Νέες βαριές θυσίες του ελληνικού λαού προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο «Bloomberg».
Παρουσιάζοντας τους επόμενους αντιλαϊκούς στόχους της κυβέρνησης, δήλωσε πως μετά το πρωτογενές πλεόνασμα θα ακολουθήσει το δημοσιονομικό πλεόνασμα:«Αναμένουμε από το 2015 πως θα έχουμε όχι μόνο πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά ότι θα πάμε σε ένα δημοσιονομικό πλεόνασμα. Αυτό σημαίνει ότι θα είμαστε σε θέση από μόνοι μας να πληρώσουμε το χρέος μας, χωρίς δανεισμό», σημείωσε χαρακτηριστικά, υποδηλώνοντας ότι η λεηλασία του λαού θα συνεχιστεί και με άλλα προσχήματα - στόχους της αστικής τάξης, με βάση και τα προαποφασισμένα μέτρα και μνημόνια διαρκείας, που επιβάλλονται στο πλαίσιο της ΕΕ.
Παραπέρα, σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο χορήγησης ενός νέου δανείου από την ΕΕ και το ΔΝΤ ανέφερε πως «δε χρειαζόμαστε περισσότερα χρήματα. Δεν έχουμε δημοσιονομικό έλλειμμα, δεν έχουμε χρηματοδοτικό κενό. Εχουμε τη δυνατότητα να βγούμε στις αγορές, αν απαιτηθεί».
Εστιάζοντας ειδικά στο ζήτημα του ελληνικού κρατικού χρέους, επανέλαβε ότι τα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης, θα πρέπει να τηρήσουν τη συμφωνία του 2012 και να παράσχουν μια πρόσθετη «ελάφρυνση», μιας και η ελληνική κυβέρνηση έπιασε τους στόχους για το περιβόητο πρωτογενές πλεόνασμα. Η «ελάφρυνση» αυτή βέβαια -είτε με τη μορφή της μείωσης των επιτοκίων ή της επιμήκυνσης των χρόνων αποπληρωμής που προκρίνει η κυβέρνηση, είτε με τη μορφή του «κουρέματος» που προτάσσει ο ΣΥΡΙΖΑ- δεν αφορά την επίθεση σε βάρος του λαού, πάνω στην οποία άλλωστε βασίζονται τα πρωτογενή και τα δημοσιονομικά πλεονάσματα, αλλά την απαίτηση του ντόπιου μεγάλου κεφαλαίου για εξασφάλιση πόρων για περαιτέρω στήριξή του.
Παρακάτω, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η ελληνική κυβέρνηση «στρώνει κόκκινο χαλί στους επενδυτές», παρέχοντας φθηνή εργασία και δημόσια περιουσία, ενώ επανέλαβε το στόχο της εγχώριας πλουτοκρατίας για τη μετατροπή της χώρας σε διαμετακομιστικό κέντρο. Αναφέρθηκε στην έλευση μονοπωλιακών ομίλων που αποφάσισαν σε αυτό το πλαίσιο να επενδύσουν στην Ελλάδα όπως η «Hewlett Packard», η IBM , η «Huawei» και η ZTE, και τόνισε ότι η Ελλάδα είναι ιδανική τοποθεσία για τη μεταφορά προϊόντων μέσω Σουέζ στην υπόλοιπη Ευρώπη. Μάλιστα, έκανε ειδική αναφορά στην έκταση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού που θα παραχωρηθεί σε ιδιώτες, σημειώνοντας ενδεικτικά πως πάνω από 600 στρέμματα αστικής γης θα αναπτυχθούν στο παλιό αεροδρόμιο της Αθήνας.
Τέλος, έκανε σαφές πως η ελληνική κυβέρνηση ποντάρει για την πολυδιαφημισμένη «ανάπτυξη» στον τουρισμό και τους φυσικούς πόρους της Ελλάδας. Δηλαδή, στη σκληρή δουλειά με ανύπαρκτα δικαιώματα για τους εργαζόμενους σε όλους τους σχετικούς κλάδους, με παράλληλη εκποίηση του φυσικού πλούτου της χώρας.