκέμβρη του 1944 στην Αθήνα. Μετά έφυγε για την Κοζάνη και την Πτολεμαΐδα. Το 1947 επιστρέφει στην Αθήνα.

Το 1948 συνδέεται με τις παράνομες οργανώσεις του Κόμματος στο πανεπιστήμιο και στο Αιγάλεω.

Στις 21 Απριλίου του 1967 συλλαμβάνεται μαζί με τον πρώην δήμαρχο του Αιγάλεω Σ. Μαυροθαλασσίτη και άλλους δημοτικούς συμβούλους του Αιγάλεω και εκτοπίζεται στη Γυάρο.

Από το 1958 έως το 1995 εκλέγεται συνέχεια δημοτικός σύμβουλος στο Αιγάλεω, πάντα με τους συνδυασμούς που υποστήριζε το ΚΚΕ. Διετέλεσε επίσης πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Αιγάλεω.

Ανέπτυξε επίσης συγγραφικό έργο και συγκεκριμένα έγραψε τα παρακάτω βιβλία: "60 Χρόνια Τοπική Αυτοδιοίκηση στο Αιγάλεω 1936-1995" (1998), "Χρέος Τιμής" (2001), "Τα έκτακτα στρατοδικεία της περιόδου 1946-1960" (2007) και "Δεν θέλω να μου κλείσετε τα μάτια (Οι εκτελέσεις του 1946-1960)" (2011).

Παρέμεινε, ως μέλος του ΚΚΕ, πιστός στα ιδανικά του σοσιαλισμού ως το τέλος της ζωής του. Το ΚΚΕ εκφράζει στην οικογένεια του συντρόφου Ν. Μιχιώτη τα θερμά του συλλυπητήρια.

Η κηδεία του σ. Μιχιώτη θα είναι πολιτική και θα γίνει την Τετάρτη 23/4 και ώρα 11 π.μ. στην πλατεία Εσταυρωμένου στο Αιγάλεω, ενώ η ταφή θα γίνει στο Γ΄ Νεκροταφείο».

ΚΑΛΛΙΘΕΑ
Εκδήλωση για τις γυναίκες στην πολιτική προσφυγιά

Η ΚΟ Καλλιθέας Νοτίου Τομέα της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ και το παράρτημα Καλλιθέας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα «Οι γυναίκες πολιτικοί πρόσφυγες στο σοσιαλισμό», το Σάββατο 26/4, στις 6.30 μ.μ., στο δημοτικό θέατρο Καλλιθέας (Κρέμου 123 και Φιλαρέτου). Θα μιλήσει η Ρούλα Ελευθεριάδου, υποψήφια ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης η θεατρική ομάδα «Χωρίς Αυλαία» του Συλλόγου Γυναικών Καλαμαριάς θα παρουσιάσει την παράσταση «Με τη σκέψη στην Πατρίδα» της Ιωάννας Στεφανίδου, βασισμένη σε μαρτυρίες πολιτικών προσφύγων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ