Τετάρτη 23 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΡΥΟΠΗΓΗ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
Τίμησαν τους 28 εκτελεσμένους από τους ναζί

Από την εκδήλωση τιμής για τους 28 εκτελεσθέντες
Από την εκδήλωση τιμής για τους 28 εκτελεσθέντες
Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους 28 εκτελεσθέντες από την Κρυοπηγή Πρέβεζας στην Αγία Τριάδα Αγρινίου από τους Γερμανούς κατακτητές, τους ταγματασφαλίτες και τους ντόπιους δοσίλογους συνεργάτες τους, έγινε την Παρασκευή 18 Απρίλη.

Στην Κρυοπηγή υπήρχε ένοπλο τμήμα του ΕΛΑΣ που υπαγόταν σε σύνταγμα του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ. Οι Γερμανοί και οι ντόπιοι συνεργάτες τους το πληροφορήθηκαν και άρχισαν τις αιφνιδιαστικές εμφανίσεις στο χωριό καταβάλλοντας κάθε προσπάθεια προκειμένου να διαλύσουν τα ένοπλα αντιστασιακά τμήματα. Ενα πρωί του Μάρτη, οι Γερμανοί εισέβαλαν στο χωριό. Οι κάτοικοι θεώρησαν πως και αυτή τη φορά είχαν έρθει για εκφοβισμό και για να λεηλατήσουν, να κάνουν πλιάτσικο στις αποθήκες με τις προμήθειες, να αρπάξουν τρόφιμα και ζώα.

Ομως, ο γερμανικός στρατός εγκαταστάθηκε στην Κρυοπηγή. Αμέσως άρχισαν τις έρευνες για να εντοπίσουν αντάρτες και πυρομαχικά. Εκαψαν δύο σπίτια και συνέλαβαν 28 άνδρες, από 18 έως 50 ετών. Τους οδήγησαν αρχικά στην Πρέβεζα, στη συνέχεια τους μετέφεραν στο Αγρίνιο, όπου ήταν το αρχηγείο των κατοχικών δυνάμεων στη Δυτική Ελλάδα. Εκεί, τους κράτησαν φυλακισμένους για ένα μήνα. Τη Μ. Παρασκευή του 1944 (14 Απρίλη) τους εκτέλεσαν, μαζί με άλλους 120 πατριώτες, στον εξωτερικό περίβολο της Αγίας Τριάδας Αγρινίου και στην κεντρική πλατεία της πόλης, ενώ κρέμασαν άλλους τρεις στην πλατεία του Αγρινίου. Η εκτέλεση ήταν αντίποινα για το σαμποτάζ που είχε προηγηθεί στις 9 Απρίλη λίγο έξω από το χωριό Σταμνά σε τρένο που μετέφερε τρόφιμα και πολεμοφόδια στις γερμανικές δυνάμεις κατοχής στο Αγρίνιο.

Στο μνημόσυνο πολυπληθής ήταν η παρουσία του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Στεφάνια κατέθεσαν εκ μέρους του ΚΚΕ ο Πέτρος Λελοβίτης, από το παράρτημα της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ ο Κώστας Κυριαζής, από την ΚΝΕ η Αλεξάνδρα Ντομάρη κι ακόμα ο Ιωάννης Νόβας, υποψήφιος δήμαρχος Πρέβεζας και ο Σωτήρης Γάκης, υποψήφιος δήμαρχος Πάργας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Οι κομμουνιστές της περιοχής τίμησαν τους αγωνιστές αυτούς με τον τρόπο που τους αξίζει, δίνοντας υπόσχεση ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα στο ίδιο μετερίζι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ