Τετάρτη 23 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνάντηση Ευ. Βενιζέλου με την Γεωργιανή ΥΠΕΞ

Με την υπουργό Εξωτερικών της Γεωργίας, Maia Panjikidze, συναντάται σήμερα το μεσημέρι στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευ. Βενιζέλος. Η συνάντηση γίνεται για να δοθεί ώθηση στη διείσδυση ευρωενωσιακών μονοπωλίων στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες, σε μια περίοδο που μεγαλώνει ο ανταγωνισμός με το ρωσικό κεφάλαιο, όπως δείχνουν και οι εξελίξεις στην Ουκρανία.

Θυμίζουμε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της ΕΕ προχώρησε στα τέλη Μάρτη στην υπογραφή των πολιτικών κεφαλαίων της Συμφωνίας Σύνδεσης μεταξύ Ουκρανίας και ΕΕ, ενώ αποφάσισε την υπογραφή των αντίστοιχων Συμφωνιών με Μολδαβία και Γεωργία το αργότερο μέχρι τον Ιούνη (στο πέρας δηλαδή της Ελληνικής Προεδρίας στο Συμβούλιο της ΕΕ), γεγονός που προκαλεί ακόμα περισσότερες τριβές με τη Μόσχα και τα ρωσικά κεφάλαια που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Ολες αυτές οι κινήσεις, προγραμματισμένες εδώ και χρόνια, εντάσσονται στη λεγόμενη «Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας» της ΕΕ, τόσο στο «νότιο» όσο και στο «ανατολικό» σκέλος της. Το «νότιο» σκέλος στοχεύει στις χώρες της ΝΑ Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, ενώ η «Ανατολική Εταιρική Σχέση» αποτελεί το όχημα για διείσδυση της ΕΕ στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες της Ανατολικής Ευρώπης και του Καυκάσου (Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Λευκορωσία, Γεωργία, Μολδαβία, Ουκρανία).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ